PDA

Zobacz pełną wersję : SIGMA 50mm F/1.4 EX DG HSM + 450d

smocza_jama
09-12-2008, 20:44
Witam,
Chcę kupić zestaw jak w temacie (3 100 zł)
Głównym celem będą portrety i wydruki na A2. Stawiam dużo na jakość zdjęć pod względem szumów i rozdzielczości, ergonomia na drugim miejscu (na razie 50tka będzie jedynym moim obiektywem).
Czy mając na uwadze fotografię portretową ten zestaw będzie Waszym zdaniem odpowiedni?
Zależy mi niestety na każdej złotówce :( więc ewentualnie 40d byłby z 50mm f/1.4 USM (3 500 zł). Który bardziej polecacie?

galekeg
09-12-2008, 21:11
Proponuje przeczytać http://canon-board.info/showthread.p...light=sigma+50

WiatruMistrz
09-12-2008, 21:15
Ja bym postawił na 40D z tanszym obiektywem , body masz duzo wygodniejsze i obliczone na wiekszą liczbę zdjęć pozatym żeby utrzymać wysoką jakość i niskie Iso to przydała by sie tobie lampa błyskowa do tego zestawu, różnica miedzy tymi obiektywami nie jest duża, mój szacunek budzi mordka sigmy 77mm :), nie mniej 1.4 nie jest ostre w obu...

smocza_jama
09-12-2008, 22:31
WiatruMistrz czytaj powyższy link. W wyniku poczytania różnych opinii i testów twierdzę, że 50tka sigmy jest dwa razy lepsza od 50tki canona pod wieloma względami. na 1.4 ma dużo lepszą ostrość (optyczne).
40d też kusi.

patric89
09-12-2008, 23:06
Ja polecam zestaw 1 (450d i sigma)
Sigma to super szkło canon wypada przy nim blado jedynie AF ma lepszy ale czy w fotografi portretowej koniecznie potrzebujesz szybkiego USM??
Sam posiadam 450d i nie moge powiedzieć nic złego o tym aparacie.

Martins
10-12-2008, 00:33
WiatruMistrz czytaj powyższy link. W wyniku poczytania różnych opinii i testów twierdzę, że 50tka sigmy jest dwa razy lepsza od 50tki canona pod wieloma względami. na 1.4 ma dużo lepszą ostrość (optyczne).
40d też kusi.

smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny). Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.
Masz możliwość kupić przez net, to kup, sprawdź, a jak coś to zawsze możesz zwrócić bez podania przyczyny.

Kolekcjoner
10-12-2008, 03:40
Tutaj jest szczególowy wątek na temat tej Sigmy - warto poczytać 8).
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=31838

akustyk
10-12-2008, 03:43
zycze powodzenia. fajnie ze w tym jednym na dziesiec strzalow udalo sie uzyskac lepsza ostrosc. jesli nie przeszkadza Ci, ze pozostale dziewiec nieostrych w diably klatek moglo zawierac cos wartosciowego...

tez sie aktualnie modle nad 50/1.4 do cropa, ale z cala swiadomoscia niedociagniec szkla Canona, nie posune sie do az tak dramatycznego kroku, zeby uprawiac rosyjska ruletke w wykonaniu Sigmy

BeatX
10-12-2008, 11:24
albo wstrzymac sie i poczekac na sigmy 50/1.4 z tej nowej /podobno/ poprawionej serii..

aptur
10-12-2008, 13:36
Ja bym się nie zastanawiał. 40D plus canon 50/1.4
Z tą sigmą są takie same jaja jak z 30/1.4 - nigdy nie wiesz gdzie złapie AF

smocza_jama
10-12-2008, 20:08
smocza_jama, nie twierdź tak nigdy na podstawie jednego testu, gdzie przetestowano 1 obiektyw (który mógł być super, ale również mógł nie być idealny).Weź szkło do łapy, zobacz jak działa, porównaj z innym i dopiero "twierdź", bo najwięcej o szkłach, body, itp. mają do powiedzenia osoby, które nigdy nie miały ich w ręku, a usłyszały cośod kogoś, kto też usłyszał od kogoś, itp.

To mój pierwszy sprzęt, nie mam możliwości do czego porównać. Musze opierać się na opiniach innych i testach,a moje zdanie nie wynika tylko z jednego testu. Np.:
"Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.

[1] Dostęp na http://www.optyczne.pl/132.12-Test_obiektywu-Sigma_50_mm_f_1.4_EX_DG_HSM.html?=Sigma+50mm+F%2F1 .4+EX+DG+HSM

Viqy
10-12-2008, 20:52
"Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać."[1]
...i wiele innych opinii tego typu przekonują mnie do sigmy.

Ale zdajesz sobie sprawę, że opinia którą przytaczasz jest zdaniem sklepu który te obiektywy sprzedaje, a nie użytkownika ? Te użytkowników wyglądają skrajnie różnie, z przewagą negatywnych. Znikąd się to raczej nie wzięło.

heniek
10-12-2008, 21:35
mam chwilowo to szkło, jest bardzo ostre ale od f/2.8,
f/2.8 - do 1.4 loteria
po przymknięciu do f/2.8 w zasadzie "sto na sto":-) trafia w cel,
kontrast zdjęć bardzo duży, aż za duży jak dla mnie,
AF działa trochę dziwnie, jakby 2 x ustawiał ostrość,
jestem tylko wieczorami w domu więc nie mam możliwości sprawdzić go w normalnych warunkach, jedno mogę powiedzieć, po lekkim przymknięciu baaardzo ostry.
f/3.2
http://img143.imageshack.us/img143/8269/img6457ev6.jpg
f/2.0
http://img443.imageshack.us/img443/4918/img3230fc3.jpg
f/1.6
http://img512.imageshack.us/img512/6788/img3234uj8.jpg

noeee
15-12-2008, 01:11
Kilka miesięcy temu też szukałem tej sigmy .... i
poszperaj w archiwum - mam nawet stosy zdjęć testowych .. z tej 50-ki
ale ostatecznie
kupiłem canon 50 1.4 ....
Każdą sigmę która testowałem (łącznie 8 obiektywów - nie działała poprawnie z 450) - przeważnie jak dobrze z bliska ... to dalej FF albo BF ....
... co nie zmienia faktu że jak już trafiła to mega ostra od 1.4 .... ale co z tego ....
To szkło jest dla nikoniarzy ;) bo z canonami nie działa AF ....
a co 50-ki canona to w pełni mega ostra od 2,2 ... więc nie jest tak źle ;)

Jeszcze swego czasu miałem teorię, że AF w 450d jest za słaby i może z 40d/50d to szkiełko zadziała poprawnie ale nic mi o tym nie widamo ...

Mechanick
15-12-2008, 19:20
To szkło jest dla nikoniarzy bo z canonami nie działa AF ...

Nikoniarze też zgłaszają pewne problemy z sigmą, więc aż tak różowo to nie jest.

patric89
15-12-2008, 19:30
Używałem tą sigme z moim 450d i nie miała problemów z ostrzeniem ( zawsze używam centralnego punktu) robiłem zdjęcia na dworze było słonecznie.
Zrobiłem pona 100 zdjęć i może 8 było nieostrych.
Wiadome że USM jest celniejsze i szybsze ale nie wiem skąd takie złe wypowiedzi o tym szkle

mistasz
15-12-2008, 20:06
Używałem tą sigme z moim 450d i nie miała problemów z ostrzeniem .................................................. .............. ale nie wiem skąd takie złe wypowiedzi o tym szkle

Takie są wypowiedzi najczęściej z doświadczenia. Sam kupiłem do 400D i miałem kiszkę. 2 razy regulowany, wymieniony na nowy i w końcu oddano mi kasę. Czy myślisz że serwis tak by zrobił o ile szkło by było w porządku?

Biperek
15-12-2008, 20:57
Rozumiem, że 85-tka nie wchodzi w grę. Moim zdaniem szkło warte grzechu.