PDA

Zobacz pełną wersję : C450D - ostrzenie podczas LiveView?

MagdaS
10-11-2008, 14:32
Mam krotkie i chyba proste pytaue czy to prawda ze w canonie 450d jesli kadrujemy przed LCD to musimy ostrzyc ręcznie? Pytam z ciekawosci bo wydawalo mi sie ze nie (nawet chyba gdzies widzialam filmik w internecie ukacujazy AF na LV) ale wcziraj w Media Markt sprzedawca wlasnie tak mi powiedzial uzywając tego argumentu jako jednego z wielu ktorymi udowadnial mi wyzszosc nad owym cannem Olympusa E-520:roll:

mate00sh
10-11-2008, 14:36
W Każdym Canonie z LiveView mamy działający AF. Różnią się tylko rozwiązania.

jotes25
10-11-2008, 14:43
Najwyraźniej Olympusy zalegają i trzeba je "wypchnąć" :lol: Albo dają więcej zarobić niż Canon, co też jest prawdopodobne, bo tonący brzytwy itp. itd.

Bierz 450d, a nie E-520, bo jeśli ktokolwiek ma tu "wyższosć", to właśnie Canon. Najpierw jednak zastanów się nad obiektywami, których będziesz chciała uzywać, bo być może olympusowe będą Ci bardziej pasować.

MagdaS
10-11-2008, 14:43
dzię,ki tak mi się wlasnie wydawalo a moglbys napisac cos wiecej na ten temat jak to jest w modelu 450d i 40d? bylabym wdzieczna (albo za jakies linki gdzie zajde te inf) z gory dzieki

jotes25
10-11-2008, 14:57
Nie wiem jakie są Twoje doświadczenia i zamiary względem LV, ale AF w tym trybie możesz być bardzo zawiedziona niezależnie od tego czy wybierzesz Canona czy Olympusa. Ponoc pewnym postępem jest tutaj Panasonic G-1, ale ten aparat na razie trzeba raczej traktować jako ciekawostkę.

MagdaS
10-11-2008, 15:03
Nie ja nie mam zadnych większych zamiarów względem LV, zdjęcia robię i tak praktycznie zawsze przez wizjer, ale skoro już temat poruszyłam to w ramach zaspokojenia ciekawości chciałam sie dowiedziec jak to wyglada w tych dwoch modelach ktore rozważam:)

mate00sh
10-11-2008, 15:18
40D żeby ustawić ostrość musi przymknąć lustro i skorzystać z tradycyjnego czujnika AF. W 450D i 50D (a zapewne teżw 5D2) masz dodatkowo ustawianie AF takie jak w kompaktach - mierzenie kontrastów. Pierwsze nie jest wygodne, drugie nie jest szybkie. Mam 40D od ponad roku i dotychczas skorzystałem z LV raz (musiałem zrobić zdjęcie ponad tłumem), traktuję to raczej jako zbędny ficzer.

kisman
10-11-2008, 15:20
Generalnie AF działa dość wolno i lubi się pomylić, ale działa ;-)
tylko po co się męczyć przez LCD skoro przez wizjer wszystko widać, a słońce nie jarzy w to co widzimy ;-)

MagdaS
10-11-2008, 16:58
oki wielkie dzieki za wyczerpujace odpowiedzi wlasnie o to mi chodzilo:)

Slider
12-11-2008, 10:51
czy to prawda ze w canonie 450d jesli kadrujemy przed LCD to musimy ostrzyc ręcznie? wcziraj w Media Markt sprzedawca wlasnie tak mi powiedzial

Mi gadali podobne bzdury:? Chodzi o to, że w normalnym trybie AF działa na zasadzie detekcji fazy a w LV detekcji kontrastu. Tak jak napisał mate00sh, ten pierwszy jest szybszy, ale czasami może być nawet mniej dokładny.

Jago
12-11-2008, 21:58
MagdaS - w C 450D możesz ostrzyć ręcznie jak i automatycznie. Odsyłam do instrukcji - jest w niej wszystko zwięźle i dokładnie opisane (w dziale "Fotografowanie z podglądem Live View"). A biorąc pod uwagę postawę sprzedawcy, to jest ona żenująca !

Blk
12-11-2008, 22:52
To co Ci powiedział sprzedawca najprawdopodobniej wynika z takiego faktu, iż inaczej uruchamia się AF patrząc przez wizjer, inaczej w trybie LiveView :mrgreen: Możliwe, że albo sam myślał przez to, że nie działa AF, albo liczył na Twoją naiwność i że mu uwierzysz po wciśnięciu spustu do połowy :twisted:

W trybie LV po przyciśnięciu spustu do połowy po prostu nic się nie dzieje. AF zadziała jednak, jeśli wciśniemy światłomierz. Ten guziczek z gwiazdką pod kciukiem prawej ręki, ten sam co służy do zmniejszania powiększenia zdjęcia w podglądzie. Przynajmniej u mnie tak jest :mrgreen:

A o dwóch trybach AF w trybie LV już Ci tutaj napisano.