Zobacz pełną wersję : Czy FotoSender wpływa na jakość odbitek ?
Dzisiaj odebrałem z labu odbitki wysłane po raz pierwszy online za pomocą FotoSendera. Kiedy składałem zlecenie programik sam spakował mi 20 odbitek do 7 MB (na dysku te fotki zajmowały ponad 30MB). Muszę przyznać, że po raz pierwszy jestem niezadowolony z odbitek. Te same klatki robiłem już w tym laboratorium, ale zanosiłem ja na nośniku osobiście. Zastanawia mnie, czy to zasługa kompresji w FotoSenderze, czy tym razem po prostu inny laboludek wywołując zastosował jakieś inne ustawienia.
Jakie są wasze doświadczenia? Unikać wysyłania zdjęć za pomocą takich wynalazków, czy to zwykły zbieg okoliczności?
dgcracker
13-12-2008, 16:29
Witam,
nie wiem czy przypadkiem nie ma roznych wersji fotosendera w zaleznosci od labu z ktorego korzystamy. Ja akurat kilka razy wysylalem zdjecia tym programem do zrobienia i z tego co zaobserwowalem (nie robilem jakis dokladnych badan) to zdjecia byly wysylane w takiej wielkosci w jakiej zapisalem je na dysku i z jakosci bylem bardzo zadowolony.
Ale problem o ktorym piszesz jest dosc powszechny - jakis czas temu poruszalem podobny temat odnosnie programu do wysylania z laboratorium fotonet.info, ktory to wlasnie zmniejszal zdjecia w sobie tylko wiadomy sposob i jakosc odbitek byla w mojej ocenie kiepska.
Pozdrawiam,
D.C.
tataniny
16-12-2008, 18:21
A nie zastanawiało Was, ze zdjęcia ważące kilkanaście MB tak łatwo dają się poprzez ten soft wysyłać? To oczywiste, że program je w odpowiedni sposób "dostosowuje" dla potrzeb labu. Zwykłym, nawet szybkim łączem przesłanie dużych plików (co dopiero tif-ów), musiało by trwać baaaardzo długo. A tak, program je zmniejsza i jest szybko i sprawnie, ale... niestety kosztem jakości. Spróbowałem kiedyś i z tego co zauważyłem, zdjęcia na odbitkach są przede wszystkim mniej ostre, a na gładkich powierzchniach czasem pojawia się pikseloza :sad: Ty się nad swoimi zdjęciami namęczysz, dopieszczasz szczegóły, wyostrzasz, a soft ci to wszystko rozwala :twisted:
Próbę zrobiłem i dałem sobie z tym spokój.
Pozdrawiam - Jacek
dgcracker
17-12-2008, 01:23
A ja powtórzę raz jeszcze - nie wiem czy nie zależy to od wersji fotosendera. Nie dalej jak wczoraj wysłałem kilka plików do pewnego labu i mając w pamięci tą dyskusję dokładnie obserwowałem ile danych program wysyła (zainstalowałem nawet programik do monitorowania łącza). Z pomiarów wyszło, że program wysłał praktycznie tyle, ile pliki zajmowały na dysku (nawet trochę więcej co jest zrozumiałe). Więc wnoszę, że program nie zmniejszał plików, ani nie zmieniał kompresji jpg. A czy czegoś tam nie robił (nie mieszał z profilami itp.) to nie wiem. Zobaczę jak będą wyglądać odbitki.
I jeszcze gwoli ścisłości - przed chwilką odpaliłem fotosendera i zobaczyłem komunikat w stylu "trwa aktualizacja programu...". Być może nowa wersja (która mi się właśnie zainstalowała) coś miesza z rozmiarem plików ale to przetestuję dopiero przy następnej wysyłce.
Pozdrawiam,
D.C.
Kiedy ja wysyłałem swoje zdjęcia miałem najpierw komunikat, że pliki są przygotowywane do wysłania. Trwało to kilkanaście sekund dla każdego zdjęcia i sumowało mi ilość danych do wysłania. Po zakończeniu przygotowywania miałem (według FotoSendera) do wysłania 7MB - przypomnę: 20 zdjęć, które na dysku zajmowały ponad 30 MB.
tataniny
17-12-2008, 11:48
Tak na chłopski rozum, to by było zbyt piękne, żeby było prawdziwe :(
Zobacz jednak nowe odbitki. Jeśli będzie ci to odpowiadało, to wysyłaj.
Pozdrawiam - Jacek
PS
Moja uwaga. Zwróć uwagę na ostrość zdjecia (szczegółowość)
dgcracker
17-12-2008, 13:23
Przy najblizszej okazji jeszcze raz sprawdze - tym razem co robi nowa wersja, ktora mi sie zainstalowala wczoraj.
Pozdrawiam,
D.C.