Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Pytanie o ekspozycję w 40D i lampę 580EXII

Mieszany widok

Domyślnie Pytanie o ekspozycję w 40D i lampę 580EXII

Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
    Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.
    Dzięki z góry za odpowiedzi.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzesiek24264 Zobacz posta
    W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
    A próbowałeś przeczytać instrukcję obsługi ? Bo to co napisałeś powyżej jest bzdurą...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Coś już napisał Awatar brunovis
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Poza tym pytanie jak zrobić zdjęcie bez użycia lampy bez jej wyłączania, bo przecież robiąc zdjęcia raz z lampą raz bez niej chyba nie pstrykacie bez przerwy wyłącznikiem.
    Jak zakładam lampę to po to aby jej używać. Gdy chcę zrobić zdjęcie bez, to pstrykam przełącznikiem :-D, ale nie bez przerwy - bo w przerwach robię zdjęcie :-D
    Edit:
    Jak Ci się nie podoba pstrykanie to CF w aparacie

Uzależniony Awatar MaciekH
    Miasto
    Londyn

Domyślnie

W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
    Tylko przy ustawionym pomiarze światła na wielosegmentowy, aparat zmienia ekspozycje uwzględniając obecność lampy, w innym trybach światłomierz działa tak jakby jej nie było.

W CF możesz sobie wyłączyć błysk, jeśli chcesz używać lampy np tylko do wspomagania AF.

Ale przedewszystkim, poczytaj instrukcje! Tam są jasno sformułowane odpowiedzi, na pytania które zadałeś...
    20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Witam forumowiczów. Nie znalazłem przeglądając forum odpowiedzi na mój problem. Otóż mam niedawno kupiony 40D i lampę jak wyżej. Przy ustawieniu aparatu na priorytet przysłony, zresztą na innych też, pokazywana jest właściwa ekspozycja - na zero ok, na minus za ciemno i na plus za jasno. W momencie używania lampy aparat powinien pokazywać ekspozycję biorąc pod uwagę to, że lampa będzie użyta, a ja mam wrażenie że przy założonej lampie jak i bez niej pokazuje to samo.
    Dzięki z góry za odpowiedzi.
    Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Co do przeczytania instrukcji - bardzo dobrze ci koledzy radzą. A potem przełącz aparat w tryb M.
    I to by było tyle na temat.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Uprawnienia umieszczania postów