Zobacz pełną wersję : 50d czy 5d
mieszko_1vp
30-05-2009, 11:37
Wiesz dla jednego ważne są mp3 ;), a dla drugiego np.: AF (wcale nie mówię o takim z "1"), uszczelnienia, więcej kl/s, jeszcze bardziej rozbudowane tryby filmowe. Wszystko to w puszce bez wbudowanego gripa może miałoby sens.
czyli wymieniłes wszystko co ma jedynka + filmy-więc cena to cena jedynki + 50%
Kolekcjoner
30-05-2009, 23:47
czyli wymieniłes wszystko co ma jedynka + filmy-więc cena to cena jedynki + 50%
Nie nie wszystko. Tyle że są to wyłącznie moje dywagacje więc nie ma się nad czym rozwodzić 8-).
andrzej3k
04-06-2009, 15:27
Możesz wrzucić jakieś sample?
Moim zdaniem porównywanie tych dwóch aparatów jest bez sensu, zupełnie inne zastosowania, zupełnie inne aparaty, a ankieta odpowie tylko na pytanie czy więcej osób fotografuje rozebrane laski czy latające ptaki
Makudonarudo
04-06-2009, 18:13
Witam
Mam jedno pytanie odnośnie bocznych punktów AF w 5D.
Czy one są porównywalne do działania układu z 30D ? czy gorsze? może ciut lepsze??
fahrenheit
04-06-2009, 18:17
może napisz do czego Ci te punkty. Ze swojego doświadczenia powiem,że na FF to sa one troszkę za blisko siebie i to jest największa uwaga. Nie robię zdjęć dynamicznych tzn nie na Servo , ani też w nocy i słabym świetle, a jeżeli już to sobie lampą i jej czerwonym podświetleniem pomagam i raczej trafia tam gdzie ma trafiać
Ja chcialem cropa do tele i tak jak szybko chcialem, jeszcze szybciej oddalem bo wyszlo mi ze kadrujac 5D i tak mam podobna/lepsza jakosc.
W 50D zawiodlem sie na ostosci, szumach i wylazila aberacja, ktorej przy 5D praktycznie nie widzialem.
[ciach]
np. ponizej 100% z 300LIS na iso 200 od gory f4, 5.6 i 8, ze statywu bez stabilizacji. 50D oczywiscie gorne i wolane w dpp na tych samych ustawieniach.
f4
https://canon-board.info/imgimported/2009/06/3595658420_10deeb8cc4_o-2.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3331/3595658420_10deeb8cc4_o.jpg)
To przecież wygląda, jakby AF nie trafił z ostrością i wylazły aberracje poza GO (w sumie normalne). W 50D można justować ew. błędy FF/BF, próbowałeś to zrobić, czy się od razu poddałeś?
Makudonarudo
04-06-2009, 18:25
W tej chwili mam 30D + coś + stałkę 100mm.
I tych bocznych używam od czasu do czasu własnie przy pracy ze stałka .
A to górny a to dolny , a to boczny,
Raz na festiwalu pieśni czyli osoby stały nieruchomo , raz na rozdaniu nagród gdzie osoby szły po ukosie w moją stronę , i raz pokaz tańca choć starałem się trzymac punktu środkowego.
A dodatkowo słyszałem że 5D gorzej sobie radzi na bocznych na jasnych szkłach .
A na tej stałce w 90% przypadków mam f 2.2
Ostrosc to jedno, a szumy drugie, nie wiem po co dali wyzsze czulosci, jak z pozostalymi kiepsko, pod tym wzgledem 5D bije na glowe 50D.
Ok, to już wiem, że 50D jest do bani i że wszyscy, którzy kupili ten aparat na pewno popełnili największy błąd w życiu ;) Cóż, może kiedyś dorobię się "piątki", ale na razie idę robić foty tym badziewiarskim, przekombinowanym, aberrującym (hmm, wydawało mi się, że takie rzeczy to bardziej od obiektywu, ale co tam - amatorem jestem) 50D, który jest największą pomyłką Canon'a :D
Serdecznie pozdrawiam
Szczęśliwy (aczkolwiek najwyraźniej żyjący w nieświadomości) użytkownik 50D ;)
Kolekcjoner
04-06-2009, 20:54
Ok, to już wiem, że 50D jest do bani i że wszyscy, którzy kupili ten aparat na pewno popełnili największy błąd w życiu ;) Cóż, może kiedyś dorobię się "piątki", ale na razie idę robić foty tym badziewiarskim, przekombinowanym, aberrującym (hmm, wydawało mi się, że takie rzeczy to bardziej od obiektywu, ale co tam - amatorem jestem) 50D, który jest największą pomyłką Canon'a :D
Serdecznie pozdrawiam
Szczęśliwy (aczkolwiek najwyraźniej żyjący w nieświadomości) użytkownik 50D ;)
Nie ma co brać tak takich opini do siebie. Przecież masz ten aparat wiesz jakie zdjęcia robi :). Napisać w necie można wszystko 8).
mieszko_1vp
04-06-2009, 21:07
, nie wiem po co dali wyzsze czulosci, jak z pozostalymi kiepsko,
To taki chłyt małketingowy-kiedyś były mega pixele teraz są mega ISo
ten 50D, ktory mialem trafial idealnie w punkt, sam na poczatku myslalem, ze to FF lub BF, ale sprawdzilem dokladnie. Aberacje obojetne w ktorym miejscu byly duzo bardziej widoczne, rowniez te w GO.
Mam nadzieje, ze mialem jakis zwalony egzemplarz 50D bo w sumie chcialbym cropa do tele, ale przy tej jakosci odpada.
Moze ktos jeszcze porownywal bezposrednio te puszki?
Ostrosc to jedno, a szumy drugie, nie wiem po co dali wyzsze czulosci, jak z pozostalymi kiepsko, pod tym wzgledem 5D bije na glowe 50D.
może kupiłeś ten opisany egzemplarz ;) http://www.canon-board.info/showpost.php?p=656970&postcount=58
mieszko_1vp
04-06-2009, 21:22
ok to specjalnie dla Ciebie napisze, ze 50D to super sprzet, nie ma nic lepszego na swiecie,
To ja pójdę jeszcze dalej i specjalnie dla Ciebie Fotkę dodam ;)
i nie wieszaj sie-nie warto-zwłaszcza na pasku z napisem 50D
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img268.imageshack.us/my.php?image=kopiaimg4416.jpg)
ok to specjalnie dla Ciebie napisze, ze 50D to super sprzet, nie ma nic lepszego na swiecie, inni popelniaja blad i przeplacaja innymi modelami :) Mam nadzieje, ze teraz jestes zadowolony, ale jak zrobisz kiepskie zdjecie to nie bedziesz mogl zwalic winy na aparat :)
ps. o aberacjach nie zrozumiales co napisalem czy tylko udajesz?
No to się zdecyduj - najpierw piszesz,że 50'tka jest kiepska, teraz że cudowna... :lol: :lol: :lol:
A poważnie już - proste, że 50'tka nie da aż takiego obrazka jak 5'tka. Z tym nie polemizuję. W tym wszystkim jednak jest kwestia, z którą się nie zgadzam i jest to:
Uwazam 50D za wypadek przy pracy Canona.
Jakosc zdjec w porowaniu do 5D jest tragiczna.
Panie Airborne podaj dokładnie ile miałeś tych aparatów z tą samą usterką bo z lekka jestem przerażony?
airborne
08-06-2009, 22:21
jeden
Nie zgodzę sie z tym, ze 50d niczym pozytywnym się nie wyróżnia od 40D. Kupiłem 50D ponieważ wg. mnie ceny 4,8-5,5kzł za używane 5D to niestety rozbój. Posłuchałem Towersa który mówił ze iso 3200 z 50D przy poprawnym naświetleniu jest bardzo dobre i sie nie zawiodłem.
Zdjęcie nie przedstawia artyzmu, pokazuje jedynie jakość matrycy w 50D w sRawie oraz ilość szczegółu który pozostaje:
http://www.akustyka.info/anzaq.jpg
A tu JPG prosto z aparatu na którym widac ze szybciej "wysiada" optyka(T12-24) niz matryca.
http://www.akustyka.info/IMG_0269.JPG
MM-architekci
18-06-2009, 00:00
Coz , nie powiem ze programowe iso3200 z 5d jak dla mnie wypada lepiej mowiac szczerze , moze nie wiele , i faktycznie to jest niezle ale jednak
MM-architekci IMO tez bym wolał 5D ale niestety ceny i stan obecnych aparatów to koszmar. Dodatkowo chciałem miec duzo lepszy AF niz ten co posiadam w 30D.
MM-architekci
18-06-2009, 08:39
No za te 5k mozna kupic ezgemplarz w bdb stanie , czy to jest chora cena , wedlug mnie nie i tak bym do tego nie podchodzil , ale jak jestes zadowolony to dobrze ;].
nie no super watek, tylko czemu nie ma wlasciwego tytulu
"Canon 50d- przepraszam ze kupilem ;-)"
Mam i stare znienawidzoen 5d i nowe znienawidzone 50d.
Stare nienawidza wlasciciele nowego 5dmkII a nowe 50d wlasciciele 40d. Tylko po co tyle jadu.... polityka Canona jest znana wszystkim na tym forum ...
Uzywam jednoczesnie tych dwoch korpusów bo pomimo ich zblizonej budowy to dla mnie sa to dwa rozne aparaty....
50d traktuje reportersko z zoomem, lampa a 5d ze stalkami.
Nie wydam kasy aktualnie na Dsa wiec w podobnej wadze i objetosci nosze dwa body, gdzie 1 obiektyw (stalka) pelni dwie rozne funkcje .... i jedno co zauwazylem przy szybkich zdjeciach tzw jpg.... zdjecia z 50d prosto z puszki z tymi samymi wgranymi presetami w profilach sa jakby bardziej gotowe do pokazania a te z 5d potrzebuja suwaczków ....
i wiem co mówie bo siedze aktualnie nad powaznym zleceniem z ktorego mam 2200 strzałow do obrobienia ...
milej zabawy
Kolekcjoner
19-06-2009, 02:22
Stare nienawidza wlasciciele nowego 5dmkII a nowe 50d wlasciciele 40d. Tylko po co tyle jadu....
O przepraszam ;) ja mam 40D, kolega 50D/* i mnie się bardzo 50D podoba :).
/* - sam mu go zresztą poleciłem, bo uważam że to jednak lepiej dopracowane body niż 40D.
Nowy na forum wita wszystkich serdecznie
Być może zdjęcia wykonane w "identycznych" warunkach z pełnej klatki 5d są piękniejsze niż z 50-tki, są mniej zaszumione na wyższych iso itp. a "wszystko" przez ten cholerny marketing i gonitwę za pikselami w 50ce ...ale czy już redukując zagęszczenie pikseli i wykonując zdjęcia w sRAWach nie otrzymamy równie pięknej lub zbliżonej plastyki z 5d?
To pytanie chciałbym skierować do osób które rzeczywiście pracują z 50tką używając w pracy iso powyżej 400/800 np. "ślubnych reporterów " , zwłaszcza osób które miały zdecydowanie bliższy niż palpacyjny kontakt z obydwoma modelami jednocześnie.
Natomiast Panowie "teoretycy", którzy przeglądają niniejsze forum i którzy tylko czekają na możliwość kliknięcia w klawiaturę i napisania całej prawdy o sprzęcie nie wywołując z jego udziałem ani jednego w/w sRAW-a mogą chwilę odpocząć ;-)
ale czy już redukując zagęszczenie pikseli i wykonując zdjęcia w sRAWach nie otrzymamy równie pięknej lub zbliżonej plastyki z 5d?
.nie.
.nie.to ja moze na zachete (bo kolega tak jakos skromnie) i troche prowokacyjnie zapytam czy wiesz co to ta "plastyka"? Chodzi mi o uzasadnienie odpowiedzi na podstawie wyjasnienia tego pojecia.
MM-architekci
19-06-2009, 11:39
to pojecie wzgledne ktore nie kazdy rozumie :D i wierzy w jego istnienie ;]
to ja moze na zachete (bo kolega tak jakos skromnie) i troche prowokacyjnie zapytam czy wiesz co to ta "plastyka"? Chodzi mi o uzasadnienie odpowiedzi na podstawie wyjasnienia tego pojecia.
...równie złosliwie odpowiem i mam nadzieję skończę te grafomańskie "popisy" o których brak do odpowiedzi na moje pytanie prosiłem.
..a jednak nie odpowiem, bowiem plastyka zdjęcia to, to ... z takiego 5d jest po prostu tak piękna , że czasami patrząc na niektóre zdjęcia wydaje mi się, że dostrzegam nie tylko trzeci ale i czwarty wymiar tego co rysuje na monitorze to pudło z dobrą stałką np. taką bardzo jasną 35ką ;-)
p.s. tylko ja chciałbym konkretów a nie lakonicznego zdawkowego nie :grin:
czy ktoś widział na zdjęciu z 50 po wywołaniu sRAWa trzeci wymiar ? ;)
p.s. tylko ja chciałbym konkretów a nie lakonicznego zdawkowego nie :grin:tylko jak konkretnie sie odniesc do niekonkretnego pytania? No bo w koncu przedmiotem zapytania jest ta niekonkretna plastyka. I stad pewnie te "popisy" :).
tylko jak konkretnie sie odniesc do niekonkretnego pytania? No bo w koncu przedmiotem zapytania jest ta niekonkretna plastyka. I stad pewnie te "popisy" :).
Czy pytanie o trzeci wymiar jest mało konkretne ? ;-)
moim zdaniem bynajmniej ...a na pewno nie dla osoby, która przynajmniej raz kiedyś była w stanie dostrzec to "zjawisko" ;-) ..a nie tylko literki na klawiaturze, które tak szybko się wciska zanim się pomyśli głębiej ..a może to zwykła złośliwość lub prowokacyjna ignorancja fotograficzna aby "nowego" sprowadzić na ziemię, ehh...
czy wiesz co to ta "plastyka"? Chodzi mi o uzasadnienie odpowiedzi na podstawie wyjasnienia tego pojecia.
wiem ale nie będę opisywał i myślę, że każdy podpinający dobre szkło pod 5D to wie.
czy ktoś widział na zdjęciu z 50 po wywołaniu sRAWa trzeci wymiar ? ;)
nie :mrgreen:
dla uzupełnienia napiszę, że posiadam 50d oraz 5d2 a do tego m.in. 24L oraz 50L... w sumie niezbyt długo ale jednak, chyba że ktoś ma dłużej i zauważył :)
wiem ale nie będę opisywał i myślę, że każdy podpinający dobre szkło pod 5D to wie.
dla uzupełnienia napiszę, że posiadam 50d oraz 5d2 a do tego m.in. 24L oraz 50L... w sumie niezbyt długo ale jednak, chyba że ktoś ma dłużej i zauważył :)
Dzięki blum. Teraz jestem usatysfakcjonowany, ale może ktoś inny jednak dostrzegł ten trzeci wymiar z 50tki , może udało się komuś "wejść i wyjść ze zdjęcia" z 50tki czekam na takiego delikwenta i zdjęcia na dowód tego faktu ;-)
p.s. aby nie "zarumienić się" kiedy ktoś inny nie będzie mógł "wejść" do zaprezentowanego zdjęcia ..można dopisać, że zdjęcie "kolegi" i że "koleżanka" weszła do zdjęcia a "siostra" w końcu "go" zobaczyła ..ten trzeci wymiar ;-) :grin:
Skoro Kolega posiada i jedną puszkę i drugą, to w ramach chwili wolnego czasu proponuję (aby zakończyć te dywagacje, przypominające dyskusje nad wyższością Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi ;) ) pstryknąć ze 3-4 foty (tego samego motywu, podpinając te same obiektywy) i zamieścić 100% crop'y, co pozwoli samemu sprawdzić, jak te puszki mają się do siebie ;) Co Ty na to?
Pozdrawiam
Co Ty na to?
nie widze problemu ale zaraz zacznie sie na forum temat o tym, ze nie warto takiego porownania robic. 50ka na 5d da inne pole widzenia jak 50ka na 50ce, moge dac 50ke na 50d i 85ke na 5d najwyzej... piszcie co chcecie a postaram sie cos szybko strzelic.
nie wiem czy znacie ale byl taki fajny temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=16562) ;-)
nie widze problemu ale zaraz zacznie sie na forum temat o tym, ze nie warto takiego porownania robic. 50ka na 5d da inne pole widzenia jak 50ka na 50ce, moge dac 50ke na 50d i 85ke na 5d najwyzej... piszcie co chcecie a postaram sie cos szybko strzelic.
nie wiem czy znacie ale byl taki fajny temat (http://canon-board.info/showthread.php?t=16562) ;-)
Najlepiej 35L na cropa a na FFa przypnij 50L, 50tka dostałaby teoretycznie "fory" ale lekkie :grin:
A ... i ustaw cropa na sRAWy bo nie ma szans przy 5tce mimo forów !:smile:
W takim razie z niecierpliwością czekam na jakieś przykłady :)
I tak, jak napisał Zawrat - sRAW z 50D mile widziany :)
Najlepiej 35L na cropa
nie mam 35L :oops:
24L, 50L, 85 bezL
nie mam 35L :oops:
24L, 50L, 85 bezL
Blum ale Twoja koncepcja też będzie niezła, ogniskowa będzie prawie podobna czekamy na zdjęcia. Jeżeli o mnie chodzi to prosiłbym o wyższą czułość np. 800 no może nieco więcej :grin: i koniecznie sRAWy na 50tce bo nie ma szans bidulek :smile:
prosiłbym o wyższą czułość np. 800 no może nieco więcej :grin: i koniecznie sRAWy na 50tce
ok tylko jeszcze daj mi informacje czy ma to byc scena dobrze naswietlona czy chcesz jakies trudniejsze warunki.
ja teraz mykam z domu ale niebawem powinienem wrocic.
ok tylko jeszcze daj mi informacje czy ma to byc scena dobrze naswietlona czy chcesz jakies trudniejsze warunki.
ja teraz mykam z domu ale niebawem powinienem wrocic.
Chciałbym prosić o te "trudniejsze warunki" czyli takie w których chciałoby się nie używać lampy a wykorzystać jakoś to wysokie iso ...aby złapać chwilę na co najmniej "przyzwoitym poziomie" :lol:
Dziękuje z góry"
no i wrocilem dopiero teraz. Dzisiaj slub, jutro plener... moze przed koncem weekendu cos mi sie uda zrobic... cierpliwosci ;-)
wybór w tej chwili jest taki ze można kupić starego [zużytego] 5D lub krytykowanego przez wielu 50D zaiste księgowi Canona stawiają użytkowników C przed dramatycznym wyborem, kto wie czy nie aż takim żeby poszukać czegoś u konkurencji.....tylko szkiełek bardzo szkoda :(
MM-architekci
20-06-2009, 19:35
z tym starym ok z tym zuzytym przesadzasz , no chyba ze 30-40K np pstrykniec to juz zuzyty sprzet...
fahrenheit
20-06-2009, 20:44
fmagik, możesz kupić używanego 5d bo jego cena jesta stabilna i za ile kupisz za tyle mniej więcej sprzedasz jak się nie spodoba. A wtedy kupisz upragnione 50d ...
aby po niedługim czasie sprzedać je ze stratą bo wyszło 60d z nową porcją feature'ów a i tak nie robiące zdjęć tj jak FF
Wybrałem 50D bo nie było mnie stać jednocześnie dokupić coś szerokiego (obiektywy w stopce). Jednak w planach mam 24 1.4 i wtedy będę się pewnie na moją 50kę wkurzał wiedząc, że mogło to być 5D + 35 1.4 :)
Ale i tak uważam, że nie ma złych wyborów. Bo jak w szklarni pojawi się 24 1.4 to następny w kolejce będzie 5D II itd... :)
il Dottore
21-06-2009, 01:45
Na pewno zdrowiej inwestować w szklarnię niż w body, body za rok wyjdzie nowe a z dobrą szklarnią można poczuć komfort prawdziwego badylarza! :D
40D/50D czy może ktoś ma porównanie działania matrycy na wysokim użytkowym ISO tz 1600, 3200? po przejrzeniu wielu źródeł mam wrażenie że w tym zakresie lepiej radzi sobie 40D ?????????? może ma ktoś jakiś porównanie????
allxages
23-06-2009, 03:20
40D/50D czy może ktoś ma porównanie działania matrycy na wysokim użytkowym ISO tz 1600, 3200? po przejrzeniu wielu źródeł mam wrażenie że w tym zakresie lepiej radzi sobie 40D ?????????? może ma ktoś jakiś porównanie????
Jakich źródeł? Konkretnie? Szumy są zależne od sceny.
W warunkach laboratoryjnych 50D sprawuje się lepiej, ale różnica są tak minimalne, że aż można je pominąć.
Zdecydowanie zgadzam się z przedmówcą.
Zrobiłem porównanie 40D vs 50D dla ISO 1600 i ISO 3200.
Fotografowana była ta sama scena w trybie M aparatu czyli ta sama przysłona czas i obiektyw.
Po zmniejszeniu zdjęć do rozdzielczości 3000 pikseli na dłuższym boku wniosek jaki można było wysunąć to taki że poziom szumów jest zbliżony w obu aparatach.
Na pewno zdrowiej inwestować w szklarnię niż w body, body za rok wyjdzie nowe a z dobrą szklarnią można poczuć komfort prawdziwego badylarza! :D
Nie lubię takich uogólnień. To nieprawda co piszesz. Nie ma żadnej zasady co do większej zasadności inwestycji w szkła niż w puchę. Uważam, że pucha jest tak samo ważna jak szkła bez wartościowania. Nowe szkła też wychodzą co parę lat. W sektorze FF, który mnie interesuje nie puszcza się nowych modeli raz na rok.
Sam pogodziłem się z tym, że dziś zakup 5d mark1 jest niemożliwy. Chciałbym puszkę z FV, a tego już mi chyba nikt nie zaoferuje. To, co trafia na alle to sprzęt zamortyzowany i to czasem dość ekstremalnie. To są puszki, które w dużej mierze przez ostatnie lata orały na weddingach wiec nie ma złudzeń. Zacisnę więc zęby i pewnie pod koniec lata kupię 5d mkII. 50d i inne cropy absolutnie są poza kręgiem moich zainteresowań - ze względu na obrazek. To tak jeszcze a propos tego, że puszka mniej ważna od szkieł....
Merauder
23-06-2009, 09:41
Nie lubię takich uogólnień. To nieprawda co piszesz. Nie ma żadnej zasady co do większej zasadności inwestycji w szkła niż w puchę. Uważam, że pucha jest tak samo ważna jak szkła bez wartościowania. Nowe szkła też wychodzą co parę lat. W sektorze FF, który mnie interesuje nie puszcza się nowych modeli raz na rok.
Sam pogodziłem się z tym, że dziś zakup 5d mark1 jest niemożliwy. Chciałbym puszkę z FV, a tego już mi chyba nikt nie zaoferuje. To, co trafia na alle to sprzęt zamortyzowany i to czasem dość ekstremalnie. To są puszki, które w dużej mierze przez ostatnie lata orały na weddingach wiec nie ma złudzeń. Zacisnę więc zęby i pewnie pod koniec lata kupię 5d mkII. 50d i inne cropy absolutnie są poza kręgiem moich zainteresowań - ze względu na obrazek. To tak jeszcze a propos tego, że puszka mniej ważna od szkieł....
To zalezy na co kogo stac czyli jak to zazwyczaj w fotografii bywa, szkola kompromisu.
Jesli ktos wie, ze kupujac zestaw startowy przez dluzszy czas tj moze nawet 2 lata nie bedzie mogl sobie pozwolic to zawsze, ale to zawsze i nie ma tutaj wyjatkow wziasc lepsze szkla kosztem puszki, dlaaczego? Dlatego, ze w wiekszosci przypadkow ergonomie da sie obejsc (komfort kosztem mozliwosci), a dla 90% ludzi focacych amatorsko roznic w obrazie ostatecznie wypluwanym nie bedzie (nie mowie tutaj o stosunku FF do cropa). Tyle tylko, ze kupujac topowa puche bede latac z kitami. Co w przypadku tanszej puszki da im mozliowsc zakupu lepszych szkiel. A to z kolei da napewno lepszy obraz niz zestawienie lepsza puszka/badziewne szklo o mozliwosciach nie wspominajac. Przy zestwieniu gorsza pucha/lepsze szkla rowniez istnieje wieksza szansa rozwoju.
A amator ma zanik ? Czy inna przypadłość sprawi, że w odróżnieniu od zawodowca nie zauważy lepszej, dużo lepszej plastyki FF? Jaka ergonomia? Czym się różni 40d w ergonomii od 5d? Niczym. Kita do FF nie zapniesz. Więc nie wiem skąd ten argument. Każde inne FF z EF z pewnością wypluje lepszego jpg-a od każdego cropa ( z 1dIII włącznie) - o rawach nie wspomnę.
W redakcji miałem jakiś czas temu problem. Pozbawiony na krótko swoich puszek byłem zmuszony do pracy na xxxd firmowym. Na moich szkła, które uważane są za dobre. I co? I dramat.
Czym się różni 40d w ergonomii od 5d? Niczym.
Moze cie to zdziwi, ale sie rozni klawiszologia. Szczegolnie odczuwa sie to przy zmianie ISO i trybow.
To są twoim zdaniem drastyczne różnice? To weź do ręki 1d, najlepiej mark 1:)
W pierwszej piątce, którą miałem różnic z 40d nie ma chyba żadnych. Dwójki jeszcze nie mam.
Jakie drastyczne? :) Po prostu są i to właśnie między starą 5, a 40D. Pisałeś, że nie ma, a ja tylko dodałem, że są. Bez obrazy :)
airborne
23-06-2009, 11:38
Sprawdzilem kolejne 50D (kupione) i ta sama sytuacja co poprzednio jakoscia zdjec ustepuje znacznie. Potwierdzam wyrazne szumy (dodatkowe czulosci sa nic nie warte), widoczniejsze aberacje i dla mnie szczegolnie dotkliwy brak ostrosci (ogromna roznica z 5D).
Plusy 50D: prawie wszystko oprocz jakosci wypluwanego obrazu i mniejszych gabarytow.
Merauder
23-06-2009, 13:07
A amator ma zanik ? Czy inna przypadłość sprawi, że w odróżnieniu od zawodowca nie zauważy lepszej, dużo lepszej plastyki FF? Jaka ergonomia? Czym się różni 40d w ergonomii od 5d? Niczym. Kita do FF nie zapniesz. Więc nie wiem skąd ten argument. Każde inne FF z EF z pewnością wypluje lepszego jpg-a od każdego cropa ( z 1dIII włącznie) - o rawach nie wspomnę.
W redakcji miałem jakiś czas temu problem. Pozbawiony na krótko swoich puszek byłem zmuszony do pracy na xxxd firmowym. Na moich szkła, które uważane są za dobre. I co? I dramat.
Czytales chociaz to co napisalem cale czy po jednym zdaniu pisales tego posta?
Pisalem, ze nie tyczy sie to stosunku crop do FF. W obrebie jednej klasy puszki wypluwaja cholernie zblizonej jakosci obrazy. Zeby nie bylo nie scislosci dla mnie jedna klasa to np. crop.
A ty czytałeś tytuł wątku? Ja tu nie dywaguję o bliżej nieokreślonych puszkach, ale zestawieniu 5d versus 50d - to crop 1,6 przeciwko pełnej klacie. Trzymajmy się więc tematu.
allxages
23-06-2009, 14:51
himi: A co dałaby Ci lepszego pierwsza piątka w stusunku do deesa? Chyba, że o wagę się rozchodzi, ewentualnie backup...
Jasne, że potrzebny mi backup. Dokładnie to drugie body, do równoległej pracy, ale właśnie mniejsze i lżejsze. Albo 5d, a jak nie to jeszcze latem 5d mark2.
Merauder
23-06-2009, 15:02
A ty czytałeś tytuł wątku? Ja tu nie dywaguję o bliżej nieokreślonych puszkach, ale zestawieniu 5d versus 50d - to crop 1,6 przeciwko pełnej klacie. Trzymajmy się więc tematu.
Czytalem, tyle tylko, ze ty odniosles sie do mojej wypowiedzi jak bym zupelnie co innego napisal to raz,a dwa jak bys nie zauwazyl ludzie rowniez pytali tutaj o 5D kontra 40D/50D. W zwiazku z czym staralem sie rozwiac watpliwosci 40D/50D.
Nie chcę w to brnąć, uparcie stawiasz na swoim. OT.
Merauder
23-06-2009, 15:27
Nie chcę w to brnąć, uparcie stawiasz na swoim. OT.
Ale co tu do rzeczy ma stawianie na swoim? Czy moj poprzedni post nie tlumaczy wszystkiego doglebnie?
Piszesz, ze ja nie widze roznicy w jakosci obrazu pomiedzy FF, a cropem, gdzie ja pisalem o rznicach w obrebie cropa lub FF i jeszcze twierdzisz, ze uparcie stawiam na swoim. Gratuluje !!!
no i wrocilem dopiero teraz. Dzisiaj slub, jutro plener... moze przed koncem weekendu cos mi sie uda zrobic... cierpliwosci ;-)
blum... trzymam Cię za słowo ... nie ociągaj się zbytnio :wink:
staram sie jak moge ;-) jutro? :mrgreen:
Moze cie to zdziwi, ale sie rozni klawiszologia. Szczegolnie odczuwa sie to przy zmianie ISO i trybow.
Mi osobiście przestawienie sie na nowy układ zajęło pół dnia, więc chyba wielkiego problemu nie ma :). Nowa klawiszologia także bardziej mi odpowiada i widzę sens w zmianie.
Odnośnie dyskusji czy lepsza puszka czy lepsze szkła, to popieram tu himiego. Od czasu jak mam nową piatkę moje szkłą przeżywają druga młodość.
Spróbujcie zrobić takie same ujęcia 500D, 50D i 5DmkII tym samym szkłem i porównajcie. I niech ktoś potem powie, że lepiej mieć xxD i eLki. Zarówno aparat jak i obiektyw daje bardzo dużo.
Odnośnie dyskusji czy lepsza puszka czy lepsze szkła, to popieram tu himiego. Od czasu jak mam nową piatkę moje szkłą przeżywają druga młodość.
Spróbujcie zrobić takie same ujęcia 500D, 50D i 5DmkII tym samym szkłem i porównajcie. I niech ktoś potem powie, że lepiej mieć xxD i eLki. Zarówno aparat jak i obiektyw daje bardzo dużo.
W tym wątku chodzi o 5d mkI a nie II.Myślę że porównanie 50d vs 5dmkII na ewentualną korzyść tego pierwszego wypadłoby blado.
Mi osobiście przestawienie sie na nowy układ zajęło pół dnia, więc chyba wielkiego problemu nie ma. Nowa klawiszologia także bardziej mi odpowiada i widzę sens w zmianie.
Ależ zgadzam się z tobą w całej rozciągłości i na marginesie także popieram zdanie himiego.
Kolekcjoner
24-06-2009, 17:00
No ale może była zepsuta :lol:.
Z pewnością:)Była na pewno nie kompatybilna ze mną:)
Ja już wybrałem ,od dwóch tygodni C5D ,Fantastyczny sprzęt Pewnie są już lepsze ,szybsze kamery ,ale obrazek z tej puszki to jest magia .
Pozdrawiam
mastercheat
02-02-2010, 21:58
Kurcze i mnie dopadł dylemat,
brać nowe 50D+S20/1,8+S50/1,4
Czy
stare 5D+C28/1,8+C85/1,8
:(
Czy w starej 5D jest mikroadjustacja?
Kurcze i mnie dopadł dylemat,
brać nowe 50D+S20/1,8+S50/1,4
Czy
stare 5D+C28/1,8+C85/1,8
:(
Czy w starej 5D jest mikroadjustacja?
nie
stanowczo zestaw nr 2!
mastercheat
03-02-2010, 00:17
dzięki tak tez raczej zrobię. Mam tylko nadzieję, że ta dotacja jakoś wpadnie, no i że w przeciągu 2 m-cy trafię sztukę 5D z fakturką i oświadczeniem że nie była z dotacji, za 4500zł, z jakimś rozsądnym przebiegiem.
Od kilku dni mam 5d.. Piękna sprawa. Fotki jak za dobrych analogowych czasów. To fakt, stałki odżywają. Niemniej, konstrukcja ma już swoje lata...40d, którego się nie pozbędę, ostrzy błyskawicznie w sytuacjach, gdy 5d jest bezradny. Nie to że się nie da, po prostu w niektórych zastosowaniach to ma znaczenie. A i czyszczenie matrycy to dobry wynalazek. W 50d z kolei jest mikroregulacja, ułatwiajęca życie z niektórymi szkłami.... Najlepiej by mieć 50d z matrycą FF ;)
tezmarek
03-02-2010, 09:40
Najlepiej by mieć 50d z matrycą FF ;)
Dokładnie - 50D z matrycą FF (może być z 5D MKI) byłby świetnym aparatem ;). Oczywiście AF, mikroregulacja, odkurzacz, shutter lag, wyświetlacz itp. z 50D. Może kosztować tyle co 7D. Tyle, że takiego aparatu nie będzie...
Tyle, że takiego aparatu nie będzie...dlaczego? a D700?
tezmarek
03-02-2010, 19:04
dlaczego? a D700?
No... jest trochę droższy i bagnet jakby inny ;)
Zamieniłem 40d na 5d i uważam że bardzo duzo zyskałem. Obrazek, lepszy wizjer ( ten w 40d może i duży ale tragiczny ) i lepsze samopoczucie :) Co do AF to do moich zastosowań 5 idealnie sie nadaje i nie widzę tutaj dużej straty. Możę jest wolniejszy, ale celność ma podobną. Dodam że pracuje na środkowym punkcie
michael_key
21-07-2010, 12:37
Wszystko zależy od tego kto co potrzebuje bądź nie potrzebuje.
Ja dokonałem świadomego wyboru (może będę żałować). Nie zmieniam swojej 50-tki. Dlaczego? Doszedłem do wniosku, że samo posiadanie 5D to nie wszystko. Trzeba mieć szkła, dobre (drogie) szkła. Takowych z literką L raczej nie będę miał, bynajmniej nie od razu, więc po co taki korpus jak nie wykorzystam mocy w nim drzemiącej?! Nawiasem mówiąc nie miałem konkretnego porównania, więc trudno mi się wypowiadać na temat magii 5D. Samo posiadanie sprzętu to nie wszystko. Nie wykonuje zarobkowej fotografii, więc nawet nie wiem czy bym wykorzystał ten format matrycy z 5D i jej (opisywane przez wszystkich) zalety. Racjonalnie oceniłem, że potrzebuję korpusu uniwersalnego. Lubiąc Portrety, Krajobrazy i trochę Przyrodę świadomie zostaję z Cropem.
P.S. Ciekawe czy będę żałował tej decyzji ;-)
W końcu i tak kiedyś kupisz tą piątkę - gwarantuję :)
mialem ten sam problem i wybralem FF
Trzeba mieć szkła, dobre (drogie) szkła.
Popatrz chociażby na to co 5D wypluwa razem z 50/1.4 czy 85/1.8. No chyba, że to są drogie szkła dla Ciebie...
Też nie zarabiam tym sprzętem, a mam. Bo to frajda. Są jeszcze np. 17-40 i 70-200/4, które może już nie dają tego piątkowego "wow" (no może oprócz tych 17mm na FF, a nie jakieś 11mm na małej matrycy ;-) ), za odpowiednio 2kzł i 1,7kzł używane, często jak nowe, z gwarancją.
A piątka to nie jest korpus uniwersalny?
Witam, czytam tak ten wątek.. I chciałbym sie zapytać, o ile rzeczywiście zmiana bedzie miała jakis sens, bo o nią pytam - czy warto?
Mam 50D, + 17-55 2.8 / 50 1.8.. Nie jest problemem wielkim dla mnie sprzedać korpus i dolozyc tysiac złotych do piątki, lecz wiem iz nie podepne tych obiektywów, wiec moje pytanie brzmi, ile musiałbym zainwestowac w podobna jakość i podobne obiektywy? Czy w ogóle zmiana jest warta zachodu? 50'tka z 17-55 jak dla mnie spisuje sie bardzo dobrze, lecz jesli nie bylyby to wielkie koszta.. zmieniłbym. Tymbardziej ze trzymałem piątke w dłoniach i zdawałaby sie idealna, pomimo problemów z autofocusem..
sprzedajesz 50d za 2coś 17-55 za 2500. 50 1.8 zostaje. 5D kupujesz za 3500 czyli zostaje 1500zł za co możesz kupić 17-40 4L lub dołożyć ok1000zł i kupić 24-105 4L
Witam, czytam tak ten wątek.. I chciałbym sie zapytać, o ile rzeczywiście zmiana bedzie miała jakis sens, bo o nią pytam - czy warto?
