Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem z synchronizacją błysku

Jakub_Luchowski
13-11-2008, 11:29
Witam serdecznie i proszę o ewentualną pomoc.

Canon'y od kilkunastu lat świetnie zdawały egzaminy z technicznych eksperymentów i wyzwań, które przed Nimi stawiałem.
Nadal jestem bardzo zadowolony, ale natrafiłem na mały problem.
Po zakupie dodatkowych zestawów, wielokrotnych własnych testach i u sprzedawcy, producenta... nadal nie mogę znaleźć przyczyny braku synchronizacji błysku.
http://luchowski.com.pl/images/zoom/AWBCES/viewsize/xxx1.jpg
http://luchowski.com.pl/images/zoom/AWBCES/viewsize/xxx.jpg
40D, 430EX, czasy: 1/30-1/100
- sterownianie lampy wbudowanej/ zewnętrznej na: E-TTL II, Wielosegm; Uśredniony
- synchronizowanie błysku na: zamykanie/ otwieranie migawki
- wymuszanie błysku z dodatkowymi fotocelami, obudowania blendami...etc...

- wymuszanie błysku przewodem synchronizacyjnym podłączonym do jednej z lamp ( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował?

Zaznaczam, że błysk jest, ale 100/1000 sekundę przed otwarciem migawki ( nie widać go na utrwalonym zdjęciu/ matrycy.

Będę wdzięczny za ewentualne sugestie, uwagi, komentarze.
W razie pytań lub uwag, służę pomocą.

Pozdrawiam.

gwozdzt
13-11-2008, 11:36
nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.

Szczur88
13-11-2008, 13:31
Ew w ogóle olej lampę wbudowaną, i odpalaj kablem jedną lampę, resztę z fotocelek

bundyr88
13-11-2008, 14:30
może w pomieszczeniu jest za jasno i fotocele nie działają

Jakub_Luchowski
13-11-2008, 15:20
nie do końca rozumiem co tam kombinujesz, ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL.

przełącz 430EX w tryb M, w miarę potrzeby zredukuj moc (instrukcja, str.19),
kable synchro wywal w diabły (te zarówki błyskowe 68Ws, co je tam widać na zdjęciu mają wbudowane fotocele) i wszystko zagra.

Dzięki za zaiteresowanie i sugestie.
"Kombinje" aby wszystko ładnie doświetlić i za każdym razem jedna z lamp błyska, ale nie mieści się w przedziale czasowym otwarcia migawki: 1/60 - 1/100.
Powszechnie i mnie jest wiadomo o przedbłysku/ "redukcja czerwonych oczu"/ badanie ostrości...etc i wyłączam.
Na str. 19 instrukci jest również o ustawieniu błysku na początek lub koniec otwarcia migawki, ale nijak się to ma do testów również z lampą wbudowaną, co również bez efektów testowałem bez widocznych efektów.
Nie wiem, czy rezygnacja z kabli synchro w moim przypadku była by dobrą decyzją, bo tylko dzięki nim odpalają 2 z 3 lamp, jak widać na zał. linkach, a poprzez próbę wymuszania 430stką lub wbudowaną, zupełnie nie ma efektu ;/
68Ws, mają nie tylko wbudowane fotocele, ale również wejście na kabel synchro, którym podpinałem dodatkowe fotocele, bledny kierowałem na błyskające lampy...etc... również nic nie gra i nie buczy ;/ ;[

Ew w ogóle olej lampę wbudowaną, i odpalaj kablem jedną lampę, resztę z fotocelek
Właśnie to robiłem, ale lampa z kabla się odpala, jedna na fotocele reaguje, druga już nie.
Po zamianie, to samo z fotocelą, podpięciem dodatkowej... ustawianiem blend, aby złapały może odbłysk.
Dlatego chciałem zastosować:
( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował?

może w pomieszczeniu jest za jasno i fotocele nie działają
Też tak podejżewałem, producent/ sprzedawca, też sugerował...
Po testach w zupełnej ciemności, wysyłka do producenta/sprzedawcy ( u Niego działa, załączył 20 próbnych zdjęć, ale robił na innym, niż Canon sprzęcie, choć zapewniał, że przy jakimś oknie, widać ciemności ) odbiór lamp i znowu to samo ;/ ;/ ;[

Ehhh... Zastanawiam się nad radiowym systemem.
( rozdzielki producent odradza, ze względu na możliwość uszkodzenia ) Może jednak ktoś z Was próbował? to i ja przetestuje ;) i nie poświęcę puszki ;]

Jeszcze raz bardzo dziękuję za sugestie, uwagi i konstruktywne podejście do sprawy.
Będę jeszcze "kombinował" powiadomię o efektach, a jak jeszcze komuś z Was wpadną jakieś pomysły, proszę o kontakt.

gwozdzt
13-11-2008, 15:29
lampę wbudowaną zamknij w tym zastosowaniu raz na zawsze i zapomnij o niej.

