Zobacz pełną wersję : Jak ma się ogniskowa do LP lampy?
Siedzę w domu i mnie napadło na rozmyślanie ;)
zastanawiam się, czy w ogóle istnieje możliwość obliczenia tak mniej więcej przysłony potrzebnej do dobrego oświetlenia jeżeli mamy lampę wyzwalaną z poza aparatu no i na manualu
gdzieś na strobiście widziałem fajny patent ze sznurkiem z supełkami co działke przysłony i można było łatwo to sprawdzić
tylko moja wiedza jest zbyt mała ;) wzory na obliczanie przysłony są na wikipedii:
-wartość przysłony dla materiału ASA 100 (21°DIN): przysłona = LP/odległość od obiektu w metrach;
-wartość przysłony dla materiału ASA 200 (24°DIN): przysłona = (LP / odległość od obiektu) * 1,4;
-wartość przysłony dla materiału ASA 400 (27°DIN): przysłona = (LP / odległość od obiektu) * 2.
czyli dla iso 800 to będzie (LP/odległość w metrach) * około 2,8?
no ok
dla 580EX liczba przewodnia to 58 dla 105mm ogniskowej
a co jeżeli zmienię ogniskową? jak to obliczyć wtedy? jakieś wzory?
bo rozumiem że jak ustawie na manualu moc 1/2 to liczba przewodnia robi się po prostu 29?
i dalsze pytanie - co jeżeli mamy kilka lamp? jest jakiś sposób na teoretyczne obliczenie potrzebnej przysłony? czy to zależy od kątów między nimi i tak dalej?
będę wdzięczny za wszelkie informacje, linki i tak dalej na ten temat ;)
a co jeżeli zmienię ogniskową?
http://www.kjsl.com/%7Edave/speedlites.html
Tomasz Golinski
20-12-2008, 23:29
no ok
a co jeżeli zmienię ogniskową? jak to obliczyć wtedy? jakieś wzory?Tu nie chodzi bezpośrednio o ogniskową obiektywu, tylko o "zoom" ustawiony na lampie. Gwozdt podał
link ze szczegółowymi LP dla konkretnych ustawień zooma.
bo rozumiem że jak ustawie na manualu moc 1/2 to liczba przewodnia robi się po prostu 29?Nie, bo trzeba podzielić przez sqrt(2).
i dalsze pytanie - co jeżeli mamy kilka lamp? jest jakiś sposób na teoretyczne obliczenie potrzebnej przysłony? czy to zależy od kątów między nimi i tak dalej?Od kątów i odległości między lampami oczywiście zależy. Ale mniej więcej dwie takie same lampy mają LP większą sqrt(2) razy.
Tu nie chodzi bezpośrednio o ogniskową obiektywu, tylko o "zoom" ustawiony na lampie. Gwozdt podał
link ze szczegółowymi LP dla konkretnych ustawień zooma.
Nie, bo trzeba podzielić przez sqrt(2).
wiem że chodzi o zoom 'w lampie' ale tak to jakoś źle sformułowałem ;)
sqrt(2) to pierwiastek z 2, tak?
skąd się wszędzie te pierwiastki biorą? z jakich fizycznych wzorów to wynika?
Tomasz Golinski
21-12-2008, 01:06
Tak - pierwiastek.
Pierwiastki są z tego, że jak odległość rośnie 2x to powierzchnia do oświetlenia rośnie 4x. Albo ten sam obiekt jest widziany pod 4x mniejszym kątem.
Tak - pierwiastek.
Pierwiastki są z tego, że jak odległość rośnie 2x to powierzchnia do oświetlenia rośnie 4x. Albo ten sam obiekt jest widziany pod 4x mniejszym kątem.
a mialo byc tak pieknie.... :(
myśle, myśle i nie wiem czy dobrze rozumiem
powierzchania oświetlania to koło? więc chodzi o to że jeżeli odległość się zmieni dwukrotnie, to dwukrotnie zwiększy się promień koła, a promień podnosimy do kwadratu
czyli 3 razy dalej to 9 razy większe pole do oświetlenia
czekaj, w takim razie, naświetlenie nie zależy od odległości tylko od powierzchni na jaką świeci lampa(a ta w sumie zależy od odległości lampy od przedmiotu... masło maślane)? bo gdy jest czegoś bliżej powierzchnia jest mniejsza, gdy dalej powierzchania większa i mniejsza ilość światła pada na jedną jakąś tam jednostkę?
czyli dalej, sprawdź poproszę czy dobrze myślę ;)
jeżeli zmieniejszam siłę błuysku na np 1/4 (zamiast pełnej mocy) to muszę przysunąć się bliżej (to logiczne)
lampa jest w stanie oświetlić prawidłowo z odległości pierwiastek4 razy mniejszej (czyli 2)
czyli jeżeli oświetlam coś na pełnej mocy lampy, podejdę w pół drogi, to muszę ustawić lampę na 1/4 mocy? żeby światło było takie samo?
wiem że strasznie 'męczę' ale zależy mi na tym żeby to zrozumieć ;)
fazid_66
21-12-2008, 01:23
Tak - pierwiastek.
Z tym kątem to bym uważał. :)
dalej nad tym myślę i nie jestem pewien ;/
kojarzy ktoś jakieś książki albo publikacje które fajnie i logicznie traktują o lampach błyskowych?
Tomasz Golinski
21-12-2008, 02:40
Z tym kątem to bym uważał. :)
Nikt Ci nie broni uważać :) Mimo to, tak właśnie jest.
Wiwo - dobrze kombinujesz.
fazid_66
21-12-2008, 05:02
Nikt Ci nie broni uważać :) Mimo to, tak właśnie jest.
Przez słowo "kąt" zwykło się rozumieć kąt płaski. Ale nawet jeśli zaznaczymy, że chodzi o kąt bryłowy, to i tak zależność nie jest kwadratowa.
Tomasz Golinski
21-12-2008, 05:29
Przez słowo "kąt" zwykło się rozumieć kąt płaski. Ale nawet jeśli zaznaczymy, że chodzi o kąt bryłowy, to i tak zależność nie jest kwadratowa.
Naprawdę nie znam zwyczajów, którymi się posługujesz :roll:
fazid_66
21-12-2008, 06:11
Naprawdę nie znam zwyczajów, którymi się posługujesz :roll:
Wystarczy wziąść dowolny słownik. Będzie tam napisane, że ką t to część płaszczyzny ograniczona przez dwie półproste wychodzące z jednego punktu.
Pisząc "kąt", mając na myśli kąt bryłowy to zupełnie tak samo jak byśmy pisali "krzesło" i mieli na myśli krzesło elektryczne. :mrgreen: