PDA

Zobacz pełną wersję : MacBook Pro vs starszy MacBook Pro

Obiektyw
08-11-2008, 14:06
Na dniach kupuje nowa maszyne.

Jeszcze miesiac temu wybor byl prosty. MacBook Pro z matowym ekranem z Intelem 2,5 GHz i Ram 2 Gb(dopalonym po zakupie do 4Gb).

Wejscie nowej serii komplikuje sprawe. "Stare" (no nie az tak bardzo) Pro zastapil nowy model z (upraszczajac) lsniacym ekranem i upierdliwa do zdjecia obudowa, zeby wymienic RAM.

Pytanie jest proste: kupowac nowy model za 1800E, czy za wszelka cene szukac sklepu ze starym komputerem na stanie? Mieszkam za granica, nie ma mowy o wycieczkach do Polski po sprzet, a roznica ceny w USA i Kanadzie nie przekonuje mnie na tyle, zeby czekac na podroz do grudnia. Potrzebuje szybko zmienic komputer.

(z tego co widzialem w Polsce stary MacBook Pro jest sprzedawany w wielu miejscach w cenie nowego, ktory normalnie wyprzedawany jest we Francji 200E taniej... dlatego znika).

Bahrd
08-11-2008, 16:29
Może pomoże w wyborze: http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=4684

iREM
11-11-2008, 21:27
Na dniach kupuje nowa maszyne.
Jeszcze miesiac temu wybor byl prosty. MacBook Pro z matowym ekranem z Intelem 2,5 GHz i Ram 2 Gb(dopalonym po zakupie do 4Gb).
Wejscie nowej serii komplikuje sprawe. "Stare" (no nie az tak bardzo) Pro zastapil nowy model z (upraszczajac) lsniacym ekranem i upierdliwa do zdjecia obudowa, zeby wymienic RAM.
Pytanie jest proste: kupowac nowy model za 1800E, czy za wszelka cene szukac sklepu ze starym komputerem na stanie? Mieszkam za granica, nie ma mowy o wycieczkach do Polski po sprzet, a roznica ceny w USA i Kanadzie nie przekonuje mnie na tyle, zeby czekac na podroz do grudnia. Potrzebuje szybko zmienic komputer.
(z tego co widzialem w Polsce stary MacBook Pro jest sprzedawany w wielu miejscach w cenie nowego, ktory normalnie wyprzedawany jest we Francji 200E taniej... dlatego znika).

Miałem podobny problem kiedy pojawiła się nowa seria iMaców. Wybrałem starszy, tj. białasa i nie żałuję. Dla mnie ekran to podstawa. Nowej serii bym w tej chwili jeszcze nie kupował, wolałbym na Twoim miejscu poczekać do następnej edycji. Poza tym nie wiem jak bardzo potrzebne Ci jest FW. Za to o ile dobrze widziałem w nowych modelach genialnie (wreszcie) łatwo wymienia się HD. Może nowy model plus ACD ? ;-)

dzik
11-11-2008, 21:36
To co zrobilo Apple obecnie to wypiecie sie na powaznych uzytkownikow.
Stary mbp mial do wyboru mat lub swietna blyszcaca matryce z bardzo dobrym filtrem ktory skuteczne eliminowal odbicia. Bylem zdecydowany na taki model, jednak w starym wkurzajaca byla niska trwalosc obudowy i fakt ze nowe mbp moga obsluzyc wiecej ram'u.

W arkadii stoja obok siebie mp stary blyszczacy oraz nowy. Roznica dramatyczna, niestety nowy odbija wszystko co jest w okolicy.

Nowy acd ma swietny patent w postaci zasilania/obrazu/usb w jednym kablu. Nie widzialem czy blyszczy tak samo jak bp ale niestety apple wykastrowal ten monitor z dvi i monitor jest zgodny wylacznie z nowymi mb/mbp

Pavlik
11-11-2008, 22:22
W arkadii stoja obok siebie mp stary blyszczacy oraz nowy. Roznica dramatyczna, niestety nowy odbija wszystko co jest w okolicy.

z ciekawości ta dramatyczna różnica czego dotyczy? wiem że nowy mbp ma aluminiową obudowę ale nie miałem okazji pomacać ;-)

natomiast brak matowej matrycy to lekko mówiąć skandal, chyba że glossy w nowym mbp nie będzie 'rasować' kolorów fotek - niektóre matryce mają takie tendencje.

do autora wątku, generalnie jeśli zależy Ci na matrycy to brałbym stary, używam już około 1,5 roku i z matrycy jestem najbardziej zadowolony.

dzik
11-11-2008, 22:58
Wlasnie matrycy.
W starym nawet glossy byla bardzo uzywalna, nie miala praktycznie zadnych odbic, nowa odbija wszystko z okolicy. Czyli w jasnym pomieszczeniu zamiast obrazu widzimy siebie.

Obudowy dokladnie nie macalem, ciekawy tylko jestem jak bedzie dzialac klawiatura gdy troche syfu zlapie do srodka.
Ale sama obudowa wyglada bardzo solidnie, przynajmniej nie bedzie sie wycierac jak stara.

Nowy gladzik wzbudza tez mieszane uczucia.

Bahrd
11-11-2008, 23:51
Obudowy dokladnie nie macalem, ciekawy tylko jestem jak bedzie dzialac klawiatura gdy troche syfu zlapie do srodka.

O ile cokolwiek złapie ;)
http://www.ifixit.com/Guide/First-Look/Mac/MacBook-Pro-Unibody
"OK, we got them all out. There are 56 screws on the keyboard, plus two on the power button."

Pavlik
11-11-2008, 23:56
wprawdzie nie miałem zamiaru, ale nie ma co się pakować w nowości. Mam tylko nadzieję że w kolejnych wersjach za rok/dwa apple powróci do matu

pozdrawiam

esteper
12-11-2008, 00:21
Wątpię, żeby powrócili do matowych matryc w najbliższym czasie.
Ujednolicili stylistycznie całą rodzinę produktów, MB i MBP dostały szybę tak jak iMac (alu). Co jak co, ale wystarczy dobrze ustawić się na stanowisku pracy i wcale ta szyba nie przeszkadza. Co jakiś czas spędzam kilka godzin, przed iMac'iem 24" (wersja alu) i daje to to rade.
Jeśli ktoś tu planuje zakup MBP i chce matową matrycę, to bez obaw można brać poprzednią serię.
Taki MBP C2D 2,5GHz (Penryn) + 4GB RAMu, bez problemu wystarczy to obróbki zdjęć i nie tylko. Sam obecnie pracuję na MBP 2,2GHz + 2GB RAM, jedyne ograniczenie póki co to wolny dysk twardy.
Starszego MBP + jakieś dobre 24-26 cali i masz ładny zestaw do pracy :)

krwisty
12-11-2008, 09:33
ja kupilem na miesiac przed wejsciem nowego mbp. mbp 2.4ghz, zmienilem ram na 4gb. oczywiscie w macie. smiga az milo. na korzysc nowego mbp moze przemawiac to, ze sa w nim inne karty graficzne, ktore maja nie psuc sie tak jak te w obecnych. mi poki co to lata, brakuje mi tylko jakiegos wiekszego, dobrego monitora, jak napisal ktos z przedmowcow.

iREM
12-11-2008, 09:52
Nowy acd ma swietny patent w postaci zasilania/obrazu/usb w jednym kablu. Nie widzialem czy blyszczy tak samo jak bp ale niestety apple wykastrowal ten monitor z dvi i monitor jest zgodny wylacznie z nowymi mb/mbp

Myślałem bardziej o starym matowym np. 30" ACD. Tylko czy przez te nowe gniazda da się to jakoś podłączyć? Kupowanie LED CD to jakieś nieporozumienie. Mam nadzieję, że ten trendy-trend kiedyś minie.

dzik
12-11-2008, 20:54
Myślałem bardziej o starym matowym np. 30" ACD. Tylko czy przez te nowe gniazda da się to jakoś podłączyć? Kupowanie LED CD to jakieś nieporozumienie. Mam nadzieję, że ten trendy-trend kiedyś minie.

Co zlego w LED?

Zlacze w nowych MB/MBP ma byc zgodne w dol, nawet ma obsluzyc 30" ACD czyli 2xDVI, stary MBP chyba tego nie potrafi.

Tylko co to za idiotyzm kastrowac monitor ze zlacza ktore tak naprawde dzisiaj jest stadardem czyli DVI.

Jutro powinienem miec MB na testy, zobaczymy czy nowy LCD rokuje. W kalibracje kolorow sie nie bawie, interesuje mnie wylacznie komfort pracy w kazdych warunkach bez kombinowania z odbiciami.

iREM
12-11-2008, 21:38
Co zlego w LED?

W glossy, nie w LED. Nie uznaję takiego sprzętu. Po prostu kłamie. Zarówno w dziedzinie foto jak i w dtp. To bardzo niebezpieczne. Nadaje się jedynie do prezentacji mydlącej oczy klienta ;-)

Bahrd
12-11-2008, 22:45
Aż tak źle jest?

dzik
13-11-2008, 00:08
A tak swoja droga juz slysze ze ludzie rozpaczliwie sie rzucili na ostatnie MBP ze starej serii, wiec jak ktos chce kupic to niech lepiej sie pospieszy.
Wczesniej musieli obnizac ceny na stare modele, obecnie moga je nawet podnosic :lol:

Na forach video ludzie biadola za brak FV w MB i chip ktory podobno wsadzaja w nowe MBP jest totalna porazka w porownaniu do tego co bylo.

Pikczer
13-11-2008, 12:33
Aż tak źle jest?
Niestety tak :???:

dzik
14-11-2008, 16:46
Mam juz MB w domu, uczucia mam mieszane.
Zastanawialem sie czy zamiast MBP brac MB, do tego zewnetrzy monitor i lzejszy grat do dzwigania.

Plusy:
- obudowa wykonana wysmienicie, naprawde ogromny skok, stare MBP przy cenie za jaka sa sprzedawana to byl koszmar, stare MB pomine, pekajace obudowy i zerowa trwalosc, skok ogromny
- w MB normalna karta graficzna zamiast intela, mysle ze w wydajnosci nie bedzie widocznych roznic wiec MBP juz nie jest tak oczywistym wyborem
- wicej roznic trudno na szybko znalezc

Minusy:
- wyswietlacz, faktycznie odbija sie w nim wszystko, ratuje troche sytuacje ze mozna bardzo jasno podkrecic podswietlenie
- szklo ktore jest na matrycy i zachodzi na kazda klape lapie odciski od otwierania obudowy

Pierwszy raz chcialem skorzystac z zewnetrzego monitora + lcd laptopa, OSX jest 20lat za M$ niestety.

esteper
14-11-2008, 17:20
Pierwszy raz chcialem skorzystac z zewnetrzego monitora + lcd laptopa, OSX jest 20lat za M$ niestety.

Co masz na myśli ?

dzik
14-11-2008, 17:31
Co masz na myśli ?

Skutek uboczny rozwiazania menu, czyli to ze jest przywiazane do belki a belka jest tylko jedna. Jesli ktos uzywa drugiego monitora jako miejsce na palety do PS'a to OK, ale jesli ktos chce uzywac jednoczesnie dwoch aplikacji to niestety robi sie to upierdilwe. Jazda na drugi monitor by poklikac w menu jest wkurzajace.

Obiektyw
15-11-2008, 01:06
...wlasnie wrocilem z przejazdzki po sklepach oferujacych MB Pro.

Porownanie ekranow-nowy, na pierwszy rzut oka, nie odstepuje starszemu jakoscia odwzorowania, ale polysk jest naprawde do bani. Nie zwrocilem uwagi co zapewnia dystns od klawiatury do plaszczyzny monitora. W moim obecnym laptopie na ekranie mam slady kilku klawiszy ktoe wytarly powierzchnie wyswietlacza.

Multi touch cos tam... -myslalem, ze wszystko opiera sie na dotyku a tu rozczarowanie. Caly touchpad stal sie przyciskiem! Moim zdaniem bedzie sie to sypac. Efekt dotykania kilkoma palcami: zabawne, wystarczy jednak niechcacy musnac drugim opuszkiem palca i pojawia sie np. menu prawego klawisza myszy (albo efekt klikniecia z "option" /Mac/). Efekt scrolla, klikniecia prawym klawiszem myszy itd... trzeba wycwiczyc odruchy. W pracy i tak korzystam wylacznie z myszy i tabletu, wiec nowy touchpad tylko na lotniskach :-)

Klawiatura. To juz bez wrazenia, bo ten sam system mam w nowym iMacu w pracy od ponad pol roku i juz sie przyzwyczailem.

Dostep do wnetrznosci. Hdd ok, ale do RAMu trzeba juz zdjac caly spod komputera i wykrecic, o ile pamietam, 8 srubek. Pewnie na tym elemencie Apple tracil najwiecej dodatkowych pieniedzy :-). Tym razem uzyto zreszta ddr3 i nie moge znalezc modulow 2GB ponizej 60euro. Macie jakis pomysl, czy zamawiac od razu u Apple'a?

Zauwazalne roznice na korzysc nowego MB Pro :-) :
1. mozna troszke bardziej uchylic ekran, niz w starszej wersji (no coz, mizeria, bo wiekszosc pc ma 180 stopni).
2. lepsza ewakuacja ciepla. Starszy Pro mial tendencje podgrzewania kolan. Tu troche lepiej.
3. teoretycznie lepsza autonomia bez zasilania z sieci... nie da sie tego sprawdzic. W Necie jednak czytalem opinie ludzi, ktorzy doszli do 3-4 godzin max, ale z pewnoscia nie do 5 podanych przez Apple. ...mogli jak w niektorych Vaio dac drugi uklad graficzny wylaczajacy energozerna karte np. na czas pracy z tekstem w podrozy itd. itd.

...........
konkluzja: nowy MB pro sprawia wrazenie laptopa biznesowego, a nie maszyny dla grafiow/muzykow. Nawet gorzej : W prezentacji na swojej stronie dziwnie mocno podkreslaja funkconalnosc MB jako komputera dla GRACZY oraz (na drugim miejscu) do uzytku profesjonalnego... od kiedy to Mac jest tak nastawiony na gry? No coz, goscie od Playstation, Wii, Xbox i PC z pewnoscia zatrzesli sie ze strachu.

W zasadzie jestem zdecydowany na nowego. Stary jest sprzedawany (i na razie zalega w sklepach) o 200E mniej i poniewaz nie mozna go zamowic ze strony www nie moge zamowic sobie ang. klawiatury, a wylacznie AZERTY, nie moge tez poprosic o dysk 7200-wiec pewnie i tak wezme nowy z Netu do ktorego dorzuce z czasem jakis fajny monitor (EIZO? pod warunkiem, ze zamowie przejsciowke) na DVI (chyba dodatkowe 19E).

_igi
15-11-2008, 01:24
Ja mogę tylko ponarzekać na starego makbuka, konkretniej na jego klawiaturę. Używam PowerBook'a G4 17", model wypuszczony na równi z pierwszymi MBP. Po jakiś dwóch latach używania, z klawiatury odpadł jeden przycisk (prawe jabłko - przykleili je w ramach gwarancji), teraz czasem l'ka się zacina. Ogółem, klawiatura już nie chodzi tak fajnie, skrzypi, powykrzywiane toto, niektóre trzeba dwa razy pacnąć, żeby zadziałały. Równocześnie używam bialutkiej klawiatury od iMac'a, która do takiego zwykłego klepania jest wygodniejsza, ale starej muszę przyznać jedno - do bezwzrokowego pisania miażdży ;)

Ps. Jeszcze co do obsługi dużych ekranów przez MBP, 30 cali od jabłka obsługują już PowerBook'i, więc nie ma się co bać o makbuki. I o wytrzymałość ogólną starszych MBP również, mój bardzo ładnie znosi maltretowanie :P

dzik
15-11-2008, 21:55
Dla starego MBP konkurencja moze byc MB, taniej, to samo, mniejszy, lzejszy.

Dla nowego MB naprawde szacunek za wykonanie i to ze mimo meczenia jest cichy, nie slychac zadnych wiatrakow. Ja pracuje caly czas bezposrednio na komputerze i dlatego w starym MBP boje sie o trwalosc obudowy
http://aeim.niij.org/photos/random/CIMG1972.jpg

esteper
15-11-2008, 23:13
Dla starego MBP konkurencja moze byc MB, taniej, to samo, mniejszy, lzejszy.

Dla nowego MB naprawde szacunek za wykonanie i to ze mimo meczenia jest cichy, nie slychac zadnych wiatrakow. Ja pracuje caly czas bezposrednio na komputerze i dlatego w starym MBP boje sie o trwalosc obudowy
http://aeim.niij.org/photos/random/CIMG1972.jpg

Sorry, ale nie wiem co trzea zrobić z kompem, żeby wyglądał tak jak na załączonym obrazku. Nie powstało to na bank od normalnego używania.

dzik
16-11-2008, 00:25
Sorry, ale nie wiem co trzea zrobić z kompem, żeby wyglądał tak jak na załączonym obrazku. Nie powstało to na bank od normalnego używania.

Niestety moge potwierdzic ze tak sie dzieje, widzialem dwie takie sztuki, uzytkowane normalnie, biurowo, nie sa przenoszone. Uzytkownicy nie maja kajdanow ani zegarkow, poprostu sie wyciera.
To jest dosc znany problem starych MBP.
Dlatego ciesze sie ze nowe sa z prawdziwego alumininium a nie plastiku.

Nie ma co sie oszukiwac ale stare MBP pod wzgledem wykonania nie swiecily przykladem. Glowna ich zaleta jest OSX, jesli mialbym szukac sprzet wylacznie pod M$ to stary MBP nie bylby nawet brany pod uwage.

esteper
16-11-2008, 00:47
Niestety moge potwierdzic ze tak sie dzieje, widzialem dwie takie sztuki, uzytkowane normalnie, biurowo, nie sa przenoszone. Uzytkownicy nie maja kajdanow ani zegarkow, poprostu sie wyciera.
To jest dosc znany problem starych MBP.
Dlatego ciesze sie ze nowe sa z prawdziwego alumininium a nie plastiku.

Ciekawe, szczególnie ostatnie zdanie. Z plastiku to był MB, nie MBP, a pokazałeś MBP, więc o nim mowa.
Wiesz, mam kilku znajomych którzy mają pierwsze MBP, a tak że PB, nie są to kompy traktowane z wyjątkową dbałością i nikt nie ma tak zniszonej obudowy.

dzik
16-11-2008, 01:16
Byc moze dotyczy to pewnych egzemplarzy, uzytkownik ktory to ma w MBP uzywal wczesniej caly czas starego PB G4 i sladow nie bylo.
Powierzchnia wokol touchpada to raczej malowany plastik.
http://static.flickr.com/106/289970114_1bee3d07fd.jpg
http://www.esrun.co.uk/blog/wp-content/uploads/2007/08/macbook-pitting2.jpg

http://www.appledefects.com/wiki/index.php?title=MacBook_Pro

dzik
17-11-2008, 15:30
Napisze cos po kilku dniach obcowania z macbookiem.

Klawiatura, srednio przyjemne przyciski, twarda, strasznie czesto podczas bezwzrokowego pisania zdarzaja mi sie pomylki. Nie mam takich problemow korzystajac z roznych komputerow. W starym MBP jest zdecydowanie lepsza. Pisanie na niej jest bardzo meczace.
Brak jablka na klawiaturze ;)

Touchpad, niestety idealny nie jest.
Mam wrazenie ze czasami sie gubi, wkurzajace sa pseudoprzyciski. Jak ktos ma zwyczaj glaskania palcem wskazujacym a trzymanie kciuka na przycisku jak ja to niestety touchpad nie dziala, jest prawy przycisk, ale nie wiem dlaczego 1/3 prob konczy sie efeketem nacisniecia przycisku lewego.

Ekran, mocne podswietlenie pozwala pracowac nawet w jasnych pomieszczeniach. Ciut lepsza niz inne tanie blyszczace, gorsza nic blyszczasa w starym MBP i MB.

To tyle. Mam serio dosyc pisania po tej klawiaturze.

Obiektyw
22-11-2008, 23:42
...a ja konczac swoje pytania niestety musze kupic nowy model, bo starego z klawiatura qwerty juz u apple france nie dostane.

Mam tylko zagwozdke, bo mam do wyboru klawiature angielska i amerykanska Jaka jest roznica?- bo apple store tego nie wyjasnia.

Bahrd
22-11-2008, 23:47
W "zwykłych laptopach" angielska ma klawisz "Enter" wysoki na dwa rzędy. Stąd m.in. klawisz z pionową kreską powędrował gdzie indziej ;)
Reszta tu: http://en.wikipedia.org/wiki/British_and_American_keyboards

dzik
22-11-2008, 23:49
Z tego co pamietam symbolami $ w u.s/int £ w eng
W apple store na klawiaturach to widac:
http://store.apple.com/uk/product/MB110Z/A?fnode=MTY1NDA1Mg&mco=MjI0MDYxOQ

Po prawej zmieniasz wersje

P.S. Jednak chyba roznic jest wiecej:
1. Function Keys - Identical
2. 2nd row, Left key US is ~ and ~ where as British is +_
3. 2 key shift Euro symbol
4. 3 key shift has UK pound key not #
5. On the rhs of the QWERTY row, US has \| UK has an extended return key
6. On rhs of ASDF row, US has return, UK has \| and then a smaller return key
7. On the lhs of the ZXCV row, US has a larger shift key, UK has `~ key
8. On the rhs under the f13 to f15 keys the US Keys are labeled fn home page up
UK have arrow symbols but behave the same.

http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1720310&tstart=0

Obiektyw
23-11-2008, 01:40
...no to jest jeszcze lepiej. Poniewaz na Mac pracowalem od zawsze we Francji nigdy nie myslalem o tym, jak wyglada sprawa polskich znakow. Okazuje sie, ze dla Pl jest zupelnie inna klawiatura... Czy to znaczy, ze bez klawiatury pl nie uzyskam polskich znakow pod os x?

Jak robia ludzie jezdzacy po wielu krajach albo np. tlumacze?

dzik
23-11-2008, 12:04
Polskie znaki uzyskujesz tradycyjnie z alt'em.

_igi
23-11-2008, 12:08
a za raz, za raz. We Francji mają ten poroniony wynalazek, czyli AZERTY? Matko, męczyłem się z wklepaniem adresu swojej strony domowej z dziesięć minut, tam nawet przecinek jest gdzie indziej... Ja mam chamerykańskiego z klawiaturą US i nie ma problemu z polskimi literami. Gorzej jest z wypadającymi klawiszami tutaj.
I a propos analizy MBP co do ich plastiowatości. Wszystko, poza baterią i "top case" jest aluminiowe (spod rys przebija błyszczące aluminium), w sumie to chyba lepiej nawet, nawet ten plastik potrafi być diabelnie zimny, jak się ponosi komputerek w torbie trochę teraz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tylko trzeba w systemie zaznaczyć język polski, ale to chyba oczywiste.

Obiektyw
03-12-2008, 00:56
We Francji mają ten poroniony wynalazek, czyli AZERTY?

...myslalem tak jak ty... az do momentu kiedy zaczalem regularnie pracowac z uzyciem tych klawiatur. Po prostu jest to uklad przystosowany do francuskich znakow diakrytycznych. Uklad qwerty+alt (z tego co wiem, na Mac nazywany PRO) to po prostu adaptacja qwerty do uzyskiwania "naszych" znaczkow. Uwazam, ze wykazalismy sie inteligencja przejmujac uklad qwerty... chociaz polskie klawiatury z naszymi zn. diakryt. byly do zdobycia jeszcze okolo 10 lat temu.

Mac juz zamowiony z klaw. english international. bo do francuskiego w domu mam juz laptopa z azerty i jest wbrew pozorom rownie logiczna i ok :-)

dygresja: uzywamy w Polsce qwerty, ale to nie znaczy, ze musimy brudzic jezyk obcymi slowami, w czym niestety jestesmy "naprawde niezli". Pozdrowienia dla "akantow" i polskich "kopyrajterow". :mrgreen:

Obiektyw
09-12-2008, 02:04
Komputer dotarl.

Tym, ktorzy zastanawiaja sie nad zakupem nowego MBP radzilbym wejsc na strone Apple i przekalkulowac, czy oplaca sie dodawac RAM i zmieniac HDD w podstawowej wersji. Moze sie okazac, ze wyzszy model z 4GB Ramu, lepszym CPU i lepsza karta graficzna,z HDD 250 7200obr jest niewiele drozszy niz modyfikowany podstawowy.