PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór obiektywu spacerowego

wd
08-11-2008, 21:44
Witam,

Starałem się wyszukać na forum, bo sądziłem, że takich tematów mogło być sporo, ale jakoś nic nie znalazłem (no, powiedzmy niewiele).

Postaram się w miarę krótko przedstawić sprawę.
Jestem amatorem (totalnym :) ), mam 350D + kit + sigma 70-300. Chciałbym kupić sobie obiektyw tzw. spacerowy, bo denerwuje mnie przekładanie obiektywów zależnie od sytuacji. Rozważam 3 obiektywy:

Canon EF-S 18-200 mm f/3.5-5.6 IS
Canon EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS
Moje preferencje w tej kolejności co podałem.
Do tego ew. Tamron 18-200 lub 18-250.

Na początek pytanie laickie, ale nigdy nie jestem pewien: czy EF będzie współpracował z 350D? Zawsze mi się plącze jak to jest z tą pełną i niepełną klatką :oops:

A teraz kilka próśb:
Jeśli ktoś z forumowiczów posiada/posiadał ww. obiektywy, czy mógłbym prosić o wrzucenie na jakiś serwer zdjęć wykonanych tymi obiektywami? Proszę zwrócić uwagę, że 18-200 Canona i Sigmy to te nowsze modele ze stabilizacją.

Wdzięczny będę również za wskazanie zdjęć z tych obiektywów gdzieś w sieci. Oczywiście chodzi mi o "real photo" pełnowymiarowe a nie o zdjęcia reklamowe.
Szukałem już w Googlach, ale znalazłem jak na razie tylko photozone.de (Sigma, bo Canona 18-200 akurat nie ma).

Czy można gdzieś pożyczyć na próbę obiektywy Canona? Bo wiem, że w przypadku Sigmy jest taka możliwość i pewnie z niej skorzystam.

Podsumowując:
Szukam:

pełnowymiarowych zdjęć zrobionych ww. obiektywami, szczególnie przy skrajnych ogniskowych (coś pośredniego mile widziane).
opinii od użytkowników

Nie szukam:
porad, żebym sobie kupił "elkę" czy jakikolwiek inny obiektyw wyższej klasy, bo mnie na to nie stać (chwilowo mam nadzieję :) )

jarekb17
08-11-2008, 22:13
Witam.
posiadam c 28-135is usm i powiem krótko: bardzo dobry zakres na spacerki :). Ostrzy szybko i celnie, no i cicho..a is też bardzo pomocny bo wiadomo ze jak się człowiek naspaceruje,popodnosi puszkę do oczu to i zmęczenie daje znać o sobie-rączki drżą wiecej niz zwykle,przynajmniej u mnie:).
Oczywiscie EF pasuje do 350-ki bo to pod pełną klatkę a EF-S specjalnie do takich niepełnoklatkowych przygotowany jest..
A link do zdjęć? Proszę bardzo: http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=28&perpage=12&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&res=3
Na temat pozostałych szkiełek się nie wypowiadam,nie miałem i ...nigdy chyba nie kupię o takiej rozpiętości optycznej.Kiedyś miałem sigmę 28-200 jeszcze gdy miałem Pentaxa...i szybko się pozbyłem,w zasadzie na calym zakresie mierne zdjęcia były..
ale cóż,czasem takie wystarczą ze spacerów :)
Pozdrawiam

Janusz Body
08-11-2008, 22:24
Ten kit co to go już masz to jest właśnie obiektyw spacerowy. Nie kupował bym nic bo żaden z tych obiektywów, które wymieniłeś nie da Ci nic więcej niż to co masz.

Yoshitaka
08-11-2008, 22:28
Ten kit co to go już masz to jest właśnie obiektyw spacerowy. Nie kupował bym nic bo żaden z tych obiektywów, które wymieniłeś nie da Ci nic więcej niż to co masz.

Jak to nie ??
Kolegę denerwuje zmiana szkieł i chce mieć jedno o dużym zakresie ogniskowych.
Optycznie? Zgodzę się z tobą, szału nie będzie.

kruchy701
08-11-2008, 22:29
witaj! sądzę że C.18-200 is to będzie dla Ciebie naj. wybór bo 28-135 to już zaczynasz dość wąsko a kończysz stosunkowo krótko. Raczej pozostaje sprawdzić tylko różnice między C. a S. O EF-S a EF napisał jarekb17. Jeśli chodzi o wyszukiwanie informacji nt. sprzętu to chyba troszeczkę za mało się starasz. Powodzenia i pozdrówki.:D

wd
08-11-2008, 22:33
@Janusz Body - kit jest 18-55, 70-300 sigma. A 18-200 daje mi możliwość "ściągania" zarówno bliskich jak i nieco dalszych kadrów.
@jarekb - dzięki za linki i opinię. Sęk w tym, że chodzi mi o niezłe zdjęcia (nie perfekcyjne, nie profesjonalne). Wiem, że i m większa rozpiętość ogniskowych ty gorsza jakość na końcach, ale to jednak kusi :) Jeden obiektyw, bez konieczności przekładania, ale w miarę (podkreślam tyo "w miarę") przyzwoita jakość zdjęć.
@kruchy701 - potwierdzasz moje podejrzenia :) Oczywiście będę szukał dalej. Kwestia wybrania własciwych słów kluczowych ;)

Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi, czekam na dalsze

[EDIT]
To jeszcze raz zapytam czy jest jakieś miejsce w Polsce gdzie mozna pożyczyć obiektywy Canona? Słyszeliście o czymś takim?
Miło by było spróbować zanim się kupi ;)

Janusz Body
08-11-2008, 22:37
Jak to nie ??
Kolegę denerwuje zmiana szkieł i chce mieć jedno o dużym zakresie ogniskowych.
....

Tak to nie. :mrgreen: Kolega ma zakres kit +70-300. W dwóch szkłach.

Jak kolegę denerwuje zmiana szkieł to po diabła kupował lustrzankę? Kupowanie gównianego zooma 10x jest równie bez sensu jak kupowanie lustrzanki żeby nie zmieniać obiektywów. Każdy kto zadaje pytanie o obiektywy w rodzaju co kupić naprawdę powinien przeczytać to co daaaaaaawno temu muflon napisał tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12049 i który to wątek jest przyklejony. To jeden z mądrzejszych poradników jaki kiedykolwiek czytałem.

Mnie to denerwują takie posty jak Twój :mrgreen:

wd
08-11-2008, 22:49
Mnie to denerwują takie posty jak Twój :mrgreen:
Mój :confused: No to już zapytać nie można? Wątek jest dla początkujących, więc miałem nadzieję, że najgłupsze pytania spotkają się co najwyżej z brakiem odpowiedzi.

Jak kolegę denerwuje zmiana szkieł to po diabła kupował lustrzankę?Bo wszyscy teraz kupują 8-)
A serio, to jednak jakość zdjęć jest nieporównywalnie lepsza (nawet z kita) niż w przypadku kompaktów. Poza tym mam chyba prawo być leniwy a przede wszystkim bać się zbrudzenia sensora przy zmianie obiektywów (a było już czyszczone :( ) No niestety, sam sie jeszcze nie nauczyłem czyścić i za każdym razem jak mam jakieś pyłki wyrażnie widoczne, to muszę iść do fachowca. Nie zawsze da się "przedmuchać". Czasem coś się przylepi na stałe :(

Janusz Body
08-11-2008, 22:50
Mój :confused: No to już zapytać nie można? Wątek jest dla początkujących, więc miałem nadzieję, że najgłupsze pytania spotkają się co najwyżej z brakiem odpowiedzi....

A pod Twoim cytatem odpowiadałem?

wd
08-11-2008, 23:01
Nie chcę tu wojować ale zaczynałeś od słów "Jak kolegę denerwuje zmiana szkieł ..." etc. więc jakoś tak nie byłem pewien czy to do mnie czy nie ;)
Dzięki za link http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12049
Tak, jestem typem, któremu " bardziej pasowalby zoom" tylko pytanie jaki? Stąd mój post.

Tak naprawdę mogłbym sobie prawdopodobnie sam odpowiedzieć.
Główny problem, to brak zdjęć poglądowych, pełnowymiarowych, przy różnych ogniskowych z ww. obiektywów. Dlatego szczególnie cenny jest dla mnie link, który podał jarekb17. Nie znalazłem tej strony w Googlach.

Ponawiam prośbę do osób posiadających ww. obiektywy o wrzucenie przykładowych zdjęć. Nie muszą być "artystyczne", może być "cyknięte przez okno" byle miało EXIF. Z góry dzięki za życzliwość.

Kosmo
08-11-2008, 23:09
A nie lepiej 28-105 f/3.5-4.5 USM II Można go kupić za na prawdę dobre pieniądze, a jakośc tego zooma jest na prawdę przyzwoita

drrzazga
08-11-2008, 23:12
Tamron ma w anonsach 18-270 VC (ze stabilizacją). Ma się pokazać u polskiego dystrybutora (w FotoTechnice) pod koniec listopada. Używałem Tamrona 28-300 VC i chociaż to szkło ciut :) jakościowo było gorsze od stabilizowanej 28-300 Canona za to jest o ponad 5000 tańsze i moim skromnym zdaniem jest to niezgorsze rozwiązanie dla leniuszków, na rower, wyjazdy itp. Jego dwie wady:1)brakowało tych 10 mm na początku ogniskowej, 2)wyturlał mi się z niezapiętej torby jak klęczałem z makroszkłem przy niziuteńkim planie - nie poczułem. Służy już komuś innemu.

wd
08-11-2008, 23:26
@Kosmo - znowu moje lenistwo ;) 105? Zbyt krótko :) Z drugiej strony jasność obiektywu skłania do przemyślenia sprawy.
@drrzazga - od 18 jest OK, jednak 28 to zbyt wąsko. 28x1,6 to już prawie 45mm :\
Szukam czegoś naprawdę uniwersalnego i coraz bardziej skłaniam się do Canona 18-200 ze stabilizacją.

ponawiam prośbę: ktokolwiek zna, ktokolwiek wie o zdjęciach pełnowymiarowych z tego obiektywu, zna linki, to proszę o wskazówki :)

drrzazga
08-11-2008, 23:40
Może zatem zaczekaj ten miesiąc. Ma być za ok 1800
http://www.tamron.pl/?/aktualnosci/pokaz/14/Nowy_Tamron_AF18-270mm_F/3.5-6.3_Di_II_VC_LD_Aspherical_(IF)_MACRO_(_B003)

Jago
08-11-2008, 23:46
wd2001
1.
- Canon 18-200: najnowszy model
- Canon 28-135: starszy model (stabilizacja ponoć gorsza) pod pełna klatkę
- Sigma: nie zawsze lubi się z Canonem
- Tamron: w tym (Twoim) przypadku bym o nim nie myślał
2.
FF będzie współpracował z 350D
3.
Fotek szukaj w sieci
4.
Nie sądzę aby ktoś z handlowców pożyczył Tobie do testowania Canona -o paru grzecznościowych fotkach w sklepie możesz myśleć (weź wtedy najlepiej z sobą swoje body).
5.
Przeczytaj link, który polecił Tobie jeden z forumowiczów. W jego lekturze znajdziesz coś dla siebie.

Janusz Body
Masz jednocześnie dużo racji i cierpliwości w swoich wypowiedziach, czego nieraz tutaj bardzo często brakuje innym osobom. W związku z tym proponuję, abyś został moderatorem. Piszę oczywiście szczerze bez żadnej złośliwości w stosunku do kogokolwiek. Zresztą jesteś tutaj "trochę" dłużej odemnie i swoje zdanie w pewnych kwestiach masz wyrobione. Pozdrawiam.

wd
09-11-2008, 00:02
4.
Nie sądzę aby ktoś z handlowców pożyczył Tobie do testowania CanonaJa też nie spodziewam się pożyczki (a właściwie użyczenia) od handlowców. Raczej nie mają w tym żadnego interesu :) Szukam czegoś takiego jak oferuje http://www.sigma-procentrum.pl/ - za niewielkie pieniądze możliwość sprawdzenia wg własnych wymagań.

drakon
09-11-2008, 02:27
Rok temu kupiłem 40D potem napisałem bardzo podobnego posta jak Ty i dostałem taką samą odpowiedź jak Ty. Przez rok pstrykałem foty bo to tylko tak można nazwać czytałem i pisałem na tym forum pstrykałem dalej a ostatnio nawet na ślubie byłem. Podpowiem Ci jedno wszystko zależy od tego jak traktujesz fotografię (hobby, pasja, zarobek, czy totalna amatorka). Janusz body napisał wiele tematów pomagając wielu forumowiczom całą swoją ogromną wiedzą RESPEKT i Tobie również odpowiedział właściwie . Kupiłeś aparat masz już 2 szkła piszesz na forum czyli myślisz o temacie konstruktywnie i na pewno dojdziesz do tego że aby mieć ładne zdjęcia trzeba trochę zainwestować i że nie ma jednego do wszystkiego i do tego uniwersalnego.
Od Ciebie zależy jaką drogą do tego dojdziesz.... tanią czy drogą .
Ja odkładam długo i kupuję drogo ale starcza mi to na długo i daje masę satysfakcji jak już to kupię, i potem nie muszę już tego odsprzedawać za bezcen
Alę to co Ty zrobisz to już inna bajka

robgr85
09-11-2008, 10:33
A serio, to jednak jakość zdjęć jest nieporównywalnie lepsza (nawet z kita) niż w przypadku kompaktów.

jeśli jest się 'niedzielnym pstrykaczem', a robiąc zdjęcia lustrzanką nie zmienia się trybu (umiejętnie, potrafiąc wykorzystać) z 'zielonego prostokąta' to prawdopodobnie 'lepsza jakość' przejawi się jedynie w mniejszych szumach przy większych wydrukach (np formatu A4). Do spacerowego pstrykania zdecydowanie wolałbym dobry kompakt niż ostatnio popularne lansowanie się 'mam lustrzankę z XMpix i zoomem 18-500 - patrzcie oooo ooo ooo'. Nie dość że lustrzanka dużo miejsca zajmuje, to ciężej się ją obsługuje. Janusz Body dobrze radzi.

wd
09-11-2008, 11:35
Z Waszych porad wynika mi jasno, że... powinienem zrezygnować z zakupu :)
Najpierw trzeba się nauczyć robić zdjęcia a potem dokupić obiektyw do umiejętności. A jak się nie chce wymieniać obiektywu, to najlepiej kupić bardziej zaawansowaną "małpkę".
Dziękuję za wszystkie porady - prawdopodobnie ustrzegliście mnie od zbędnego i prawdopodobnie niezbyt udanego zakupu ;)

amz
09-11-2008, 11:40
mam 350D + kit + sigma 70-300

z tymi obiektywami zrobisz wszystko, polecam jeszcze najtanszy obiektyw jaki chyba jest za 280zl czyli Canon 50mm f/1.8, super do fotografii ludzi/zwierzat itd z bliska

a to jakie robisz zdjecia, przy takim sprzecie jaki masz to nie ma znaczenia co kupisz, licza sie juz tylko umiejetnosci, tym sprzetem mozesz zrobic fotki lepsze od profesjonalistow

Janusz Body
09-11-2008, 11:44
Wszystkim znajomym, również poza forum, doradzam podobnie w sytuacjach jak tutaj. Kup kompakta. Możesz se kupić kompakta z zoomem 15x czy 18x i ten zoom będzie wielokrotnie lepszy optycznie od zooma 10x na FF. Mały obiektyw na małą matrycę jest po prostu łatwiej i taniej zrobić. Stąd zresztą zoomy a 18x są w FF praktycznie niemożliwe, musiało by kosztować majątek a jakość optyczna była by żadna.

Zamiast wydawać 2.5k PLN na obiektyw naprawdę lepiej wydać 1.5k na cały aparat. Na spacer wystarczy aż nadto. Przy okazji można się sporo nauczyć.

Żeby nie było, że "nie wiem o czym mówię" ;) to... sam mam kompakta. Właśnie na spacer, na imieniny u cioci Zuzi i inne podobne okazje. Zdjęcia z tego może nie są porównywalne z 1Ds3 ale są. Większości tych zdjęć po prostu by nie było gdyby nie kompakt. To typowe "spacerówki", pamiątkowe "pstryki".

Jak ktoś ma ciśnienie na wydanie kasy to święty boże nie pomoże. Musi wydać i koniec. Tylko po co wtedy pyta innych skoro odpowiedź i tak już ma? :mrgreen:

wd
09-11-2008, 14:49
Kup kompakta.No i tak chyba zrobię, bo wygląda to na najrozsądniejsze w moim przypadku rozwiązanie.

@amz - wiem, że z tymi obiektywami mogę zrobić wszystko. Ale od początku podkreslałem, że chodzi o lenistwo, nieprzekładanie się z obiektywami choćby w celu zachowania czystej matrycy ;)

Jeszcze raz dzięki wszystkim za odzew.

airhead
09-11-2008, 23:18
pewnie już wszystko zostało powiedziane, ale ja też polecę Ci kompakta... najlepiej firmy Canon :P

adamskladak
11-11-2008, 21:27
ja czasem tez uzywam kompakta na spacerkach jest to fuji s9600 :)