PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 100-300/4 czy 70-200 2.8 + x1.4

MM-architekci
30-10-2008, 23:27
Przeznaczenie tele to glownie koncerty , wzglednie jakies inne imprezy , moze cos ze sportu czasem , amatorskie focenie dla gazety ;]. Budzet skromny jak na potrzeby , mam 24-150/4L wiec to mi w tym zakresie wystarcza i jest ok , chcialem zakupic cos 100-300 , w sumie w cenie do 2.5 zostaje na placu Sigma ze swiatle f4 , ewentualnie myslalem nad opcja 70-200 2.8 + konwerter 1.4 co by mnie ratowalo jesli zabraknie ogniskowej.

Jakies sugestie ? Uzywal ktos ktoregos z zestawu na koncertach ?

koraf
30-10-2008, 23:34
Sigma optycznie będzie lepsza niż Canon + ext. choć nie wiem czy dasz radę bez statywu ( duża i dość ciężka) na koncertach nie próbowałem ale światła w Sigmie może być trochę mało .

MM-architekci
31-10-2008, 00:15
Monopod bedze bez tego ciezko by bylo. Ze swiatlem wiem no ale coz cos za cos :/ nie ten budzet , dawalem rady z f4 ( http://digart.img.digart.pl/data/img/vol0/73/75/download/2694974.jpg - 70-200/4L , srednio przy iso 1000-1250 czasy 1/80-1/125 i bylo ok , fakt faktem nie zawsze musza byc tak dobre w sumie warunki ).

Uscislajac myslalem nad Sigma 70-200 2.8 + x1.4 badz Sigma 100-300 4 sama

Kolekcjoner
31-10-2008, 19:15
Z f4 daje się żyć. Pytanie czy jak pójdziesz z tą armatą na koncert to ludzie nie uciekną z krzykiem myśląc, że wniosłeś haubicę ;):D.
Szkło jest fajne. Ostrością dorównuje (wedle moich niezbyt profesjonalnych testów) 70-200/4. Gorzej z kolorami - jest lekka dominanta w kierunku żółtego i ogólnie nie ma tej wierności co w L-ce. Ale to akurat przy kocertach jest w praktyce pomijalne.
Mnie to szkło nie leżało głównie ze względu na ciężar i wymiary.

MM-architekci
31-10-2008, 20:32
Korekcja koloru ujdzie. Jakies inne odczucia porownujac wlasnie do 70-200/4L ?

Z reguly i tak laduje sie przed barierke jak sie da , jak nie w centrum wiec innymi sie nie przejmuje , a poprostu ostatnio byla linia ( linia kamer ) z ktorej trzeba bylo focic i coz troche przy krotko bylo , podejsc tez sie nie dalo stad szukam no w miare sensownego rozwiazania.

fabrykant
01-11-2008, 21:11
Witam. Najpierw o moim doświadczeniu, żeby się zorientować o wiarygodności opinii:
mam od długiego czasu Canona 70-200/2,8, używałem Sigmy 70-200/2,8 (kilkaset zdjęć) i na próbę Sigmy 100-300?4 (kilkadziesiąt zdjęć najwyżej). Na koncerty chodzę rzadko, jeżeli już to ze stałoogniskowymi, krótszymi obiektywami. Moja opinia- o wiele bardziej przydaje się jasne światło niż dłuższa ogniskowa (zwłaszcza jeśli ma się możliwość podejść bliżej). Obiektyw 70-200/2,8 jest wielokrotnie bardziej uniwersalny niż 100-300/4, a z konwerterem da podobne możliwości. Do tego dochodzą jednak następujące zastrzeżenia:
70-200/2,8:
-przy przesłonie f/2,8 ostrość jest dobra/ bardzo dobra, ale nie nazwałbym jej super. Canony L są lepsze. (przy używaniu konwertera obiektyw w 99% przypadków będzie pracował na otwartej przesłonie).
- celność autofokusa nie dorównuje obiektywom canona
100-300/4:
- bardzo dobra jakość już od f/4
- ciut większa i cięższa, ale nadal poręczna
- bez stabilizacji obrazu, ze światłem f/4 nie wyobrażam sobie strzelania zdjęć na koncercie bez statywu czy monopodu
-celność obiektywu wydała mi się lepsza, ale zapewne był to efekt większej głębi ostrości przy przesłonie f/4.
Reasumując- decydowałbym się na 70-200/2,8, nic nie zastąpi jasnego światła i uniwersalności jaką dają tego typu obiektywy.
Pozdrawiam. Miłego wyboru.

MM-architekci
01-11-2008, 21:19
A jak wlasnie wypada Sigma przy Canonie ? AF daje rade czy duzo wolniejszy ? I ewentualnie jakiej wersji szukac bo w sumie 3 widzialem ( starsza bez macro , nowsza z macro , nowsza II z macro ) ? Bo hmm mysle czy nie zaryzykowac i jednak sprawdzic samemu Sigme 70-200 2.8 , skoro ta 100-300 4 nie bardzo jednak.

