PDA

Zobacz pełną wersję : 40D - Zablokowana regulacja ekspozycji

alien133
25-11-2008, 10:48
Witam

Mój problem wynika pewnie bardziej z niewiedzy za co przepraszam.

Aparat 40d, w trybie manualnym M kiedyś podczas zabawy parametrami regulacji ekspozycji przestawiłem na -2EV i tak już zostało.

Postępowanie według instrukcji obsługi niewiele przyniosło czyli:
- Ustaw pokrętło wyboru trybów w pozycji M,
- Naciśnij przycisk migawki do połowy,
- Ustawienia ekspozycji będą wyświetlone w wizjerze i na panelu LCD,
- Znacznik poziomu ekspozycji <I> określa wielkość odchylenia od ekspozycji standardowej.

I w tym momencie nic się nie dzieje, kręcenie dowolnym „kółkiem” nie przynosi efektu. Pewnie coś zablokowałem nawet o tym nie wiedząc

Próbowałem kasować nastawy z menu „Kasowanie nast. Aparatu” ale tez nie daje efektu, ekspozycja dalej tkwi w pozycji -2EV.
Dodam też że regulacja ekspozycji w innych trybach działa...

Jakieś pomysły....?

Pozdrawiam
Wiesiek

mate00sh
25-11-2008, 10:55
Może głupie pytanie, ale w jakiej pozycji masz włącznik aparatu? Powinien być w najwyższej (wtedy włączane jest pokrętło). Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

brunovis
25-11-2008, 11:00
Ustaw na kółku "P" wyceluj za okno i zapamiętaj jaka przysłona i jaki czas, Następnie przekręć kółko na "M" i ustaw poprzednio zapamiętane parametry. Jeśli światło za oknem się nie zmieniło powinno być ok albo podobnie. Poza tym napisz jakie jakie kombinacje czasu i przysłony "wykręcałeś" kółkami :)

mor_feusz
25-11-2008, 11:01
u mnie w 350D jest taki maly przycisk gdzie jest +/- (taki maly kwadracik). Nacisnij to i krec pokretlem.

Krzychu
25-11-2008, 11:03
Witam

Mój problem wynika pewnie bardziej z niewiedzy za co przepraszam.

Aparat 40d, w trybie manualnym M kiedyś podczas zabawy parametrami regulacji ekspozycji przestawiłem na -2EV i tak już zostało.

Coś Ci się mocno pomyliło - w trybie M nie ma żadnej korekcji ekspozycji bo po co ?
Mogłes przestawić korekcję ekspozycji lampy błyskowej

Postępowanie według instrukcji obsługi niewiele przyniosło czyli:
- Ustaw pokrętło wyboru trybów w pozycji M,
- Naciśnij przycisk migawki do połowy,
- Ustawienia ekspozycji będą wyświetlone w wizjerze i na panelu LCD,
- Znacznik poziomu ekspozycji <I> określa wielkość odchylenia od ekspozycji standardowej.

Dokładnie - wynika z ekspozycji (czyli oswietlenia sceny) vs. komplet przysłona/czas/czułość

I w tym momencie nic się nie dzieje, kręcenie dowolnym „kółkiem” nie przynosi efektu. Pewnie coś zablokowałem nawet o tym nie wiedząc

W trybie M kręcenie górnym kółkiem powinno zmieniać czas, tylnym kółkiem - przysłonę (jeżeli włącznik aparatu przesunąłeś do oporu). Każda z tym zmian powinna być widoczna na górnym LCD (powinny się zmieniać wartości czasu i przysłony), i w stosunku do tego powinien jeździć znacznik ekspozycji na drabince...

Próbowałem kasować nastawy z menu „Kasowanie nast. Aparatu” ale tez nie daje efektu, ekspozycja dalej tkwi w pozycji -2EV.

