Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: jaki filtr do 35mm f/1.4?

toguko
    Guest

Domyślnie jaki filtr do 35mm f/1.4?

zamierzam kupic obiektyw 35mm f/1.4 i zastanawiam sie nad wyborem filtru. chodzi mi glownie o funkcje ochronne, bo w koncu obiektyw troche kosztuje. zalezy mi tez na braku spadku jakosci obrazu i utraty swiatla. latwosc czyszczenia bedzie kolejnym atutem. cena rowniez brana pod uwage, ale zdecydowanie zalezy mi bardziej na jakosci.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

na mojej 35 Marumi DHG lens protect 3mm
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Hoya UV DMC PRO 1 Digital - polecam. Mam i nie narzekam !
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

toguko
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Hoya UV DMC PRO 1 Digital - polecam. Mam i nie narzekam !
    a jak sie ja czysci? i czy widac roznice w jakosci obazu?
    ja sie zastanawiam nad B+W 72mm UV Slim BW MRC Filter. ma ktos?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez toguko Zobacz posta
    a jak sie ja czysci? i czy widac roznice w jakosci obazu?
    ja sie zastanawiam nad B+W 72mm UV Slim BW MRC Filter. ma ktos?
    Jakości w różnicy obrazu nie widać chyba, że powiekszysz obraz o 150% - być może wtedy coś zauważysz. Czyszczę go w prosty sposób - miękką szmatką delikatnie na niego chuchając. Nie pozostają żadne ślady czy też smugi. Na szczęście nigdy nie zbrudziłem go tak mocno, że musiałem użyć chemikalii - więc w tej kwestii się nie wypowiadam. Tej mój polecam - jeśli chcesz go mieć tylko jako ochronę przedniej soczewki to wystarczy. Pozdrawiam.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Kiedyś miałem Hoyę, więcej nie chcę! Tragicznie się czyści. W mojej opinii B+W jest nieporównywalnie lepszy pod tym względem.

Uzależniony

Domyślnie

B+W MRC - nie do zdarcia i wytarcia. Miałem kiedyś same Hoye SHMC i ciągłe problemy z wycieraniem, w B+W żadnego problemu, poza tym a w testach najlepsza rozdzielczość, chyba nawet lepsza niż Heliopan.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na co wam jakieś filtry ochronne na obiektywy? Nigdy nie używałem żadnego filtra a biegam ze szkłami po plenerach i na żadnym nie mam ani śladu na soczewkach. Szkoda kasy, a do tego zwiększają się odblaski, winieta i trochę transmisja światła pogarsza. Proponuję olać temat filtrów i po prostu robić zdjęcia z zawsze założoną osłoną przeciwsłoneczną to nic się nie stanie.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Im dłużej stosuję filtry UV tym bardziej dochodzę do takiego wniosku jak przedstawia MMM ,że faktycznie gdy ich nie używam (ale rozsądnie) nic złego się nie dzieje i fotki jakby lepsze oby tak dalej .
    Inna sprawa ,że w sytuacjach bardzo extremalnych na pewno filtry UV ochroniły nie jeden obiektyw.
    A na 35/14 mam heliopana SH-FMC i mogę tylko polecić.

toguko
    Guest

Domyślnie

czyli jest jakas zauwazalna roznica w jakosci nawet gdy stosuje sie filtry Heliopan czy B+W?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów