PDA

Zobacz pełną wersję : sto-fen do 430 EX

Krismar72
22-12-2008, 22:32
Witam!
Nabyłem dyfuzor sto-fen do lampy 430 EX. Na ulotce dołączonej do towaru jest jedno zdanie, którego sensu nie mogę pojąć. Brzmi ono: " There are no adjustments other than the manufacturers indicated maximum distance being reduced by a factor of 2,5". Proszę o pomoc, każdego kto zna na tyle angielski, że potrafi oddać o co tu chodz. Z góry dziekuję za odpowiedzi.

piday
23-12-2008, 17:21
Nie zmienia parametrów lampy poza tym, że liczba przwodnia spada 2,5 raza.
(Z braku kontekstu trochę trzeba było zgadnąć, więc nie należy pokładać nadmiernej wiary w to tłumaczenie, ale brzmi sensownie więc pownni być ok ;-)).

punky
23-12-2008, 17:35
czesto przy reklamach dyfuzorow podaja takie parametry ale tam jasno stoi napisane ze strata swiatla wynosi np 2,5 EV

sadze ze tutaj chodzi o to samo

koy
23-12-2008, 17:36
Tak jak napisac piday jest dobrze, po prostu ostabia troche maksymalna moc.

Krismar72
23-12-2008, 21:35
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi - teraz już wiem o co biega. A tak na marginesie - Koy, jeśli zmniejszenie liczby przewodniej o mnożnik (dzielnik) 2,5 to "trochę" - to ja dziękuję. Rozumiem wszak - zwłaszcza mając na uwadze następne zdanie z ulotki (którego nie przytoczyłem) - że automatyka lampy (ETTL) uwzględni tę stratę i zakomunikuje mi ją np. w postaci odpowiednio zmodyfikowanej liczby metrów skutecznego zasięgu lampy (na wyświetlaczu)?

koy
23-12-2008, 23:02
Oczywiscie automatyka to uwzgledni i doda odpowiednia korekcje. A co do spadku mocu to musisz pojsc na jakis kompromis. Mieksze swiatlo kosztem slabszej mocy. Z tego co wiem to stofen zabiera najmniej w porownaniu do lumiquestow czy innych wynalazkow. Wiadomo ze tam jest inna powierzchnia odbicia i strata swiatla. Jesli bedziesz potrzebowal duzo mocy to na chwile zdejmujesz stofena i blysk.

Krismar72
24-12-2008, 11:05
No to alles klar. Co do spadku mocy - przy moich domowych fotkach nie sądzę żebym potrzebował większego zasięgu flasha niż 3-4 m, więc da się przeżyć; tym bardziej na zewnątrz gdzie lampy używam przy portretach jako błysk dopełniający. Zaś rozproszenie przyda się niewątpliwie. Jeszcze raz dzięki. pozdrowienia i wesołych świąt

Krzychu
24-12-2008, 11:29
Rozumiem wszak - zwłaszcza mając na uwadze następne zdanie z ulotki (którego nie przytoczyłem) - że automatyka lampy (ETTL) uwzględni tę stratę i zakomunikuje mi ją np. w postaci odpowiednio zmodyfikowanej liczby metrów skutecznego zasięgu lampy (na wyświetlaczu)?

A jak ma to niby zrobić ? Przecież liczbę metrów skutecznego zasięgu lampy komunikuje przed błyskiem (nawet pomiarowym) ? Chyba że masz lampę-jasnowidkę...
Natomiast już sam dobór ekspozycji przez E-TTL oczywiście to uwzględni.