PDA

Zobacz pełną wersję : 40d - problem err cf

kszychooo
27-12-2008, 00:29
Witam
Mam problem z canonem 40d. Wyswietla blad err cf
i komunikat karta CF niesformatowana.
W apracie nie udaje sie formatowanie. Nie mozna tez przegladac zapisanych zdjec.
Sprawdzilem 3 inne karty i ten sam blad wyskakuje. Wszystkie karty w czytnikach dzialaja poprawnie.
Aparat nie chce robic zdjec. Po podlaczeniu aparatu do kompa i przy wykorzsaniu EOS utility z wybranym zapisem na na kompa wykonuje zdjecia.

Moze mial ktos podobny problem i udalo sie go usunac ??

Pozdrawiam
Krzysiek

J.J.
27-12-2008, 01:09
Miałem podobny problem z 350D. Jakimś cudem wygioł się pin w slocie karty CF w aparacie, po wyprostowaniu wszystko wróciło do normy. Z tym, że nie wyświetlał mi się komunikat o niesformatowanej karcie.

magix
27-12-2008, 01:22
Spróbuj wyjąć kartę oraz baterię. Potem włącz ponownie, znajomy miął podobny problem i pomogło. Nawet nie trzeba było formatować karty, oraz od razu miał dostęp do poprzednich zdjęć. Jakie to karty ?

Soundman
27-12-2008, 12:02
Ja miałem taki przypadek nie raz z nowiutkim lexarem i okozało się że karta uszkodzona bo wciąż tak robiła. Na szczęście dodawali do tego oprogramowanie do odzyskiwania danych z uszkodzonych kart.

Madroz
27-12-2008, 12:48
Jaki masz komputer? Ja mam Maca i po każdym sczytaniu zdjęć jest ten problem. Mac wgrywa na karte kilka plików nierozpoznawanych przez aparat.

poss
27-12-2008, 15:20
Ja też bym najpierw sprawdził piny w aparacie - jeśli dzieje się tak na kilku kartach to może coś nie styka. A jeśli piny są dobre wyciągaj obie baterie i sprawdź

kszychooo
27-12-2008, 15:27
Dziekuje za podpowiedzi, niestety okazalo sie ze jeden pin w aparacie jest wygiety, a jednego brak. Jakim cudem sie to stalo to nie mam pojecia.
Uzywam kart sandisk, jedna to 8GB exterme III, druga 2GB ultra trzecia to 512MB
Niestety czeka mnie wizyta w serwisie. Mam polska gwarancje, ciekawe czy to uszkodzenie obejmie naprawa gwarancyjna, czy bede musial placic...

Tylko ktory serwis wybrac, na Zurawiej, czy Zytniej ??

jotes25
27-12-2008, 15:39
Dziekuje za podpowiedzi, niestety okazalo sie ze jeden pin w aparacie jest wygiety, a jednego brak. Jakim cudem sie to stalo to nie mam pojecia.
Uzywam kart sandisk, jedna to 8GB exterme III, druga 2GB ultra trzecia to 512MB
Niestety czeka mnie wizyta w serwisie. Mam polska gwarancje, ciekawe czy to uszkodzenie obejmie naprawa gwarancyjna, czy bede musial placic...

Tylko ktory serwis wybrac, na Zurawiej, czy Zytniej ??

Usterka powstaje na skutek odwrotnego wpychania karty CF i nie podlega gwarancji. Jeśli masz pewną rękę, możesz sprobować wyprostować pin jakimś narzędziem, najlepiej przez delikatne podważanie w przeciwnym kierunku. Nie musi być idealnie, resztę prostowania dokona delikatnie wsadzona karta. "Naprawiłem" już w ten sposób dwa korpusy i w dodatku nie moje...

kszychooo
27-12-2008, 15:53
Usterka powstaje na skutek odwrotnego wpychania karty CF i nie podlega gwarancji. Jeśli masz pewną rękę, możesz sprobować wyprostować pin jakimś narzędziem, najlepiej przez delikatne podważanie w przeciwnym kierunku. Nie musi być idealnie, resztę prostowania dokona delikatnie wsadzona karta. "Naprawiłem" już w ten sposób dwa korpusy i w dodatku nie moje...

Tak, ten jeden wygiety wyprostowalem, ale jednego brakuje ... Nie wiem jakim cudem mogl sie wylamac...
Martwi mnie tylko, ze nie podlega to gwarancji. Ciekawe ile bedzie mnie kosztowala naprawa.

jotes25
27-12-2008, 15:58
Tak, ten jeden wygiety wyprostowalem, ale jednego brakuje ... Nie wiem jakim cudem mogl sie wylamac...
Martwi mnie tylko, ze nie podlega to gwarancji. Ciekawe ile bedzie mnie kosztowala naprawa.
Myślałem, że tam "fabrycznie" brakuje jednego, ale spojrzałem w 40d i widzę, że są wszystkie...
Informacje o kosztach znajdziesz pewnie na forum, bo to popularna usterka. Swoją drogą mogliby już dać sobie spokój z tymi CF i przejść na SD wreszcie...

jaszczur78
27-12-2008, 21:35
Raczej nie podlega gwarancji, to usterka mechaniczna. Koleś miał to samo jak wcisnął odwrotnie CF. Wysłał na Żytnią, wymienili całe gniazdo, chyba za 300 zł (chyba też matrycę wyczyścili), jak uda mi się z nim skontaktować to zapytam. Robił to w sierpniu 2008.

PS: jotes25 jednego pina to fabrycznie brakuje w złączy ATA-IDE (szeroka taśma do dysków twardych i napędów cd/dvd) - dobrze kojarzyłeś, złącza wyglądają podobnie, tylko inny rozmiar ;)

bishop
28-12-2008, 04:02
Miałem podobny problem gdy wsadziłem karte która była wcześniej w SONY... Ale była jazda kupiłem nowy aparat wypakowuje w domu wkładam karte robie zdjęcie a tu nagle na wyświetlaczu: Błąd karty nie można zapisać zmień karte. (albo jakoś podobnie) No nic trzeba zmienić karte.. Zmieniłem i tu pełna załamka na drugiej to samo.. Pomyślałem że skoro były obydwie koło siebie w plecaku to może je coś zgrzało, napromieniowało, albo zawiało kosmicznym wiatrem... Mam jeszcze jedną i ... znowu to samo prawie zleciałem ze stołka... (Aparat z USA brak gwarancji w Polsce) I w tym momencie coś mnie tknęło sformatowałem karty na kompie ( wcześniej robiłem to w aparacie) Ostatnie pruba z duszą na ramieniu... DZIAŁA :D

Gringo997
31-12-2008, 15:32
Jaki masz komputer? Ja mam Maca i po każdym sczytaniu zdjęć jest ten problem. Mac wgrywa na karte kilka plików nierozpoznawanych przez aparat.

ja u siebie na maku miałem problem z odczytywaniem zdjęć z mojej 40d przez czytnik, o dziwo ten sam czytnik śmigał na PC bez problemu... był tani i no name więc już wyleciał a teraz zbieram na sandiska pod FW800:mrgreen:

te nierozpoznawalne pliki to dane spotlighta...
spróbój wpiąć puszkę i odpalić lightrooma jeżeli go masz i zdaj się na zgrywanie automatyczne... a nóż widelec się uda i żadnych danych spotlighta Ci nie wgra na karte:-D

kszychooo
02-01-2009, 18:41
Witam
Aparat jest w serwisie na Zytniej, gwarancja niestety nie obejmuje uszkodzenia. Wymiana czytnika CF w aparacie to 270 zl i termin oczekiwania 10 dni.
Dam znac po odbiorze.

Pozdrawiam
Krzysiek

kszychooo
09-01-2009, 23:43
Witam
Aparat odebrany, wymiana czytnika kart CF w aparacie 268,40 zl :(
Wgrany nowy firmware 1.1.1

Kszychoo

Przemek_D
12-01-2009, 10:46
kup nowa karte :)

kszychooo
13-01-2009, 11:55
Hej, Sprzedawac karte, bez przesady. Karta sprawdzona, wejscia szpileczka poustawiane i wszystko dziala :) Szkoda by mi bylo sprzedawac sandiska extreme III 8GB wersja 30MB/s i kupowac chyba identycznego. Bo jestem zadowolony z tej karty.

More86
13-01-2009, 14:35
Widzę, że sporo osób ma z tym problem. Warto zainwestować w sporą kartę i jej nie wyjmować.

Vitez
14-01-2009, 14:40
Widzę, że sporo osób ma z tym problem. Warto zainwestować w sporą kartę i jej nie wyjmować.

Transfer z aparatu to ok 2-3 MB/s (vs 15-20 MB/s przy szybkich kartach i dobrym zewnętrznym czytniku kart) , plus problemy ze sterownikami, updejtami, software plus problemy z RAW+JPG, plus położysz aparat na biurku, ktoś potrąci kabelek, którym jest aparat podłączony i coś się może stać, plus gniazdko miniUSB w aparacie (a jeszcze częściej kabelek) też lubi się psuć.

W takich okolicznościach... na pewno wolisz trzymać kartę w aparacie i tak się męczyć?

Z moich wieloletnich obserwacji tego forum i nie tylko wynika, że pad czytnika w aparacie taki sam z siebie zdarza się bardzo rzadko, najczęściej spowodowany jest odwrotnym włożeniem karty - nie wiem dlaczego tak trudno zapamiętać "obrazkiem do siebie/do pleców aparatu" .