PDA

Zobacz pełną wersję : 1Ds MKII czy 1D MKIII?

bierhoff
24-11-2008, 22:30
Witam.

Z tego co szukałem i pytałem - takiego wątku tu nie było.
Miałbym prośbę, do posiadających lub korzystających z obydwu modeli o opinię, który z tych dwóch będzie lepszym wyborem na aparat w sumie do wszystkiego. Ponieważ zarówno śluby, w kościele, wesela, średnie światło, sprawny i poprawny (celny, precyzyjny) AF, jak i plenerki, spacery, wyprawy w góry - słowem, staram się znaleźć coś najbardziej optymalnego jako aprat "do wszystkiego" i nie "do niczego" zarazem.

Osoby które nie posiadają, nie mają kontaktu z tymi aparatami, ale dysponują wiedzą o nich, także prosiłbym o swoją opinię popratą jakimś przemyśleniem, faktem itp.

Bardzo prosiłbym o ograniczanie się do rzeczowej rozmowy.

Dziękuję :-)

PS.
Myślałem chwilę nad 5D (no ale AF), 5D2 (sam już nie wiem), a i o D700 też, ale ostatnimi czasy te dwa aparaty mi po głowie chodzę.

Korean
24-11-2008, 22:40
imo poczekaj na 1d mkVII

bierhoff
24-11-2008, 22:47
imo poczekaj na 1d mkVII
Miałbym prośbę, do posiadających lub korzystających z obydwu modeli o opinię, który z tych dwóch będzie lepszym wyborem na aparat w sumie do wszystkiego.

Osoby które nie posiadają, nie mają kontaktu z tymi aparatami, ale dysponują wiedzą o nich, także prosiłbym o swoją opinię popratą jakimś przemyśleniem, faktem itp.

Nade wszystko:
Bardzo prosiłbym o ograniczanie się do rzeczowej rozmowy.

ArturBonoVox
24-11-2008, 23:09
Pytanie brzmi: pelna klatka czy crop?

Picia
24-11-2008, 23:13
bardziej zalezy ci na dobrej plastyce (1ds mkII) czy 10 kl/s(1d mkIII) ? mimo wszystko wybralbym 1ds mkII :)

BuRton
24-11-2008, 23:14
Dla mnie zasadniczą różnicą w obu puszkach jest wielkość matrycy i gdybym stał przed takim dylematem jak Ty, najpierw odpowiedziałbym sobie czego bardziej potrzebuję.

Myślałeś wcześniej o samych pełno klatkowych korpusach więc może to już Ci wystarczy - 1 Ds MKII jest FF.

Nie dziwię się odpowiedzi Krean-a :) . Ja również mam odczucie, jak byś założył ten wątek dlatego, bo takiego jeszcze ponoć nie ma na C-B.

Zdecydowanego i udanego wyboru i zakupu życzę.

bierhoff
24-11-2008, 23:23
Szczerze - nigdy na cropie 1.3 nie pracowałem, więc nie wiem jak się przez niego patrzy. Na pewno 1.6 to za dużo - tego jestem pewien.
Na ile plastyka tych dwóch matryc je różni? Po oczywistymi względami - GO, polem widzenia (prawdziwe 50mm, prawdziwe 20mm)?
Myślę nad 1D MKIII, ponieważ zdarza mi się także łapać samoloty, a tam crop by się mógł przydać, a znowu nie jest on aż taki jak te z serii XXD czy XXXD.
Co do prędkości, to zależy mi przedewszystkim na AFie, na którym będę mógł w pełni polegać. Ile klatek strzela na sekundę, to mnie w sumie kompletnie nie interesuje.

Myślałeś wcześniej o samych pełno klatkowych korpusach więc może to już Ci wystarczy - 1 Ds MKII jest FF.To też fakt.

Czyli mówicie, że różnice między tymi aparatami są głównie dwie - APS-H vs FF i fps?
A coś na temat AF? Działania pól innych niż centralne?

ps.
Wątek założyłem, bo szukam rady w wyborze.

BuRton
24-11-2008, 23:33
Myślę nad 1D MKIII, ponieważ zdarza mi się także łapać samoloty...
ps.
Wątek założyłem, bo szukam rady w wyborze.

Zwracam HONOR.

Pozdrawiam Marcin

bierhoff
24-11-2008, 23:47
Przede wszystkim śluby/wesela/plenery itp, ale poza pracą, także chcę czerpać z tego przyjemność, a fotografowanie lotnictwo taką mi sprawia.
Zastanawiam się nad "jedynkami", konkretnie Ds, ale wiadomo że crop ma też swoje plusy - chociażby w tego typu zdjęciach właśnie.
O to mi chodziło.

PS.
Czy to źle że pytam, skoro mnie akurat taka kwestia interesuje?
Poza tym BuRton, z Tobą chociaż wymieniamy zdania, bo Twój post coś wnosi. Korean jedynie zaznaczył teren na którym był :neutral:

Hellfire
24-11-2008, 23:56
Jeśli wesela i śluby to bym brał Deesa. Co pełna klatka to pełna klatka.

mor_feusz
25-11-2008, 00:10
powiem tak. Sam posiadam 350D. ostatnio bardzo czesto foce (czesciej niz swoim) na zmiane 1D MK III oraz 1DS MK III. Nawet czesciej Ds'em. Powiem tak menu - takie samo. Puszki takie same, jak trzymasz roznicy nie am. 1dyna to taka ze 1D MK III ma "srebrny napis 1D MK III a zlote ma 1Ds MK III". AF - dziala tak samo - niomylnie - wrecz idealnie (zawsze mam radoche po przesiadce z 350D. Foce z forumowym kolega. Ostatnio w pelnym deszu focilismy gfdzie tlumy gapiow nawet nie wyjmowaly malpek - tak padalo (no coz w krainie deszczeowcow sie mieszka).
Powiem tak oostatnio kolega "wpycha" mi do reki 1Ds a sam foci 1D. Na poczatku mi to pasilo ale na dzien dzisiejszy raczej pasi mi chyba 1D. Nie mowie ze 1Ds jes zly - z otwartymi rekoma przyjme pod strzechy :). tylko tak 1D szybszy - naprawse. czasmi jak sie chce cos ustrzelic w locie to 2 sekundows seia - 20 fotek - jest z czego wybrac. No i "waga" plikow. te z Ds's to "potwory" (aczkolwiek lapciak radzi sobie w parze z Lightroomem nadzwyczaj dobrze). Zdjecia z 1D lapciak poprostu mieli. Z mojego (nawet nie amatorskiego) punktu widzenia chyba wybralbym 1D.
Powiem tak 1Ds to szczyt marzen ale 1D to relanie porzadana puszka (wiem czego mi brak tak wiec moje nastepne body to albo 5D MK II ~ 60% albo 1D~40% [tutaj albo MK II uzywka - za ok 700 funciakow monzna wyrwac - albo MK III). Wiem jakie sa roznice pomiedzy FF, APS-H, APS-C. Fakt ze FF to bajka. GO innaczej wyglada - wszystko "ladniejsze". Na szczescie 1D nic nie brakuje. Moim zdaniem zdjeica sa super (mowie jako czlowiek, ktory czesto i gesto oddaje fotki do labu).
Jak chcesz zebym jeszcze cos wyskrobal - pisz

djcargo
25-11-2008, 01:23
Przede wszystkim śluby/wesela/plenery itp, ale poza pracą, także chcę czerpać z tego przyjemność, a fotografowanie lotnictwo taką mi sprawia.

Pozostaje kwestia jaki masz teraz sprzęt. Bo ja bym wziął 1Ds do ślubów i dokupił jeszcze 40d do focenia lotniczego. Do tego będziesz miał zapasową puszkę na śluby. Niby 1dynki się nie psują, ale zapas trzeba zawsze mieć.

bierhoff
25-11-2008, 10:55

djcargo, aktualnie sprzętu nie mam - dosłownie rozsprzedałem wszystko co miałem i zastanawiam się nam wyborem systemu, body, obiektywów, lamp i wszystkich innych rzeczy.

Pytanie troszkę poza konkursem. 1DMKIII kupić można bez problemu, ale czy zakup nowego 1DsMKII jest jeszcze w ogóle wykonalny?

s!wy
25-11-2008, 12:22
posiadam oba o które pytasz i do tego co wymieniłeś w pierwszym wątku bez wahania powiem Ci 1d mIII. AF, różnica w używalnym iso i prędkość to to co rozni te aparaty na plus dla 1D mIII. Co do plastyki roznica na cropie 1.3 i FF jest niewielka.

ripek
25-11-2008, 13:33
Z tego co szukałem i pytałem - takiego wątku tu nie było.

Bo raczej każdy kto kupuje sprzęt z górnej półki wie czego potrzebuje.
1d - szybkosc 1ds - plastyka

justanimage
25-11-2008, 13:50
posiadam oba o które pytasz i do tego co wymieniłeś w pierwszym wątku bez wahania powiem Ci 1d mIII. AF, różnica w używalnym iso i prędkość to to co rozni te aparaty na plus dla 1D mIII. Co do plastyki roznica na cropie 1.3 i FF jest niewielka.

Czy duża jest różnica w wysokim ISO miedzy 1ds2 a 1d3?
Jak wygląda 3200 i 6400 w 1ds2?

s!wy
25-11-2008, 14:07
6400 nie wygląda bo takiej czułości 1Ds mII nie ma, a 3200 jest już softowe. Nigdy nie robiłem bezpośredniego porównania, ale na oko mogę stwierdzić ze w 1D mIII jest jakieś 2 działki lepiej, czyli 800 w 1Ds mniej więcej 3200 w 1D, dokładnie nie mogę tego stwierdzić bo gdy potrzebuje dużych czułości biorę 1D, a jak wiem ze mam dużo światła lub statyw to 1Ds, ogólnie to w 1Ds nie używam więcej niż iso400 (najczęściej 100-200).

arra
25-11-2008, 14:08
Jak wygląda 3200 i 6400 w 1ds2?

Słabo, zwłaszcza 6400, bo takiego nie ma w tym korpusie.

bierhoff
25-11-2008, 14:38
Bo raczej każdy kto kupuje sprzęt z górnej półki wie czego potrzebuje.
1d - szybkosc 1ds - plastykano chyba jednak nie koniecznie...
Co do plastyki roznica na cropie 1.3 i FF jest niewielka.

s!wy, dziękuję :-)

habakuk
25-11-2008, 14:42
miałem obydwa, niespecjalnie długo, bo 1ds2 kilka dni, 1d3 - tydzień. do ślubów zdecydowanie 1ds2. plastyka, detal. wyraźna różnica. iso - na pewno nie 2 działki. 3200 z 1ds2 jest absolutnie używalne, tym bardziej, że można z tych 16 mpix zrobić bardzo ładne 10. obydwa ma i równolegle uzywa oskarkowy. sądzę, że odpowie najkompetentniej jeśli pytasz w kontekście ślubów.

justanimage
25-11-2008, 16:14
o rety...
jedni pisza ze roznica w plastyce niewielka, inni na odwrót... z iso tez w koncu nie wiadomo

może jakies sample? :)

sv
25-11-2008, 16:33
Wybór jest b. prosty:

1d mk III + 5d mk II

w ten sposób masz zalety 1ds mk III połączone w 2 korpusach (a to konieczność na ślubach) za mniejszą kasę niż 1ds mk III. Mam 1d mk III z którego jestem bardzo zadowolony i do tego kupię 5d mk II.

Nie rób sobie krzywdy i nie kupuj 1ds mk II.

Ernest_DLRS
25-11-2008, 21:43
Nie rób sobie krzywdy i nie kupuj 1ds mk II.

Ludzie! Nie róbcie sobie już krzywdy, pozbądźcie się swych puszek starszych niż rok!
(ps. przyjmuję "przestarzałe" puchy) :lol:

mor_feusz
25-11-2008, 22:15
Nie jeste "pro" i nie zarabiam na zycie foceniem ale jak dla mnie "codziennego uzytkownika 350D" roznica w plstyce pomiedzy 1D a 1Ds nie jest taka wielka - prawda ze z Dsa zdjecia "troche inne" jakos - i to da sie wyczuc (jak sie robi te same zdjecia z 2 korpusow - jak juz oddasz do labu i 15x18 zrobisz to nie uswiadczysz takich roznic)- ale na APS-H nie jest tak zle. Kurcze jakos obrazek z 1D MK III pasi i to bardzo. Na dzien dzisiejszy mozna w dobrej cenia kupic 1Ds MK II (uzywke) za "niewiele" (relatywnie) wiecej kupisz 1D MK III. Gdybym mial wybierac cciezko by mi bylo powiedziec na dana chwile ale raczej bym sie decydowal na 1D MK III. Puszka pracuje przeswietnie, ewentualnie dokupilbym 5D (jelis chcesz FF) tylko jak popracujesz z 1D to potem ciezko przestawic sie na "gorsze" puszki. 1Ds MK II nie jest taki zly jesli chodzi o szumy. Te 16 Mpx to "kawal" dobrego obrazka. I tak Ty zadecydujesz ale jesli byl by wybor 1Ds MK II albo 1D MK III oddalbym glos na 1D MK III.

sv
25-11-2008, 22:33
Ludzie! Nie róbcie sobie już krzywdy, pozbądźcie się swych puszek starszych niż rok!
(ps. przyjmuję "przestarzałe" puchy) :lol:

to nie chodzi o wiek. popracuj jedną i drugą to zrozumiesz.

oskarkowy
25-11-2008, 22:37
6400 nie wygląda bo takiej czułości 1Ds mII nie ma, a 3200 jest już softowe. Nigdy nie robiłem bezpośredniego porównania, ale na oko mogę stwierdzić ze w 1D mIII jest jakieś 2 działki lepiej, czyli 800 w 1Ds mniej więcej 3200 w 1D, dokładnie nie mogę tego stwierdzić bo gdy potrzebuje dużych czułości biorę 1D, a jak wiem ze mam dużo światła lub statyw to 1Ds, ogólnie to w 1Ds nie używam więcej niż iso400 (najczęściej 100-200).

No, to krótko Ci napiszę, że Ty na oczy tych aparatów nie widziałeś.
Jest... dokładnie odwrotnie niż napisałeś. Może nie 2 działki, ale różnica na korzyść Ds2 jest przytłaczająca.
Pracuję na obu aparatach od bardzo dawna. Jeśli będziesz się upierał przy swoim, to pochwalimy się samplami.

A do głównego pytającego: różnica w plastyce jest bardzo wyczuwalna. Oczywiście na korzyść Dsa. Ale różnica w szybkości reakcji też jest. Tu na korzyść D. Precyzja dla odmiany jest ta sama. Trafia i już.

W skrócie, to w kościele pracuję na Ds, na sali weselnej na D. Te aparaty świetnie się uzupełniają, nie da się zastąpić jednego drugim i na odwrót. Po prostu dwa bardzo wygodne narzędzia do różnych zastosowań.

BTW, ostatnio podszedł do mnie gdzieś na sali weselnej użytkownik CB z 40D w ręku (pozdrowienia) i spytał, jak to jest, że podnoszę aparat do oka i od razu pstrykam. Jaki mam patent na ostrość, bo jemu to ustawia i ustawia...

sv
25-11-2008, 23:10
Oskarowy: wszystko pięknie, ale różnica w obsłudze 1d mk III i 1ds mk II jest masakryczna i znacznie łatwiej będzie pracować 1d mk III i 5d mk II.

habakuk
26-11-2008, 00:12
Oskarowy: wszystko pięknie, ale różnica w obsłudze 1d mk III i 1ds mk II jest masakryczna i znacznie łatwiej będzie pracować 1d mk III i 5d mk II.

Andrzej, mnie oswojenie 1ds2 zajeło nie więcej niż 2 dni. kto projektował klawiszologię i menu tej puchy powinien swoje odsiedzieć, ale pracować na tym się da całkiem komfortowo.

Kolekcjoner
26-11-2008, 01:03
BTW, ostatnio podszedł do mnie gdzieś na sali weselnej użytkownik CB z 40D w ręku (pozdrowienia) i spytał, jak to jest, że podnoszę aparat do oka i od razu pstrykam. Jaki mam patent na ostrość, bo jemu to ustawia i ustawia...

To on chyba ma D40, a nie 40D jak ma takie problemy :mrgreen:.

bastiano
26-11-2008, 02:30
Mialem 1d III - mam 1Ds II. Wybieram 1Ds II.

oskarkowy
26-11-2008, 08:23

Sven, to tylko chwila na przyzwyczajenie. Co prawda jest problem z używniem obu na raz (szczególnie przy przełączaniu ISO, paluchy same biegają do guzików po złej stronie), ale z nauczeniem się jednego menu naprawdę nie ma problemu.
Podsumowując: oba aparaty są tak dobre, że ..... je właśnie sprzedaję i kupuję Ds3 :mrgreen:
Chętnych zapraszam na PM, ale odpiszę dopiero w piątek wieczorem. Dziś jadę odwiedzić gniazdo żmij :mrgreen::mrgreen:

himi
26-11-2008, 22:19
A ja zamierzam rozwiązań podobny dylemat ,,kryzysowo''. Przyzwyczaiłem się do jedynek. Zostawiam więc sobie zapewne 1dmkII i kupuję ,,starą'' piątkę, dla plastyki. Alternatywą jest dsII, ale wówczas będę miał jedna puszkę zamiast dwóch. A to dla mnie jest argument.
Różnica w plastyce FF i 1,3 jest bardzo duża. W oczywistą stronę.

Kolekcjoner
27-11-2008, 00:54
Różnica w plastyce FF i 1,3 jest bardzo duża. W oczywistą stronę.

A tak z ciekawości robił ktoś gdzieś takie porównanie?

himi
27-11-2008, 11:15
Wprost nie, ale miałem po sobie kolejno 1dmkII>5d>1dmkII i widzę to po zdjęciach. nie mam tych samych kadrów, ale podobne, a to mi wystarczy. Poza tym był wątek na forum FF vs crop.

To nie są najbardziej reprezentatywne porównania, ale zdjęcia w podobnych warunkach, nawet miejsce to samo

5d z zapiętym podaj 24-70L - ostrzone na oko

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img389.imageshack.us/my.php?image=piatxr0.jpg)

1dmkII z tamronem 17-35

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img399.imageshack.us/my.php?image=kz4y3024nu5.jpg)

justanimage
27-11-2008, 16:16
himi, a możesz w prostych żołnierskich słowach opisać różnice w plastyce tych dwu zdjęć.. na co patrzymy?

(bo mnie bardziej sie podoba to z 1d2 :)

himi
27-11-2008, 21:56
Nie wiem czemu, ale to z piątki wkleja się w małym rozmiarze, w którym nie sposób ocenić szczegółu i tego ,,czegoś''. Wrzuciłem te dwa, bo mają podobną tematykę i kolorystykę, ale mam świadomość, że to nie jest reprezentatywna prezentacja możliwości FF. Niebawem kupię i zrobię prezentację na tym samym kadrze. Kompresja zabiła to zdjęcia z piątki. Rzeczywiście wygląda tu gorzej, zapewniam, że na 100% jest bardzo ok.

justanimage
27-11-2008, 23:40
czy w obu body (1d3 i 1ds2) jest kalibracja obiektywow?

Richie
27-11-2008, 23:58
czy w obu body (1d3 i 1ds2) jest kalibracja obiektywow?

Jest tylko w 1D MKIII....w 1Ds MKII nie ma.

marekban
29-11-2008, 15:39
mam 1ds mk II i 40D

w 1DS MK II plastyka zupełnie inna, niepowtarzalna kolorystyka. Zdjęcia są po prostu ładne.
W kościele natomiast możesz potrzebować potężnego ISO (5D mk II) a na weselu dużej prędkości (1D mk III), jednak nie znam tych aparatów. Uważam, że dsem możesz zrobić piękne zdjęcia w kiepskim oświetleniu, ale wymaga to trochę wprawy. 1DS nie oddam dopóki "jakieś" względy techniczne nie zmuszą mnie :) ... i sądze, że kto ma 1ds MK II myśli podobnie :)

oskarkowy
29-11-2008, 21:39
mam 1ds mk II i 40D

w 1DS MK II plastyka zupełnie inna, niepowtarzalna kolorystyka. Zdjęcia są po prostu ładne.
W kościele natomiast możesz potrzebować potężnego ISO (5D mk II) a na weselu dużej prędkości (1D mk III), jednak nie znam tych aparatów. Uważam, że dsem możesz zrobić piękne zdjęcia w kiepskim oświetleniu, ale wymaga to trochę wprawy. 1DS nie oddam dopóki "jakieś" względy techniczne nie zmuszą mnie :) ... i sądze, że kto ma 1ds MK II myśli podobnie :)

Oj, żebyś się na tym "potężnym" ISO nie przejechał.. :(

ripek
29-11-2008, 21:48
Zostawiam więc sobie zapewne 1dmkII i kupuję ,,starą'' piątkę, dla plastyki.

Co widzę Twój post na forum to kupujesz albo sprzedajesz 1d II. Cieszę się że dla odmiany w tym wątku zostawiasz go ;)

himi
29-11-2008, 22:13
Tutaj na tym forum nie kupowałem ani razu 1d. Dwie lub trzy sztuki sprzedałem. Do dziś jestem wierny temu modelowi zmieniając egzemplarze, a to z powodu przebiegu, a to innych. Znam tę puchę i lubię. Zostawiam, bo świetnie się uzupełni z piątką. Gdyby nie to, brałbym deesa II. Mam nawet ustawionego jednego:)Serce mi się kraje, że go nie wezmę, ale często potrzeba mi fps serii D. A co dwie puszki to nie jedna:)

myst
29-11-2008, 22:19
himi nie znasz może kogoś z Krakowa lub okolic, kto miałby do pomacania/przestrzelenia DsII?
Ciągnie mnie do tej puszki, ale chciałbym najpierw przetestować, czy warto...

yerzu
30-11-2008, 13:16
jeśli chcesz możemy się spotkać za tydzień w sobotę i sobie przestrzelisz.

mozemy sie na Pw dogadać

himi
30-11-2008, 15:01
himi nie znasz może kogoś z Krakowa lub okolic, kto miałby do pomacania/przestrzelenia DsII?
Ciągnie mnie do tej puszki, ale chciałbym najpierw przetestować, czy warto...

Ja nawet znam kogoś kto ma bardzo ładną sztukę na sprzedaż w Kraku:) Tommygun. Umówi się... Kup, bo mnie cholernie kusi to jego body, a jak wyjmiesz je to będę miał spokój:)

myst
30-11-2008, 15:15
muszę na początek sprawdzić, ile mi da w dziedzinie AF w stosunku do 40D i ile w dziedzinie obrazka , ten 3 letni cud techniki... ;)

marekban
30-11-2008, 15:23
Oj, żebyś się na tym "potężnym" ISO nie przejechał.. :(

właśnie - ciekawe do jakiej wartości można uzyskać dobre efekty.

himi
30-11-2008, 15:24
No to przygotuj się na mały szok. Sprawdź AF na szybkim ruchomym obiekcie:) 40d niby dość szybki, ale jego servo to żart w porównaniu z jedyneczką. Co do reszty, to się nie mądrzę, bo ds'em nie pracowałem, ale zdjęcia, które on wypluwa są niestety pikne.

oskarkowy
30-11-2008, 16:00
W porównaniu z 40D (ktoś mi w tym tygodniu dał pobawić się 40D właśnie w tym celu):
- Szybkość ustawiania AF jest właściwie identyczna. Kilka razy przekładałem aparaty i celowałem w ciemnym pomieszczeniu w różne miejsca. Tyle, że Ds2 jak ustawi, to na pewno jest ostro.
- servo - tutaj Ds2 ma potężną przewagę. Mam nauczkę, że jak bawię się tym trybem, to biorę ten aparat nawet zamiast mkIII. Po prostu ten układ jest rewelacyjnie precyzyjny.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W porównaniu z 40D (ktoś mi w tym tygodniu dał pobawić się 40D właśnie w tym celu):
- Szybkość ustawiania AF jest właściwie identyczna. Kilka razy przekładałem aparaty i celowałem w ciemnym pomieszczeniu w różne miejsca. Tyle, że Ds2 jak ustawi, to na pewno jest ostro.
- servo - tutaj Ds2 ma potężną przewagę. Mam nauczkę, że jak bawię się tym trybem, to biorę ten aparat nawet zamiast mkIII. Po prostu ten układ jest rewelacyjnie precyzyjny.

himi
30-11-2008, 16:38
No servo nie jest specjalnością modeli 1d mkIII:)

justanimage
30-11-2008, 20:57

No dobra, dees jak ustawi to jest na pewno ostro, ale o ile gorszy jest w tym kontekście 40d? Miał troche pomyłek czy dużo więcej??

A co z IQ?
Patrzac pod kątem ślubnym czy bedzie na odbitkach 21x15 widac roznice w jakosci obrazka?

oskarkowy
30-11-2008, 21:39
Patrzac pod kątem ślubnym czy bedzie na odbitkach 21x15 widac roznice w jakosci obrazka?

Aha, kolega filatelista.. Ale Ci powiem, że różnica i tak będzie ogromna:
- możliwości pracy głębią ostrości,
- sama ostrość zdjęć, separacja teł itp,
- poziom szumów samej matrycy i to, co zostaje po przeskalowaniu tego do rzeczonego 15x21.

Można tak dłużej.

marekban
30-11-2008, 23:23
No dobra, dees jak ustawi to jest na pewno ostro, ale o ile gorszy jest w tym kontekście 40d? Miał troche pomyłek czy dużo więcej??

A co z IQ?

40D w ustawieniu ostrości jest bez porównania gorszy. Podpinam pod oba te same obiektywy i pstrykam w podobnych warunkach (tych samych właściwie) i różnica jest.
40D szybciej przerzuca zdjęcia.
Jakość fotek - w 40D - "plastikowe"
... nie robię zdjęć artystycznych. Potrzebuje tych urządzeń na codzień do pracy. Nie jestem fotografem. MOge jednak powiedzieć, że w pracy zawodowej 1DS szybko się zwróci, bo zdjęcia nim robione wyróżniają się, są wyjątkowe

himi
01-12-2008, 09:57
Sama pewność AF jest ogromną przewagą. Zrozum, jeśli jedynka ustawi pewnie tam, gdzie 40d tylko trafi, ale się minie to albo masz ten kadr, albo go nie masz. To oczywista przewaga. Co do przewagi w fotografii ślubnej ds nad 40d to już oskarkowy wyłożył temat. Z resztą, o czym tu dyskutować w materii 40d vs 1dsmkII. Ta próba porównania sama z siebie brzmi już sarkastycznie.

_ARTI_
05-12-2008, 20:00
Jakoś zabrakło mi w wątku porównania fotek FF vs 1.3 i konkluzji.

himi
05-12-2008, 22:00
W niedzielę jak sie wyrobię to pokażę. Poza tym zdaje się, że już wklejałem....http://canon-board.info/showpost.php?p=565150&postcount=34

Ale teraz mam i FF i 1,3 więc mogę zrobić ten sam kadr.

_ARTI_
05-12-2008, 23:32
W niedzielę jak sie wyrobię to pokażę. Poza tym zdaje się, że już wklejałem....http://canon-board.info/showpost.php?p=565150&postcount=34

Tak ale to nie ten sam kadr.

super :p

Kolekcjoner
06-12-2008, 05:56

Byłoby super :).

himi
06-12-2008, 12:07
Właśnie na cały dzionek wyjeżdżam, jutro się postaram:)

s!wy
06-12-2008, 12:29
mogę pstryknąć jakieś małe porównanie jak będę miał więcej czasu, napisz co Cie interesuje tzn. jaka ogniskowa, przesłona i jakie ISO. porównanie zrobię na 1DsMII i 1DmIII. Fotki mogę zrobić na szkłach 16-35L, 24-70L, 70-200L, 135 f2L, 200 1.8L, możesz sobie wybrać.

drakoo
06-12-2008, 13:28
moglbys cos wrzocic na :
24-70 @24 iso 100 i iso 1600
70-200 L @200 iso 100 i 1600
135L iso 1600

z gory dzieki,
pozdrawiam

Kolekcjoner
06-12-2008, 16:47
Jak dla mnie to jest mi obojętne szkło. Raczej przykład, który maksymalnie pokazuje różnicę "plastyki" pomiędzy FF i APS-H.

himi
06-12-2008, 18:05
drakoo, a skąd pomysł, że mam te akurat szkła? Nie przesadzasz? Zrobię juto porównania na tym,co mam. A widać to w stopce.

Bahrd
06-12-2008, 18:16
Nie przesadza ;) Bo pisze do s!wego ;)

PS
Od siebie poproszę cokolwiek na 200/f1.8.
Sam jestem ciekaw ile magii znika przy 1.3x...

s!wy
06-12-2008, 18:46
w tyg powinno mi sie udac zrobic porownanko

ps. bardzo malo, ale to juz pisalem :)

drakoo
06-12-2008, 19:42
himi, tak to bylo do siwego ;-)

ale od Ciebie chetnie zobaczyl bym waski portrecik z tych dwoch puszek na 85@1,8 lub 2,0
oczywiscie jak znajdziesz chwile.

pozdrawiam

_ARTI_
07-12-2008, 03:17
@s!wy
Jak dla mnie to coś z 24-70 i 135

Pikczer
09-12-2008, 16:12
@s!wy
Jak dla mnie to coś z 24-70 i 135
Uwazaj na to ze 135L, bo potnie Ci oczy :mrgreen::lol:;-)

s!wy
14-12-2008, 21:17
no i porównanie jakieś zrobiłem, wyniki można sobie obejrzeć poniżej.
fotki są w pełnych rozdzielczościach z exifami, na serwerze pobędą jakieś 2-3 miesiące bo zajmują sporo miejsca jak na mój serwer :)

wszystkie pliki wrzuciłem do ACR, tam wszystkie zaznaczyłem, ustawiłem jedne parametry dla wszystkich fotek i tak zapisałem odrazu do jpg z kompresja 11

200mm f1.8 iso100
1D mIII - 01 (http://www.marekwinski.com/test/01.jpg)
1Ds mII - 02 (http://www.marekwinski.com/test/02.jpg)

200mm f1.8 iso1600
1D mIII - 03 (http://www.marekwinski.com/test/03.jpg)
1Ds mII - 04 (http://www.marekwinski.com/test/04.jpg)

200mm f2.8 iso100
1D mIII - 05 (http://www.marekwinski.com/test/05.jpg)
1Ds mII - 06 (http://www.marekwinski.com/test/06.jpg)

24mm f8 iso100
1D mIII - 07 (http://www.marekwinski.com/test/07.jpg)
1Ds mII - 08 (http://www.marekwinski.com/test/08.jpg)

24mm f8 iso1600
1D mIII - 09 (http://www.marekwinski.com/test/09.jpg)
1Ds mII - 10 (http://www.marekwinski.com/test/10.jpg)

24mm f8 iso3200
1D mIII - 09a (http://www.marekwinski.com/test/09a.jpg)

