Zobacz pełną wersję : EF 28-135 luzy
Witam,
Próbowałem znaleźć coś na temat - jak w temacie, ale nie udało mi się, dlatego postanowiłem stworzyć nowy wątek. Właśnie w Wigilię stałem się szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu wraz z filtrem UV B+W i pierwsza rzecz jaka mnie zastanowiła to to że przy najmniejszej ogniskowej ostatnia - wysuwająca się część tego szkła ma dość duże luzy. Są one na tyle duże że przy poruszaniu całym aparatem można usłyszeć specyficzne "klekotanie". Druga rzecz, która wydaje mi się związana z poprzednią to taka, że przy pochyleniu aparatu do dołu, obiektyw samoistnie wysuwa się nawet do osiągnięcia maksymalnej ogniskowej. Opisuję to bo nie wiem czy "ten typ tak ma", czy raczej jest się czym niepokoić i jak najszybciej udać do serwisu. Obiektyw jest nowy i zakupiony został w sklepie internetowym przed Świętami. Dodam że nie zauważam żadnych problemów jeśli chodzi o jakość zdjęć - co prawda nie jestem aż takim fachowcem - moje doświadczenia dotyczą jedynie obiektywu kit'owego i jak dla mnie mój nowy EF spisuje się znakomicie. Poradźcie co robić.
Pozdrawiam
mam ww szkło te same objawy ale ten typ chyba tak ma, ciezko chodzi troszke pierscien ogniskowej, i co dziwne jak zlapiesz go obracajac reke o 90 stopni do chodzi idealnie to mnie troche niepokoji bo na poczatku czuc duzy opor, takie cos mozna bylo zauwazyc w sigmach starszego typu (tzw pompki) jak sie zastaly to byl problem (na poczatku) ze zmiana ogniskowej
Witaj gregobb,
Czy mam rozumieć, że w Twoim egzemplarzu obiektyw również wysuwa się sam pod własnym ciężarem i w dodatku pierścień zmiany ogniskowej chodzi ciężko ??!! Trochę mi się to "kłóci" ze sobą. Mam wrażenie że obiektyw wysuwa się sam bo ten pierścień właśnie chodzi za lekko.
POzdrawiam
Tobie zas za lekko chodzi mam tak w canonie 75-300 usm troche przeszedl :P
sam sie wysuwa jak sie w dol skieruje ale to jest uszkodzenie
moj 28-135 sam sie wogole nie wysuwa, probowalem i nic
idz do sklepu i wymien badz poczekaj na inne opinie
gregobb:
Jakie uszkodzenie masz na myśli - Właściwie to oprócz tego że sam "wyjeżdża" to nic się złego nie dzieje - ostrzy "jak złoto" i generalnie jestem z niego zadowolony, no może trochę denerwują dźwięki pracującego IS'a.
Pozdrawiam
Ten typ tak ma. Z mojej obserwacji wynika, że nakręcony UV przeważa i obiektyw się wysuwa :-P
Rozwiązałem to następująco - nakleiłem na wysuwające się części po dwa paski, jeden na drugi, ciemnej taśmy izolacyjnej :-D Powinno załatwić sprawę tak jak u mnie :-D
Ten typ tak ma. Z mojej obserwacji wynika, że nakręcony UV przeważa i obiektyw się wysuwa :-P
Rozwiązałem to następująco - nakleiłem na wysuwające się części po dwa paski, jeden na drugi, ciemnej taśmy izolacyjnej :-D Powinno załatwić sprawę tak jak u mnie :-D
Dzięki za podpowiedź!!
Hmm... U mnie obiektyw wysuwa się nawet bez filtra - chociaż z pewnością mniej. No cóż, zastanawiam się cały czas nad wizytą w serwisie ...???
Pozdrawiam
Zapłacisz tylko kupę kasy za regulację, a z czasem na powrót zacznie się wysuwać.
ryszardk
28-12-2008, 19:27
Niestety, ale ten typ tak ma:(. Owszem, na forum było troszkę już o tym,że się same wysuwają i zasysają pyłki. Ale na jakość zdjęć to nie wpływa. Dobrze radzi Bodzius z tą taśmą. Też miałem problem, gdy chciałem kupić ten obiektyw. Niestety nie kupiłem go, między innymi przez właśnie: luzy i samo-wysuwalny obiektyw. Kupiłem za to 24-15L, ale to już inna bajką i nie na temat. Więc ja bym sie nie przejemował. Gdyby luzy były co raz większę , to masz gwarancję jeszcze :)
OK. Przekonaliście mnie, teraz odpuszczę sobie kontakt z serwisem...
Bodzius!!!
Czy u Ciebie też słychać specyficzne "trzeszczenie" IS'a ???
Pozdrawiam
Tak, słychać :-D
Nie przejmuj się tymi wadami, obiektyw jest bardzo dobry :-D
ja w 17-85mm. też mam podobnie - obiektyw wysuwa się po przechyleniu oraz "lata" końcowa część. I dlatego następny obiektyw będzie z literką "L"... ;)
DAWIDSON
30-12-2008, 00:19
u mnie obiektyw się sam nie wysuwa, końcówka oczywiście lata. Ale najgorsze to AF, często mam problemy z ostrzeniem, w pomieszczeniach z lampą, zmieniam na MF żeby się nie denerwować - czy jest jakiś sposób na poprawienie dzialania AF?
u mnie obiektyw się sam nie wysuwa, końcówka oczywiście lata. Ale najgorsze to AF, często mam problemy z ostrzeniem, w pomieszczeniach z lampą, zmieniam na MF żeby się nie denerwować - czy jest jakiś sposób na poprawienie dzialania AF?