Ja po roku uzytkowania 50D (amatorsko +- 8tys pstrykow) z T17-50 i C70-200/4 i kilku miesiacach mentalnej walki nad slusznoscia takowej decyzji sprzedalem body i szkla - zostalo mi 50/1.8 Kupilem starsza technologicznie konstrukcje, z kiepskim na bokach AF, bez mikroregulacji, z gorszym zakresem ISO, bez mozliwosci sterowania lampa z korpusu, bez automatu czyszczacego matryce - czyli 5D w swietnym stanie. I nie zaluje :)
Dokupilem 35/2 i 85/1.8 do kompletu i ciesze sie tymi obrazkami, ktore dostaje. Fakt, ze zgrzytam chwilami zebami , majac tylko taki zakres ogniskowych, ale po pol roku po zmianie jestem w 100% pewny, ze dobrze zrobilem.
W moim przypadku fotografia to hobby. I Absolutnie nie przeszkadzaja mi niskobudzetowe stalki z takim body, choc oczywiscie chcialoby sie lepiej i wiecej ;). Z czasem szklarnia sie rozbuduje, natomiast mam o wiele wieksza frajde z robienia zdjec 5-tka w porownaniu do 50D.
Decyzje musisz podjac sam.
Jesli wykorzystujesz wysokie ISO, mocno wycinasz kadry, potrzebujesz sprawnego AF z dobiegaczka, mnoznik polepsza ogniskowe dla zakresu tele, chcialbys miec jak najwieksza GO przy jasniejszych przeslonach, uzywasz bocznych punktow AF - mozesz poczuc zawod.
Ale to chyba jedyne argumenty na 'nie'.
Cala reszta jak najbardziej na plus
Pozdrawiam
San
Posiadam również 50D i 17-55/2.8 i dla mnie różnica pomiędzy 5D a 50D jest zauważalna. Podpinane zamiennie 85-tką i T70-200 do 5-tki dają naprawdę super efekty, których na 50D nie mogłem osiągnąć. Nie twierdzę, że zdjęcia były dużo gorsze, ale te z 5-tki mają coś w sobie takiego co przyciąga uwagę. Może to ta mityczna "magia" pełnej klatki:-D.
Na tą chwile pozostanie zbierać jeszcze na szerszy kąt.
Dla mnie zmiana ma sens, jeżeli priorytetem jest jakość generowanego obrazka, a mniejsze znaczenie ma szybkości w serii, wyświetlacz, mikroregulacja i kilka innych nowościach 50-tki.
Pozdrawiam
Adamczyk
27-08-2010, 14:36
Witam podłączę się do tego wątku zapytaniem ponieważ stoję przed zmianą puszki jak i w ogóle systemu, przesiadka z Pentax k200d a więc spory skok w moim mniemaniu. Już miałem upatrzone 50d którego cena jest tu niezła około 800 eur (mieszkam w małej mieścinie w Irlandii) a tu dzisiaj właśnie szwendając się z nudów wchodzę do sklepiku którego w sumie nie odwiedzałem, prowadzi go fotograf miesjcowy, jeden z wielu, i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
Co mnie interesuje to portret zarówno rodzinny, mojej córki niespełna 2-letniej, ale także zdjęcia do portfolio modelek, pary, plenery ślubne, komunijne i takie tam. Ogólnie szeroki zakres portretowy. Posiadam też małe domowe studio, kilka lamp i zaczynam się bawić w strobist. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać mój dylemat? Co kupić?
Pozdrawiam
malkontent
27-08-2010, 15:21
Witam podłączę się do tego wątku zapytaniem ponieważ stoję przed zmianą puszki jak i w ogóle systemu, przesiadka z Pentax k200d a więc spory skok w moim mniemaniu. Już miałem upatrzone 50d którego cena jest tu niezła około 800 eur (mieszkam w małej mieścinie w Irlandii) a tu dzisiaj właśnie szwendając się z nudów wchodzę do sklepiku którego w sumie nie odwiedzałem, prowadzi go fotograf miesjcowy, jeden z wielu, i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
Co mnie interesuje to portret zarówno rodzinny, mojej córki niespełna 2-letniej, ale także zdjęcia do portfolio modelek, pary, plenery ślubne, komunijne i takie tam. Ogólnie szeroki zakres portretowy. Posiadam też małe domowe studio, kilka lamp i zaczynam się bawić w strobist. Czy ktoś pomoże mi rozwiązać mój dylemat? Co kupić?
Pozdrawiam
Kupuj !!!
Pozdrawiam
Do tego co piszesz to oczywiste, że 5d :-D
Adamczyk
27-08-2010, 23:37
Heh powiem tylko że duszę gościa bo ma też nówkę 24-105 L które sobie kupił do tego body, ale ma zamiar zostawić do Marka II. Jutro dostanę odpowiedź czy zasilę dumne grono Canonierów :-), byle nie zapeszyć.
i leży u niego na półce NOWY 5d Mk I który kupił dla siebie ale w końcu nigdy nie użył bo jest jak twierdzi Nikoniarzem. Aparat jest bez skaz prosto z folii tylko pewnie przeleżał kupę czasu, ale pełna gwarancja na niego jest na 100%. Uwaga teraz cena 1100eur. Co robić?
Gdybym miał podobny dylemat, nie zastanawiał bym się nawet minuty. Dokup do tego 85/1.8 USM na początek. Niedrogi, rewelacyjny obiektyw, który powinien wpisać sie idealnie w Twoje potrzeby. Po przesiadce z Pentaxa, na widok jakości obrazka, będziesz miał "notoryczny opad szczęki" co najmniej przez 5 miesięcy. ;)
P.S. Szkoda, że AMMarshall aktualnie jeździ po Polsce, a nie siedzi przy komputerze i nic w tym temacie aktualnie nie napisze. Już od 3 miesiecy ma "notoryczny opad szczęki" przy tym zestawie, a przesiadł sie z Canona, na Canona ;)
witam,
mam metlik w glowie ale postaram sie wyjasnic oco mi chodzi:
Canon 5D MkI + Tamron 28-75mm f2,8
a moze
Canon 50D + Canon 17-55mm IS f2,8 ?
W 90 procentach bedzie to do slubow sprzet.
Mam dwa aparaty 40D i 400D jako zapas.
mam tamrona 17-50 mm i Canona 50mm 1,4
wszystko przemawia za cropem bo sprzedam 400D. Boje sie tego AF w 5D bo ja nie robie tylko na centralnym AF.
Pomocy
WiatruMistrz
28-08-2010, 10:39
witam,
Boje sie tego AF w 5D bo ja nie robie tylko na centralnym AF.
Pomocy
Heh, nie wal takich tekstów bo wyjdzie że Canony to AF nie mają, miałem 350D i w 50tce wcale nie ma tak wesoło na bocznych jak przypuszczałem...5D to sprzęt od lat wykorzystywany do ślubów/portertów i nie powinneś się bać tej puchy tylko bardziej AF w tym tamronie hehehe bo ma badziewny. AF w 5D na bocznych jest gdzieś pomiędzy xxxd a xxd.
Do 50tki zapniesz najlepszy obiektyw pod kropa a do FF zapniesz dolną półkę chyba konkluzji nie musze wyjaśniać takich połączeń...
Na stałkach w 5D szczena opada bo wtedy plastyka zdjęć najbardziej jest uwidoczniona.
Ślubnie ? bierz piątkę ....co do af - nie jest doskonały ale było to podstawowe body największych polskich ślubnych swego czasu ..i dawało radę. Nie ma się IMO nad czym zastanawiać.
Adamczyk
28-08-2010, 14:10
No to klamka zapadła we wtorek (odpukać bom przesądny żeby nie zapeszyć) pomacam sobie moją nową śliczną piąteczkę. Oczywiście 85mm to pierwsze szkło jakie nabędę z powodu tej ogniskowej opuszczam Pentaxa ;-) bo bym nie wydolił finansowo.
Pozdrawiam i dzięki za szybką konsultację
hm... widze ze za ta 5 wszyscy
a ja mam teraz inny dylemat :)
postanowilem sie pozbyc samochodu, kupic duzo gorszy tylko po to zeby kupic jedno z trzech opcji :D
Canon 5D mk I + Canon 16-35L f2,8
Canon 5d mk II + Tamron 28-75 f2,8
Lub Canon 50D + Canon 16-35L f2,8
i co wy na to ?
postanowilem sie pozbyc samochodu, kupic duzo gorszy tylko po to zeby kupic jedno z trzech opcji :D
i co wy na to ?
Trochę dziwny wybór, bo wygląda to tak, jakby ci było wszystko jedno, czy masz UWA, czy standardowy zoom. Ostatnia propozycja odpada, bo to totalne marnowanie tego obiektywu - nie gorsze rezultaty uzyskasz z tamronem 17-50 (lub C17-55, jeśli AF sie liczy). Dwie pierwsze propozycje jednakowo dobre, ale jednak dość różne, więc tu wybieraj wedle własnych preferencji w kwestii ogniskowych.
UWA ? sorry nie znam pojecia.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak mniemam to Ultra Wild Angle ?
potrzebuje czegos do slubow i tyle nie chce 17 40L bo za ciemne a jaki inny podepne pod 5d ?
UWA ? sorry nie znam pojecia.
Jak mniemam to Ultra Wild Angle ?
potrzebuje czegos do slubow i tyle nie chce 17 40L bo za ciemne a jaki inny podepne pod 5d ?
Może 24-70/2.8 L :?:
o dziekuje nie wiedzialem ze taki jest :)
to co 5d mk1 + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
czy moze mkII i tamron a pozniej dokupic jak cos wpadnie Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
nie zalezy mi na filmach itp
o dziekuje nie wiedzialem ze taki jest :)
to co 5d mk1 + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
czy moze mkII i tamron a pozniej dokupic jak cos wpadnie Canon EF 24-70mm f/2.8L USM ?
nie zalezy mi na filmach itp
Osobiście jestem bardziej zadowolony z 5dmkII (wcześniej miałem 5d) i jak dokupisz 24-70/2.8L (dobry, ostry egzemplarz) powinieneś być bardzo happy :-P
a co rozni az tak bardzo mk1i mk 2 ?
i co wy na to ?
Z przedstawionych propozycji najlepsza IMHO jest :
bo dużo nowsza pucha i dający radę Tamron :D
a co rozni az tak bardzo mk1i mk 2 ?
Wg mnie znacznie na korzyść tak na szybko: większa liczba szczegółów, ISO używalne 3200, lepszy AF, lepsza obudowa w tym LCD, i jeszcze pewnie bym coś znalazł ;-).
clk odjechal , na podjezdzie zagoscila fiesta a ja mam dalej dylemat co kupic. pojade jutro podlacze canona 50mm 1,4, zrobie zdjecie cannonem 5d mkII potem zrobie to samo z 40d i zobacze jak wielka roznica bedzie.
pozdrawiam
matefusz
04-09-2010, 11:08
@szamac, zajrzyj tutaj (http://www.pixel-peeper.com/). Próbne zdjęcia większości canonowskich obiektywów na różnych korpusach.
dzieki za link, szkoda ze wiekszosc zdjeci to jakis koci amator nawstawial :)
Ja stoje przed decyzja o sprzedaniu 5d i kupnie 50d albo 7d, powod jest taki, ze w 5d zepsul mi sie wyswietlacz LCD mianowicie zdjecia wyswietlaja sie w dziwacznych przekoloryzowanych barwach.... Dziwna sprawa generalnie bo to juz drugi raz mi sie zrobilo, wczesniej jak tam mialem to kumpel, ktoremu pozyczylem 5tke zmienil karte i wyswietlacz znow zaczal dobrze dzialac. Ostatnio jednak biore aparat do rak wkladam karte i nie dosc ze LCD znow sie zepsulo to do tego jeszcze zacial mi sie pierscien ostrosci 50/1.4 ;/, (to juz druga powazna wada z ta 50tka... wczesniej af sie zepsul, wysylam do serwisu i sprzedaje i wiecej tego badziewia sie nie tykam...) I nie wiem co zrobic z 5d, wymienilem sobie matowke na ta do lepszego ostrzenia z jasnymi szklami ale i tak ostrosc siada w tedy kiedy ma ochote chociaz jak patrze przez wizjer i przymierzam sie dluzszy czas to co ma byc ostre wydaje sie ostre, a na zdjeciu i tak raz jest ostro, a raz nie. Moze to jakis FF albo BF nie wiem, kumpel mi mowil, ze moge miec przesuniete lustro. Dlatego tez teraz stoje przed decyzja sprzedac 5d i kupic nowy 7d albo 50d na gwarancji, bo jak w 5d ma mi sie ciagle cos psuc to dziekuje....
michael_key
15-09-2010, 21:37
No ja w najbliższym czasie będę miał podobny dylemat.
Będą dwie opcje...
1. dokupić 50 f/1.4 (Canon lub Sigma) + Canon 85 f/1.8
2. 5D i dokupienie 50 f/1.4 (Canon lub Sigma), ewentualnie zamiast 50 to Canon 85 f/1.8 i zamiana T 17-50 na T 28-75.
Będzie ciężko :-D
Witam wszystkich,
podobne dylematy zakupowe zaświtały i w mojej głowie, ale sytuacja trochę inna bo mam trochę sprzętu z żółtego obozu jednak coś mi strzeliło do głowy że chciałbym canona spróbować :-) Głównym powodem jest ciągłe utrapienie, ślęczenie przy obróbce nikonowych rawów i próby "zrobienia" kolorów które mi się podobają. Poza rawami fajnie byłoby mieć ładne jpegi prosto z puszki, a te ze starej piątki bardzo mi się podobają.
Obecnie mam D200 Nikkora 16-85Vr/3,5-5,6; Nikkora 70-210/4; Nikkora 35/1,8; Nikkora 85/1.8; i sabine SB-600. Niestety D700 jest na razie poza zasięgiem, a i sam nie wiem, czy che :roll:
Pod rozwagę brałem takie dwa uniwersalne zestawy:
5D mk1 + 24-105/4,
50D + 17-55/2,8 + 70-200/4
Pstrykam różności, krajobrazy przyroda, jakiś portret, coś w rodzinie (za kilka miesięcy pojawi się nowy model/ka :grin:) przykładowo jak na stronie w podpisie (choć dawno nieaktualizowana ).
Może ktoś wybije mi to z głowy, albo coś mądrego podpowie :mrgreen:
pzdr
MariuszJ
29-09-2010, 15:11
Witam wszystkich,
podobne dylematy zakupowe zaświtały i w mojej głowie, ale sytuacja trochę inna bo mam trochę sprzętu z żółtego obozu jednak coś mi strzeliło do głowy że chciałbym canona spróbować :-) Głównym powodem jest ciągłe utrapienie, ślęczenie przy obróbce nikonowych rawów i próby "zrobienia" kolorów które mi się podobają. Poza rawami fajnie byłoby mieć ładne jpegi prosto z puszki, a te ze starej piątki bardzo mi się podobają.
Obecnie mam D200 Nikkora 16-85Vr/3,5-5,6; Nikkora 70-210/4; Nikkora 35/1,8; Nikkora 85/1.8; i sabine SB-600. Niestety D700 jest na razie poza zasięgiem, a i sam nie wiem, czy che :roll:
Pod rozwagę brałem takie dwa uniwersalne zestawy:
5D mk1 + 24-105/4,
50D + 17-55/2,8 + 70-200/4
Pstrykam różności, krajobrazy przyroda, jakiś portret, coś w rodzinie (za kilka miesięcy pojawi się nowy model/ka :grin:) przykładowo jak na stronie w podpisie (choć dawno nieaktualizowana ).
Może ktoś wybije mi to z głowy, albo coś mądrego podpowie :mrgreen:
pzdr
Ciężko Ci coś doradzić - masz kompletny zestaw z subiektywnie tą jedną wadą - kolorami :) Może jednak popracuj bardziej nad domyślnymi presetami przy wołaniu?
Pewnie że po przejściu na FF czy tu, czy tam rezultat będzie podobny (wow-effect ;)). Zamiana na 50d z 17-55? Może lepiej zamień na swojego 17-55 bądź nawet Tamrona swojego 16-85?
Zywczok6
30-09-2010, 23:22
To właściwie i ja sie przyłącze... mam podobne dylematy z tym że ja już siedze w systemie podpięty od 3 lat. W tym momencie 450D... czuje ze nie ten obrazek... juz mi sie tak zdjęcia z niego nie podobają... AF sobie często nie radzi i brak użytecznego ISO 1600...
Szkła właściwie 2...
17-40 L
50 1.4
(+samyang 8mm do zabawy)
Zdjęcia... fotografia ślubna i portret.
W tym momencie ISO800 i F4 to max w kościele... no i bywa że to za ciemno :/
Zastanawiam sie nad
50D (dostałem propozycje 2500 z orginalnym gripem i bateriami) i sprzedać 450d-kupić 85 1.8 albo coś 28/30mm
5d - i zostawic w zapasie 450d jako że 5d juz w tak świetnym stanie nie będzie... zrezygnować z kupna szkieł i zapomnieć też o odłożeniu paru groszy do autka...
pozdrawiam wszystkich :)
To właściwie i ja sie przyłącze... mam podobne dylematy z tym że ja już siedze w systemie podpięty od 3 lat. W tym momencie 450D... czuje ze nie ten obrazek... juz mi sie tak zdjęcia z niego nie podobają... AF sobie często nie radzi i brak użytecznego ISO 1600...
Szkła właściwie 2...
17-40 L
50 1.4
(+samyang 8mm do zabawy)
Zdjęcia... fotografia ślubna i portret.
W tym momencie ISO800 i F4 to max w kościele... no i bywa że to za ciemno :/
Zastanawiam sie nad
50D (dostałem propozycje 2500 z orginalnym gripem i bateriami) i sprzedać 450d-kupić 85 1.8 albo coś 28/30mm
5d - i zostawic w zapasie 450d jako że 5d juz w tak świetnym stanie nie będzie... zrezygnować z kupna szkieł i zapomnieć też o odłożeniu paru groszy do autka...
pozdrawiam wszystkich :)
Podziwiam cię za deperację, zdjęcia ślubne na 450 w ciemnym kościele i podczas tortu ????????????????????????
Zywczok6
01-10-2010, 00:32
no a myślisz że lampy nie mam ?... tylko staram sie jej używać możliwie najmniej...
Zwyczok6, 50d to niezły aparat pod względem AF, mikroregulacji itp. Na sali w tańcach daje radę bez pudeł. Z doświetlaniem lampą również współpracuje bez problemów (jak się umie zestaw zestroić). Obrazek jaki produkuje bez lampy w tzw. trudniejszych warunkach też daje radę. ISO 1600 użyteczne, lecz ze szkłami 2,8 w średnio jasnych kościołach trochę brakuje czasów. Obrazek 3200 też idzie znieść. Jest OK.Szumy są widoczne, lecz na niedużych odbitkach pomijalne.
5d powolniejszy sprzęt. Na sali w tańcu nigdy nie próbowałem, nie miałem okazji.
Obrazek z serii ślubnych pooglądaj u ślubniaków. Pank w galeriach w początkach używał tego body i patrząc po efektach dawał radę.
Podsumowanie myślę, że będzie takie
50d super fajny wygląd i wszystko poza mega obrazkiem (choć ten jest ok) aparat w łapkach.
5d super fajny obrazek, a body to takie jakieś z zeszłego wieku czy coś.
Zrobiłbym tak kupiłbym 5d oraz 28/1,8usm (jako zestaw) i sprzedał 17-40. 450d będzie jako zapas lub jako drugie body z 50/1,4. Będzie super jasno i super ładnie. Oby fotograf tylko dawał radę z takim sprzętem :)) .
sorki miało być zywczok6, przepraszam
Zywczok6
01-10-2010, 13:41
spoko nic sie nie stało :) sami swoi :)
głupi nick wybrałem i tyle :D Rysiek jestem :D
Troche eLki mi szkoda sie pozbywać ze względu że zoom zawsze sie przydaje i przyzwyczajony do niej, a na 28 1.8 kaski raczej brak... troche szkieł mam za mało :/
135 2.8 Tair - będzie zabójczy na 5d... ale doostrzyć to już nie tak łatwo, a szkło posiadam i od czasu do czasu zakładam :)
no i strach przed tą starą epokowością 5d...
a z tym strojeniem lampy... jakoś ostatnio nie ufam elektronice i stroje nawet lampe manualnie :D byle sie synchro zgadzało a moc już manual :)
z tym Tairem to anpisalem odnośnie brkau typowej portretówki...
Ja myślałem, że będziecie mnie panowie na Canona namawiać, a tu nic :D
MariuszJ Tampona miałem i nie chce, Nikkor fajne ciężkie i drogie szkło, gavin ale to też żółtaczka pewnie będzie i nie wiadomo kiedy u nas bedzie :mrgreen: Plan mam taki, że poszukam niezajechanego 5d do tego 50/f1.4 i 17-40/f4L a później się zobaczy.
pzdr
Odświeżam :)
Mam okazje kupic 5d od znajomego u którego leży od dłuższego czasu w studio, kupił 5d mark II. Dodam, że teraz mam 50D i idzie do mnie 24-70 2.8 , obiektyw na cropie testowałem i tak średnio, duża będzie różnica z 5d? Trochę się obawiam, bo jednak bym zamienił coś nowszego na coś starszego. Aparat miałem w ręku i wygląda jak nówka, żadnej ryski nawet. Umówiłem się że jak dostanę 24-70 fizycznie to od niego pożyczę i zadecyduję czy zmieniam. Zaoferował cenę 3500 zł. Dobra cena? Na co mam zwrócić szczególnie uwagę
jak go będę testował? Pozdrawiam
jaki przebieg ma ta 5 ??
Nie wiem, czytałęm ze nie ma domowego sposobu sprawdzenia 5d, to pozycze go i dam do sprawdzenia na zytnia, ale wyglada na pierwszy rzut oka rewelacyjnie, jak nowka!!!
Mam go i testuje, rzeczywiście jest jak nówka :) Dzisiaj pojade na żytnią i sprawdzę przebieg. Mam tylko jeszcze pytanie jakie ISO najwyższe użyteczne
jest w miarę bez szumów? I mam problem ze ściągnięciem fotek z aparatu przez kabel, trzeba oprogramowanie?
Pozdrawiam,
Musisz TO (http://software.canon-europe.com/software/0039964.asp?model=) zainstalować. Życzę przyjemnego używania
Mam tylko jeszcze pytanie jakie ISO najwyższe użyteczne
jest w miarę bez szumów? I mam problem ze ściągnięciem fotek z aparatu przez kabel, trzeba oprogramowanie?
Ściąganie przez kabelek odpuścił bym sobie, wystarczy prosty czytnik kart, będzie sprawniej.
Co do Iso to juz musisz sobie sam na to odpowiedzieć porównując materiał z tym co aktualnie oferują nowe matryce.
Imho każde jest uzyteczne w tym korpusie, ale to tylko moje zdanie.
Wróciłem z żytniej aparat ma 26 tysiecy fotek, cena za jaką mogę kupić 5d to 3,5k a znajać zycie wyrwę go za 3k :) Patrząc na ceny 50d na allegro moze uda mi sie zrobić taką podmiankę bezgotówkowa :) Ciesze się niezmiernie i dzieki za rady.
PS. Zaraz jade do sklepu odebrac juz c24-70 i mnie [cenzura] na dluzszy czas :D
michael_key
11-02-2011, 14:16
Jedno słowa jakie mi przychodzi na myśl to... FARCIARZ:wink:
Tutaj nie ma co porównywać. A-PSC ma się po prostu nijak do FF i nie widzę sensu inwestować w półśrodki.
Tutaj nie ma co porównywać. A-PSC ma się po prostu nijak do FF i nie widzę sensu inwestować w półśrodki.
Mądry Polak po szkodzie, ale mi się pofarciło jak to napisał kolega michael_key.
Zobaczymy jakie będą rezultaty, teraz nic tylko się uczyć nowego sprzętu.
Mądry Polak po szkodzie, ale mi się pofarciło jak to napisał kolega michael_key.
Zobaczymy jakie będą rezultaty, teraz nic tylko się uczyć nowego sprzętu.
Ja tak ogólnie do wątku nawiązałem :]
Sprzętu uczyć się to za dużo nie trzeba, lepiej zdjęcia robić i uczyć się właśnie tego; )
Tak jak napisałeś - kto uzywał wcześniej Canona, ten nie ma sie czego uczyć :)
Fotki z 5D za to bezcenne. Też niedawno nabyłem z prrzebiegiem 5577 i już jestem zadowolony.
Mam dylemat i prosze Was o rade.
Foce amatorsko - imprezy rodzinne, znajomych, wakacje, wycieczki, czasem "portret dla cioci" :). Obecnie mam 50d + Tamron 17-50/2.8 + Sigma 30 mm/1.4 + Canon 70-200/4.0 + Walimex 8mm fish-eye i coraz czesciej mysle o lepszym body, glownie o FF. I tu mam pytanie, co byscie mi poradzili patrzac na moj system i potrzeby -
1. pozostac przy moim systemie na 50d, bo wystarczy
2. zostawic 50d i dokupic uzywana 5D mkI
3.sprzedac 50d i kupic 5D mkII, czy po prostu wystarczy
4. sprzedac 50d i kupic 5D mkI?
jakie szkielka byscie radzili w przypadku przesiadki na FF dla mnie?
bede wdzieczny za rady...
Pełna klatka to fajna rzecz, ale główny problem jaki widzę w Twoim przypadku to fakt, że masz praktycznie same szkła pod cropa, oprócz 70-200. Więc przesiadając się, bądź dokupując ff czeka Cię wymiana większości szklarni - kupić ff tylko po to aby używać z 70-200 to trochę bez sensu. Jaki masz budżet?
Taka wersja minimum jaka przychodzi mi tu do głowy, to wymiana 50d na 5d, zamiast tamrona - canon 17-40L, zamiast sigmy 30mm - canon 50mm f1.4. W połączeniu z posiadanym już 70-200 miałbyś już naprawdę przyzwoity i uniwersalny zestaw wycieczkowo-imieninowo-portretowy :)
Pozdrówka
lukasz5DmkI
10-06-2011, 14:10
Zależy od zasobności twojego portfela :) Wystarczyć powinno Ci 24-70 f/2.8 i 5D mkI z stałką 50 f/1.4
Ja bym polecił nie sprzedawać 50D, no chyba, że naprawdę czujesz się jakoś ograniczony przez tą puchę, która nomen omen jest całkiem spoko. Dla 5D (pomijam trudność wyrwania porządnego egzemplarza) poleciłbym taki zestaw 17-40, 50 1.4 albo czekać na wersję mkII vs 35 F2 coś w miejsce twojej sigmy, 85 1.8 i 135 F2 ewentualnie bez 135 ;) masz wtedy całkiem zacny zestaw stałek na portrety i imieniny a do tego 17-40 na wyjazdy wraz z np 85 masz lekki zestaw podróżny :)
Ja bym 50D nie sprzedawał, stałem przed tym dylematem czas jakiś temu i się pozbyłem. Od tamtego czasu niejednokrotnie brakowało mi większej ilości
zdjęć w seriach, mam wrażenie że 50D radzi sobie lepiej z wyższymi wartościami ISO, no i ma dużo lepszy wyświetlacz. Oczywiście 5D pod wieloma względami powala 50D, ale są sytuacje kiedy z wielką chęcią chwycił bym 50kę.
pzdr
Ja bym 50D nie sprzedawał, stałem przed tym dylematem czas jakiś temu i się pozbyłem. Od tamtego czasu niejednokrotnie brakowało mi większej ilości
zdjęć w seriach, mam wrażenie że 50D radzi sobie lepiej z wyższymi wartościami ISO, no i ma dużo lepszy wyświetlacz. Oczywiście 5D pod wieloma względami powala 50D, ale są sytuacje kiedy z wielką chęcią chwycił bym 50kę.
pzdr
naprawdę odnosisz wrażenie, że 50D mniej szumi/ więcej szczegółów ??? na rawach czy Srawach? Ja jakoś w porównaniu do swojego 40D zgoła odmienne zdanie mam, czterdziestka do 800 miód na 1600 już średniawo, 5D do 1600, a na 3200 trochę gorzej (choć tu ilość szczegółów zaiste spadała).
naprawdę odnosisz wrażenie, że 50D mniej szumi/ więcej szczegółów ??? na rawach czy Srawach? Ja jakoś w porównaniu do swojego 40D zgoła odmienne zdanie mam, czterdziestka do 800 miód na 1600 już średniawo, 5D do 1600, a na 3200 trochę gorzej (choć tu ilość szczegółów zaiste spadała).
Nie stwierdziłem tego jednoznacznie, ale dokładnie takie odnoszę wrażenie, ponieważ wydaje mi się że w moim 5d nie powinienem ustawiać iso większego niż 640 bo kaszani :) Jest jeszcze jedna opcja, jestem za bardzo wymagający :P
Dotyczy postu nr 381 (przepraszam że nie cytuję, jakoś przeoczyłem że to tasiemiec a nie nowy wątek, przepraszam za nieporządek)
Witam
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze, od paru dni jestem posiadaczem zestawu 5dmkII i 24-105 IS F4, a wcześniej miałem, mam 450D i między innymi takiego samego Tamrona, z którego to zestawu byłem zadowolony.
Jako całkowity laik i amator nie przeprowadzałem żadnych testów, tylko po prostu postrzelałem trochę fotek z ręki późnym wieczorem, przy oświetleniu pokojowym na auto iso.
I po tym ciekawym doświadczeniu buźka mi się nieustannie uśmiechała, fotki super, na iso 3200 (słabe oświetlenie) jakość lepiej niż dobra, ostre (a nie przebierałem w sklepie spomiędzy różnych egzemplarzy), po prostu nowa jakość.
Nie znam 50 d, ale w zeszłym roku porównywałem fotki z kursu surfingowego Dzieciaków zrobione przeze mnie 450 d i L 100 IS macro i zrobione przez kursowego fotografa, podobno profesjonalista, który pstrykał 7d z 100-400 L IS i mimo że mam wiele krytycyzmu do swoich pstryków to moje wydawały mi się lepsze. Powyższe doświadczenie zniechęciło mnie do kupna 7d.
Obecnie natomiast widzę, że mam sprzęt rzeczywiście pozwalający uzyskać nową jakość.
Jeśli Cię stać to bierz 5dmkII bez zastanowienia :)
Pozdrawiam
Smok
Ja bym wolal zostac przy 5d zamiast kupowac 5d mark II, pozbyc sie szkiel cropowych i za zaoszczedzona kase kupic 24-70, wtedy zestaw 5d 24-70 i 70-200 w zupelnosci wystarcza do prawie wszystkiego.
adam.cooly
18-06-2011, 06:57
jężeli uda Ci się sprzedać 50d oraz tamrona i sigme to kupuj 5D II i do tego 17-40L a będziesz bardzo zadowolony
Ttylko pytanie czy nową puchę 5d mkII + np używane 17-40 to nadal około 10k no może 9,5k nie wiem czy nie lepiej zainwestować w jakieś szkło do 50D albo szukać starej piątki, a za różnice prawie czterech koła wydać np. na 24 czy 35 L w zależności od tego co wolisz. Jakbyś pozbył się piędziesiątki, tamrona, sigmy to polecałbym taki zestaw docelowy pod FF - 5D mkI + 17-40 + 24L/35L + 50 1.4 + 85 1.8 + 70-200 i sądzę, że będziesz zadowolony, oczywiście konfiguracja na początek dowolna.
może Ci pomogę... w 5D mkI przeszkadza mi... wyświetlacz... jest fatalny... w porównaniu z 500D ... a z tego co kojarzę to taki sam jest w 5dmkII.. jeżeli chodzi o jakość zdjeć... powiem tak,... moja 17-40 dostała skrzydeł... o ile z 40D była średnim szkłęm porównywalnym z tamronem 17-50 to teraz jest żyleta... Nawet 50tka 1.8 nabrała skrzydeł... tak więc... 5DmkI to fajny aparacik o ile nie przeszkadza ci wyświetlacz... ja czasami lubie zobaczyć co sfociłem i czy kolorki są ok.. a ta tym niewiele widać... zwłaszcza w świetle słonecznym
w 5D mkI przeszkadza mi... wyświetlacz... jest fatalny... w porównaniu z 500D ... a z tego co kojarzę to taki sam jest w 5dmkII.
Nie jest taki sam. To ten sam ekran, co w 500D.
Nie jest taki sam. To ten sam ekran, co w 500D.
może źle się wyraziłem ale właśnie o to mi chodziło że 5DmkII ma ten sam wyświetlacz co 500D czyli.... wyświetlacz z którego można oceniać jakość kolorystykę i ostrość zdjęcia.... w przeciwieństwie do tego z mkI
lukasz5DmkI
19-06-2011, 19:01
Ja też 5D mkII nie polece , fajna pucha napewno bardziej multimedialna (filmy) . Ale nie widze dużych różnic .Twoja decyzja
Dziekuje wszystkim za opinie i uwagi! Jak zawsze biarac srednia ze wszystkich wypowiedzi wychodzi wypadkowa 0, choc tu jednak niewielka wiekszosc jest po stronie FF...
Ostatnio rozmawialem ze swoim znajomym ktory jest ze tak powiem z gornej polki PRO i mowil ze dla moich potrzeb 50D ma swoje zalety i 5D mkII ma swoje, wiec trudno stwierdzic co wybrac jesli chce sie miec jedna puszke, no chyba ze kupie 1Ds ....
Mysle ze narazie pozostane z tym co mam, a jak nadejdzie czas ze nie bede juz mogl spac, wtedy albo po prostu dokupie 5D mkII, albo sprzedam 50D, i kupie 1Ds'a :)
pozdrawiam!
R.
DAWIDSON
05-07-2011, 01:14
mam podobny problem,zastanawiam się czy warto wymieniać 50D na 5D II ?
sprzedać sigmy 10-20 i 30f/1.4 zostając przy 24-105 (ewentualnie wymienić go na 17-40) i 70-200. Jakie są znaczące różnice? pzodr
miałem podobny problem i ... do 50D dokupiłem 5dMKII i zostaję z 3ma puszkami +33v analog :)
Przeczytałam już połowę wątku i normalnie już mnie głowa boli od myślenia nad zmianą aparatu ;). Ja tak samo nie wiem, który wybrac. Przesiadałabym się z 1000d na 50d lub 5d (oczywiście używany, gdyż mnie po prostu nie stac) i pełna klatka mnie korci, zwłaszcza, że mam ef 50mm 1.8.
pełna klatka to fajna sprawa :) kupuj 5d - używane z małym przebiegiem i ciesz się obrazkiem
Ja zamienilem 50 na 5. Jedyna wada dla mnie jest to ze 5 jest wolniejszy, reszta na plus!
Jezeli nie pstrykasz rajdow to sie nie zastanawiaj.
hm a z przebiegiem 70 tys. warto wciaz brac? bo stoi po ladnej cenie, ale ten przebieg...
akurat zastosowanie bardziej portretowe, wiec szybkosc to tam ujdzie!
takisefotograf
12-02-2012, 18:05
hm a z przebiegiem 70 tys. warto wciaz brac? bo stoi po ladnej cenie, ale ten przebieg...
akurat zastosowanie bardziej portretowe, wiec szybkosc to tam ujdzie!
Wszystko jest kwestią ceny- jesli puszka zadbana,nie nosi sladów jakichś upadków,uderzeń to powinna jeszcze długo posłużyć
No chyba,że trzaskasz zdjęcia jako szalony to bym się zastanowił :)
Kwapiszon
20-02-2012, 14:42
Dawno wybrałem wyjście pośrednie, czyli aps-h mnożnik 1.3 Duża matryca, brak paskudnej winiety, solidny sprzęt. Nawet nie myślę o FF.
luc_october
20-02-2012, 15:42
Prosta sprawa.
5d do Portretu, fashion, reporterki typu ślubniaki.
50d wszędzie tam gdzie potrzeba większej ogniskowej i szybkości czyli ptaszki, sport, macro, samoloty itd.
5d vs 50d? Jeśli nie fotografujesz na CROP'ie to jak dla mnie sprawa prosta 5D
Zalezy co sie fotografuje, jesli zalezy komus na szybkim AF to 50d a jesli na bardzo dobrej jakosci zdjec w trudnych warunkach np koscioly itp to 5D. Nie mniej jednak nie twierdze ze 50d produkuje zly obrazek, uwazam ze kazdy z tych aparatow ma swoje zastosowanie.
placykumaster
10-03-2012, 20:19
Aj..co tu porównywać ?
Właśnie z 50d się kiedyś przesiadłem na 5d, mimo odklejenia się lustra i kiepskiego wyświetlacza pokochałem ten aparat, FF to FF:) mam jeszcze 500d, chyba ta sama matryca co 50d, naprawdę nie ma co porównywać.
A i ptaka też trafisz z 5d, bez przesady :)
Prosta sprawa.
5d do Portretu, fashion, reporterki typu ślubniaki.
5D MKI do reporterki ?? :roll:
sporo się naczytałem na temat jego możliwości do fotoreporterki ale w większości wypowiedzi nie doczytałem się pochlebnych opinii do tego zastosowania... owszem - MKII ale nie MKI
Uważacie, że tak nie jest ?
Mam 50D i nosiłem się z zamiarem przejścia na 5D MKI ale odwiedziono mnie od tego pomysłu...
Słabych 'doradców' miałem ?