Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Paprochy w obiektywie...

lukaszn
    Guest

Domyślnie Paprochy w obiektywie...

Ostatnio zauwazylem, ze wmoich obiektywach (Canon 100mm f/2.8 i 24 2.8mm) paprochy, ktore sa bardzo upierdliwe na zdjeciach poczawszy od f/5.6. Nie wiem jak sie one tam znalazly dodam tylko, ze sa to obiektywy w miare nowe i malo uzywane w tym jeden jest na gwarancji. Czy gwarancja obejmuje tego typu usterki? A moze ktos wie jak sie je pozbyc- rozkrecenie chyba nie jest dobrym pomyslem, bo probowalem i doszedlem do wniosku, ze konstrukcja jest zbyt skomplikowana aby to robic domowymi narzedziami? Poradzcie co robic, prosze.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A czy przypadkiem nie jest to syf na matrycy (o ile fotografujesz cyfra oczywiscie) ?

lukaszn
    Guest

Domyślnie

NIestety nie. Jak spogladam przez obiektyw pod swiatlo to widac w nim drobinki kurzu czy czegos tam ;(

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

najlepiej chyba serwis
    mogą to być także żywe organizmy, w sieci figuruja jako bodajże lens fungus,
    ponoć wyżerają powłoki na szkłach,
    w sieci są także service manuale czy konkretnie do tych szkieł sprawdze i dam linka

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra
    Ostatnio edytowane przez jadeit ; 20-06-2005 o 12:25
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Dopiero zaczyna Awatar maverick

Domyślnie

Dzień po odebraniu nowiutkiego 17-40L zauważyłem, że na przedniej soczewce, ale od wewnątrz jest rysa albo paproch przypominający włókno wełny. Sam nie wiem co to było. Było to widać pod słońce i strasznie wnerwiało. Obiektyw w sklepie wymienili bez problemu.
    Tak poza tematem dodam, że to rewelacyjny sprzęt, szkoda że musiałem się na początku spocić ze strachu, ale trochę adrenaliny jeszcze nikomu nie zaszkodziło
    EOS 5D MIII, MI | 17-40/4L + 24-70/2.8L + 70-200/4L | 600EX-RT + 550EX

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lukaszn
    NIestety nie. Jak spogladam przez obiektyw pod swiatlo to widac w nim drobinki kurzu czy czegos tam ;(
    Tylko że te drobinki kurzu cały czas mogą być niewidoczne na zdjęciach pomimo ich istnienia na soczewce, a powodem paprochów na zdjęciach może być brudna matryca, szczególnie jeżeli dla różnych obiektywów pojawiają się w tych samych miejscach (sprawdź)...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu
    Tylko że te drobinki kurzu cały czas mogą być niewidoczne na zdjęciach pomimo ich istnienia na soczewce, a powodem paprochów na zdjęciach może być brudna matryca, szczególnie jeżeli dla różnych obiektywów pojawiają się w tych samych miejscach (sprawdź)...
    Dokladnie. To ze widac paprochy w szkle wcale nie musi oznaczac iz to sa te same co na zdjeciach. Przede wszystkim na fotach widac paprochy z matrycy ... mozesz to latwo sprawdzic nie podpinajac zadnego szkla i cykajac fotke przy roznych przyslonach

Pełne uzależnienie Awatar canis_lupus
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Powiedz mi jak cyknąc fote przy danej przysłonie bez zapiętego szkła?!
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez canis_lupus
    Powiedz mi jak cyknąc fote przy danej przysłonie bez zapiętego szkła?!
    Hehe to mi sie udalo

Generalnie jednak probujac wybrnac powiem ze mozna wsadzic kartke z dziurka ... im mniejsza dziurka tym wieksza przyslona I w ten sposob da sie przeprowadzic test bez obiektywu przy roznych przyslonach.

A tak serio to byl skrot myslowy oczywiscie. Mozna przetestowac bez szkla badz tez na innym dowolnym obiektywie przy roznych przyslonach.

Uprawnienia umieszczania postów