70mm f4 iso1600
1D mIII - 11 (http://www.marekwinski.com/test/11.jpg)
1Ds mII - 12 (http://www.marekwinski.com/test/12.jpg)

70mm f4 iso100
1D mIII - 13 (http://www.marekwinski.com/test/13.jpg)
1Ds mII - 14 (http://www.marekwinski.com/test/14.jpg)

70mm f4 iso3200
1D mIII - 15 (http://www.marekwinski.com/test/15.jpg)
1Ds mII - 16 (http://www.marekwinski.com/test/16.jpg)

135mm f2 iso100
1D mIII - 17 (http://www.marekwinski.com/test/17.jpg)
1Ds mII - 18 (http://www.marekwinski.com/test/18.jpg)

135mm f2 iso3200
1D mIII - 19 (http://www.marekwinski.com/test/19.jpg)
1Ds mII - 20 (http://www.marekwinski.com/test/20.jpg)

135mm f2.8 iso100
1Ds mII - 21 (http://www.marekwinski.com/test/21.jpg)

135mm f4 iso1600
1Ds mII - 22 (http://www.marekwinski.com/test/22.jpg)

Bahrd
18-12-2008, 12:22
No mnie się bardziej podobają te z Mk III ;)

himi
19-12-2008, 01:20
Co widzę Twój post na forum to kupujesz albo sprzedajesz 1d II. Cieszę się że dla odmiany w tym wątku zostawiasz go ;)

Ripek...właśnie sprzedałem i 1d i 5d...kupuję 1ds mkII:) Pozdrawiam.

michal_sokolowski
19-12-2008, 03:08
ja tylko tak od siebie dodam w kwestii szumów w 1Ds mark II.
zrobiłem kiedyś onanistyczne testy, link poniżej, zdjęcia były robione w naprawdę
kiepskich warunkach (światło)

http://canon-board.info/showthread.php?t=26653&page=16

pozdr.

himi
19-12-2008, 14:17
Już mi się gęba śmieje na to iso 3200:), a puszka jeszcze w drodze....

wojkij
22-02-2009, 14:03
no i porównanie jakieś zrobiłem, wyniki można sobie obejrzeć poniżej.
fotki są w pełnych rozdzielczościach z exifami, na serwerze pobędą jakieś 2-3 miesiące bo zajmują sporo miejsca jak na mój serwer :)

wszystkie pliki wrzuciłem do ACR, tam wszystkie zaznaczyłem, ustawiłem jedne parametry dla wszystkich fotek i tak zapisałem odrazu do jpg z kompresja 11

200mm f1.8 iso100
1D mIII - 01 (http://www.marekwinski.com/test/01.jpg)
1Ds mII - 02 (http://www.marekwinski.com/test/02.jpg)

200mm f1.8 iso1600
1D mIII - 03 (http://www.marekwinski.com/test/03.jpg)
1Ds mII - 04 (http://www.marekwinski.com/test/04.jpg)

200mm f2.8 iso100
1D mIII - 05 (http://www.marekwinski.com/test/05.jpg)
1Ds mII - 06 (http://www.marekwinski.com/test/06.jpg)

24mm f8 iso100
1D mIII - 07 (http://www.marekwinski.com/test/07.jpg)
1Ds mII - 08 (http://www.marekwinski.com/test/08.jpg)

24mm f8 iso1600
1D mIII - 09 (http://www.marekwinski.com/test/09.jpg)
1Ds mII - 10 (http://www.marekwinski.com/test/10.jpg)

24mm f8 iso3200
1D mIII - 09a (http://www.marekwinski.com/test/09a.jpg)

70mm f4 iso1600
1D mIII - 11 (http://www.marekwinski.com/test/11.jpg)
1Ds mII - 12 (http://www.marekwinski.com/test/12.jpg)

70mm f4 iso100
1D mIII - 13 (http://www.marekwinski.com/test/13.jpg)
1Ds mII - 14 (http://www.marekwinski.com/test/14.jpg)

70mm f4 iso3200
1D mIII - 15 (http://www.marekwinski.com/test/15.jpg)
1Ds mII - 16 (http://www.marekwinski.com/test/16.jpg)

135mm f2 iso100
1D mIII - 17 (http://www.marekwinski.com/test/17.jpg)
1Ds mII - 18 (http://www.marekwinski.com/test/18.jpg)

135mm f2 iso3200
1D mIII - 19 (http://www.marekwinski.com/test/19.jpg)
1Ds mII - 20 (http://www.marekwinski.com/test/20.jpg)

135mm f2.8 iso100
1Ds mII - 21 (http://www.marekwinski.com/test/21.jpg)

135mm f4 iso1600
1Ds mII - 22 (http://www.marekwinski.com/test/22.jpg)

Można prosić o reupload nawet w formie rara na jakimś rapidshare albo wyslijto(bo tak chyba najmniej kłopotliwie jest)?;)

michal_sokolowski
23-02-2009, 18:33
mam pytanko do użytkowników 1Ds mark II.
ostatnio bawiłem się w pracy w robienie zdjeć na 2 karty jednocześnie.
zauważyłem że szybkość zapisu jest delikatnie mówiąc mała.
Walnąłem serię 5 fotek - i musiałem czekać dobrych kilkanaście sekund żeby móc walnąć
drugą serię.....
Jakie macie doświadczenia ?

himi
23-02-2009, 18:34
Nie mam tego kłopotu jak dotąd.

BuRton
23-02-2009, 18:41
Michał. Podaj jakie to karty. Kilkanaście sekund ? Osobiście nie zapisuję na dwie karty - wyłącznie CF. Z prędkością zapisu nie miałem jeszcze problemu.

himi
23-02-2009, 18:48
Ja zapisuje na obie, też nie zauważyłem kłopotów, to nie 8,5 ani 10 fps jak w markach reporterskich, nie powinno się pchać.

ABJ
23-02-2009, 20:30
a ja dalej nie wiem czy da sie zapisac tak:

RAW + L --> RAW na CF, a L na SD :)

ktos umie tak ustawic? Da sie? (1DsII)

himi
23-02-2009, 20:44
Nie da się, dopiero trójki mają tę selekcję, jedynki i dwójki walą backup jak leci.

ABJ
23-02-2009, 20:49
no to musze kupic DsIII ehhh:lol:

Dzieki Himi

himi
23-02-2009, 20:52
Koniecznie:) Jakbym miał wolne 20k to też bym kupił, zawsze to fajnie mieć raw na jednej karcie a jpg na drugiej:)

michal_sokolowski
23-02-2009, 21:50
a może to kwestia prędkości tej kary SD ? Może jak ona jest wolna to dlatego całosć zwalnia przy back-up?
HIMI: więc co ? Mówisz że przy reporterce ten podwójny zapis daje radę ? czyli walisz serię powiedzmy 5 fotek a za chwilkę następne 5 ?

Himi: wiem, że masz doświadczenie w cropie x1,3 - powiedz, jaka jest różnica w "fajności" pełnej klaty a 1,3 jeśli chodzi o wizjer ? czy różnica jest powalająca ? czy taka tyci tyci ?
Mam kolejny dylemat: 1Ds mark II czy 1D mark II N. Jak wybiorę 1d to za resztę kupię soft na kompa (adobe).
Jak to jest z odbitkami dla klientów - bo zacząłem się zastanawiać czy te 8 mln. pikseli wystarcza zawsze do odbitek ? Jak sobie zażyczą A3 to co wtedy ?
:-)

janmar
23-02-2009, 23:17
Przy zapisie odrębnym 1-RAW 2-JPEG spowalnia oczywiscie.Do drugiej serii np. 6 klatek RAW musi uplynać kilka sek.Wiecej jak pięć przy karcie SDHC przy SD wyrażnie dłużej.W pewnej mierze zależy to też od zapisow w Cfn.Jak się tam duzo pisze to długośc dostępnej serii i czas miedzy seriami się zmienia.Pozdrawiam

himi
23-02-2009, 23:22
Ja RAW robię seriami bardzo rzadko. Pracuję na RAW tylko ślubnie, na co dzień tylko jpg. Dla mnie różnica między 1d mkII a 1ds mkII jest duża na korzyść FF. 1dmkIIN to tylko nieco lepszy bufor (skoro ci się przytyka to może to ważne) i większy telewizor. Ja spokojnie oddawałem ślubniaki robione 1d mkII, ale dees leży mi bardziej. Pytasz o pracę seriami. Nawet jak miałem 1dmkII - 8,5 klaty - to rzadko strzelałem jak szalony. Te 5-10 klat jak trzeba, ale nie więcej. Zastrzegam - nie focę sportu. Do szybkich rzeczy rozważam zakup 1d mkII na backup, ale tam iso 1600 to już gorsza jakość, w deesie dwójce jest ok na 1600.

s!wy
24-02-2009, 08:23
8mpix wystarczy do odbitki A3 :)

michal_sokolowski
24-02-2009, 15:12
Przy zapisie odrębnym 1-RAW 2-JPEG spowalnia oczywiscie.Do drugiej serii np. 6 klatek RAW musi uplynać kilka sek.Wiecej jak pięć przy karcie SDHC przy SD wyrażnie dłużej.W pewnej mierze zależy to też od zapisow w Cfn.Jak się tam duzo pisze to długośc dostępnej serii i czas miedzy seriami się zmienia.Pozdrawiam

nie mogę znaleźć tego miejsca w Ds mark II gdzie się wybiera czy na drugiej karcie ma być RAW czy jpg..

wojkij
24-02-2009, 15:28
Janmar ma 1ds mk3.

MonteChristo
22-03-2009, 18:24
~s!wy

Dołączę się do prośby o ponowne zamieszczenie sampli. Służę swoim serwerem - mam sporo wolnego miejsca i transferu - mogą tam wisieć bez problemu z pożytkiem dla wszystkich.

s!wy
22-03-2009, 21:22
poki co to podaje, nr taj w poscie

http://www.marekwinski.com/test2/

MonteChristo
22-03-2009, 22:12
Dziękuję, paczka na roboczo jest spakowana ZIP'em :
TU DO POBRANIA (http://mini-media.pl/DS/sample-s!wy.zip)

sirgerwazy
07-09-2009, 21:03
bardzo chętnie spotkałbym się w Trójmieście z osoba posiadającą 1ds mark II na porównanie obrazka ww. aparatu z 1d mark III bo po przeczytaniu tego wątku trochę trudno uwierzyć mi w niektóre stwierdzenia :)))

to co jest ktoś chętny na wspólne focenie a potem porównanie sampli przy kawce ??

jak by co proszę o kontakt na PM :)