Jest za ciemno w stosunku do tego co jest nastawiony aparat jak dla mnie...

najeli
25-11-2008, 11:07
Są dwie rzeczy wpływające na to gdzie masz tę "kreseczkę" od ekspozycji:

1) nastawy przesłony/czasu/ISO -- kreseczka ustawia się "automatycznie" mówiąc Ci, czy zdjęcie wyjdzie niedoświetlone czy wręcz przeciwnie -- spróbuj zmienić przesłonę/czas, zobacz czy się coś zmieni

2) kręcisz tym kółkiem z tyłu -- wtedy sam ustawiasz sobie EV, a aparat dobiera czas i przesłonę

Oczywiście przełącznik zasilania tak jak napisał mate00sh

alien133
25-11-2008, 11:21
Szybo dopowiadacie :)

Krzychu - masz racje...
Wszystko jest tak jak piszesz: kręcenie kółkami zmienia parametry które powinno, włącznik opuszczony do oporu, tylko czemu zdjęcia wychodzą bardzo ciemne (nie opamiętam ustawiań przesłony/czas - dla większości ustawień efekt jest podobny)

Jeśli przestawiłem korekcje lampy (możliwe) to jak jak powrócić z ustawieniami na "0"

mate00sh
25-11-2008, 11:23
Może głupie pytanie, ale w jakiej pozycji masz włącznik aparatu? Powinien być w najwyższej (wtedy włączane jest pokrętło). Nic innego nie przychodzi mi do głowy.

Sorry, nie powinienem nic pisać przed poranną kawą...
Nie zauważyłem, że piszesz o trybie M. W tym trybie wskaźnik kompensacji ekspozycji pokazuje Ci niedoświetlenie/prześwietlenie sceny. Jeżeli mówi -2 to oznacza, że niedoświetlasz (ale tak na prawdę nie wiadomo o ile). Musisz ustawić prawidłową ekspozycję manipulując przesłoną i czasem - przy prawidłowym ustawieniu wskaźniki powinien ustawić się na 0.

lukaszczecin
25-11-2008, 11:26
mate00sh, ale z tego co kolega pisze to kręcenie kółkami nic nie daje...

Nie mam teraz przy sobie aparatu, ale CHYBA możesz spróbować włączyć tryb "M" i w menu, gdzieś może jest zapamiętane -2EV. Ja się takimi opcjami nie bawię, ale wiem że szwagier w 450D ma inne ustawienia, filtry itp na każdym z trybów, bo naciska wszystko bez zastanowienia.

mate00sh
25-11-2008, 11:31
Ja podejrzewam, że kręci, ale mimo wszystko jest sporo poniżej prawidłowej ekspozycji, i dlatego nic się znie zmienia. Np prawidłowa ekspozycja dla f4 jest 2s a on ma 1/60 - dopiero jak przekręci czas do 1s to zauważy ruch na wskaźniku (będzie miał -1EV).

Krzychu
25-11-2008, 11:37
Szybo dopowiadacie :)

Krzychu - masz racje...
Wszystko jest tak jak piszesz: kręcenie kółkami zmienia parametry które powinno, włącznik opuszczony do oporu, tylko czemu zdjęcia wychodzą bardzo ciemne (nie opamiętam ustawiań przesłony/czas - dla większości ustawień efekt jest podobny)

Bo generalnie jest za ciemno - skieruj obiektyw np. na żarówkę, podnieś czułość...
Ustaw długi czas, otwórz przysłone, ustaw wysoką czułość.
Albo zobacz jaką ekspozycję ustawi aparat w trybie P i spróbuj ustawić to samo

Jeśli przestawiłem korekcje lampy (możliwe) to jak jak powrócić z ustawieniami na "0"

To jednak raczej nie korekcja lampy, ale gdyby to jeden z przycisków koło górnego LCD...

alien133
25-11-2008, 11:39
Hmm...
Tez niem mam aparatu pod ręką... praca

Wieczorem dopadnę aparat to sprawdzę ustawiania - po raz kolejny...
THX za sugestie.

Człowiek uczy się całe życie a i tak jest głupi...

lukaszczecin
25-11-2008, 11:39
mate00sh, no fakt, tak też może być, ale jak ktoś kupuje 40D to powinien to na początku zrobić, stąd wykluczyłem taką możliwość :)