430EX zamocuj na stopkę aparatu i włącz w tryb M (w lampie!!),
aparat również w tryb M, przysłona i czas wg potrzeb.
wszystkie 68Ws (nie wiem ile ich masz? na zdjęciach widzę dwie ale wspominasz coś o trzech?) powinny Ci odpalić od wbudowanych w nie fotocel bez żadnych dodatkowych kabli synchronizacyjnych, itp.

sprawdź.

MaciekH
13-11-2008, 15:50
i te wszystkie kable wywal (czyt. schowaj do szuflady) u mnie latało w takiej konfiguracji bez problemów...

Jakub_Luchowski
13-11-2008, 16:50
Lampe wbudowaną użyłem 1-szy raz od kilkunastu lat, wyłącznie do testów.
40D i 430EX na M, przesłona fakt, że do moich upodobań, ale czas: "bulp" do 1/100~1/160 "technicznie" było by dokładniejszym stwierdzeniem.
2szt. - 68Ws i jedna kontra, widoczna na: http://luchowski.com.pl/images/zoom/AWBCES/viewsize/xxx.jpg nad tłem ( obok kwiatka ) jednak nie odpalają ;[

Kabli nie wywalam... nie chowam, lecz ciągle wyciągam je z szuflady... już prawie podłączyłem dwa pod jedno wejście... ;) ale boję się ;/ puszka się spali, czy nie?... rzucać monetą?
Wyciągam też z szuflady starego, dobrego ZENIT'a TTL i ukochaną CMIEHę 8M... testy wytrzymają, ale na efekty skanowania negatywu szkoda mi trochę czasu bo i tak nijak się to ma do wytrzymałości napięcia.

Może miernikiem zmierzę napięcie i wyszukam gdzieś jakie dopuszczalne ma 40D?
Proszę o cierpliwość, efekty eksperymentów dopiero na następnych sesjach przy rozłożonym komplecie i podobnych warunkach oświetleniowych.

Raz jeszcze dziękuję.

MaciekH
13-11-2008, 17:11
40D ma zapewne jak wiekszość max 250V na wyjściu PC. Te żarówki to nowy sprzęt więc powinny być całkowicie bezpieczne dla aparatu. Jeśli chodzi o rozgałeźnik to chyba chodzi o możliwość uszkodzenia lamp (jedna od drugiej?) a nie uszkodzenie aparatu (jeśli sie mylę to niech mnie ktoś poprawi). Ja z powodzeniem używałem takiego rozgałęźnika (http://allegro.pl/item480857336_rozgaleznik_fotograficzny_pc.html) do odpalenia dwóch lamp, ale stopkowych, więc wogóle sie o napięcia nie martwiłem.

Rozumiem że masz jedną z tych żarówek podpiętą do aparatu kablem. Ona już powinna załatwić całą sprawe wyzwalania. (po fotoceli drugą parasolke i kontre, bo kontra chyba ma fotocele?) Po co więc jeszcze ta 430stka?

Używałem bardzo podobnego zestawu, z tym że na miejscu tej kontry była SB-26. Wszystko odpało bez problemu przez fotocele. Do wyzwalania fotocel używałem 580ex założonej na stopke aparatu (na 1/128 mocy) żeby wyeliminować plączące sie kable.

Jakub_Luchowski
13-11-2008, 19:56
Właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło ;]
Jeśli chodzi o ewentualne uszkodzenie lamp, nie będę się bardzo przejmował i ewentualna naprawa lub wymiana na nową nie zrujnuje mnie zbytnio finansowo.
Dla ścisłości, kontra posiada fotocele; 430EX używałem tylko i wyłącznie dodatkowo do testów, co nie przyniosło spodziewanych efektów.

Opisany problem jednak pozwolę sobie pozostawić otwarty.
Ktoś może kiedyś tu trafi i będzie również miał podobny problem, a i mnie miło będzie tu czasem zaglądnąć z pozytywnym rozwiązaniem po kolejnych testach.

Serdecznie dziękuję i biorę się za c.d. eksperymentów ;]

Pozwolę sobie ( ale to już na prv ) zapytać, gdzie można kupić rozdzielkę, aby uniknąć łączenia i lutowania przewodów.
Szukałem dużo i każdy mówił " nie mamy i odradzamy " i chyba morał tego całego tematu jest, poprzez wprowadzanie w błąd niekompetentnych sprzedawców: " nie polecamy, bo nie mamy" ;D

Pozdrawiam.

MaciekH
13-11-2008, 20:02
Pozwolę sobie ( ale to już na prv ) zapytać, gdzie można kupić rozdzielkę, aby uniknąć łączenia i lutowania przewodów.

A klikałeś w link z mojego poprzedniego postu?;-)

Jakub_Luchowski
13-11-2008, 20:21
? Chyba nie ?
Sry, jestem tu nowy, muszę się "odnaleźć" ;]
Za to Prv wiadomość powinna już być wysłana ;)

Jakub_Luchowski
13-11-2008, 22:48
aaa :oops: myślałem, że to jakaś automatyczna, spamowata reklama ;/ juz znalazłem http://allegro.pl/item480857336_rozgaleznik_fotograficzny_pc.html ;) już kupiłem, czekam na dostawę ;]

Jakub_Luchowski
14-11-2008, 14:00
Przesyłka będzie dopiero w Poniedziałek, proszę o cierpliwość.
Problem raczej dotyczy 430EX lub 40D i dzięki Wam już go prawie rozwiązałem ;]
Pozwoliłem sobie również zamieścić zapytanie na: http://foto.recenzja.pl/problem_z_synchronizacja_blysku-t-15895/ bo może i tam są również miłośnicy Canon'a ;)
Pozdrawiam serdecznie i miłego week'end'u życzę

MaciekH
15-11-2008, 03:06
Przesyłka będzie dopiero w Poniedziałek, proszę o cierpliwość.

Z tego co widzę to w obecnej sytuacji tylko Ty jesteś osobą która sie niecierpliwi:mrgreen:

Jakub_Luchowski
15-11-2008, 09:27
Proszę się nie dziwić,
Nie jest tak, że jak powinno być wszystko ok, a nie jest, człowiek się niecierpliwi?
Dodatkowo w Poniedziałek mam zbyt dużo zdjęć do zrobienia, aby pozwolić sobie na błędy i niepotrzebne korekty w PS.
Może i ktoś również jest w podobnej sytuacji.
Poza tym Fotografia jest moją pasją i traktuje ją bardzo sentymentalnie.
Tematy również obserwowane, po powiadomieniu i potwierdzeniu zainteresowania przez sprzedawcę/ producenta, który również sporo czasu poświęcił na testy.
Nie wy3mam do Poniedziałku ;) umówiłem właśnie sobie siakąś sesyjkę i zaraz ruszam "kombinować" ;D

s..
15-11-2008, 10:14
hmm, przesledzilem watek od poczatku i nie wiem, w czym problem. Swego czasu sam ekonomicznie doblyskiwalem zarowa 68Ws, generalnie problemow z blyskiem raczej nie mialem, poza kilkoma sytuacjami, gdy mialem na nia zalozony snoot. Taka jeszcze jedna kwesja mi sie nasunela, ogladajac zdjecie planu, ktore wystawil autor watku, w uzyciu sa parasolki dyfuzyjne, a nie odblaskowe, wiec wg. mnie palniki lamp skierowane powinny byc na scene, a nie w "kosmos", to moze byc tez przyczyna dla ktorej fotocela umieszczona z przodu zarowy nie "lapie" blysku - taka drobna sugestja - ja sie na ustwianiu tego typu lamp nie znam.

Jakub_Luchowski
15-11-2008, 11:18
Dokładnie ten sam powód podejrzewałem, dlatego do kolejnych testów używłem blend i podpinałem dodatkowe fotocele, kierując je z "kosmosu" na scene.
Nie przyniosło to jednak pozytywnych efektów ;/
Bardzo cenna uwaga.

