PDA

Zobacz pełną wersję : Praca magisterska związana z fotografią cyfrową

divo
14-12-2008, 15:34
Witam.

Kończe studia informatycznie o specjalności Grafika i animacja co wiąże się z pisaniem i obroną pracy:roll:. Jestem o tyle w komfortowej sytuacji, że promotor dał szansę zaproponowania tematu pracy. W związku z tym zamierzam pisać pracę magisterską związaną z najbardziej oddanym mi tematem - cyfrową fotografią, konkretnie z "problemem" jakości matryc. Niebawem mamy się spotkać ponownie całą grupą z promotorem i przedstawić prezentację związaną ze swoją pracą.

Potrzebuję od Was pomocy, propozycji, sugestii jakie problemy poruszać (oczywiście przemyślałem już swoje pomysły, ale chciałbym poznać Wasze zdanie), aby nie były one zbyt trywialne jak na pracę magisterską ale też niezbyt "doktoranckie". Nie chciałbym pisać o czymś o czym nie mam seledynowego pojęcia, jednocześnie fotografia to pasja i z chęcią poczytam i dowiem się czegoś nowego.

Moje dotychczasowe przemyślenia obejmują pojęcia takie jak budowa, czułość i wielkość matryc (pod względem liczby pikseli) oraz związane z tym szumy, "bitowość" matryc (związane z tym zagadnienia takie jak format RAW, HDR i cała reszta) - kopniakiem jest to forum oraz rzeczowe artykuly w stylu np Janusza Body - http://canon-board.info/showthread.php?t=12704 :), rozpiętość tonalna, odwzorowanie kolorów itp.

Nie jestem w tym temacie jakims teoretykiem-madafaka ale wiem w czym rzecz. Mimo wszystko będe potrzebował przestudiować jakieś pozycje literackie i tu też prośba o podanie względnie strawnych tytułów (niekoniecznie polskojęzycznych aczkolwiek w miarę dostępnych).

Zależy mi na rzetelnym zaprezentowniu tematu pracy na najbliższym (20.12.2008) seminarium tak aby promotor nie musiał mi wymyślać sam tematu ;) Co można zawrzeć w takiej prezentacji aby skutecznie zainteresować promotora?

Za jakąkolwiek pomoc i sugestie będę serdecznie wdzięczny. Pozdrawiam.

fotna
14-12-2008, 16:34
Jeśli jesteś w takiej sytuacji że możesz zaproponować temat, to moja rada ( z własnego doświadczenia)
1) popatrz na jaki temat jest najwięcej literatury ( ale nie tak że jeden powtarza drugiego)
2) Wybierz z tego co cie najbardziej interesuje ( nie licz że promotor właśnie to ci pozwoli pisać)
3) pisz to co ci sugeruje promotor a nie to co sam myślisz - zaoszczędzisz sporo czasu
4) módl się by w chwili obrony to co napiszesz nie było zamierzchłą przeszłością ze względu na nowe pomysły producentów czy piszących oprogramowania.
5) podziel się na forum swoją pracą FTP chętnie przeczytam.

POWODZENIA

airhead
14-12-2008, 20:43
tak, koniecznie opublikuj, jak już będzie po wszystkim

caveman
14-12-2008, 21:47
Witaj divo!
Problem pracy magisterskiej jest mi dobrze znany, gdyż przerabiałem to półtora roku temu (aczkolwiek z innej dziedziny). Pomimo możliwości samodzielnego wyboru tematu, ostatecznie skorzystałem z propozycji promotora. Samodzielne wymyślanie tematu jest dość ryzykownym posunięciem, ponieważ w razie problemów, na przykład ze znalezieniem odpowieniej literatury, nie dostaniesz pomocy od promotora, który najzwyczajniej w świecie może nie znac sie na temacie. Moja rada odnośnie wyboru tematy dysyrtacji magisterskiej jest nastepująca : najpierw przestudiuj dostępną literaturę z obszaru Twoich zainteresowań. Nie wiem na jakiej uczelni studiujesz, ale na Politechnice Wrocławskiej masz darmowy dostęp do ogromnej bazy publikacji naukowych i artykułów renomowanych czasopism i serwisów takich jak IEEE, ELSEVIER, SPRINGER, WILLEY...
Z tego co sie orientuję, Twoja praca magisterska będzie w przeważającej części teoretycznymi rozwżaniami popartymi ewentualnie fotami, które wykonasz własnym lustrem. Niemniej jednak podstawą każdej pracy naukowej jest na pierwszym miejscu sformułowanie tezy badań, nastepnie przestudiowanie i przegląd dostepnej literatury, na końcu przeprowadzenie badań i sformułowanie konkluzji. Nie możesz (moim zdaniem) napisać rozprawy magisterskiej, której fundamentami literaturowymi będzie forum internetowe oraz artykuły JanuszaBody z prostej przyczyny - to nie są publikacje naukowe. A ponieważ domyślam się, że studiujesz na uczelni technicznej, w związku z tym literatura powinna byc również z zakresu techniki, informatyki, elektroniki...
Jeśli chodzi o Twoją propozycję tematu:

