Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: 40D - Zablokowana regulacja ekspozycji

Domyślnie 40D - Zablokowana regulacja ekspozycji

Witam

Mój problem wynika pewnie bardziej z niewiedzy za co przepraszam.

Aparat 40d, w trybie manualnym M kiedyś podczas zabawy parametrami regulacji ekspozycji przestawiłem na -2EV i tak już zostało.

Postępowanie według instrukcji obsługi niewiele przyniosło czyli:
    - Ustaw pokrętło wyboru trybów w pozycji M,
    - Naciśnij przycisk migawki do połowy,
    - Ustawienia ekspozycji będą wyświetlone w wizjerze i na panelu LCD,
    - Znacznik poziomu ekspozycji <I> określa wielkość odchylenia od ekspozycji standardowej.

I w tym momencie nic się nie dzieje, kręcenie dowolnym „kółkiem” nie przynosi efektu. Pewnie coś zablokowałem nawet o tym nie wiedząc

Próbowałem kasować nastawy z menu „Kasowanie nast. Aparatu” ale tez nie daje efektu, ekspozycja dalej tkwi w pozycji -2EV.
    Dodam też że regulacja ekspozycji w innych trybach działa...

Jakieś pomysły....?

Pozdrawiam
    Wiesiek

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Może głupie pytanie, ale w jakiej pozycji masz włącznik aparatu? Powinien być w najwyższej (wtedy włączane jest pokrętło). Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Coś już napisał Awatar brunovis
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Ustaw na kółku "P" wyceluj za okno i zapamiętaj jaka przysłona i jaki czas, Następnie przekręć kółko na "M" i ustaw poprzednio zapamiętane parametry. Jeśli światło za oknem się nie zmieniło powinno być ok albo podobnie. Poza tym napisz jakie jakie kombinacje czasu i przysłony "wykręcałeś" kółkami

Pełne uzależnienie

Domyślnie

u mnie w 350D jest taki maly przycisk gdzie jest +/- (taki maly kwadracik). Nacisnij to i krec pokretlem.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alien133 Zobacz posta
    Witam

Mój problem wynika pewnie bardziej z niewiedzy za co przepraszam.

Aparat 40d, w trybie manualnym M kiedyś podczas zabawy parametrami regulacji ekspozycji przestawiłem na -2EV i tak już zostało.
    Coś Ci się mocno pomyliło - w trybie M nie ma żadnej korekcji ekspozycji bo po co ?
    Mogłes przestawić korekcję ekspozycji lampy błyskowej

Postępowanie według instrukcji obsługi niewiele przyniosło czyli:
    - Ustaw pokrętło wyboru trybów w pozycji M,
    - Naciśnij przycisk migawki do połowy,
    - Ustawienia ekspozycji będą wyświetlone w wizjerze i na panelu LCD,
    - Znacznik poziomu ekspozycji <I> określa wielkość odchylenia od ekspozycji standardowej.
    Dokładnie - wynika z ekspozycji (czyli oswietlenia sceny) vs. komplet przysłona/czas/czułość

I w tym momencie nic się nie dzieje, kręcenie dowolnym „kółkiem” nie przynosi efektu. Pewnie coś zablokowałem nawet o tym nie wiedząc
    W trybie M kręcenie górnym kółkiem powinno zmieniać czas, tylnym kółkiem - przysłonę (jeżeli włącznik aparatu przesunąłeś do oporu). Każda z tym zmian powinna być widoczna na górnym LCD (powinny się zmieniać wartości czasu i przysłony), i w stosunku do tego powinien jeździć znacznik ekspozycji na drabince...

Próbowałem kasować nastawy z menu „Kasowanie nast. Aparatu” ale tez nie daje efektu, ekspozycja dalej tkwi w pozycji -2EV.
    Jest za ciemno w stosunku do tego co jest nastawiony aparat jak dla mnie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar najeli
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Są dwie rzeczy wpływające na to gdzie masz tę "kreseczkę" od ekspozycji:

1) nastawy przesłony/czasu/ISO -- kreseczka ustawia się "automatycznie" mówiąc Ci, czy zdjęcie wyjdzie niedoświetlone czy wręcz przeciwnie -- spróbuj zmienić przesłonę/czas, zobacz czy się coś zmieni

2) kręcisz tym kółkiem z tyłu -- wtedy sam ustawiasz sobie EV, a aparat dobiera czas i przesłonę

Oczywiście przełącznik zasilania tak jak napisał mate00sh

Domyślnie

Szybo dopowiadacie

Krzychu - masz racje...
    Wszystko jest tak jak piszesz: kręcenie kółkami zmienia parametry które powinno, włącznik opuszczony do oporu, tylko czemu zdjęcia wychodzą bardzo ciemne (nie opamiętam ustawiań przesłony/czas - dla większości ustawień efekt jest podobny)

Jeśli przestawiłem korekcje lampy (możliwe) to jak jak powrócić z ustawieniami na "0"

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mate00sh Zobacz posta
    Może głupie pytanie, ale w jakiej pozycji masz włącznik aparatu? Powinien być w najwyższej (wtedy włączane jest pokrętło). Nic innego nie przychodzi mi do głowy.
    Sorry, nie powinienem nic pisać przed poranną kawą...
    Nie zauważyłem, że piszesz o trybie M. W tym trybie wskaźnik kompensacji ekspozycji pokazuje Ci niedoświetlenie/prześwietlenie sceny. Jeżeli mówi -2 to oznacza, że niedoświetlasz (ale tak na prawdę nie wiadomo o ile). Musisz ustawić prawidłową ekspozycję manipulując przesłoną i czasem - przy prawidłowym ustawieniu wskaźniki powinien ustawić się na 0.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

mate00sh, ale z tego co kolega pisze to kręcenie kółkami nic nie daje...

Nie mam teraz przy sobie aparatu, ale CHYBA możesz spróbować włączyć tryb "M" i w menu, gdzieś może jest zapamiętane -2EV. Ja się takimi opcjami nie bawię, ale wiem że szwagier w 450D ma inne ustawienia, filtry itp na każdym z trybów, bo naciska wszystko bez zastanowienia.
    puszki + szkła + inne graty

Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja podejrzewam, że kręci, ale mimo wszystko jest sporo poniżej prawidłowej ekspozycji, i dlatego nic się znie zmienia. Np prawidłowa ekspozycja dla f4 jest 2s a on ma 1/60 - dopiero jak przekręci czas do 1s to zauważy ruch na wskaźniku (będzie miał -1EV).

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów