Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: C450D - ostrzenie podczas LiveView?

Domyślnie C450D - ostrzenie podczas LiveView?

Mam krotkie i chyba proste pytaue czy to prawda ze w canonie 450d jesli kadrujemy przed LCD to musimy ostrzyc ręcznie? Pytam z ciekawosci bo wydawalo mi sie ze nie (nawet chyba gdzies widzialam filmik w internecie ukacujazy AF na LV) ale wcziraj w Media Markt sprzedawca wlasnie tak mi powiedzial uzywając tego argumentu jako jednego z wielu ktorymi udowadnial mi wyzszosc nad owym cannem Olympusa E-520
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

W Każdym Canonie z LiveView mamy działający AF. Różnią się tylko rozwiązania.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Najwyraźniej Olympusy zalegają i trzeba je "wypchnąć" Albo dają więcej zarobić niż Canon, co też jest prawdopodobne, bo tonący brzytwy itp. itd.

Bierz 450d, a nie E-520, bo jeśli ktokolwiek ma tu "wyższosć", to właśnie Canon. Najpierw jednak zastanów się nad obiektywami, których będziesz chciała uzywać, bo być może olympusowe będą Ci bardziej pasować.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 10-11-2008 o 14:47

Domyślnie

dzię,ki tak mi się wlasnie wydawalo a moglbys napisac cos wiecej na ten temat jak to jest w modelu 450d i 40d? bylabym wdzieczna (albo za jakies linki gdzie zajde te inf) z gory dzieki

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie wiem jakie są Twoje doświadczenia i zamiary względem LV, ale AF w tym trybie możesz być bardzo zawiedziona niezależnie od tego czy wybierzesz Canona czy Olympusa. Ponoc pewnym postępem jest tutaj Panasonic G-1, ale ten aparat na razie trzeba raczej traktować jako ciekawostkę.

Domyślnie

Nie ja nie mam zadnych większych zamiarów względem LV, zdjęcia robię i tak praktycznie zawsze przez wizjer, ale skoro już temat poruszyłam to w ramach zaspokojenia ciekawości chciałam sie dowiedziec jak to wyglada w tych dwoch modelach ktore rozważam

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

40D żeby ustawić ostrość musi przymknąć lustro i skorzystać z tradycyjnego czujnika AF. W 450D i 50D (a zapewne teżw 5D2) masz dodatkowo ustawianie AF takie jak w kompaktach - mierzenie kontrastów. Pierwsze nie jest wygodne, drugie nie jest szybkie. Mam 40D od ponad roku i dotychczas skorzystałem z LV raz (musiałem zrobić zdjęcie ponad tłumem), traktuję to raczej jako zbędny ficzer.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Generalnie AF działa dość wolno i lubi się pomylić, ale działa ;-)
    tylko po co się męczyć przez LCD skoro przez wizjer wszystko widać, a słońce nie jarzy w to co widzimy ;-)

Domyślnie

oki wielkie dzieki za wyczerpujace odpowiedzi wlasnie o to mi chodzilo

Pełne uzależnienie Awatar Slider

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    czy to prawda ze w canonie 450d jesli kadrujemy przed LCD to musimy ostrzyc ręcznie? wcziraj w Media Markt sprzedawca wlasnie tak mi powiedzial
    Mi gadali podobne bzdury Chodzi o to, że w normalnym trybie AF działa na zasadzie detekcji fazy a w LV detekcji kontrastu. Tak jak napisał mate00sh, ten pierwszy jest szybszy, ale czasami może być nawet mniej dokładny.
    Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów