Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Paprochy w obiektywie...

lukaszn
20-06-2005, 05:11
Ostatnio zauwazylem, ze wmoich obiektywach (Canon 100mm f/2.8 i 24 2.8mm) paprochy, ktore sa bardzo upierdliwe na zdjeciach poczawszy od f/5.6. Nie wiem jak sie one tam znalazly ;) dodam tylko, ze sa to obiektywy w miare nowe i malo uzywane w tym jeden jest na gwarancji. Czy gwarancja obejmuje tego typu usterki? A moze ktos wie jak sie je pozbyc- rozkrecenie chyba nie jest dobrym pomyslem, bo probowalem i doszedlem do wniosku, ze konstrukcja jest zbyt skomplikowana aby to robic domowymi narzedziami? Poradzcie co robic, prosze.

McKane
20-06-2005, 11:14
A czy przypadkiem nie jest to syf na matrycy (o ile fotografujesz cyfra oczywiscie) ?

lukaszn
20-06-2005, 12:10
NIestety nie. Jak spogladam przez obiektyw pod swiatlo to widac w nim drobinki kurzu czy czegos tam ;(

jadeit
20-06-2005, 12:16
najlepiej chyba serwis
mogą to być także żywe organizmy, w sieci figuruja jako bodajże lens fungus,
ponoć wyżerają powłoki na szkłach,
w sieci są także service manuale czy konkretnie do tych szkieł sprawdze i dam linka

pozdrawiam

jadeit
20-06-2005, 12:20
tu o fungus'ach
http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/fungus/

tu partlisty (28mm znalazłem)
http://home19.inet.tele.dk/ne/manualer.htm

maverick
20-06-2005, 12:50
Dzień po odebraniu nowiutkiego 17-40L zauważyłem, że na przedniej soczewce, ale od wewnątrz jest rysa albo paproch przypominający włókno wełny. Sam nie wiem co to było. Było to widać pod słońce i strasznie wnerwiało. Obiektyw w sklepie wymienili bez problemu.
Tak poza tematem dodam, że to rewelacyjny sprzęt, szkoda że musiałem się na początku spocić ze strachu, ale trochę adrenaliny jeszcze nikomu nie zaszkodziło :)

Krzychu
20-06-2005, 12:55
NIestety nie. Jak spogladam przez obiektyw pod swiatlo to widac w nim drobinki kurzu czy czegos tam ;(

Tylko że te drobinki kurzu cały czas mogą być niewidoczne na zdjęciach pomimo ich istnienia na soczewce, a powodem paprochów na zdjęciach może być brudna matryca, szczególnie jeżeli dla różnych obiektywów pojawiają się w tych samych miejscach (sprawdź)...

McKane
20-06-2005, 13:06
Tylko że te drobinki kurzu cały czas mogą być niewidoczne na zdjęciach pomimo ich istnienia na soczewce, a powodem paprochów na zdjęciach może być brudna matryca, szczególnie jeżeli dla różnych obiektywów pojawiają się w tych samych miejscach (sprawdź)...

Dokladnie. To ze widac paprochy w szkle wcale nie musi oznaczac iz to sa te same co na zdjeciach. Przede wszystkim na fotach widac paprochy z matrycy ... mozesz to latwo sprawdzic nie podpinajac zadnego szkla i cykajac fotke przy roznych przyslonach

canis_lupus
20-06-2005, 13:14
Powiedz mi jak cyknąc fote przy danej przysłonie bez zapiętego szkła?!

McKane
20-06-2005, 14:02
Powiedz mi jak cyknąc fote przy danej przysłonie bez zapiętego szkła?!

Hehe to mi sie udalo :)

Generalnie jednak probujac wybrnac powiem ze mozna wsadzic kartke z dziurka ... im mniejsza dziurka tym wieksza przyslona ;) I w ten sposob da sie przeprowadzic test bez obiektywu przy roznych przyslonach.

A tak serio to byl skrot myslowy oczywiscie. Mozna przetestowac bez szkla badz tez na innym dowolnym obiektywie przy roznych przyslonach.