Zobacz pełną wersję : Canon 450D czy NIKON D60/D80 ?
Witam wszystkich forumowiczów !!!
To mój pierwszy post na forum. Sporo czytam rożne testy, fora i mam mętlik w głowie, nie wiem co wybrać...
Potrzebuje DSLR-a do robienia zdjęć:
1. martwa natura (środki transportu - samochody, motocykle, autobusy, ciężarówki, itp...)
2. trochę architektury i krajobrazów
3. trochę, niewiele moto-sport (enduro, rajdy, KJS)...
4. trochę - makrofotografia
Jaki sprzęt polecacie, wstępnie wybrałem:
CANON 450D
+ czyszczenie matrycy
++ LV
++ 3-calowy ekran (niestety nie VGA)
-- ponoć przeciętny obiektyw kitowy 18-55 IS
+ 3.5 kl/s
- brak ustawienia WB wg skali Kelvina
+ 9-polowy AF
NIKON D60
+++ solidne wykonanie, wysoka jakość wykonania
++ niezły obiektyw kitowy 18-55 VR
-- 3-polowy AF
-- brak LV
- trochę małe LCD
i jeszcze, chociaż jako konkurenta 450D pokazują raczej D60, myślę o D80:
NIKON D80
+++ solidne wykonanie, wysoka jakość wykonania
++ duże, masywne body
++ niezły obiektyw kitowy 18-55 VR
+ 3 kl/s
++ 11-polowy AF
-- brak LV
- trochę małe LCD
+ drugie (górne) LCD
Co wybrać ?
To forum CANON-a, więc spodziewam się więcej przychylnych odpowiedzi o Canonie, ale dobrze - przekonajcie mnie do zakupu 450D.... Dlaczego 450D jest lepszy od D60 (ew. też D80) ?
Dziękuje!
Pozdrowienia,
Ash.
analogforever
23-12-2008, 03:47
z tego co napisałeś o zainteresowaniach fotograficznych ,bierz Nikona albo Pentaxa,to raczej fotografia w dużej mierze statyczna,stabilizacje w obiektywach mało się przydadzą ,a do tych aparatów masz wysokiej klasy firmową optykę manualną za stosunkowo niewielkie pieniądze.
sylwester Samluk
23-12-2008, 11:29
Witam
Widzę, że masz dylemat. ja Ci odpowiem tak. Kiedyś miałem do wyboru Nikona d80 i Canona 400D. Canona kupiłem dlatego, że był duzo tańszy od D80 i miałem jeszcze Cash backa.
Gdyby wtedy stać mnie było na D80 pewnie kupiłbym NIkona. Dziś jest w śmiesznej cenie dlatego Ci go polecam. Moim zdaniem D80 to bardzo dobry aparat.
Ale powiem Ci jeszcze tak, że swojego wybory 400D nie żałuje, dziś wiem, że aparat to nie wszystko trzeba się dużo uczyć i raz jeszcze uczyć.
Dziś lepszą ofertę ma Nikon więcej puszek wypuscił dla różnego grona odbiorców, mimo to ja zostanę w Canonie i zbieram kasę na 50D lub 5d2mark jak dam radę:)
Słuchaj wybierz to co w Twoim przekonaniu lepiej leży Ci w ręku a zdjęcia i tak zrobisz dobre. Na bank matryca Canona mniej będzie szumiała od Matrycy Nikona D80, bo nikon ma CCD. NIe jestem pewny czy Nikon D80 ma ISO 100, ale Canon ma na bank:) często się przydaje:)
Popatrz na ceny obiektywów canona i nikona zobacz czy będzie Cię stać na rozbudowę jednego i drugiego - to bardzo ważne - pamiętaj gorsza pucha i bardzo dobre szko dadza Cię więcej radochy niż super puszka z beznadziejnym szkiełkiem.
D60 Nikona odradzam, gdyż nie kupisz dobrych szkiełek do Nikona które wymagają tzw. "Srubokręta", który jest w body właśnie D80.
Pooglądaj sample ( uważaj dużo zdjęć jest po photoshopie i nie oddają prawdziwie zdjęć z aparatu - to jest najgorsze, wtedy podniecamy się kolorami itp a okazuje się, ze ktoś to obrobil:)
Pamietaj jak kupisz samo body i kitowe szklo to możesz to jeszcze sprzedać i wejść w inny system ale jak dokupisz kilka szkieł lampę to przejście na inny system będzie kosztowne i to bardzo.
Daj znać co wybrałeś:)
SYlwek
malinowy
23-12-2008, 13:18
Zdecydowanie D80 ;) Aparat z nieco wyższej półki niż 450D i D60. Leży dużo lepiej w ręce niż jego mniejsi przeciwnicy.
Może jest nieco starszy, ale myślę ze mimo to warto.
Udanych zakupów. Pozdrawiam
A ja w tej chwili mam zupełnie inne podejście ;)
Najpierw określ dokładnie co potrzebujesz .... wybierz do tego szkła (tj. zoomy, stałki, jasności itp) które zamierzasz kupić ....
wtedy porównaj gdzie lepiej/taniej/większe możliwości rozbudowy/itp .... i dopiero na końcu wybierz puszkę
i potem porównaj oba systemy .....
Sam mam 450d ;)
... ale w fotografii liczą się szkła ... a nie puszki/systemy itp.
patric89
23-12-2008, 14:19
Stoisz przed bardzo poważnym wyborem i niestety zwracasz uwage jedynie na puszki i dołączone do nich obiektywy kitowe - to błąd.
To nie kompakt. DSLR daje Ci wielkie możliwości, dlatego musisz sie zastanowić nad systemem. Musisz popatrzeć na szkła obu firm, jakie w przyszłości Ciebie by interesowały ich cene oraz jakość.
Nikony na pewno pożądniej wykonane i lepiej leżą w dłoni.
Canon lepsza matryca.
Sam mam 450d i nie moge o nim złego słowa powiedzieć.
Zastanów sie między D80 a 450d
powodzenia pozdrawiam
sith_pas
27-12-2008, 13:39
D60 i 450D to mniej więcej ta sama półka cenowa i jakościowa. Odradzam jednak D60 ze względu na brak napędu autofocusa. Trzeba do tego korpusu dobierać szkła z silnikiem AF, a to już jest pewnego rodzaju uniedogodnienie. D80 jest starą konstrukcją, ale jakościowo i ergonomicznie jest lepszy. Pasują też do niego wszystkie szkła z mocowaniem nikona, zarówno z silnikiem AF, jak i bez. Co do jakości obrazu potwierdzam, że Canon ma lepszą matrycę, aczkolwiek D80 nawet jeżeli szumi, to jest to przyjemny, monochromatyczny szum ;). Co kto lubi. Różnica cenowa między D80 a 450 D nie jest obecnie znaczna. Istotna jest wygoda pracy. D80 zdecydowanie lepiej leży w dłoni, ale nie zapominaj że do mniejszego 450D możesz dokupić gripa za ok 300 zł. Poprawisz uchwyt i wyważenie aparatu. No i rzecz jasna zyskasz dodatkowe zasilanie.
No i jeszcze mała uwaga. W systemie Canona wszystkie obiektywy z mocowaniem EF pasują do każdego korpusu.
Obiektywy EF-S dedykowane są do lustrzanek z matryca APS-C.
Tyle o puszkach. To prawda, że z puszek jakość wyciągają szkła. I tu kwestia poruszona przez patric'a89 - inwestujesz w system. Zwróć uwagę na dostępne szkła do systemu Canona i Nikona. Zwróć uwagę na ich ceny, na osiągi, parametry techniczne. Zwróć też uwagę na osprzęt dedykowany (chociażby lampy błyskowe).
Tak naprawdę szkła na swoje potrzeby dobierzesz do każdego systemu, ponieważ producenci jak Sigma czy Tamron produkują obiektywy z mocowaniami do kilku systemów, ale rozejrzyj się w cenach szkieł Canona i Nikona.
Wybór należy do ciebie. Radzę go przemyśleć, bez pośpiechu. :)
Pozdrawiam.
Niedawno u znajomego oglądałem Nikona D60 z obiektywem 18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor i powiem, że fajny to zestaw i zdjęcia naprawdę dobre. Poniewaz kiedyś miałem styczność z 450D to D60 zrobił na mnie większe wrażenie również z powodu lepszego i większego wizjera. I obiektyw - nie robiłem porównań ale wydaje mi się że znacznie lepszy o Eosa z podobny światłem.
Ja wybrałbym D60, a już na pewno D80.
Merauder
29-12-2008, 09:06
[...]Poniewaz kiedyś miałem styczność z 450D to D60 zrobił na mnie większe wrażenie również z powodu lepszego i większego wizjera.
Nie wiem jak z jakoscia, ale co do wielkosci wizjera wydaje mi sie ze jestesw bledzie. Spogladajac na specke oby dwu to 450D ma wiekszy wizjer, nie mowie juz o ilosci iinformacji pokazywanych w wizjerze.
giltoniel
29-12-2008, 10:35
Nie wiem jak z jakoscia, ale co do wielkosci wizjera wydaje mi sie ze jestesw bledzie. Spogladajac na specke oby dwu to 450D ma wiekszy wizjer, nie mowie juz o ilosci iinformacji pokazywanych w wizjerze.
zrobiłem dokładnie to samo:
D60 - powiększenie 0,8x
450D - 0,87x
Poza tym miałem w rękach D40 i D60 i wizjer w obu jest równie mały, a na pewno mniejszy niż w 450D.
Tezet-gdynia
29-12-2008, 13:28
Ja kiedys pozyczylem od znajomego D80 i sie zdziwilem ze niedoswietlone zdjecie jest pokazywane na drabince w prawo a przeswietlone w lewo, tak troche nielogicznie :\ moze da rade to gdzies zmienic, nie zaglebialem sie w to.
Pozatym klawiszologia, w pierwszym momencie bylem w szoku, przyciskow pelno, kombinacji pelno, przelacznikow pelno, zeby ustawic pelnego manuala musielismy uzyc instrukcji a i tak udalo sie tylko czesciowo :P Moim zdaniem dla poczatkujacego ZA DUZO tam jest przyciskow i przelacznikow A-M :-| Znajomego przeroslo to do tego stopnia ze uzywa aparatu na auto, a jak aparat proboje otworzyc lampe to ja przytrzymuje reka zeby sie nie otworzyla i aparat co najlepsze nie wyrzuca zadnego bledu :lol:
giltoniel
29-12-2008, 17:57
Ja kiedys pozyczylem od znajomego D80 i sie zdziwilem ze niedoswietlone zdjecie jest pokazywane na drabince w prawo a przeswietlone w lewo, tak troche nielogicznie :\ moze da rade to gdzies zmienic, nie zaglebialem sie w to.
Pozatym klawiszologia, w pierwszym momencie bylem w szoku, przyciskow pelno, kombinacji pelno, przelacznikow pelno, zeby ustawic pelnego manuala musielismy uzyc instrukcji a i tak udalo sie tylko czesciowo :P Moim zdaniem dla poczatkujacego ZA DUZO tam jest przyciskow i przelacznikow A-M :-| Znajomego przeroslo to do tego stopnia ze uzywa aparatu na auto, a jak aparat proboje otworzyc lampe to ja przytrzymuje reka zeby sie nie otworzyla i aparat co najlepsze nie wyrzuca zadnego bledu :lol:
mam podobne wrażenia - za cholerę nie mogłem się przestawić, korzystając przejściowo z Nikona na to, że wszystko w nim było na odwrót. To są oczywiście rzeczy do przejścia, jak przy wymianie telefonu, ale w pierwszej chwili wkurzają niemiłosiernie. I jeszcze te pół photoshopa w menu aparatu ;-)
Kolekcjoner
01-01-2009, 06:04
To forum CANON-a, więc spodziewam się więcej przychylnych odpowiedzi o Canonie, ale dobrze - przekonajcie mnie do zakupu 450D.... Dlaczego 450D jest lepszy od D60 (ew. też D80) ?
Dziękuje!
Pozdrowienia,
Ash.
Raczej nikt Cię nie będzie tu do niczego przekonywał - szczególnie w kwestii co dla Ciebie jest lepsze ale w swoich rozważaniach weź pod uwagę, że jakość kita nie jest kwestią kluczową dla wyboru. Istotne mogą się okazać szczegóły takie jak pewne rozwiązania przycisków, menu, brak/obecność pewnych funkcji (np. LV). O tym przekonasz się zresztą jak już wybierzesz puszkę 8). Ważniejsze jeszcze od tego jest jakie będziesz mógł do niej podpiąć teraz i w przyszłości obiektywy. I to bym uważał jako priorytet w wyborze.
zeby ustawic pelnego manuala musielismy uzyc instrukcji a i tak udalo sie tylko czesciowo :P Moim zdaniem dla poczatkujacego ZA DUZO tam jest przyciskow i przelacznikow A-M
nie rozumiem, po co poczatkujacy dotyka M
czy Nikon nie ma A i P?
czy przeczytanie instrukcji boli az tak
piorac w pralce polar mialem dwa pokretla a w boshu mam caly komputer ale jakos daje rade :)
zastanawiajac sie miedzy 450d a d80
wziolbym oczywiscie 450d
gdyz ... ma slaby filtr przed matryca i robi amatorsko fotki lepsze niz 40d :)
przygode z nikonem zaczynalbym od d90 wszytsko co bylo wczesniej w tym segmencie powinno juz odejsc w zapomnienie
Potrzebuje DSLR-a do robienia zdjęć:
1. martwa natura (środki transportu - samochody, motocykle, autobusy, ciężarówki, itp...)
2. trochę architektury i krajobrazów
3. trochę, niewiele moto-sport (enduro, rajdy, KJS)...
4. trochę - makrofotografia
Ash.
To całkiem niemały zakres zainteresowań i wygląda mi, że na kitowych obiektywach się nie skończy. Nikonowe odpowiedniki dwóch fascynujących obiektywów C10-22 i C17-55/2,8 IS są zwyczajnie bardzo drogie a C70-200L w którejkolwiek z 4 postaci jest jakościowo rewelacyjny a cenowo do wyboru od 1,8 do 5 tys. USM Canona to klasa sama dla siebie. Z kolei body Canona xxD jako dalszy etap rozwoju to na prawdę rewelacyjna solidność wykonania. Jakoś obrazowania matryc Canona bardzo mi odpowiada. Uważam, że jeśli ktoś planuje (albo chociaż przeczuwa) rozbudowę zestawu to system Canona jest zdecydowanie lepszy i tańszy. Z kolei jeśli ktoś definitywnie planuje pozostanie na zestawie body + kit to taki zestaw Nikona jest łatwiejszy do skonfigurowania - jest więcej atrakcyjnych cenowo obiektywów prostej budowy.
http://www.cyberfoto.pl/akt-portret-ludzie-zycie-sport/95585-mistrzostwa-swiata-w-enduro-2008-a.htm
D60 + N55-200.
D80 ma problemy z mierzeniem światła (chyba prześwietla). Poczytajcie na forum Nikona. Oczywiście, kiedy pozna się aparat, to ta wada przestaje nią być.
Tezet-gdynia
01-01-2009, 16:30
nie rozumiem, po co poczatkujacy dotyka M
czy Nikon nie ma A i P?
czy przeczytanie instrukcji boli az tak
piorac w pralce polar mialem dwa pokretla a w boshu mam caly komputer ale jakos daje rade :)
zastanawiajac sie miedzy 450d a d80
wziolbym oczywiscie 450d
gdyz ... ma slaby filtr przed matryca i robi amatorsko fotki lepsze niz 40d :)
przygode z nikonem zaczynalbym od d90 wszytsko co bylo wczesniej w tym segmencie powinno juz odejsc w zapomnienie
Ze wzgledu na specyfike i artyzm wykonywanych zdjec... Chore pytanie troche, najlepiej skazac poczatkujacego na tryb auto i p nie :confused: Instrukcja nie boli ale tresc w niej tak, instrukcje od canona przeczytalem NA SZYBKO 2 razy i weszlo do glowy, instrukcje od D80 przeczytalem 2-3 razy na spokojnie, probojac zrozumiec co kolwiek i no nie wyszlo :|
acinloop
02-01-2009, 01:00
Nie przeczę że D80 to zły sprzęt, ale jego premiera była pod koniec 2006r więc jest to dość "stara" konstrukcja, co nie znaczy do niczego; niedawno sam zastanawiałem się nad kupnem tej puszki... D60 odradzam ze względu na brak napędu AF w korpusie- ograniczy to dostępność wspołpracujących szkieł. Jeśli Nikon to D90. Zdecydowanie polecam 450D. Tylko korpus troszke za mały... A dokładnie handgrip.
Również obstawiałbym 450D. intuicyjność obsługi jest zdecydowanie lepsza niż w Nikonach, mi przynajmniej lepiej się na nim pracuje. czy grip jest tak wielka przeszkodą? to już zależy od konkretnego uzytkownika.
Nie zgodzę się z punktem o "przeciętnym kitowym obiektywie" IHMO najwieszką jego słabostką jest plastiowośc (jak we wszystkich tanich szkłach Canona:roll:) kręcenie mordą, i brak skali ostrości. Jesli chodzi o obrazowanie, to jestem zadowolony, poza tym po sieci krążą raczej dobre o nim opinie. Ale mną możesz się za bardzo nie sugerować, bo ja jestem etatowy kompakciarz i wszystko co wychodzi z jakiegokolwiek lustra jest dla mnie (narazie) zadowalające8-)
Michal_Cz
04-01-2009, 22:56
A ja mam D80 i jestem b.zadowolony. powiem że klawiszologia jest dużo lepsza niż w Canon'ach. Przeczytasz instrukcję i będziesz wiedział o co chodzi. Jedynie pomyśl o lepszym obiektywie.
Pozdr
armageddon
04-01-2009, 23:07
mnie troche zniechecila ingerencja softu w rawy wypluwane z D80, rowniez handgrip nie przypasowal ze wzgledu na male dlonie okazal sie dla mnie zbyt nabrzmialy ;) taki sobie grubasek
Kolekcjoner
05-01-2009, 13:31
A ja mam D80 i jestem b.zadowolony. powiem że klawiszologia jest dużo lepsza niż w Canon'ach.
Inna 8). Nie ma lepszej lub gorszej.
Inna 8). Nie ma lepszej lub gorszej.
Zgadzam się w 100% Dla mnie najlepiej było z Minoltą (teraz Sony), a to że teraz mam Canona to już inna historia