Zobacz pełną wersję : Pytanie o ekspozycję w 40D i lampę 580EXII
grzesiek24264
14-12-2008, 23:09
Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
A próbowałeś przeczytać instrukcję obsługi ? Bo to co napisałeś powyżej jest bzdurą...
brunovis
14-12-2008, 23:50
Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.
Jak zakładam lampę to po to aby jej używać. Gdy chcę zrobić zdjęcie bez, to pstrykam przełącznikiem :-D, ale nie bez przerwy - bo w przerwach robię zdjęcie :-D
Edit:
Jak Ci się nie podoba pstrykanie to CF w aparacie :mrgreen:
W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
Tylko przy ustawionym pomiarze światła na wielosegmentowy, aparat zmienia ekspozycje uwzględniając obecność lampy, w innym trybach światłomierz działa tak jakby jej nie było.
W CF możesz sobie wyłączyć błysk, jeśli chcesz używać lampy np tylko do wspomagania AF.
Ale przedewszystkim, poczytaj instrukcje! Tam są jasno sformułowane odpowiedzi, na pytania które zadałeś...
Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.
MacGyver
17-12-2008, 09:26
Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.
I to by było tyle na temat.