Zobacz pełną wersję : Aparat nie z tej Ziemi :D
http://info.onet.pl/1114630,16,item.html
Ciekawe jakie mocowanie użyją? EF czy może EF-S? :mrgreen:
Tomasz Golinski
23-06-2005, 23:46
Wystrzelenie w 2011 roku. Do tego czasu nasze lustrzanki będą miały lepsze matryce :twisted:
Jak się domyślam to ta matryca nie będzie tak szumieć jak w dzisiejszych aparatch, o ile wogóle będzie szumieć ;-)
K2_verti
23-06-2005, 23:56
może ktoś jest dobry z matmy? ile mega będą mogły mieć pliki?
w główce mi się nie mieści jak oni będą przesyłać takie fotki na ziemie i jakie szkło podczepią pod to cuś !! - to chyba już idzie w metry (średnica)
:shock:
Tomasz Golinski
23-06-2005, 23:59
zależy ile bitów na pixel. przy 24, to 3x1.5 Gb.
może ktoś jest dobry z matmy? ile mega będą mogły mieć pliki?
w główce mi się nie mieści jak oni będą przesyłać takie fotki na ziemie i jakie szkło podczepią pod to cuś !! - to chyba już idzie w metry (średnica)
:shock:
No jak nie będą w RAW'ach robić to może będą wystarczające :mrgreen:
Pozatym jak się im znudzi ten "aparat cyfrowy" to zwiozą go na ziemie i ci co dla nich się kasa w hobby nie liczy (nie żebym był złośliwy Czacha :twisted: ) sobie go kupią ;) Pojemność tonalna będzie taka że cały wagon wejdzie :-D
A szkła może jak zostaną przy EF to się da L'ki zastosować to i Crop factor fajny wychodzi :cool:
Tomasz Golinski
24-06-2005, 00:04
True, 100-400 robi się szerokokątny.
K2_verti
24-06-2005, 00:11
zależy ile bitów na pixel. przy 24, to 3x1.5 Gb.
mi wyszło trochę inaczej :wink:
500 x (matryca 6mln - 8mb? 10 mb? - tiff z 20?) = ładna tapeta na sufit :mrgreen:
Tomasz Golinski
24-06-2005, 00:15
A co ma ilość bajtów wspólnego z powierzchnią matrycy? :D
no nie wiem.. chyba inne obiektywy do tego skonstruowac beda musieli - krycie lensow EF (tym bardziej EF-S) bedzie zbyt male..
A co z dead/hot pixelami na takiej gigantycznej matrycy? Jakaś tolerancja? Mapowanie?
W miarę starzenia się matrycy będzie ich przybywać...i pojawi się
taki dead a wtedy nie wiadomo będzie, czy martwy pixel czy może czarna dziura/czarny karzeł? A hot pixel to może supernowa :wink: :mrgreen:
przy obecnym tempie rozwoju technologii,
to w 2011 może to cudo być warte tyle,
co obecnie EOS 60D :)
Ciekawe jak przeprowadzą test na BF i FF. Dopuszczalne odchylenie od normy kilka gwiazd...:)
:) Taaak - to sa dopiero onanisci sprzetowi :)
Z oszczędności założą kitowe szkło i wszystko szlag trafi :)
Hmm, ja tylko nieskromnie dodam, że moje 'data centre' jest jednym z kandydatów na przechowywanie danych z tego eksperymentu :) Co jakiś czas przychodzą do mnie naukowcy z pytaniami typu 'Daniel, how expensive 1TB of disks will be in 2011?'? :)