PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o ekspozycję w 40D i lampę 580EXII

grzesiek24264
14-12-2008, 23:09
Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.
Dzięki z góry za odpowiedzi.

Krzychu
14-12-2008, 23:16
W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.

A próbowałeś przeczytać instrukcję obsługi ? Bo to co napisałeś powyżej jest bzdurą...

brunovis
14-12-2008, 23:50
Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.

Jak zakładam lampę to po to aby jej używać. Gdy chcę zrobić zdjęcie bez, to pstrykam przełącznikiem :-D, ale nie bez przerwy - bo w przerwach robię zdjęcie :-D
Edit:
Jak Ci się nie podoba pstrykanie to CF w aparacie :mrgreen:

MaciekH
17-12-2008, 04:05
W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.

Tylko przy ustawionym pomiarze światła na wielosegmentowy, aparat zmienia ekspozycje uwzględniając obecność lampy, w innym trybach światłomierz działa tak jakby jej nie było.

W CF możesz sobie wyłączyć błysk, jeśli chcesz używać lampy np tylko do wspomagania AF.

Ale przedewszystkim, poczytaj instrukcje! Tam są jasno sformułowane odpowiedzi, na pytania które zadałeś...

Merde
17-12-2008, 09:12
Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
Dzięki z góry za odpowiedzi.

Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.

MacGyver
17-12-2008, 09:26
Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.
I to by było tyle na temat.