Zobacz pełną wersję : Zoom do EOSa33
Wiatm ... Mam Canona EOS 33 + 28-105 i chciałem zakupić obiektyw CANON 75-300 USM IS co o nim sądzicie? Fotografuje zwierzęta sport i koncerty ... Mogę go zakupic za 1600zl ... Może polecacie coś innego do kwoty 2000zl? Wielkie dzięki za odpowiedź.
KuchateK
27-06-2005, 00:59
Z opinii wynika ze to najgorszy obiektyw w stajni Canon'a...
Do wyboru masz dwa polecane... Canon 100-300 USM (szybki) albo Sigma 70-300 APO Macro Super II (ostrzejsza i z makro, ale wolniejsza). Jak dla Ciebie do sportu lepiej wyjdzie 100-300.
Do wyboru masz dwa polecane... Canon 100-300 USM (szybki) albo Sigma 70-300 APO Macro Super II (ostrzejsza i z makro, ale wolniejsza). Jak dla Ciebie do sportu lepiej wyjdzie 100-300.
Ja słyszałem znowu że to dobry obiektyw ... Co do 100-300 USM to bez stabilizacji obrazu dużo nie zdziałam ... A do SIGMY jakoś nie mam zaufania ...
Ja słyszałem znowu że to dobry obiektyw ... Co do 100-300 USM to bez stabilizacji obrazu dużo nie zdziałam ... A do SIGMY jakoś nie mam zaufania ...
Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz o zdanie? :)
A od kogo słyszałeś, że jest dobry? Od sprzedającego? :)
Widzę, że IS zawrócił Ci w głowie,
ale to urządzenie nie jest podstawą wykonania dobrego zdjęcia!
Kumpel ma Canon 100-300 (bez IS) i robi z ręki bardzo dobre foty.
Wszystko kwestia wyrobienia łapy - jeśli sporo pijesz i nie utrzymasz z ręki czasu 1/60 sekundy, to faktycznie bierz z IS.
Jeśli nie pijesz, to zamiast wspomagać się elektroniką,
wyćwicz sobie rękę - spokojnie można utrzymać 1/10 sek.
A jak dojdziesz do nieporuszonych zdjęć przy 1/2 sek.,
to będziesz gotowy do focenia wszystkiego i wszędzie.
ej ale przeciez np. jak jedzie samochod i masz ciemno i czas jest powiedzmy 1/80 to czy z czy bez is i tak samochod bedzie rozmazany ... a jak sa czasy krotsze to p oco is ? .... czy zle mysle?
KuchateK
27-06-2005, 16:28
Z taka stabilizacja jak jest w tym nedznym szkle tez wiele nie zdzialasz...
Poza tym z tym szklem wszystko bedziesz mial rozmazane, nawet na 1/1000 :) To szklo to mydlo...
Ja słyszałem znowu że to dobry obiektyw ...
To znaczy, że ktoś kto Ci to powiedział po prostu Cię nie lubi :lol:
Co do 100-300 USM to bez stabilizacji obrazu dużo nie zdziałam ...
Więcej zdziałasz ze 100-300+monopod/statyw, niż z 75-300 IS. IS w sporcie jest praktycznie nieprzydatny - no chyba, że mówimy o zawodach szachowych :mrgreen:
A do SIGMY jakoś nie mam zaufania ...
No trudno, to jesteś skazany na zakup baaardzo średniego szkła, bo Canon nie ma w tym zakresie ogniskowych żadnych dobrych szkieł non-L (obecnie produkowanych). Na allegro widziałem Canon'a 70-210/3.5-4.5. Na Twoim miejscu rozważyłbym go.
A co mi poradzicie w cenie do 2500zl... No minimalnie może to być większa suma ... Chodzi mi o zoom a nie typowy teleobiektyw... Nastawiliście siena ten sport ... Ale poza sportem robie bardzo duzo zdjęć przyrody i krajobrazy... Lubię fotografować zachody słońca... Z tego co mówicie to chyba mi ratujecie moją kase bo byłem juzprawie zdecydowany na tego 75-300 USM IS ... A więc co mi innego poradzicie? Aaaa i mam zamiar kupić Canona D20 żeby ten obiektyw równie dobrze siew nim sprawdzał ;)
No to za te kase masz dwie mozliwosci ... Canon 70-200/4 L albo troche drozsza Sigme 70-200/2.8 HSM. Obydwa swietne - Sigma jasniejsza Canon tanszy ktoregokolwiek nie kupisz nie bedziesz zalowal :) Beda idealne do zastosowan o ktorych piszesz oprocz szerokich krajobrazow.
Nie ma sensu ladowac natomiast w szkla typu 18-200 czy 28-300 bo jakosciowo sa do bani. Jesli chcesz robic szerokie krajobrazy czy zachody musisz zostac przy kicie (o ile go masz) badz dokupic jakies lepsze szklo szerokokatne.
McKane Właśnie sięnad tymi obiektywami zastanawiałem ... Jak się ksztautująich ceny? A z Canona co byś jeszcze polecił? W niedalekiej przyszłości chcę jeszcze zakupić TC 1,4x Który jest szybszy z tych obiektywów? Zależy mi na szybkości ponieważ często fotografuję różne koncerty muzyczne ...
Ceny looknij na allegro i na stronach TIPow. Canona mozna uzywanego kupic juz za 2300 Sigme nie wiem. Co do szybkosci tych obiektywow to trudno mi sie wypowiadac bo nie posiadam zadnego z nich ani tez nie mialem mozliwosci porownania w podobnych warunkach. O sigmie jest caly dlugi watek w tym dziale wiec zapoznaj sie z nim i bedziesz wiedzial wszystko.
Ode mnie moge tylko powiedziec ze jesli masz w planie TC x1.4 to ja bym stawial jednak na Sigme bo Canon stanie sie juz bardzo ciemny.
McKane Właśnie sięnad tymi obiektywami zastanawiałem ... Jak się ksztautująich ceny? A z Canona co byś jeszcze polecił? W niedalekiej przyszłości chcę jeszcze zakupić TC 1,4x Który jest szybszy z tych obiektywów? Zależy mi na szybkości ponieważ często fotografuję różne koncerty muzyczne ...
No to wybór Ci się zawęził do Canona 200/2.8 albo Sigma 70-200/2.8. Dla Twoich zastosowań to chyba jednak Sigma bedzie lepsza. Masz dość ciemny obiektyw standartowy, więc dokupisz do tej Sigmy Canona 50/1.8 i obsłużysz każdy koncert.
Co do Canona 200/2.8 to odpada bo potrzebuje zooma koniecznie ... Tak myśle o tej SIGMIE i nie wiem co będzie lepsze ... A który jest szybszy Arkan ? Bo jak kupie ten TC to rzeczywiście będzie troche ciemny ... Znaczy na koncerty napewno TC nie zabiore bo za ciemno :] Do krajobrazu by mógł być gorzej będzie ze sportem ... Co sądzisz?
Kup Sigmę 70-200/2.8, to dobre szkło i nada się to tego co chcesz robić.
Mam dylemat normalnie ... :p Jutro znajomka zapytam w jakich cenach by mi to sprowadził :D
Ok znam ceny :D A więc Canona 70-200mm / 4 L moge mieć za 2300zl (nowy)
Canona 70-200mm / 2.8 L za 4400zl (nowy) i SIGMA najdrożej i naj mniej opłacalna bo SIGMA 70-200mm EX APO HMO / 2.8 za 2900zl ....
Co radzicie zakupić? Ja bym się skusił na Canon 2.8 L ale tyle kasy nie mam ...
Ja bym się skusił na Canon 2.8 L ale tyle kasy nie mam ...
No to chyba problem masz z głowy. Zostaje Ci Sigma, której nie masz zaufania i Canon 70-200/4L, który jest dla ciebie za ciemny. Nic tylko sie pociąć....
Naprawde miły jesteś Arkan ... :| Dzięki za pomoc .......................
Ok znam ceny :D A więc Canona 70-200mm / 4 L moge mieć za 2300zl (nowy)
Canona 70-200mm / 2.8 L za 4400zl (nowy) i SIGMA najdrożej i naj mniej opłacalna bo SIGMA 70-200mm EX APO HMO / 2.8 za 2900zl ....
Co radzicie zakupić? Ja bym się skusił na Canon 2.8 L ale tyle kasy nie mam ...
Weź uważnie przeczytaj co napisałeś i zastanów się jak na tak zadane pytnie można odpowiedzieć. Jakiej porady oczekujesz, skoro juz sam sobie udzieliłeś odpowiedzi:
1. Sigma "najmniej opłacalna i najdrożej"
2. Na 70-200/2.8L nie masz kasy
więc zostaje Ci do rozważenia tylko 70-200/4L, który nie jest szkłem na koncerty i do sportów halowych. Więc tak jak mówiłem - tylko się pociąć.
To ma być głównie do motocrossu a nie na sporty "halowe" ...
To ma być głównie do motocrossu a nie na sporty "halowe" ...
Kup tą Sigmę. Nie masz cyfry, nie podbijesz ISO, więc bierz 2.8. Zrozum, tu nie ma nad czym dyskutować. W tych pieniądzach, do tych zastosowań, nie ma innej rozsądnej propozycji.
No i tak było odrazu mówić :> A nie niepotrzebne kłutnie :P A Ty masz tego 70-200 / 4L i jak zadowolony? :>