Zobacz pełną wersję : Coś do wspomagania AF
no właśnie...
bardzo często zdarza mi się sytuacja w której autofocus zupełnie nie daje sobie rady, prawdopodobnie gdybym zmienił body (350d) to sytuacja by się zmieniła ale na razie nie mam kasy ;)
często używam zewnętrznej lampy błyskowej i muszę ustawiać ostrość na MF na czuja i potem liczyć że dobrze trafiłem ;) np tutaj: http://wieclawski.boo.pl/galleries/2008-10-17_snowjob/ niektóre zdjęcia są ok bo się udało, inne nie trafione bo AF nie działał i oko też słabo sobie poradziło..
zastanawiam się czy może któryś z producentów stworzył coś na kształt wspomagania af takiego jak jest w lampach canona? mam 580ex i gdy założę tą lampę to po prostu aż nie chcę się jej zdejmować bo af w końcu zaczyna działać ;) ale z drugiej strony wole ją mieć poza aparatem i cieszyć się fajnym światłem...
a może są jakieś tanie! lampy innych producentów mających to wspieranie AF? mógł bym wtedy ustawić ją na minimalny błysk w jakiś sposób podpiąć chiński wyzwalacz i cieszyć się i wspomaganiem af i zewnętrzną lampą?
proszę o pomoc i jakieś wskazówki sugestie z gatunku 'co by z tym fantem zrobić'? ;)
pozdrawiam
Wojtek Więcławski
zastanawiam się czy może któryś z producentów stworzył coś na kształt wspomagania af takiego jak jest w lampach canona? mam 580ex i gdy założę tą lampę to po prostu aż nie chcę się jej zdejmować bo af w końcu zaczyna działać ;) ale z drugiej strony wole ją mieć poza aparatem i cieszyć się fajnym światłem...
a może są jakieś tanie! lampy innych producentów mających to wspieranie AF? mógł bym wtedy ustawić ją na minimalny błysk w jakiś sposób podpiąć chiński wyzwalacz i cieszyć się i wspomaganiem af i zewnętrzną lampą?
az się prosi transmiter ST-E2 od Canona.
http://www.usa.canon.com/consumer/controller?act=ModelInfoAct&fcategoryid=141&modelid=8304
ma wspomaganie AF, a także wyzwoli bezprzewodowo 580EX (wprawdzie nie radiem, ale podczerwienią).
koszt około 600-700zł, ale jak dodasz cenę innej lampy (nie całkiem byle jakiej, bo musi mieć tryb manualny) + wyzwalacze radiowe to tez nie wyjdzie wiele mniej; a wspomnianym sterownikiem upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: wspomaganie AF oraz bezprzewodową kontrolę i wyzwalanie lampy 580EX.
Proponuję poczytać forum.Koledzy pięknie opisują jak korzystać z lampy.Czy to jako doświetlanie czy jako żródło światła podstawowe.Naprawdę polecam.trochę tego jest,
ale to jedyna droga.Podrawiam
Kolekcjoner
22-10-2008, 00:57
Jest tani sposób :). Kupujesz starą lampę np.: Soligor 380 - ma dobre wspomaganie (aparat nastawia ostrość nawet w całkowitych ciemnościach). Najlepiej jakby miała spalony palnik, a jeśli ma sprawny to nie problem go rozebrać i odłączyć. Lampa z dslr-ami nie działa (tzn. odpala zawsze z pełną mocą) ale wspomaganie działa już bez problemu. Z tego co wiem można ją kupić za grosze. Wtedy służy oczywiście tylko do wspomagania AF-a. Podejrzewam, że można nabyć i takie w których możesz regulować wielostopniowo siłę błysku lampy.
Miłej zabawy :).
Tezet-gdynia
22-10-2008, 01:06
A nie mozna w Custom settings gdzies ustawic zeby wspomagalo AF z zewnetrznej lampy ale nie blyskalo ?
pewnie ze mozna ;)
w menu aparatu, w custom function pozycja 07 zmien na "does not fire".
wtedy lampa dziala wylacznie jako wspomaganie AF.
fajny patent, sprawdza sie super szczegolnie na koncertach.
pewnie ze mozna ;)
w menu aparatu, w custom function pozycja 07 zmien na "does not fire".
wtedy lampa dziala wylacznie jako wspomaganie AF.
fajny patent, sprawdza sie super szczegolnie na koncertach.
W 350D o ktorym mowa niestety nie ma tej opcji. :(
W jedynkach jakoś nie mogę znaleźć tej opcji, może ktoś pomoże...Does not fire..please:)
A jedynki mają lampę wbudowaną ? Siakieś nowy chyba porobili ;)
Ależ ja mówię o EX-ie 580-tym, czasem zdałoby się samo wspomaganie.
Helou
Ależ ja mówię o EX-ie 580-tym, czasem zdałoby się samo wspomaganie.
W 40D: Flash control/Flash firing = disable
W 1DsIII External Speedlite control/Flash function setting/Flash firing = disable
1d mkII? Za diabła nie znajduje opcji wylaczenia błysku flesza zewnętrznego.
to wymuś w C.Fn lampy ustawienie TTL.
w 581EX - C.Fn #03 -> 1
w 582EX - C.Fn #05 -> 1
Nic, wali lampą, tyle, że w TTL:(
sebcio80
23-10-2008, 03:08
skoro jest taka opcja w 5D to powinna byc i w 1Ds mkII
chyba, że to a sama półka co 350D gdzie takiej opcje nie ma ;-)
czyli jednak jakieś tańsze lampy też mają wspomaganie AF!
to w sumie się ciesze bo może coś taniego uda się kupić ;)
tylko jeszcze jedno pytanie - jeżeli lampa ma wspomaganie AF to musi być dedykowana do canona żeby to wszystko razem działało? czy obojętnie jaką lampę z AF assist kupię to będzie działać?
i tak się zastanawiałem - w jaki sposób sprawić żeby podłączyć do aparatu tą lampę z powiedzmy zepsutym palnikiem i do tego chiński wyzwalacz?
będę chyba musiał jakiegoś elektronika poprosić o pomoc z wyprowadzeniem kabelka z lampy do wyzwalania jeszcze tego 'chińczyka' - jak sądzicie, czy to będzie trudne do zrobienia?
Kolekcjoner
27-10-2008, 20:29
tylko jeszcze jedno pytanie - jeżeli lampa ma wspomaganie AF to musi być dedykowana do canona żeby to wszystko razem działało? czy obojętnie jaką lampę z AF assist kupię to będzie działać?
Zdecydowanie musi być do Canona 8).
dawno temu miałem Nikosia Coolpixa 5700 (moja pierwsza cyfrowa maszynka do rejestracji obrazów - no może poza skanerem ;) ). W zasadzie największym problemem tego (robiącego z resztą bardzo fajne macrofoty) był af zupełnie niezdolny do pracy w ciemnych warunkach... Będąc młodym majsterkowiczem, kupiłem 3 chińskie zabawkowe laserki (takie breloczki). Wsadziłem je w małą plastikową obudowę i przykręciłem śrubą statywową. Były tak podłączone, że podświetlały środek kadru w momencie ostrzenia i znikały a momencie robienia zdjęcia. Podziałało to tylko chwilę, ale przez jakiś czas pomagało ;)
RyszardSwiderski
04-11-2009, 22:09
Tak się zastanawiam... Dlaczego w canonach nie ma wsparcia ta małą latareczką co jest wbudowana w body. W nikonie tak to działa. U nas włącza się ona tylko jak się otworzy wbudowaną lampę. A czasami mam założony na body tani transmiter do wyzwalania lamp bezprzewodowo i wtedy ta latareczka by się bardzo przydała. Właśnie w Nikonach tak to działa... To jest tylko kwestia zmiany w sofcie... Nie myśleliście nigdy o tym, żeby napisać do Canona, żeby takie coś zrobili...??
czy można wspomagać AF w 5d2 starą lampką 380EX ?
czy można wspomagać AF w 5d2 starą lampką 380EX ?
Można - 380EX ma dobry wspomagacz do 10m. 420EX, 430EX maja gorsze do 7m. Nowe 430 EXII ma już 10m.
Ale lepiej wg mnie kupić Yongnuo ST-E2 - wspomagacz na laserze dużo bardziej wydajny.
spoko , 380EX leży mi jeszcze od czasów analogowego 50E - czyli mam wspomagacz bez kosztów ;)
spoko , 380EX leży mi jeszcze od czasów analogowego 50E - czyli mam wspomagacz bez kosztów ;)
tylko że ta lampa będzie też niestety błyskać i żeby wyłączyć to błyskanie trzeba będzie wchodzić w ustawienia C-Fn aparatu.
dlatego ja - jak muszę - to używam jeszcze starszej lampki (też leżała w szafie od czasów analogowych) - speedlite 200E - nie jest EX czyli na 100% mi nie błyśnie, a wspomaganie działa 8-)
jedyne minusy to to, że wspomaga tylko punkt centralny, potrzebuje 4xAA i - jak na wspomagacz AF - to jednak jest dość duża :wink:
https://canon-board.info/imgimported/2011/09/canonspeedlite200e-2.jpg
źródło (http://www.dphotojournal.com/images/flash/canon-speedlite-200e.jpg)
dlatego docelowo jednak będzie trzeba pomyśleć chyba faktycznie - jak wspomniał szwayko - o jedynej możliwości, o chińskim ST-E2. tylko gdzieś coś czytałem, że z jego laserowym wspomaganiem AF jednak coś jest nie tak... ma ktoś tę zabawkę i może potwierdzić, że wspomaganie AF działa w 100% okay?
Podłączę się, jest coś w Canonie o równie mocnym wspomaganiu autofokusa, jak lampa 580 ex II? Miałem wcześniej 430EXI, ale wspomagacz był dużo słabszy ;)
mxw > w C-Fn mam że ma wspomagać
błysk wyłączyłem ze zwykłego menu - wspomaganie działa a lampa nie błyska
Janek1977
07-09-2011, 02:09
dlatego docelowo jednak będzie trzeba pomyśleć chyba faktycznie - jak wspomniał szwayko - o jedynej możliwości, o chińskim ST-E2. tylko gdzieś coś czytałem, że z jego laserowym wspomaganiem AF jednak coś jest nie tak... ma ktoś tę zabawkę i może potwierdzić, że wspomaganie AF działa w 100% okay?
Mam tą zabawkę i wszystko działa jak należy. Nie robiłem testów zasięgu, ale nie odczułem nigdy, że mi go (zasięgu) braknie. Generalnie bardzo polecam, kupiłem go właśnie po to żeby nie dźwigać ze sobą lampy jak nie jest potrzebna, a jednocześnie wspomagać czymś af i w tej roli spisuje się świetnie.
błysk wyłączyłem ze zwykłego menu - wspomaganie działa a lampa nie błyska
no w sumie tak.
tylko mi chodziłoby o coś takiego, że tylko wpinam/wypinam i wszystko działa, nic nie muszę grzebać w ustawieniach.
kupiłem go właśnie po to żeby nie dźwigać ze sobą lampy jak nie jest potrzebna, a jednocześnie wspomagać czymś af i w tej roli spisuje się świetnie.
no to super. 8-)
tylko - no właśnie - gdzieś ktoś pisał, że chińczycy trochę popłynęli i zastosowali w tym swoim ST-E2 za mocny laser do wspomagania AF - i lepiej nim nie dawać za bardzo po oczach. no tak, ale jak się foci głównie ludzi i portrety, to właśnie AFem celuje się prosto w oczy i to czasami z metra. :roll:
więc jak to jest?
możesz może zrobić przy okazji fotkę wzorka AF z tego ST-E2?
Janek1977
07-09-2011, 16:43
...
możesz może zrobić przy okazji fotkę wzorka AF z tego ST-E2?
Jasne - zrobię w piątek, bo dopiero wtedy przychodzą do mnie zamówione obiektywy. Mogę zrobić porównanie z 430EX.
czyli przy laserowym lepiej żeby osoba fotografowana zamykała oczy na czas ostrzenia
tak na marginesie - czy każde body ma "oczko doświetlające" w tak idiotycznym miejscu jak 5d2 ?? jak trzymam aparat to dokładnie zasłaniam to małe coś :/
Jasne - zrobię w piątek
super, to czekamy 8-)
czyli przy laserowym lepiej żeby osoba fotografowana zamykała oczy na czas ostrzenia
tia, jasne.
no ale właśnie o to mi chodzi - po co wspomaganie AF, które można wykorzystać tylko do fotografowania kwiatków. :roll:
czy każde body ma "oczko doświetlające" w tak idiotycznym miejscu jak 5d2 ??
ale to jest kontrolka samowyzwalacza.
wtedy aparatu się zazwyczaj nie trzyma w ręku.
innej funkcji sobie jakoś nie przypominam, bo chyba nikt (w tym gronie) nie będzie jej używać jako RCO :wink:
i szczerze mówiąc nawet nie wiem, czy 5D2 ma tę "funkcję".
prawdziwe oczko doświetlające (AF) miał 50E. i to była bajka :p
heh masz rację - czujnik i kontrolka samowyzwalacza - nie wiem skąd mi się ubzdurało że to ma być emiter światła do AF :D
50E miałem , zakończyło żywot u mnie po złamaniu zamka klapki - ale ma drugie życie bo niedawno je sprezentowałem komuś kto jeszcze go poużywa ...a 380EX mam dokładnie z czasów 50E :)
Tezet-gdynia
07-09-2011, 23:03
ale to jest kontrolka samowyzwalacza.
wtedy aparatu się zazwyczaj nie trzyma w ręku.
innej funkcji sobie jakoś nie przypominam, ....
A ona nie dziala jako system redukcji czerwonych oczu tez przypadkiem;-)? (nie wiem po co skoro 5d mkII nie ma lampy wbudowanej, ale inne modele tego uzywaja w ten wlasnie sposob i opisuje to chyba instrukcja:mrgreen:)
ech tak to jest... jak już pisałem w innym temacie na CB piątkę mam krótko ...instrukcji jeszcze nie przeczytałem - jak widać było wyżej :)
dla zainteresowanych porownanie wzoru rzucanego przez Canon ST-E2, 580EXII i 430EXII
proporcje zachowane, przy wszystkich 3 fotkach oba aparaty staly w tych samych miejscach, odleglosc to okolo 0,7m a wzorki rzucane na brazowe kartonowe pudlo
moge miec jeszcze dostep do starej 430EX i porownac jak to tam wyglada, ale to dopiero za pare dni
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img695.imageshack.us/img695/431/afbeam.jpg)
dla zainteresowanych porownanie wzoru rzucanego przez Canon ST-E2, 580EXII i 430EXI
wow, dzięki! no nieźle to wygląda 8-)
jeszcze tylko powiedz jakie miałeś aktywne punkty AF w aparacie (bo od tego zależy rzucany wzorek). i obie lampy rzucały pasek pionowo?
no to widze ze codziennie sie uczymy czegos nowego, bo nie mialem pojecia ze wzorek jest rozny dla roznych wyborow punktu AF. Podpialem wlasnie 580II do 5dII i rzeczywiscie jest inaczej dla centralnego, inaczej dla bocznego i jeszcze inaczej dla wszystkich
Teraz jest za widno ale wieczorkiem przefoce jeszcze raz wszystkie ustawienia, chyba roznic miedzy 5dII a 40D nie powinno byc, ciekaw za to jestem czy bedzie cos inaczej w 7D ze wzgledu na inna budowe AF w tym body, ale to moze w weekend uda sie zrobic
natomiast 430EXII dopiero po weekendzie, bo brat zabral w gory na pare dni
dzis przed polnoca powinny byc wzorki ST-E2 i 580EXII z roznymi ustawieniami punktow AF
Janek1977
09-09-2011, 16:14
Podpowie mi ktoś jak zrobić zdjęcie wzorka? :-?
strideer
09-09-2011, 16:32
Drugim aparatem?
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
OK to dzisiaj juz wzorek z roznymi punktami AF wybranymi w body, dzis tylko 580EXII i ST-E2, bo 430EXII pojechala na wycieczke, wroci po weekendzie to sie dorobi
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/2032/afbeam21024px.jpg)
1. 580EXII z wybranym centralnym pkt AF lub gornym srodkowym lub dolnym srodkowym
2. 580EXII i wlaczone wszystkie punkty AF
3. 580EXII i wlaczony jeden z bocznych punktow, obojetnie ktora strona, moze byc skrajnie boczny lub ktorys z gornych/dolnych bocznych
4. Canon ST-E2 tutaj kazda kombinacja punktow AF daje ten sam wzorek
testowane na 5dII i 40D i na obydwu zachowuje sie tak samo, ST-E2 zawsze daje ten sam wzorek obojetnie ktory punkt AF jest wlaczony w danym momencie
PS. obrazek 1024px i 292kb
no to widze ze codziennie sie uczymy czegos nowego, bo nie mialem pojecia ze wzorek jest rozny dla roznych wyborow punktu AF.
canon jest czasami inteligentniejszy niż można by sądzić na pierwszy rzut oka :mrgreen:
ciekaw za to jestem czy bedzie cos inaczej w 7D ze wzgledu na inna budowe AF w tym body
nie sądzę... wymagałoby to też zmian w lampach. ale może w 580EX3 będzie coś nowego dla 7D i .... 3D? :roll:
A ona nie dziala jako system redukcji czerwonych oczu tez przypadkiem;-)? (...) inne modele tego uzywaja
masz rację, jak jakiś fotograf tego używa, to należy go nazywać "modelem" ;)
OK to dzisiaj juz wzorek z roznymi punktami AF wybranymi w body, dzis tylko 580EXII i ST-E2
no super!
dzięki za piękny kawał dobrej roboty 8-)
teraz już nikt nie powinien mieć wątpliwości, jak wygląda wzorek wspomagania AF w canonie. no i też nikt nie powinien mieć wątpliwości, że jest to wspomaganie w kolorze czerwonym, a nie podczerwonym, skoro możemy je zobaczyć. :idea:
no to teraz brakuje nam już tylko do porównania wzorka z chińskiego yongnuo ST-E2...
Jasne - zrobię w piątek, bo dopiero wtedy przychodzą do mnie zamówione obiektywy. Mogę zrobić porównanie z 430EX.
czekamy, czekamy... :roll:
nie posiadam chinskiego odpowiednika ST-E2 i w najblizszej przyszlosci nie planuje, na liscie zakupow jest pixel king no ale tam to jest latarka a nie wzorek :) wiec nie bedzie co focic
Janek1977: co do zrobienia zdjecia wzorka to najlepiej w nocy lub w b.ciemnym pomieszczeniu, jeden aparat na ISO 50/100 i zeby mial czasy rzedu 2-3s [jakas korekcja moze byc wyamagana, metoda prob i bledow] a w drugim tylko raz naciskasz spust tak zeby wzorek pojawil sie na ulamek sekundy i gotowe
ja jeszcze dla wygody wspomagalem sie wezykiem spustowym, jakzeby inaczej firmy yongnuo :)
Kolekcjoner
15-09-2011, 18:42
canon jest czasami inteligentniejszy niż można by sądzić na pierwszy rzut oka :mrgreen:
Ciekawa sentencja mogła by być mottem całego forum ;):mrgreen:.
Janek1977
17-09-2011, 03:00
Janek1977: co do zrobienia zdjecia wzorka to najlepiej w nocy lub w b.ciemnym pomieszczeniu, jeden aparat na ISO 50/100 i zeby mial czasy rzedu 2-3s [jakas korekcja moze byc wyamagana, metoda prob i bledow] a w drugim tylko raz naciskasz spust tak zeby wzorek pojawil sie na ulamek sekundy i gotowe
ja jeszcze dla wygody wspomagalem sie wezykiem spustowym, jakzeby inaczej firmy yongnuo :)
Dobra - dzięki i spróbuje wieczorem w niedzielę, bo w sobotę pracuję. Nie chciałbym wyjść na gamonia - po prostu nigdy mi głowy nie zaprzątała myśl o robieniu zdjęć wzorków AF, a chciałem zaoszczędzić sobie godzin prób ;-)
Janek1977
18-09-2011, 23:47
...spróbuje wieczorem w niedzielę Padła mi migawka lub mirror box, także nici ze wzorka Yongnuo - poczekamy jeszcze troszkę.
Witam
mam 380EX speedlite i Canona SX 10 IS
o ile e-ttl działa poprawnie oraz zoom to AF nie działa wogóle
tzn. wspomaganie AF wbudowane w lampę
i stąd moje pytanie:
czy to normalne, że SX 10 IS nie współpracuje do końca z tą lampa wspomagając AF i muszę liczyć tylko na wbudowany system AF?
Lampa została zakupiona po to żeby robić foty w trudnych warunkach oświetleniowych, a w takiej sytuacji to sie mija z celem.
tkosiada
05-04-2014, 23:39
nowe urządzenie w temacie wspomagania od Youngonuo YN12AF AF-assistant.
YONGNUO YN12AF AF-assistant – Focus Assist Light for Canon | FLASH HAVOC (http://flashhavoc.com/yongnuo-yn12af-af-assistant/)
na razie jest ogłoszenie, nie ma jeszcze ceny, obadamy