Zobacz pełną wersję : jaki filtr do 35mm f/1.4?
zamierzam kupic obiektyw 35mm f/1.4 i zastanawiam sie nad wyborem filtru. chodzi mi glownie o funkcje ochronne, bo w koncu obiektyw troche kosztuje. zalezy mi tez na braku spadku jakosci obrazu i utraty swiatla. latwosc czyszczenia bedzie kolejnym atutem. cena rowniez brana pod uwage, ale zdecydowanie zalezy mi bardziej na jakosci.
fotokor1
18-10-2008, 17:12
na mojej 35 Marumi DHG lens protect 3mm
Hoya UV DMC PRO 1 Digital - polecam. Mam i nie narzekam !
Hoya UV DMC PRO 1 Digital - polecam. Mam i nie narzekam !
a jak sie ja czysci? i czy widac roznice w jakosci obazu?
ja sie zastanawiam nad B+W 72mm UV Slim BW MRC Filter. ma ktos?
a jak sie ja czysci? i czy widac roznice w jakosci obazu?
ja sie zastanawiam nad B+W 72mm UV Slim BW MRC Filter. ma ktos?
Jakości w różnicy obrazu nie widać chyba, że powiekszysz obraz o 150% - być może wtedy coś zauważysz. Czyszczę go w prosty sposób - miękką szmatką delikatnie na niego chuchając. Nie pozostają żadne ślady czy też smugi. Na szczęście nigdy nie zbrudziłem go tak mocno, że musiałem użyć chemikalii - więc w tej kwestii się nie wypowiadam. Tej mój polecam - jeśli chcesz go mieć tylko jako ochronę przedniej soczewki to wystarczy. Pozdrawiam.
yogi-bear
25-10-2008, 21:56
Kiedyś miałem Hoyę, więcej nie chcę! Tragicznie się czyści. W mojej opinii B+W jest nieporównywalnie lepszy pod tym względem.
B+W MRC - nie do zdarcia i wytarcia. Miałem kiedyś same Hoye SHMC i ciągłe problemy z wycieraniem, w B+W żadnego problemu, poza tym a w testach najlepsza rozdzielczość, chyba nawet lepsza niż Heliopan.
Na co wam jakieś filtry ochronne na obiektywy? Nigdy nie używałem żadnego filtra a biegam ze szkłami po plenerach i na żadnym nie mam ani śladu na soczewkach. Szkoda kasy, a do tego zwiększają się odblaski, winieta i trochę transmisja światła pogarsza. Proponuję olać temat filtrów i po prostu robić zdjęcia z zawsze założoną osłoną przeciwsłoneczną to nic się nie stanie.
Im dłużej stosuję filtry UV tym bardziej dochodzę do takiego wniosku jak przedstawia MMM ,że faktycznie gdy ich nie używam (ale rozsądnie) nic złego się nie dzieje ;) i fotki jakby lepsze oby tak dalej :mrgreen:.
Inna sprawa ,że w sytuacjach bardzo extremalnych na pewno filtry UV ochroniły nie jeden obiektyw.
A na 35/14 mam heliopana SH-FMC i mogę tylko polecić.
czyli jest jakas zauwazalna roznica w jakosci nawet gdy stosuje sie filtry Heliopan czy B+W?
czyli jest jakas zauwazalna roznica w jakosci nawet gdy stosuje sie filtry Heliopan czy B+W?
Ja nie zauważyłem :shock:( a mam jedne i drugie) z tego co wiem to heliopan ma więcej powłok ( o 2 więcej) niż B+W .
no wlasnie sie zastanawiam pomiedzy Heliopan SH-PMC Multi Coated UV Protection Filter (£39.50) vs. B+W 010 UV MRC SL 72mm Ultra Violet Filter (Multi-Resistant Coating - Slim Mount) (£52.00). Co myslicie?
no wlasnie sie zastanawiam pomiedzy Heliopan SH-PMC Multi Coated UV Protection Filter (39.50) vs. B+W 010 UV MRC SL 72mm Ultra Violet Filter (Multi-Resistant Coating - Slim Mount) (£52.00). Co myslicie?
Nie potrzebny Ci filtr w wersji slim do 35/1.4 L (oszczedzisz 10£) porównaj z wersją B+W nie slim i wybierz co Ci bardziej pasuje a na pewno nie popełnisz blędu - obydwa są najlepsze na rynku :mrgreen: