Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Pytanie za 100 puntków - Zdrowy aparat

Anddaw
    Guest

Domyślnie Pytanie za 100 puntków - Zdrowy aparat

Mam pytanie do Forumowiczów za przysłowiowe 100 punktów.

Jak kupić lustrzankę cyfrową z gwarancją Canon Polska (z fakturką) tak aby posiadać pewność, że "ja pierwszy ją mam" a nie pochodzi ona z 10-dniowego dozwolonego ustawą zwrotu, bądz nie byla wczesniej testowana w sklepie.

Doszedłem do wniosku, że lepiej kupić oryginalnie zapakowany aparat, nawet gdyby miał wadę ff i bf to w serwisie to wyregulują bez problemu, a kupując będe miał pewność, że nikt nie "ugnoił" aparatu testując go, zmieniając obiektywy itd w sklepie.
    Nie jestem jakimś pedantem, ale mój kumpel jak kupował i wybierał bodajże 20D to mówił że spotkał się z tym, że ludzie testujący wpychali paluchy zamiast obietywu "tak żeby dotknąć"- żałosne.

Szukam takiego sklepu i nie mogę znaleźć. O ile dobrze rozumiem- pierwszego problemu (towar z 10dniowego zwrotu) mogę uniknąć omijając sklepy internetowe, bo chyba tylko na wysyłkę internetową przysługuje 10 dni zwrotu. Teraz trzeba znaleźć sklep z oryginalnie zapakowanymi lustrzankami- i tu pojawia się problem, prawie w każdym sklepie są już "testowane".

Zupelnie nie mam pojecia... może jakiś wiekszy "MediaMarkt" będzie miał powiedzmy 5 sztuk i napewno jakąś orygianlnie zapakowaną, jakaś hurtownia z możliwościa sprzedażu detalicznej?
    Proszę o info i spostrzeżenia.
    Jeżeli ktoś zna sklep którego szukam to będe wdzięczny, najlepiej gdyby był w śląskim lub małopolskim, ale inne też wchodzą w grę... Jestem skłonny podjechać... w końcu lustrzanki cyfrowej nie kupuje się co tydzień

Pozdrawiam
    Anddaw

Początki nałogu Awatar santiblue
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To zapraszam do mnie do Krakowa.
    Mam kilka funkiel nowek zapakowanych u siebie.
    dSLR + coś tam...

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anddaw
    Szukam takiego sklepu i nie mogę znaleźć. O ile dobrze rozumiem- pierwszego problemu (towar z 10dniowego zwrotu) mogę uniknąć omijając sklepy internetowe, bo chyba tylko na wysyłkę internetową przysługuje 10 dni zwrotu.
    Zdaje się, że do sklepu w tzw. "realu" również można zwrócić towar tyle że w ciągu 5 dni od daty jego zakupu. Więc na zwrotki tam też możesz się natknąć.

Swoją drogą, poza oceną organoleptyczną jakości opakowania zewnętrznego i wewnętrznego sprzętu (czy było otwierane, naruszone itd.), przyniesionego z magazynu np. w MediaMarkt, nie wiem czy jest inny sposób na upewnienie się co do dziewictwa towaru. Sklepu takiego jakiego szukasz, gdzie nie będą starać się wcisnąć Ci używki... nie znam :-|

Bywalec Awatar Marfackib
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Jak ktoś chce kupić aparat idzie najpierw do sklepu pomacać, pobawić się ale niekoniecznie kupić. Powiedz..... co ma sprzedawca zrobić z takim aparatem ? Musi go sprzedać. A Polska to nadal biedna kraina, nie ma 1 aparatu do macania a pięciu na sprzedaż. W takim Lesznie to nawet nie pomacasz, (wyjątek może ? Grosman www.aparaty.ua.pl ) bo na półkach nic nie ma oprócz albumów foto. Wpłacasz zaliczkę, za tydzien Ci to ściagną i masz "dziewiczego". Wejdż na adres Grosmana, podobno kilka osób z forum tam kupowało i są zadowoleni.
    20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marfackib
    Jak ktoś chce kupić aparat idzie najpierw do sklepu pomacać, pobawić się ale niekoniecznie kupić. Powiedz..... co ma sprzedawca zrobić z takim aparatem ? Musi go sprzedać. A Polska to nadal biedna kraina, nie ma 1 aparatu do macania a pięciu na sprzedaż.
    No to trzeba jechać do innej krainy, gdzie jest sklep z jednym aparatem do pomacania i kilkoma egzemplarzami w magazynie. Przy cenach tych zabawek 200PLN (?), które trzeba poświęcić na bilet, żeby mieć luksus pomacania i wyboru to nie jest dużo.

Anddaw
    Guest

Domyślnie

Z calym szacunkiem- rozumiem sprzedawcow, ale ja tez wydaje kase zarobiona tak samo uczciwie jak Oni i nie chce miec na wstepie aparatu np. z odciskami lini papilarnych na lustrze.

Pełne uzależnienie Awatar gonzo44
    Miasto
    był Kraków, był Gdańsk, jest Kraków :-)

Domyślnie

nawet gdyby miał wadę ff i bf to w serwisie to wyregulują bez problemu
    Nie martwi Cie mozliwy problem z BF/FF, ktory duzo trudniej usunac, a martwia potencjalne odciski palcow np na lustrze...

Bywalec Awatar K2_verti
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z calym szacunkiem- rozumiem sprzedawcow, ale ja tez wydaje kase zarobiona tak samo uczciwie jak Oni i nie chce miec na wstepie aparatu np. z odciskami lini papilarnych na lustrze.
    sprzedaję sprzęt od 4 lat i jeszcze nie zdarzyło mi się sprzedać takiego lustra :wink: może używam rękawiczek
    zdarzają się klienci którzy macają, ale żaden z nich nigdy nie wcisnął w to miejsce palca .... chyba by dostał kopa na dziendobry...
    D3, D700, 24-70/2.8 (N), 70-200 VRII(N), SB-900(N), 50/1.8 (N)

Coś już napisał Awatar tomi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez K2_verti
    sprzedaję sprzęt od 4 lat i jeszcze nie zdarzyło mi się sprzedać takiego lustra :wink: może używam rękawiczek
    zdarzają się klienci którzy macają, ale żaden z nich nigdy nie wcisnął w to miejsce palca .... chyba by dostał kopa na dziendobry...
    Mi się zdarzył z rysą na matrycy. Tak że i pod lustro wsadzają (a mi do głowy nie przyszło, żeby tam zaglądać przy zakupie). No chyba, że z fabryki taki wyszedł. W sumie wszystko możliwe.

Dopiero zaczyna Awatar Jax
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Pozostaje jedynie dostęp do dystrybutora Canon'a w Polsce plus ktoś znajomy który ściągnie nówkę sztukę specjalnie dla Ciebie (ewentualnie szukaj sklepu który nie ma w danym momencie tego aparatu i zamówi Ci nóweczkę w disti). Aktualnie w ABCDacie leży na stoku 20szt.
    pozdrawia
    Jax®

Uprawnienia umieszczania postów