Wiatm ... Mam Canona EOS 33 + 28-105 i chciałem zakupić obiektyw CANON 75-300 USM IS co o nim sądzicie? Fotografuje zwierzęta sport i koncerty ... Mogę go zakupic za 1600zl ... Może polecacie coś innego do kwoty 2000zl? Wielkie dzięki za odpowiedź.
Wiatm ... Mam Canona EOS 33 + 28-105 i chciałem zakupić obiektyw CANON 75-300 USM IS co o nim sądzicie? Fotografuje zwierzęta sport i koncerty ... Mogę go zakupic za 1600zl ... Może polecacie coś innego do kwoty 2000zl? Wielkie dzięki za odpowiedź.
Z opinii wynika ze to najgorszy obiektyw w stajni Canon'a...
Do wyboru masz dwa polecane... Canon 100-300 USM (szybki) albo Sigma 70-300 APO Macro Super II (ostrzejsza i z makro, ale wolniejsza). Jak dla Ciebie do sportu lepiej wyjdzie 100-300.
...
Ja słyszałem znowu że to dobry obiektyw ... Co do 100-300 USM to bez stabilizacji obrazu dużo nie zdziałam ... A do SIGMY jakoś nie mam zaufania ...Zamieszczone przez KuchateK
Skoro wiesz lepiej, to po co pytasz o zdanie?Zamieszczone przez PatriX
A od kogo słyszałeś, że jest dobry? Od sprzedającego?
Widzę, że IS zawrócił Ci w głowie,
ale to urządzenie nie jest podstawą wykonania dobrego zdjęcia!
Kumpel ma Canon 100-300 (bez IS) i robi z ręki bardzo dobre foty.
Wszystko kwestia wyrobienia łapy - jeśli sporo pijesz i nie utrzymasz z ręki czasu 1/60 sekundy, to faktycznie bierz z IS.
Jeśli nie pijesz, to zamiast wspomagać się elektroniką,
wyćwicz sobie rękę - spokojnie można utrzymać 1/10 sek.
A jak dojdziesz do nieporuszonych zdjęć przy 1/2 sek.,
to będziesz gotowy do focenia wszystkiego i wszędzie.
ej ale przeciez np. jak jedzie samochod i masz ciemno i czas jest powiedzmy 1/80 to czy z czy bez is i tak samochod bedzie rozmazany ... a jak sa czasy krotsze to p oco is ? .... czy zle mysle?
Z taka stabilizacja jak jest w tym nedznym szkle tez wiele nie zdzialasz...
Poza tym z tym szklem wszystko bedziesz mial rozmazane, nawet na 1/1000To szklo to mydlo...
...
To znaczy, że ktoś kto Ci to powiedział po prostu Cię nie lubiZamieszczone przez PatriX
Więcej zdziałasz ze 100-300+monopod/statyw, niż z 75-300 IS. IS w sporcie jest praktycznie nieprzydatny - no chyba, że mówimy o zawodach szachowychZamieszczone przez PatriX
No trudno, to jesteś skazany na zakup baaardzo średniego szkła, bo Canon nie ma w tym zakresie ogniskowych żadnych dobrych szkieł non-L (obecnie produkowanych). Na allegro widziałem Canon'a 70-210/3.5-4.5. Na Twoim miejscu rozważyłbym go.Zamieszczone przez PatriX
Pentax K-5 II, Leica M9
A co mi poradzicie w cenie do 2500zl... No minimalnie może to być większa suma ... Chodzi mi o zoom a nie typowy teleobiektyw... Nastawiliście siena ten sport ... Ale poza sportem robie bardzo duzo zdjęć przyrody i krajobrazy... Lubię fotografować zachody słońca... Z tego co mówicie to chyba mi ratujecie moją kase bo byłem juzprawie zdecydowany na tego 75-300 USM IS ... A więc co mi innego poradzicie? Aaaa i mam zamiar kupić Canona D20 żeby ten obiektyw równie dobrze siew nim sprawdzał![]()
No to za te kase masz dwie mozliwosci ... Canon 70-200/4 L albo troche drozsza Sigme 70-200/2.8 HSM. Obydwa swietne - Sigma jasniejsza Canon tanszy ktoregokolwiek nie kupisz nie bedziesz zalowalBeda idealne do zastosowan o ktorych piszesz oprocz szerokich krajobrazow.
Nie ma sensu ladowac natomiast w szkla typu 18-200 czy 28-300 bo jakosciowo sa do bani. Jesli chcesz robic szerokie krajobrazy czy zachody musisz zostac przy kicie (o ile go masz) badz dokupic jakies lepsze szklo szerokokatne.
McKane Właśnie sięnad tymi obiektywami zastanawiałem ... Jak się ksztautująich ceny? A z Canona co byś jeszcze polecił? W niedalekiej przyszłości chcę jeszcze zakupić TC 1,4x Który jest szybszy z tych obiektywów? Zależy mi na szybkości ponieważ często fotografuję różne koncerty muzyczne ...