Witam,
Próbowałem znaleźć coś na temat - jak w temacie, ale nie udało mi się, dlatego postanowiłem stworzyć nowy wątek. Właśnie w Wigilię stałem się szczęśliwym posiadaczem tego obiektywu wraz z filtrem UV B+W i pierwsza rzecz jaka mnie zastanowiła to to że przy najmniejszej ogniskowej ostatnia - wysuwająca się część tego szkła ma dość duże luzy. Są one na tyle duże że przy poruszaniu całym aparatem można usłyszeć specyficzne "klekotanie". Druga rzecz, która wydaje mi się związana z poprzednią to taka, że przy pochyleniu aparatu do dołu, obiektyw samoistnie wysuwa się nawet do osiągnięcia maksymalnej ogniskowej. Opisuję to bo nie wiem czy "ten typ tak ma", czy raczej jest się czym niepokoić i jak najszybciej udać do serwisu. Obiektyw jest nowy i zakupiony został w sklepie internetowym przed Świętami. Dodam że nie zauważam żadnych problemów jeśli chodzi o jakość zdjęć - co prawda nie jestem aż takim fachowcem - moje doświadczenia dotyczą jedynie obiektywu kit'owego i jak dla mnie mój nowy EF spisuje się znakomicie. Poradźcie co robić.

Pozdrawiam