Maćku, pospieszyłem się trochę i 9:00 dla umówionej modelki, był terminem zbyt wczesnym ;(
Mam nadzieję, że tu zaglądniesz, czekamy jednak do Poniedziałku ;)

Jakub_Luchowski
18-11-2008, 15:02
Rozdzielka już w poczty polskiej szponach i rozwiąże problem, ale nadal będzie mnie nurtować pytanie, dlaczego z kabla jest ok a z błysku nie ?
Nadal "drąże" temat na: http://foto.recenzja.pl/problem_z_synchronizacja_blysku-t-15895/

Przypadkowo natknąłem się na podobny problem:
http://foto.recenzja.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&p=187078#187078
jak można przeczytać:
Witam, ostatnio odkrylem ze moja lampa canon 430ez nie pracuje w "niskich" temperaturach. Tzn nie synchronizuje jesli jest ok 8'C i nizej- pracuje na odbiornikach-wyzwalaczach. Inne lampy dzialaja bez zarzutu w takich warunkach a nawet gorszych a ta moja nie chce. Co to moze byc? jak temu zaradzic?? prosze serdecznie o pomoc!!
i przypomniałem sobie, że 430EX chciałem 430EZ z podłączoną fotocelą wymucić i nic.
Chyba mam/ My ustalony problem.

Testy jeszcze wczoraj robiłem, doszedłem już do tego, że czasem ( raz na 10 ) "waląc" 430EX wprost w fotocelę dodatkowej lampy, na matrycy ciemność, choć obie lampy poszły.
Pozostałe 9 strzałów, jak poprzednio: błysk widać, na matrycy ni hu hu ;[

ehhh...
Choć rozdzielka bardzo mnie ucieszy i wdzięczny za "oszczędzenie" puszki, trochę na Canona zły jestem ;/
1-szy raz od wielu lat mnie zawiódł ;[

Kontakt z http://www.canon.pl/ będę zmuszony ponownie wznowić.
Pozwolę sobie powiadomić, jakie są Ich opinie o poruszonych problemach.

iso400
18-11-2008, 21:07
Od razu zaznaczam, ze nie czytalem wszystkiego co tu wypisaliscie wiec moze rozwiazanie juz padlo.
Jesli nie, problem jest banalnie prosty i lezy w specyfikacji dzialania systaemu pomiaru blysku TTL czyli przez obiektyw.
Kazdy blysk z lampy w aparacie lub zapietej na aparat a dzialajacej w trybie innym niz manualne nastawienie mocy blysku to tak naprawde dwa blyski.
Ulamek sekundy przed otwarciem migawki pierwszy blysk pomiarowy, a drugi zaraz po nim, dopiero on naswietla zdjecie. Blyski sa tak szybkie, ze ludzkie oko widzi je jako jeden.
Jednak Fotocele juz rozrozniaja je jako pojedyncze i dlatego odpalaja sie podczas blysku pomiarowego. A nie wtedy kiedy idzie wlasciwy i migawka jest otwarta. Stad niedoswietlenie zdjecia. Dodatkowo wzmocnione tym, ze pomiar byl zrobiony dla odpalonych wszystkich lamp (aparat uznaje, ze swiatla jest duzo i jeszcze dodatkowo skraca czasy badz przymyka szklo).

Jesli chcesz uzywac lamp odpalanych z fotoceli to musisz ustawic je na dzialanie na drugi blysk. Wtedy wszystko bedzie w porzadku. Nie wiem czy Twoje lampy maja taka funkcje, ale wiekszosc studyjnych ma. Nawet ELFO.

Jakub_Luchowski
18-11-2008, 23:44
Witam,
Częściowo, dzięki Waszej i pomocy uda mi się od jutra "omijać" problem stosując przewodową kombinacje przy użyciu rozdzielki.
Dzięki testom, Wszej pomocy i zainteresowanych tematem z fr ( powyżej linki ) z bezsilności raczej stawiałem na trafną, w moim mniemaniu wypowiedź jerrybb1
Podobny jak On miałem problem z EZ+fotocela, ale wyzwalanym EX'em.
EZ natomiast wyzwalał błysk i widać go było na negatywie z 50tki za każdym razem.

Chociaż w elfo ( może na starszych pracowałem ) nie zauwżyłem tego rodzaju funkcji, w tych również nie ma i nie mogę sprawdzić.

Jak by nie było, dziękując planuję plątać się w kablach w najbliższych sesjach: 27-go listopada i 3,4,5 grudnia...
Może podczas nich przypadkiem się uda.
Może Mikołaj radiówki mi przyniesie ;)

MaciekH
19-11-2008, 01:56
Taka jeszcze jedna kwesja mi sie nasunela, ogladajac zdjecie planu, ktore wystawil autor watku, w uzyciu sa parasolki dyfuzyjne, a nie odblaskowe, wiec wg. mnie palniki lamp skierowane powinny byc na scene, a nie w "kosmos", to moze byc tez przyczyna dla ktorej fotocela umieszczona z przodu zarowy nie "lapie" blysku - taka drobna sugestja - ja sie na ustwianiu tego typu lamp nie znam.