Szczerze pisząc nie zauważyłem problemów z AF ale (wybacz proszę DAWIDSON) jeśli miałbym wybór to już wolę żeby się sam wysuwał niż gorzej ostrzył.
Czy Twoje problemy dotyczą jedynie współpracy z lampą???
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak, słychać :-D
Nie przejmuj się tymi wadami, obiektyw jest bardzo dobry :-D
Masz rację. Co prawda mam go od niedawna ale "trzaskając" nim codziennie po kilka fotek zaczynam być z niego coraz bardziej zadowolony.
I to wysuwanie przestaje mnie już drażnić...::)
Pozdrawiam
DAWIDSON
30-12-2008, 01:24
problem nie leży w samym ostrzeniu- jego jakości ale w szybkości, często, i to przewaznie w pomieszczeniach -dłużej lapie ostrość -tj. wolniej. bez lampy, seriami -bez problemu -czasami muli, z lampą często nie łapie szybko ostrości - nie pstryka po naciśnięciu spustu.
w moim egzemplarzu rowniez istnieja luzy i samoczynne wysuwanie sie obiektywu... ale mi to nie przeszkadza. Co do mozliwosci szkla jestem z niego zadowolony...ale nie jest bez wad... zalowazylem mydlo na 28mm... ale poza tym AF mnie pozytywnie zaskoczyl...
Arni3698-40D
30-12-2008, 18:09
miałem to szkiełko te same objawy , a że mnie to denerwowało to szybko sprzedałem :P
DAWIDSON
30-12-2008, 19:32
w moim egzemplarzu rowniez istnieja luzy i samoczynne wysuwanie sie obiektywu... ale mi to nie przeszkadza. Co do mozliwosci szkla jestem z niego zadowolony...ale nie jest bez wad... zalowazylem mydlo na 28mm... ale poza tym AF mnie pozytywnie zaskoczyl...
napisz proszę co cię zaskoczyło pozytywnie w działaniu AF i jakich wczesniej szkieł używałeś. porównując ten AF to kita 18-55IS jest słabiej -ale jakość zdjęć lepsza. szybkość AF w sigmie 10-20 przy tym 28-135 jest ponaddźwiękowa :)
moze to nie jest rakieta ale spokojnie daje rade... mam jeszcze C50 1.8 i roznica jest spora...
Mam ten obiektyw, z objawów o których tu mowa:
1) nie wysuwa się focąc w dół
2) bzyka z IS - ale nie używam IS - i dziwię się, ze ktoś to używa, zdjęcia wychodza jakieś na granicy mydła
3) bardzo szybko ostrzy (USM to jest to) nawet w ciemniejszych sytuacjach nie mam żadnych problemów raczej
4) chodzi w miarę lekko chociaż w moim 50mm 1.8 II na manualu chodzi lżej :mrgreen:
Ogólnie jestem z niego mega zadowolony, może się nie wysuwa, bo kupiony w JUESEJU.
Ostatnio założyłem na chwilę kita 18-55 mojego kolegi i muszę przyznać, ze 28-135 to niebo a ziemia przy tym szajsie.
Pozdrowionka
Pioterr
moj 28-135 tez jest zagraniczny i sie wysuwa... nie wiem... a jesli chodzi o IS to mydlo jest bardzo czeste...
trochę o tej przypadłości było w tym wątku klik klik (http://canon-board.info/showthread.php?t=549)
glasseye
15-01-2009, 15:03
też mam to szkło i też się wysuwa i co z tego? to normalne w tym obiektywie (i w 28-105 też), nie ma to żadnego wpływu na zdjęcia. szkło jak na zoom optycznie bardzo dobre. Autofokus w ciemniejszych sytuacjach rzeczywiście ma kłopoty, ale da się to przeżyć bez większych frustracji. IS trzeszczy, ale do tego też można przywyknąć i nie jest to wcale takie denerwujące i głośne (chyba że podłączymy grip firmy Delta, który działa jak komora pogłosowa - grip kupiłem i następnego dnia odesłałem, teraz mam oryginalny i jest ok :). Jednym słowem - to nie eLka, więc gwoździ nim nie wbijaj. Foty robi bardzo ok
czerwiniak
16-01-2009, 13:34
Dzięki za podpowiedź!!
Hmm... U mnie obiektyw wysuwa się nawet bez filtra - chociaż z pewnością mniej. No cóż, zastanawiam się cały czas nad wizytą w serwisie ...???
Pozdrawiam
mam owy i nic nie ma prawa się wysuwać
IS- sprobuj strzelac zdjecia z reki w slabo oswietlonym pomieszczeniu a go docenisz
mialem 2 takie szkla( jedno USA, drugie polska dystrubucja) i co dziwnego USA, po 1 nie slychac tego chrobotania IS,po 2 nie wysuwa samoczynnie skierowany w stronę podłogi się ma idealny opór
Ten typ tak ma. (...) Rozwiązałem to następująco - nakleiłem na wysuwające się części po dwa paski, jeden na drugi, ciemnej taśmy izolacyjnej
Potwierdzam - tyle lat "mordowania się" z tą przypadłością i tak genialny pomysł. Okleiłem dookoła gustowną czarną taśmą izolacyjną (grubość ok. 0,15mm) obydwie tuleje i po sprawie. Przy okazji pozbyłem się minimalnego luzu osiowego przedniego zestawu soczewek po złożeniu (zakres 28-100mm). Oczywiście zrobić to trzeba z wyczuciem - zoom musi działać bez większych oporów. Ponieważ szkło ma wewnętrzne ogniskowanie, nie ma obawy o jakikolwiek wpływ na jakość zdjęć itp.