Witam.

Kończe studia informatycznie o specjalności Grafika i animacja co wiąże się z pisaniem i obroną pracy. Jestem o tyle w komfortowej sytuacji, że promotor dał szansę zaproponowania tematu pracy. W związku z tym zamierzam pisać pracę magisterską związaną z najbardziej oddanym mi tematem - cyfrową fotografią, konkretnie z "problemem" jakości matryc. Niebawem mamy się spotkać ponownie całą grupą z promotorem i przedstawić prezentację związaną ze swoją pracą.

Potrzebuję od Was pomocy, propozycji, sugestii jakie problemy poruszać (oczywiście przemyślałem już swoje pomysły, ale chciałbym poznać Wasze zdanie), aby nie były one zbyt trywialne jak na pracę magisterską ale też niezbyt "doktoranckie". Nie chciałbym pisać o czymś o czym nie mam seledynowego pojęcia, jednocześnie fotografia to pasja i z chęcią poczytam i dowiem się czegoś nowego.

Moje dotychczasowe przemyślenia obejmują pojęcia takie jak budowa, czułość i wielkość matryc (pod względem liczby pikseli) oraz związane z tym szumy, "bitowość" matryc (związane z tym zagadnienia takie jak format RAW, HDR i cała reszta) - kopniakiem jest to forum oraz rzeczowe artykuly w stylu np Janusza Body - http://canon-board.info/showthread.php?t=12704 , rozpiętość tonalna, odwzorowanie kolorów itp.

Nie jestem w tym temacie jakims teoretykiem-madafaka ale wiem w czym rzecz. Mimo wszystko będe potrzebował przestudiować jakieś pozycje literackie i tu też prośba o podanie względnie strawnych tytułów (niekoniecznie polskojęzycznych aczkolwiek w miarę dostępnych).

Zależy mi na rzetelnym zaprezentowniu tematu pracy na najbliższym (20.12.2008) seminarium tak aby promotor nie musiał mi wymyślać sam tematu Co można zawrzeć w takiej prezentacji aby skutecznie zainteresować promotora?

Za jakąkolwiek pomoc i sugestie będę serdecznie wdzięczny. Pozdrawiam.