Domyślam się, że wiesz że przez parasolkę przechodzi tylko część swiatła. A wiesz co sie dzieje z częścią która nie daje rady sie rozproszyć? Odbija sie! Uwierzyłbyś??? Wiec takie użycie jest jak najbardziej ok, jesli Jakubowi nie przeszkadza strata swiatła które przelatuje przez parasolki.

Kazdy blysk z lampy w aparacie lub zapietej na aparat a dzialajacej w trybie innym niz manualne nastawienie mocy blysku to tak naprawde dwa blyski.
Ulamek sekundy przed otwarciem migawki pierwszy blysk pomiarowy, a drugi zaraz po nim, dopiero on naswietla zdjecie. Blyski sa tak szybkie, ze ludzkie oko widzi je jako jeden.

Nieee nooo stary, jesteś jak zbawienie! Jakbyś nam tego nie powiedział to za chiny nikt by nie zgadł o co kaman w ettlu:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Nie przeczytałeś wcześniejszych postów, a szkoda! Dowiedziałbyś się m.in. 1. że aparat i lampa pracują na manualu, więc autor mający problem nie korzysta z żadnego pomiaru światła (no chyba że ma jakiś flashmeter, ale mniejsza o to) 2. chodzi o zwykłe żarówki błyskowe ze standardowymi najprostszymi fotocelami!
A co za tym idzie Twoj post wogóle nie ma sensu...

Co do autora wątku i jego złości na canona. Jakubie, nie zastanowił Cie fakt, że tylko Ty masz ten problem? No chyba że czai sie jeszcze gdzies ktos w podobnej sytuacji i sie specjalnie nie ujawnia:twisted:
Próbowałeś wogóle kombinacji bez 430ex? tylko jedna z lamp podłączona kablem do aparatu?

iso400
19-11-2008, 03:17
Do MaciekH:

40D, 430EX, czasy: 1/30-1/100
- sterownianie lampy wbudowanej/ zewnętrznej na: E-TTL II, Wielosegm; Uśredniony

To z pierwszego posta. Nie ma tu mowy o trybie manualnym.

Do Jakuba L:
http://www.elfo.com.pl/index.php?menu_id=2&kat_id=1&parentid=15&prodid=40 chocby tu, poderzyj na animacji. Kiedy lampa pokazana jest tylem, pierwszy przelacznik od lewej. Wcisniety u gory - synchro na pierwszy blysk; wcisniety na dole - synchro na drugi; pozycja srodkowa - fotocela wylaczona.

MaciekH
19-11-2008, 09:22
iso400 a drugiego posta już Ci sie nie chciało?

[...]ale powszechnym powodem problemów z synchronizacja błysku jest przedbłysk pomiarowy E-TTL [...] przełącz 430EX w tryb M

i kawałeczek dalej:

Lampe wbudowaną użyłem 1-szy raz od kilkunastu lat, wyłącznie do testów.
40D i 430EX na M, [...]68Ws i jedna kontra jednak nie odpalają ;[ [...]

Cytat Jakuba z innego forum:

Jeśli podobny problem występował i udało się go jakoś wyeliminować, zapraszam do dyskusji.

Canon 40D, lampa 430EX ustawiane na M, przesłona mniej istotna, czasy: 1/30 - 1/100~1/160.
Podobny, "Negatywny" efekt z wykorzystaniem przewodu synchronizacyjnego jest widoczny na: http://luchowski.com.pl/images/zoom/AWB ... ze/xxx.jpg

Teraz już uwierzysz???

Jakub_Luchowski
19-11-2008, 09:44
Wow :shock: dzięki bardzo za zainteresowanie i masę interesujących za pewne informacji ;)
Dokładnie się "wczytam na spokojnie" w uwagi, sugestie... i sprawdzę w kolejnych testach.
Mam nadzieję miło mi będzie zamieścić pozytywne efekty :D
Pozdrawiam serdecznie.

