Zobacz pełną wersję : używane 5d, proszę o wyleczenie
fahrenheit
15-10-2008, 19:59
witam, decyzja,że następna puszka to będzie 5d mark I zapadła. Szukam czegoś do 4k, więc raczej używane wchodzą w grę. Pytanie ogólne: czy wierzyć w zapewnienia o 50tys przebiegu (czy jechać na żytnią i to sprawdzić).
Pytanie szczegółowe, znalazłem egzemplarz za cenę mnie satysfakcjonującą <3,5k tyle,że jego wygląd mogę porównać do deski do krojenia po przejściu dzieciaka z ADHD nożem. Poprzecierany tam gdzie z przodu jest napisane canon, na sankach od lampy, bo bokach itd, itp.
Napalony jestem strasznie, ale też nie chcę bubla. Sprzedawca twierdzi,że daja 6 msc na sprzęt (pójdzie migawka - wymieni na gwarancji). Zadrapania to podbono efekt noszenia w jakieś arcyspecjalistycznej torbie (parcianej ?), która niby nie pokazuje co jest w środku (znaczy się wygląda jak szmata), kosztuje ok 500 i jest popularna w świecie foto. Czy ktoś może to potwierdzić,że coś takigo jest i powoduje takie spustoszenie w sprzęcie ? Dwa, właściciel pracuje dla jakieś gazety regionalnej , więc nie wiem jak do tych 50k klapnięc podchodzić (prawda li czy nie). Może jakiś doświadczny kolega bawiący się w zdj do gazety powie jak się w takim wypadku użytkuje sprzęt? klapie gdzie i ile popadnie?
Zawsze można kupić, jechać na Żytnią i jak się okaże,że jest 90 k klapnięć, dostrzelać 10k w 6 msc i oddać na gwarancji. Ile kosztuje badanie przebiegu i ewentualna wymiana migawki w 5d?
Pozdrawiam
Drugi probl
Popros o wyslanie zdjecia z tej puszki i sprawdz Exif ( darmowy program Opanda ) tam pokazuje przebieg.
Co do tych 10K to nie musi Ci wcale pasc migawka po takim przebiegu to jest tylko zywotnosc migawki ale czasem moze pasc pozniej. Widzialem juz aparat ktory po 600 zdjeciach mial do wymiany migawke ( wada fabryczna ) a kolega mial nikona d70s w ktorym po 170K zresetowal sie licznik i od zera liczyl liczbe klapniec ( teraz ma ok 200K i nadal na 1 migawce jedzie ). Pozatym nie wiem czy gwarancja obejmuje padniecie migawki bo to jest zuzycie elementu a nie wada ( to jakbys reklamowal klocki hamulcowe w aucie ze sie wytarly )
sir-torpeda
15-10-2008, 22:22
1. Nazwa torby? Wszystkie torby foto, nawet jeśli nie wyglądają jak torby foto (czyli np. Crumpler czy coś sygnowane logiem National Geographic albo nowe LowePro) mają jednak wyściółkę jakąś wewnątrz. Inaczej nie byłyby torbami foto, prawda?:-)
2. To, czy ktoś robi dla dużej czy małej gazety, wcale nie powie Ci, jak dany osobnik robi zdjęcia. Ja potrafię w ciągu całego dnia zrobić 200 klatek, ale potrafię też 200 klatek zrobić w 10 minut, przy realizacji 6/8 tematów dziennie. Jeśli jest to fotoreporter i używał 5D... Kurcze, nie liczyłbym na taki przebieg po prostu :)
3. Wytrzymałość migawki to fajna rzecz. Nikon D200 na którym pracuję ma 'wytrzymałość' na poziomie 150 000. Aktualnie na liczniku jest 270 000 i wciąż działa. To loteria.
Popros o wyslanie zdjecia z tej puszki i sprawdz Exif ( darmowy program Opanda ) tam pokazuje przebieg.
Co do tych 10K to nie musi Ci wcale pasc migawka po takim przebiegu to jest tylko zywotnosc migawki ale czasem moze pasc pozniej. Widzialem juz aparat ktory po 600 zdjeciach mial do wymiany migawke ( wada fabryczna ) a kolega mial nikona d70s w ktorym po 170K zresetowal sie licznik i od zera liczyl liczbe klapniec ( teraz ma ok 200K i nadal na 1 migawce jedzie ). Pozatym nie wiem czy gwarancja obejmuje padniecie migawki bo to jest zuzycie elementu a nie wada ( to jakbys reklamowal klocki hamulcowe w aucie ze sie wytarly )
Więcej spokoju i rozwagi!
Doświadczenie uczy, że po roku puszka traci co najmniej około 50% wartości.
Sam to przerobiłem na własnej skórze.
Rok temu kupiłem 30D za ca 3300 PLN, które obecnie mogę sprzedać za ca 1300 PLN.
Zakup DSLR - to o wiele gorsza inwestycja, niż zakup samochodu !!!
Po prostu świadome wyrzucanie pieniędzy.
Porozmawiaj z nabywcami nowego modelu 40D, za który po upływie niespełna roku mogą wycofać ca. 40% wartości.
Poczekaj i obserwuj.
Za pół roku kupisz swoje używane 5 D w odpowiedniej cenie.
Ja też na to czekam i idę o zakład, że pewno się doczekamy. :mrgreen:
Co roku producenci dokładają jakieś nieważne gadżety do dobrych puszek i wołają wyższe ceny.
A ponieważ 5D już jest baaardzo stare (liczy sobie ca.3 lata) :mrgreen:, więc będą spore zniżki.
Za jakiś czas zrobimy dobre zakupy.
Nie dajmy się zwariować !!!
Pozdrówka
Gringo997
16-10-2008, 00:07
torba foto która nie wygląda na foto to crumpler robią też torby na laptopy które nie wyglądają na torby laptopowe:D
fahrenheit
16-10-2008, 07:03
m_o_b_y , ależ ja nie myślę o nowej puszce, ale jestem niedowiarkiem, jeżeli chodzi o to, że 5d zejdzie do 2,5-3k. Poprostu nie ta klasa, nie ta cena, a jak używany za tyle będzie to będę miał obawy, że chyba już jest nieźle zjechany, bo te aparaty przecież cały czas pracują i raczej wybitych klatek im nie ubywa
Exif nie pokazuje rzeczywistego przebiegu sprzętu. Nie wprowadzaj człowieka w błąd. Faktyczny przebieg w 5D na tą chwilę jest do sprawdzenia tylko w serwisie.
MM-architekci
16-10-2008, 08:36
Zakupilem taka uzywke z deklarowany przebiegiem ok 40k , stan dobry , widac juz drobne odpryski miejscami czy blyszczenie matowych elementow , tak czy owak jestem zadowolony , mam gwarancje serwisu 6 miesiecy jak padnie powinni wymienic w sumie , nie mysle o tym i poprostu robie zdjecia , jesli masz az takie watpliwosci to odpusc sobie , poczekaj cos sie pojawi , poki co malo ofert z 5D w sensownej cenie jesli maja te 50k na liczniku ale w okolicach 3200-3500 mozna kupic w naprawde dobrym stanie.
fahrenheit
16-10-2008, 08:53
czyli aukcja z jarosławia sobie tylko tak wisi i Ty jesteś szczęśliwcem, który dzierży w ręce ten konkretny FF? Prześlij może jakąś fotkę z tamiego zrobioną na 5d
Ja bym się wstrzymał z zakupem 5D, cena na pewno wkrótce spadnie gdy wejdzie do sklepów 5DmII. A co najważniejsze myślę, że pojawi sie więcej używek na rynku bo teraz jest ich jak na lekarstwo.
MM-architekci
16-10-2008, 09:18
Kupowalem przez e-oko , przez komis wiec nie wiem o jakiej aukcji mowisz , pozniej wrzuce jakies foto.
ja już skończyłem kupować uzywane korpusy.
o ile np. aktualnie nie posiadam żadnego nowego obiektywu,
o tyle korpusy wyglądały u mnie tak:
Zenit 122 - n
Praktica MTL - u (zakup osobisty, prywatnie od znajomego, bez zastrzeżeń)
AV-1 (FD) - u (Allegro, niby sprawny, ale i tak wymagał regulacji i konserwacji)
EOS 3000 - n
EOS 500N - u (Allegro, uszkodzony spust, zwrot),
EOS 100 - u (Allegro, uszkodzona migawka, zwrot),
EOS 50 - u (Allegro, odbiór osobisty, w końcu się udało...) i tu powiedziałem sobie "dość"!
EOS 300D - n
EOS 5D - n
... - n
... - n
...
fahrenheit
16-10-2008, 09:41
o taki kubeł zimnej wody mi chodziło :) bo dziecko ukryte w środku, mówi- jedź, kup, teraz a rozsądek mówi to co gwozdzt
o taki kubeł zimnej wody mi chodziło :) bo dziecko ukryte w środku, mówi- jedź, kup, teraz a rozsądek mówi to co gwozdzt
no to jeszcze na dokładkę:
http://canon-board.info/showthread.php?t=39344
jak widać NIE MA ŻADNEJ gwarancji na przebieg 100k.
Jednemu pada po 30-40k, innemu chodzi 200k...
Niestety, jeżeli chodzi o canona 5d to przebieg mozna sprawdzić tylko w serwisie.
edit. nie zauważyłem, że aptur mnie uprzedził :)
MM-architekci
16-10-2008, 10:00
Wiec jak nowy to tylko gwara , bez niej rownierz moze pasc szybko i zonk , ale cena juz inna tak czy owak wydaje mi sie ze kazdy ze swoim budzetem i mozliwosc sam podejmuje decyzje w co sie pakuje poprostu
No,nie tak.Zupelnie nie.Świat jest jaki jest,ale jest dobry i zły.Mam kolejne body dslr.Kazdemu polecalbym moje poprzednie.Sprzedawałem tylko dlatego ze nie stac mnie na wszystko.[Zresztą gdybym miał wszystko to gdzie bym to połozył.:shock::lol:]Sprzedaję i kupuję u uczciwych partnerów.To forum zawiera duza wiedze o TIP-ach.Takich jak ja jest wielu.Kupić b.warto.Jeśli ktoś nie chce kupic nieuczciwie i nie ryzykuje to niech korzysta ze sprawdzonych partnerów.Ostatnio sprzedalem 5d ~~ 20000 pstryków za 3400Pln. [z wielkim żalem]. 17-40 /4 [z wielkim żalem] za 1600 PLN.Moja sugestia:Dobry sprzedawca i dobry kupiec to złota para.Pozdrawiam.
No,nie tak.Zupelnie nie.Świat jest jaki jest,ale jest dobry i zły. [...] Ostatnio sprzedalem 5d ~~ 20000 pstryków za 3400Pln. [z wielkim żalem]. 17-40 /4 [z wielkim żalem] za 1600 PLN.Moja sugestia:Dobry sprzedawca i dobry kupiec to złota para.Pozdrawiam.
Amen
OD siebie dodam - spoko, mozna czekac az cena spadnie. Miesiac, trzy, pol roku.
Wg mnie cena spada juz mocno, ale 40d - bo jest wiele chtnych na 5d, a 5d uzywek pojawia sie mniej na rynku niz chetnych - wiec cena 5d wg mnie tak szybko nie spadnie. Tym bardziej gdy cena nowego 5d wyjdzie w okolicach 7,5 tys PLN.
Stara prawda - czekac mozna, ale przez ten czas nikt nie odda Ci zdjeci ktore moglbys zrobic 5d.
ArturBonoVox
16-10-2008, 12:37
Jest takie stare madre przyslowie: "Chytry dwa razy traci".
Janusz Body
16-10-2008, 12:44
Amen
OD siebie dodam - spoko, mozna czekac az cena spadnie. Miesiac, trzy, pol roku....
Raczej trzy i pół roku :) Poniżej pewnej granicy po prostu nie ma sensu sprzedawać dobrej puszki. Jest dobra to lepiej trzymać jako backup niż oddać za darmo. Ceny i owszem spadną ale nie tak szybko.
MM-architekci
16-10-2008, 22:31
Dzisiaj na alledrogo 5d + 24-105 za 5.5k poszly z przebiegiem deklarowanym 2000 , wiec niezla okazja
Tak czy owak ja dodam jeszcze , ze dzisiaj po foceniu pierwszy raz w boju na koncercie nie zaluje za kupilem i zdecydowanie polecam brac jak tylko mozna 5D tym bardziej jak jest sie swiadomym tego wyboru i tego co ma sie w reku :)