PDA

Zobacz pełną wersję : Cięcie wywołanej kliszy

ram0n
03-12-2008, 20:52
Witam, ostatnio jak zanosiłem film do wywołania, to powiedziałem gościowi, żeby go pociął po wywołaniu, tyle że zapomniał:/ czy mogę coś zrobić źle jak będę go chciał pokroić samemu np. nożem do tapet? I jeszcze jedno - ktoś mi może wytłumaczyć czemu w takim mieście jak Wrocław nigdzie nie ma koszulek na kliszę? Byłem dzisiaj w kilku labach, empikach etc. i nikt tego nie miał. Może źle szukam?

pawel-foto
03-12-2008, 20:55
Tnij nożyczkami. Byle długie i ostre. Chyba, może coś źle szukałeś-chyba że aż tak bardzo się pozmieniało w laboratoriach!

czerwiniak
03-12-2008, 21:00
Witam, ostatnio jak zanosiłem film do wywołania, to powiedziałem gościowi, żeby go pociął po wywołaniu, tyle że zapomniał:/ czy mogę coś zrobić źle jak będę go chciał pokroić samemu np. nożem do tapet? I jeszcze jedno - ktoś mi może wytłumaczyć czemu w takim mieście jak Wrocław nigdzie nie ma koszulek na kliszę? Byłem dzisiaj w kilku labach, empikach etc. i nikt tego nie miał. Może źle szukam?

... nie nożem, tylko nożyczkami standart po 4 kl. lub 6 Ja zazwyczaj ciołem po 6. Jak byś się " odezwał " z 4 m-ce to bym ci wysłał, bo cały worek wywaliłem do kosza.
.. a co do kupna to
http://allegro.pl/item494382944_hama_pergamin_na_negatyw_100szt_krak ow.html

ram0n
03-12-2008, 21:17
... .. a co do kupna to
http://allegro.pl/item494382944_hama_pergamin_na_negatyw_100szt_krak ow.html

dzięki za odp, że to koszulki są na alle to ja wiem, nie wiem czemu we Wrocławiu ich nie ma; nic będę musiał chyba wziąć z Krakowa; pozdro

MacGyver
03-12-2008, 21:57
Jak nie ma jak są !
- Sklepik z materiałami fotograficznymi na Kasprowicza koło wieży ciśnień
- laboratorium Agfa na Jedności Narodowej
itd

janmar
03-12-2008, 22:03
Jak robiłem na analogu to miałem taka "gilotynkę "specjalnie do tego celu.Miała prowadniczki wiec nie cięła po skosie.Może gdzieś znajdziesz.

jar14
03-12-2008, 22:24
ja kiedyś kupowałem koszulki w sklepie na ulicy dworcowej ale dawno tam nie byłem więc nie wiem czy jeszcze jest ten sklep

maxbmx
01-02-2009, 02:10
tak na serio to można ciąć też nożyczkami po prostu i po problemie...

pozdrawiam

Preskaler
01-02-2009, 08:52
Całe życie ciąłem nożyczkami i było dobrze! Na oko (nawet kiepskie) da się bez problemu ciąć i zmieścić w przerwie między klatkami. Nożyczki nawet mi lepiej "podchodzą" bo jak mam położyć film na gilotynkę to mam wrażenie, że zaraz parę rysek się zrobi od niewidzialnych i wszechobecnych ziarenek piasku. Pociąłem w ten sposób setki filmów i slajdów. NIGDY nie miałem z tym problemów.