Jakub_Luchowski
19-12-2008, 23:29
Miałem nadzieję, że rozdzielka pomoże i serdecznie dziękując, zaprezentuje efekty...
Ninestety z nią w ogóle nie ma błysku.
Podejrzewam, że z kabla do jednej w ciemnych pomieszczeniach poszły by wszystkie, jednak w warunkach, w jakich robię niestety nie mam takiego komfortu.
Uzbroję się po nowym roku w wyzwalacze radiowe i wtedy nie będzie problemów.
Jeszcze raz dziękując za cenne informacje, życząc wesołych... i szampańskiej...
Serdecznie pozdrawiam.

MaciekH
20-12-2008, 01:30
Jak to wogóle nie ma błysku??? W tym całym Twoim zestawieniu, z tego co widze, to jedynym problemem jesteś Ty sam;-) (bez urazy)
Potrafisz jakoś logicznie uzasadnić czemu niby nie działa? Pytam, bo sam taką mam i z powodzeniem odpalam nią 3 lampy podłączone kablem (a na upartego to jeszcze ze dwie na fotoceli).

MaciekH
20-12-2008, 03:15
A na dowód załączam fotki;-)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/?action=view&current=5_lampek.jpg)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://s42.photobucket.com/albums/e319/MaciekH/?action=view&current=d300_z_trojnikiem.jpg)

p.s. nie wiem czemu nie mogłem przeedytowac poprzedniego posta...

Jakub_Luchowski
20-12-2008, 13:51
Maćku, nie uraziłeś, sam już zacząłem za wszystko zwalać na siebie winę, ale nie odpuszczałem i nadal tak łatwo się nie poddam :)
Logicznie jednak, problem tkwi w temperaturze barwowej 430EX bo chyba producent Canon'a wprowadził niestandartowe rozwiązania, które w pewnym sensie chronią przed błyskami innych fotografujących lub nie wymuszają komuś błysku.
Należy dokupić w moim przypadku wyzwalacz na podczerwień lub radiowy i problem będzie rozwiązany.
Rozdzielka może u Ciebie funkcjonuje, ale masz aparat innego producenta i lampy pewnie też.
U mnie podejrzewam, że inne lampy rozwiązałyby problem z rozdzielką i zachowam sobie ją, bo mam jeszcze makro zestaw i może tam się sprawdzi.
Dzięki za zainteresowanie i masę interesujących mnie rozwiązań technicznych.
Pozstaram się zrewanżować dobrymi wiadomościami w przyszłym roku, po zakupie dodatkowych gadżetów ;)
Tu również życzę Ci wszystkiego najj... i szampańskiej...
Pozdrawiam serdecznie.

PS. edytować posta można do pół godziny od napisania, też miałem z tym problem.

MaciekH
20-12-2008, 15:01
Logicznie jednak, problem tkwi w temperaturze barwowej 430EX bo chyba producent Canon'a wprowadził niestandartowe rozwiązania, które w pewnym sensie chronią przed błyskami innych fotografujących lub nie wymuszają komuś błysku.

Oj nieprawda to... Fotocele, sa tak skonstruowane zeby reagowac na zmiane oświetlenia, a nie na konkretną jego barwe. Błysk wyzwolić można nawet zapalniczką, jeśli w danym otoczeniu światło emitowane przez zapalniczke bedzie znaczące... (to nie bajka - sprawdzałem;-))

Co do rozdzielacza, sprawdzałem i na nikonie i na canonie i podejrzewam, że z kazdym innym tez zadziała (kiedy zwieram styki w rozdzielaczu widać że wszystkie lampy błyskają, a zdjecia tylko potwierdza, że błyskają w tym samym momencie).
Lampy też są różne, Canon 580exII, Sigma ef-430, NikonySB-26 i SB-800 (te dwie na fotocelach) plus jedna żarówka błyskowa 68Ws, i jak widzisz wszystkie świecą bez względu na producenta czy temp barwową;-)

Rowniez pozdrawiam i zycze Ci wszystkiego dobrego:grin:

Jakub_Luchowski
21-12-2008, 20:59
Maćku, pomysły mi się powoli kończą i napewno prędzej, czy później uda się rozwiązać ;)
W tym roku już chyba nie zdążymy, cierpliwie będę eksperymentował i dam znać :)
Do zobaczenia w przyszłym, 2009, wtedy sesje karnawałowe i na pewno coś będę musiał wymyśleć.

Jakub_Luchowski
09-01-2009, 13:43
Udało się :D
Z 430EX wszystko ok!!!

Jakub_Luchowski
09-01-2009, 18:21
Tak się ucieszyłem, ze się pomyliłem :-|
Oczywiście z EX nic, ale z 430 EZ jest ok ;)