Moje dotychczasowe przemyślenia obejmują pojęcia takie jak budowa, czułość i wielkość matryc (pod względem liczby pikseli) oraz związane z tym szumy, "bitowość" matryc (związane z tym zagadnienia takie jak format RAW, HDR i cała reszta) - kopniakiem jest to forum oraz rzeczowe artykuly w stylu np Janusza Body - http://canon-board.info/showthread.php?t=12704 :), rozpiętość tonalna, odwzorowanie kolorów itp.
Takich rzeczy to uczyłem się na wykładach z Optoelektroniki Obrazowej na 5-tym roku. To chyba jednak nie jest temat na pracę magisterską. Z drugiej strony ja osobiście ma inne spojrzenie na temat, ponieważ kończyłem kirunek związany z mikroelektroniką, dlatego na problemy związane z matrycami patrzę w innej skali. Jeśli chodzi o artykuły, to zapomnij, żę będa w języku polskim. Jedymym słusznym językiem technicznym jest...(wiadomo jaki):).
Żeby Cię za bardzo nie dołować, to dam Ci nastepującą radę: poszukaj artykułów w czasopsimach naukowych, wybierz jeden lub dwa, które Cię zainteresują i którę będziesz w stanie zweryfikować za pomocą swojego sprzętu. następnie postaraj się rozwinąc temat, by móc zdefiniowac własny eksperyment i wyciągnac z niego wnioski.
Pozdro600
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witaj ponownie,

Moje pierwsze pytanie(a) powinno(y) brzmieć:
1. Czy praca teoretyczna. czy eksperymentalna?
2. Czy masz dostęp do jakieś aparatury pomiarowej?

caveman
14-12-2008, 22:54
Aha, może jeszcze uprzedze Twoje pytanie: nie mam juz dostepu do materiałów z Optoelektroniki Obrazowej:(

divo
15-12-2008, 00:03
caveman: W tym rzecz, że promotor nawet na siłę nie chciał podawać jakichkolwiek tematów aby nie nic nie sugerować. W związku z tym chciałbym wykorzystać tą okazję i obronić propozycję tematu jaka jest mi najbliższa.

Promotor uczulał że praca czysto teoretyczna jest właściwa dla lecencjatów, nie magistrów więc bez zbadania problemu i wyciągnięcia wniosków się nie obejdzie. Specjalistycznej aparatury pomiarowej z wiadomych przyczyn nie posiadam ale myślę że ludzie oceniający pracę będą sobie z tego zdawać sprawę że nie jest to na miarę studenta. Nie badam tu jakiś nadzwyczajnych zjawisk, lecz to co widać czyli obraz i myślę że odpowiednia obróbka "sampli" przy pomocy programów graficznych oraz ustalenie jakiejś miarodajnej skali wystarczy. Jestem więc niejako zmuszony przez promotora o pracę eksperymentalną lecz przy ograniczonych możliwościach pomiarowych.

Mając powyższe na uwadze myślę że tak jak właśnie napisałeś temat ten będę mógł zweryfikować za pomocą swojego sprzętu - jeśli nie w sobotę czeka mnie zimny prysznic :/

Co do literatury całkowicie się z Tobą zgadzam i zdaje sobie sprawę, że forum nie stanowi podstawy do sądów, ale myśle że w większości przypadków znajdę potwierdzenie w książkach. Dzisiejszy dzień poświęciłem na poszukiwanie literatury ale nie były zbyt owocne. To że polskie wydawnictwa niezbyt chętnie wydają takie pozycje niestety się potwierdziło a z dostępnością zagranicznych rożnie może być. Przejrzę jeszcze uczelnianą bibliotekę i czytelnię która również zawiera anglojęzyczne tytuły - może znajdę coś odpowiedniego.

Zastanawiam się także czy nawet jeśli promotor temat wstępnie zaakceptuje nie będzie chciał abym skupił się wyłącznie na jednym zagadnieniu i dogłębnie go przeanalizował (np. rozpiętość tonalna) a wtedy będę mógł mieć problemy z zapełnieniem 70 stron bez lania wody na tym poziomie wiedzy jaki posiadam lub mogę posiąść w najbliższym czasie.

HuleLam
15-12-2008, 14:08
Kończe studia informatycznie o specjalności Grafika i animacja co wiąże się z pisaniem i obroną pracy:roll:. Jestem o tyle w komfortowej sytuacji, że promotor dał szansę zaproponowania tematu pracy. W związku z tym zamierzam pisać pracę magisterską związaną z najbardziej oddanym mi tematem - cyfrową fotografią, konkretnie z "problemem" jakości matryc. Niebawem mamy się spotkać ponownie całą grupą z promotorem i przedstawić prezentację związaną ze swoją pracą.

Jeśli możesz pozwolić sobie (czas, zgoda Promotora) na badania o charakterze "podwójnie ślepej próby", to spróbuj zbadać np kwestię postrzeganej rozdzielczości (Czy 10 MPix wystarczy mi do obrazków 30x45cm), tejże i algorytmów skalowania (Biliniowy jet fuj! a GenuineFractals są mniam!), postrzegania i zapisu luminancji kontra chrominancji (Matryce Bayer'owskie są do pupy! A Foveon jest do oka!) itp.

A tak na marginesie, to serio Promotor wyznczył minimum na 70 stron? Mój kazał mi zlikwidować i pozmniejszać większość rysunków i w rezultacie miałem OIDP koło 50...

EDIT: a z literaturą w naszym ojczystym języku to wiem, że jest ciężko. Ja miałem w bibliografii chyba tylko 1 pozycję po polsku :)