Kolekcjoner
01-11-2008, 21:40
^^^^ Używałem tej środkowej wersji (jak to nazwałeś "nowsza z makro"). AF jest zauważalnie wolniejszy niż w 70-200/4 (nie miałem możliwości porównać wtedy do 70-200/2.8 ale tu będzie to samo. Czy to jest różnica istotna czy nie to już musi zdecydować sam fotografujący. Na koncertach raczej nie uznałbym tego za jakąś wielką wadę. Gorsze było to, że ta sigma kilka razy mi się zgubiła z 30D (przejechała cały zakres bez sensu) podczas gdy w dużo bardziej intensywnie używanym 70-200/4 praktycznie nigdy mi się to nie zdarzało.

MM-architekci
01-11-2008, 21:44
Hmm , 70-200/4L dobrze znam , wiem jak daje sobie rade , roznica miedzy 2.8 jednak na moja kieszen za duza :/ , no nic pozostaje chyba sprawdzic na wlasnej skorze poprostu.

Konkretnie szukac ktorejs wersji ? Cos mi sie obilo ze w sumie ta najstarsza wcale nie jest najgorsza.

Kolekcjoner
01-11-2008, 21:57
Na pewno próbowałbym pomacać przed zakupem.

fabrykant
01-11-2008, 22:29
Autofokus HSM w Sigmach jest trochę bardziej nerwowy niż w Canonie. Szybkość jego pracy jest porównywalna (przelot od skrajnego do skrajnego położenia nie zajmuje więcej niż sekundę) ale na końcu gdy "precyzuje" ustawienie ostrości wykonuje kilka minimalnych nerwowych ruchów, czego w Canonie raczej nie ma. Jest to zapewne związane z tym że niefirmowy obiektyw dłużej "odgaduje" co do niego mówi aparat niż firmówka Canona. Przy tym pracę autofokusa można wyczuć jako delikatne drgnięcia na pierścieniu ostrości, a w Canonie nie jest to w żaden sposób wyczuwalne- konstrukcja sprzęgła Sigmy musi być zatem nieco inna. Druga rzecz, która mi się w Sigmowskim obiektywie mniej podobała to brak limitera zakresu ostrzenia. W ciemnych warunkach oświetlenia ma to spore znaczenie, bo AF nie musi przelatywać w poszukiwaniu ostrości całego zakresu- tj. ustawia szybciej. Myślę jadnak że rzeczywiście warto sprawdzić sobie Sigmę przed zakupem w jakimś sklepie (zdarzają się w Fotojokerze).
Co do wersji to zdaje się że wszystkie są z grubsza nieodróżnialne jeśli chodzi o ostrość- zerknij na optyczne.pl i testy wersji makro i makroII. Mógłbym jednak sądzić że im nowsza wersja tym może mieć lepsze pokrycia antyodblaskowe soczewek, bo postęp w tej dziedzinie jest widoczny u wszystkich producentów.
Pozdrowienia
PS. O ile się nie mylę- pozdrowienia dla architektów z Łodzi od architektów z Łodzi ;).

MM-architekci
01-11-2008, 23:33
Ok dzieki za konkret , HSM nie mialem okazji sprawdzic , zwykly tak , stad lekkie obawy ogolnie co do kolejnej Sigmy ale mysle ze sprawdze ja :)

PS. Heh nick nieco zmyla - przyszlego miejmy nadzieje ale dzieki rownierz pzdr ;]

Garnett
04-11-2008, 13:11
MM-architekci

Jak nie szukasz nowego sprzetu a mowisz ze C70-200/2,8 jest troche nie na Twoja kieszen to moze poszukaj na Allegro. Ja swoj C70-200/2,8 trafilem dokladnie za 2300zl ( niestety model bez IS ) mozna czasem trafic perełke tylko trzeba miec fart bo wcisnalem kup teraz kilka minut po wystawieniu aukcji.

MM-architekci
04-11-2008, 14:00
Ale na taki fart czasem przyjdzie dlugo czekac ;] , wiem o czym mowisz , czasem takie aukcje sie pojawiaja , czasem to jednak ryzyko male. Za bardzo czekac na taka okazje nie mam co bo przepadna okazje do robienia zdjec , zdecydowalem sie na Sigme 100-300/4 , zobacze jak sie spisze, opini sa ok , jak zwykle kwestia dobrego egzemplarza , a wybralem bo taka ogniskowa i w zasadzie to swiatlo mi pasuje i wystarczalo poki co , a tak bede szukalem okazji z C70-200/2.8 ;] , dzieki