Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: MacBook Pro vs starszy MacBook Pro

Arrow MacBook Pro vs starszy MacBook Pro

Na dniach kupuje nowa maszyne.

Jeszcze miesiac temu wybor byl prosty. MacBook Pro z matowym ekranem z Intelem 2,5 GHz i Ram 2 Gb(dopalonym po zakupie do 4Gb).

Wejscie nowej serii komplikuje sprawe. "Stare" (no nie az tak bardzo) Pro zastapil nowy model z (upraszczajac) lsniacym ekranem i upierdliwa do zdjecia obudowa, zeby wymienic RAM.

Pytanie jest proste: kupowac nowy model za 1800E, czy za wszelka cene szukac sklepu ze starym komputerem na stanie? Mieszkam za granica, nie ma mowy o wycieczkach do Polski po sprzet, a roznica ceny w USA i Kanadzie nie przekonuje mnie na tyle, zeby czekac na podroz do grudnia. Potrzebuje szybko zmienic komputer.

(z tego co widzialem w Polsce stary MacBook Pro jest sprzedawany w wielu miejscach w cenie nowego, ktory normalnie wyprzedawany jest we Francji 200E taniej... dlatego znika).
    ║ 50D i 30D + graty ║

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Obiektyw Zobacz posta
    Na dniach kupuje nowa maszyne.
    Jeszcze miesiac temu wybor byl prosty. MacBook Pro z matowym ekranem z Intelem 2,5 GHz i Ram 2 Gb(dopalonym po zakupie do 4Gb).
    Wejscie nowej serii komplikuje sprawe. "Stare" (no nie az tak bardzo) Pro zastapil nowy model z (upraszczajac) lsniacym ekranem i upierdliwa do zdjecia obudowa, zeby wymienic RAM.
    Pytanie jest proste: kupowac nowy model za 1800E, czy za wszelka cene szukac sklepu ze starym komputerem na stanie? Mieszkam za granica, nie ma mowy o wycieczkach do Polski po sprzet, a roznica ceny w USA i Kanadzie nie przekonuje mnie na tyle, zeby czekac na podroz do grudnia. Potrzebuje szybko zmienic komputer.
    (z tego co widzialem w Polsce stary MacBook Pro jest sprzedawany w wielu miejscach w cenie nowego, ktory normalnie wyprzedawany jest we Francji 200E taniej... dlatego znika).
    Miałem podobny problem kiedy pojawiła się nowa seria iMaców. Wybrałem starszy, tj. białasa i nie żałuję. Dla mnie ekran to podstawa. Nowej serii bym w tej chwili jeszcze nie kupował, wolałbym na Twoim miejscu poczekać do następnej edycji. Poza tym nie wiem jak bardzo potrzebne Ci jest FW. Za to o ile dobrze widziałem w nowych modelach genialnie (wreszcie) łatwo wymienia się HD. Może nowy model plus ACD ? ;-)
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uzależniony

Domyślnie

To co zrobilo Apple obecnie to wypiecie sie na powaznych uzytkownikow.
    Stary mbp mial do wyboru mat lub swietna blyszcaca matryce z bardzo dobrym filtrem ktory skuteczne eliminowal odbicia. Bylem zdecydowany na taki model, jednak w starym wkurzajaca byla niska trwalosc obudowy i fakt ze nowe mbp moga obsluzyc wiecej ram'u.

W arkadii stoja obok siebie mp stary blyszczacy oraz nowy. Roznica dramatyczna, niestety nowy odbija wszystko co jest w okolicy.

Nowy acd ma swietny patent w postaci zasilania/obrazu/usb w jednym kablu. Nie widzialem czy blyszczy tak samo jak bp ale niestety apple wykastrowal ten monitor z dvi i monitor jest zgodny wylacznie z nowymi mb/mbp

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta

W arkadii stoja obok siebie mp stary blyszczacy oraz nowy. Roznica dramatyczna, niestety nowy odbija wszystko co jest w okolicy.
    z ciekawości ta dramatyczna różnica czego dotyczy? wiem że nowy mbp ma aluminiową obudowę ale nie miałem okazji pomacać ;-)

natomiast brak matowej matrycy to lekko mówiąć skandal, chyba że glossy w nowym mbp nie będzie 'rasować' kolorów fotek - niektóre matryce mają takie tendencje.

do autora wątku, generalnie jeśli zależy Ci na matrycy to brałbym stary, używam już około 1,5 roku i z matrycy jestem najbardziej zadowolony.
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Uzależniony

Domyślnie

Wlasnie matrycy.
    W starym nawet glossy byla bardzo uzywalna, nie miala praktycznie zadnych odbic, nowa odbija wszystko z okolicy. Czyli w jasnym pomieszczeniu zamiast obrazu widzimy siebie.

Obudowy dokladnie nie macalem, ciekawy tylko jestem jak bedzie dzialac klawiatura gdy troche syfu zlapie do srodka.
    Ale sama obudowa wyglada bardzo solidnie, przynajmniej nie bedzie sie wycierac jak stara.

Nowy gladzik wzbudza tez mieszane uczucia.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Obudowy dokladnie nie macalem, ciekawy tylko jestem jak bedzie dzialac klawiatura gdy troche syfu zlapie do srodka.
    O ile cokolwiek złapie
    http://www.ifixit.com/Guide/First-Lo...ok-Pro-Unibody
    "OK, we got them all out. There are 56 screws on the keyboard, plus two on the power button."
    EOS - conditio sine Kwanon...

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

wprawdzie nie miałem zamiaru, ale nie ma co się pakować w nowości. Mam tylko nadzieję że w kolejnych wersjach za rok/dwa apple powróci do matu

pozdrawiam
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Uzależniony Awatar esteper
    Miasto
    Vava

Domyślnie

Wątpię, żeby powrócili do matowych matryc w najbliższym czasie.
    Ujednolicili stylistycznie całą rodzinę produktów, MB i MBP dostały szybę tak jak iMac (alu). Co jak co, ale wystarczy dobrze ustawić się na stanowisku pracy i wcale ta szyba nie przeszkadza. Co jakiś czas spędzam kilka godzin, przed iMac'iem 24" (wersja alu) i daje to to rade.
    Jeśli ktoś tu planuje zakup MBP i chce matową matrycę, to bez obaw można brać poprzednią serię.
    Taki MBP C2D 2,5GHz (Penryn) + 4GB RAMu, bez problemu wystarczy to obróbki zdjęć i nie tylko. Sam obecnie pracuję na MBP 2,2GHz + 2GB RAM, jedyne ograniczenie póki co to wolny dysk twardy.
    Starszego MBP + jakieś dobre 24-26 cali i masz ładny zestaw do pracy
    5DmkII + C50/1.4 + C85/1.8 + 2,5kg jabłek w wersji PRO

"ADMINISTRACJO ! ZAPOBIEGAJ I LECZ SIĘ RUTYNOWO. DOBRO ADMINISTRACJI, GWARANTEM DOBRA OGÓŁU"

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

ja kupilem na miesiac przed wejsciem nowego mbp. mbp 2.4ghz, zmienilem ram na 4gb. oczywiscie w macie. smiga az milo. na korzysc nowego mbp moze przemawiac to, ze sa w nim inne karty graficzne, ktore maja nie psuc sie tak jak te w obecnych. mi poki co to lata, brakuje mi tylko jakiegos wiekszego, dobrego monitora, jak napisal ktos z przedmowcow.
    Martin Gorczakowski

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów