Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: 40d - problem err cf

kszychooo
    Guest

Domyślnie 40d - problem err cf

Witam
    Mam problem z canonem 40d. Wyswietla blad err cf
    i komunikat karta CF niesformatowana.
    W apracie nie udaje sie formatowanie. Nie mozna tez przegladac zapisanych zdjec.
    Sprawdzilem 3 inne karty i ten sam blad wyskakuje. Wszystkie karty w czytnikach dzialaja poprawnie.
    Aparat nie chce robic zdjec. Po podlaczeniu aparatu do kompa i przy wykorzsaniu EOS utility z wybranym zapisem na na kompa wykonuje zdjecia.

Moze mial ktos podobny problem i udalo sie go usunac ??

Pozdrawiam
    Krzysiek

Domyślnie

Miałem podobny problem z 350D. Jakimś cudem wygioł się pin w slocie karty CF w aparacie, po wyprostowaniu wszystko wróciło do normy. Z tym, że nie wyświetlał mi się komunikat o niesformatowanej karcie.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków i okolice

Domyślnie

Spróbuj wyjąć kartę oraz baterię. Potem włącz ponownie, znajomy miął podobny problem i pomogło. Nawet nie trzeba było formatować karty, oraz od razu miał dostęp do poprzednich zdjęć. Jakie to karty ?
    C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
    http://magix.digart.pl/

Domyślnie

Ja miałem taki przypadek nie raz z nowiutkim lexarem i okozało się że karta uszkodzona bo wciąż tak robiła. Na szczęście dodawali do tego oprogramowanie do odzyskiwania danych z uszkodzonych kart.

Początki nałogu Awatar Madroz
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jaki masz komputer? Ja mam Maca i po każdym sczytaniu zdjęć jest ten problem. Mac wgrywa na karte kilka plików nierozpoznawanych przez aparat.
    EOS 40D+Grip,EOS 300D+Grip, EFS 17-55IS F/2.8, EF 100-300 USM, EFS 18-55 USM, EF 50 II, TAMRON 28-75 F/2.8, 550 EX, DigiMateII plus 10GB. Dwie lampy studyjne + dwa softboxy.
    PLFOTO

Domyślnie

Ja też bym najpierw sprawdził piny w aparacie - jeśli dzieje się tak na kilku kartach to może coś nie styka. A jeśli piny są dobre wyciągaj obie baterie i sprawdź
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

kszychooo
    Guest

Domyślnie

Dziekuje za podpowiedzi, niestety okazalo sie ze jeden pin w aparacie jest wygiety, a jednego brak. Jakim cudem sie to stalo to nie mam pojecia.
    Uzywam kart sandisk, jedna to 8GB exterme III, druga 2GB ultra trzecia to 512MB
    Niestety czeka mnie wizyta w serwisie. Mam polska gwarancje, ciekawe czy to uszkodzenie obejmie naprawa gwarancyjna, czy bede musial placic...

Tylko ktory serwis wybrac, na Zurawiej, czy Zytniej ??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kszychooo Zobacz posta
    Dziekuje za podpowiedzi, niestety okazalo sie ze jeden pin w aparacie jest wygiety, a jednego brak. Jakim cudem sie to stalo to nie mam pojecia.
    Uzywam kart sandisk, jedna to 8GB exterme III, druga 2GB ultra trzecia to 512MB
    Niestety czeka mnie wizyta w serwisie. Mam polska gwarancje, ciekawe czy to uszkodzenie obejmie naprawa gwarancyjna, czy bede musial placic...

Tylko ktory serwis wybrac, na Zurawiej, czy Zytniej ??
    Usterka powstaje na skutek odwrotnego wpychania karty CF i nie podlega gwarancji. Jeśli masz pewną rękę, możesz sprobować wyprostować pin jakimś narzędziem, najlepiej przez delikatne podważanie w przeciwnym kierunku. Nie musi być idealnie, resztę prostowania dokona delikatnie wsadzona karta. "Naprawiłem" już w ten sposób dwa korpusy i w dodatku nie moje...

kszychooo
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Usterka powstaje na skutek odwrotnego wpychania karty CF i nie podlega gwarancji. Jeśli masz pewną rękę, możesz sprobować wyprostować pin jakimś narzędziem, najlepiej przez delikatne podważanie w przeciwnym kierunku. Nie musi być idealnie, resztę prostowania dokona delikatnie wsadzona karta. "Naprawiłem" już w ten sposób dwa korpusy i w dodatku nie moje...
    Tak, ten jeden wygiety wyprostowalem, ale jednego brakuje ... Nie wiem jakim cudem mogl sie wylamac...
    Martwi mnie tylko, ze nie podlega to gwarancji. Ciekawe ile bedzie mnie kosztowala naprawa.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kszychooo Zobacz posta
    Tak, ten jeden wygiety wyprostowalem, ale jednego brakuje ... Nie wiem jakim cudem mogl sie wylamac...
    Martwi mnie tylko, ze nie podlega to gwarancji. Ciekawe ile bedzie mnie kosztowala naprawa.
    Myślałem, że tam "fabrycznie" brakuje jednego, ale spojrzałem w 40d i widzę, że są wszystkie...
    Informacje o kosztach znajdziesz pewnie na forum, bo to popularna usterka. Swoją drogą mogliby już dać sobie spokój z tymi CF i przejść na SD wreszcie...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów