PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie za 100 puntków - Zdrowy aparat

Anddaw
22-06-2005, 07:09
Mam pytanie do Forumowiczów za przysłowiowe 100 punktów.

Jak kupić lustrzankę cyfrową z gwarancją Canon Polska (z fakturką) tak aby posiadać pewność, że "ja pierwszy ją mam" a nie pochodzi ona z 10-dniowego dozwolonego ustawą zwrotu, bądz nie byla wczesniej testowana w sklepie.

Doszedłem do wniosku, że lepiej kupić oryginalnie zapakowany aparat, nawet gdyby miał wadę ff i bf to w serwisie to wyregulują bez problemu, a kupując będe miał pewność, że nikt nie "ugnoił" aparatu testując go, zmieniając obiektywy itd w sklepie.
Nie jestem jakimś pedantem, ale mój kumpel jak kupował i wybierał bodajże 20D to mówił że spotkał się z tym, że ludzie testujący wpychali paluchy zamiast obietywu "tak żeby dotknąć"- żałosne.

Szukam takiego sklepu i nie mogę znaleźć. O ile dobrze rozumiem- pierwszego problemu (towar z 10dniowego zwrotu) mogę uniknąć omijając sklepy internetowe, bo chyba tylko na wysyłkę internetową przysługuje 10 dni zwrotu. Teraz trzeba znaleźć sklep z oryginalnie zapakowanymi lustrzankami- i tu pojawia się problem, prawie w każdym sklepie są już "testowane".

Zupelnie nie mam pojecia... może jakiś wiekszy "MediaMarkt" będzie miał powiedzmy 5 sztuk i napewno jakąś orygianlnie zapakowaną, jakaś hurtownia z możliwościa sprzedażu detalicznej?
Proszę o info i spostrzeżenia.
Jeżeli ktoś zna sklep którego szukam to będe wdzięczny, najlepiej gdyby był w śląskim lub małopolskim, ale inne też wchodzą w grę... Jestem skłonny podjechać... w końcu lustrzanki cyfrowej nie kupuje się co tydzień ;)

Pozdrawiam
Anddaw

santiblue
22-06-2005, 08:10
To zapraszam do mnie do Krakowa.
Mam kilka funkiel nowek zapakowanych u siebie.

p13ka
22-06-2005, 08:18
Szukam takiego sklepu i nie mogę znaleźć. O ile dobrze rozumiem- pierwszego problemu (towar z 10dniowego zwrotu) mogę uniknąć omijając sklepy internetowe, bo chyba tylko na wysyłkę internetową przysługuje 10 dni zwrotu.
Zdaje się, że do sklepu w tzw. "realu" również można zwrócić towar tyle że w ciągu 5 dni od daty jego zakupu. Więc na zwrotki tam też możesz się natknąć.

Swoją drogą, poza oceną organoleptyczną jakości opakowania zewnętrznego i wewnętrznego sprzętu (czy było otwierane, naruszone itd.), przyniesionego z magazynu np. w MediaMarkt, nie wiem czy jest inny sposób na upewnienie się co do dziewictwa towaru. Sklepu takiego jakiego szukasz, gdzie nie będą starać się wcisnąć Ci używki... nie znam :-|

Marfackib
22-06-2005, 13:14
Jak ktoś chce kupić aparat idzie najpierw do sklepu pomacać, pobawić się ale niekoniecznie kupić. Powiedz..... co ma sprzedawca zrobić z takim aparatem ? Musi go sprzedać. A Polska to nadal biedna kraina, nie ma 1 aparatu do macania a pięciu na sprzedaż. W takim Lesznie to nawet nie pomacasz, (wyjątek może ? Grosman www.aparaty.ua.pl ) bo na półkach nic nie ma oprócz albumów foto. Wpłacasz zaliczkę, za tydzien Ci to ściagną i masz "dziewiczego". Wejdż na adres Grosmana, podobno kilka osób z forum tam kupowało i są zadowoleni.

muflon
22-06-2005, 13:30
Jak ktoś chce kupić aparat idzie najpierw do sklepu pomacać, pobawić się ale niekoniecznie kupić. Powiedz..... co ma sprzedawca zrobić z takim aparatem ? Musi go sprzedać. A Polska to nadal biedna kraina, nie ma 1 aparatu do macania a pięciu na sprzedaż.
No to trzeba jechać do innej krainy, gdzie jest sklep z jednym aparatem do pomacania i kilkoma egzemplarzami w magazynie. Przy cenach tych zabawek 200PLN (?), które trzeba poświęcić na bilet, żeby mieć luksus pomacania i wyboru to nie jest dużo.

Anddaw
22-06-2005, 13:31
Z calym szacunkiem- rozumiem sprzedawcow, ale ja tez wydaje kase zarobiona tak samo uczciwie jak Oni i nie chce miec na wstepie aparatu np. z odciskami lini papilarnych na lustrze.

gonzo44
22-06-2005, 19:36
nawet gdyby miał wadę ff i bf to w serwisie to wyregulują bez problemu
Nie martwi Cie mozliwy problem z BF/FF, ktory duzo trudniej usunac, a martwia potencjalne odciski palcow np na lustrze...

K2_verti
22-06-2005, 19:49
Z calym szacunkiem- rozumiem sprzedawcow, ale ja tez wydaje kase zarobiona tak samo uczciwie jak Oni i nie chce miec na wstepie aparatu np. z odciskami lini papilarnych na lustrze.
sprzedaję sprzęt od 4 lat i jeszcze nie zdarzyło mi się sprzedać takiego lustra :wink: może używam rękawiczek :mrgreen:
zdarzają się klienci którzy macają, ale żaden z nich nigdy nie wcisnął w to miejsce palca :twisted: .... chyba by dostał kopa na dziendobry...

tomi
22-06-2005, 22:01
sprzedaję sprzęt od 4 lat i jeszcze nie zdarzyło mi się sprzedać takiego lustra :wink: może używam rękawiczek :mrgreen:
zdarzają się klienci którzy macają, ale żaden z nich nigdy nie wcisnął w to miejsce palca :twisted: .... chyba by dostał kopa na dziendobry...
Mi się zdarzył z rysą na matrycy. Tak że i pod lustro wsadzają (a mi do głowy nie przyszło, żeby tam zaglądać przy zakupie). No chyba, że z fabryki taki wyszedł. W sumie wszystko możliwe.

Jax
23-06-2005, 13:25
Pozostaje jedynie dostęp do dystrybutora Canon'a w Polsce plus ktoś znajomy który ściągnie nówkę sztukę specjalnie dla Ciebie (ewentualnie szukaj sklepu który nie ma w danym momencie tego aparatu i zamówi Ci nóweczkę w disti). Aktualnie w ABCDacie leży na stoku 20szt.