Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: używane 5d, proszę o wyleczenie

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie używane 5d, proszę o wyleczenie

witam, decyzja,że następna puszka to będzie 5d mark I zapadła. Szukam czegoś do 4k, więc raczej używane wchodzą w grę. Pytanie ogólne: czy wierzyć w zapewnienia o 50tys przebiegu (czy jechać na żytnią i to sprawdzić).
    Pytanie szczegółowe, znalazłem egzemplarz za cenę mnie satysfakcjonującą <3,5k tyle,że jego wygląd mogę porównać do deski do krojenia po przejściu dzieciaka z ADHD nożem. Poprzecierany tam gdzie z przodu jest napisane canon, na sankach od lampy, bo bokach itd, itp.
    Napalony jestem strasznie, ale też nie chcę bubla. Sprzedawca twierdzi,że daja 6 msc na sprzęt (pójdzie migawka - wymieni na gwarancji). Zadrapania to podbono efekt noszenia w jakieś arcyspecjalistycznej torbie (parcianej ?), która niby nie pokazuje co jest w środku (znaczy się wygląda jak szmata), kosztuje ok 500 i jest popularna w świecie foto. Czy ktoś może to potwierdzić,że coś takigo jest i powoduje takie spustoszenie w sprzęcie ? Dwa, właściciel pracuje dla jakieś gazety regionalnej , więc nie wiem jak do tych 50k klapnięc podchodzić (prawda li czy nie). Może jakiś doświadczny kolega bawiący się w zdj do gazety powie jak się w takim wypadku użytkuje sprzęt? klapie gdzie i ile popadnie?
    Zawsze można kupić, jechać na Żytnią i jak się okaże,że jest 90 k klapnięć, dostrzelać 10k w 6 msc i oddać na gwarancji. Ile kosztuje badanie przebiegu i ewentualna wymiana migawki w 5d?

Pozdrawiam
    Drugi probl

Coś już napisał Awatar Garnett
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Popros o wyslanie zdjecia z tej puszki i sprawdz Exif ( darmowy program Opanda ) tam pokazuje przebieg.
    Co do tych 10K to nie musi Ci wcale pasc migawka po takim przebiegu to jest tylko zywotnosc migawki ale czasem moze pasc pozniej. Widzialem juz aparat ktory po 600 zdjeciach mial do wymiany migawke ( wada fabryczna ) a kolega mial nikona d70s w ktorym po 170K zresetowal sie licznik i od zera liczyl liczbe klapniec ( teraz ma ok 200K i nadal na 1 migawce jedzie ). Pozatym nie wiem czy gwarancja obejmuje padniecie migawki bo to jest zuzycie elementu a nie wada ( to jakbys reklamowal klocki hamulcowe w aucie ze sie wytarly )
    Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
    ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Garnett Zobacz posta
    Popros o wyslanie zdjecia z tej puszki i sprawdz Exif ( darmowy program Opanda ) tam pokazuje przebieg.
    Co do tych 10K to nie musi Ci wcale pasc migawka po takim przebiegu to jest tylko zywotnosc migawki ale czasem moze pasc pozniej. Widzialem juz aparat ktory po 600 zdjeciach mial do wymiany migawke ( wada fabryczna ) a kolega mial nikona d70s w ktorym po 170K zresetowal sie licznik i od zera liczyl liczbe klapniec ( teraz ma ok 200K i nadal na 1 migawce jedzie ). Pozatym nie wiem czy gwarancja obejmuje padniecie migawki bo to jest zuzycie elementu a nie wada ( to jakbys reklamowal klocki hamulcowe w aucie ze sie wytarly )

Więcej spokoju i rozwagi!
    Doświadczenie uczy, że po roku puszka traci co najmniej około 50% wartości.
    Sam to przerobiłem na własnej skórze.
    Rok temu kupiłem 30D za ca 3300 PLN, które obecnie mogę sprzedać za ca 1300 PLN.
    Zakup DSLR - to o wiele gorsza inwestycja, niż zakup samochodu !!!
    Po prostu świadome wyrzucanie pieniędzy.
    Porozmawiaj z nabywcami nowego modelu 40D, za który po upływie niespełna roku mogą wycofać ca. 40% wartości.
    Poczekaj i obserwuj.
    Za pół roku kupisz swoje używane 5 D w odpowiedniej cenie.
    Ja też na to czekam i idę o zakład, że pewno się doczekamy.
    Co roku producenci dokładają jakieś nieważne gadżety do dobrych puszek i wołają wyższe ceny.
    A ponieważ 5D już jest baaardzo stare (liczy sobie ca.3 lata) , więc będą spore zniżki.
    Za jakiś czas zrobimy dobre zakupy.
    Nie dajmy się zwariować !!!
    Pozdrówka
    Ostatnio edytowane przez m_o_b_y ; 16-10-2008 o 00:05
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Exif nie pokazuje rzeczywistego przebiegu sprzętu. Nie wprowadzaj człowieka w błąd. Faktyczny przebieg w 5D na tą chwilę jest do sprawdzenia tylko w serwisie.

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niestety, jeżeli chodzi o canona 5d to przebieg mozna sprawdzić tylko w serwisie.

edit. nie zauważyłem, że aptur mnie uprzedził
    I am FX

Coś już napisał
    Miasto
    Gorzów Wielkopolski

Domyślnie

1. Nazwa torby? Wszystkie torby foto, nawet jeśli nie wyglądają jak torby foto (czyli np. Crumpler czy coś sygnowane logiem National Geographic albo nowe LowePro) mają jednak wyściółkę jakąś wewnątrz. Inaczej nie byłyby torbami foto, prawda?:-)
    2. To, czy ktoś robi dla dużej czy małej gazety, wcale nie powie Ci, jak dany osobnik robi zdjęcia. Ja potrafię w ciągu całego dnia zrobić 200 klatek, ale potrafię też 200 klatek zrobić w 10 minut, przy realizacji 6/8 tematów dziennie. Jeśli jest to fotoreporter i używał 5D... Kurcze, nie liczyłbym na taki przebieg po prostu
    3. Wytrzymałość migawki to fajna rzecz. Nikon D200 na którym pracuję ma 'wytrzymałość' na poziomie 150 000. Aktualnie na liczniku jest 270 000 i wciąż działa. To loteria.
    - Fajne zdjęcia robisz. Jaki masz aparat?
    - Używam Nikona.
    - Płoń heretyku!

Uzależniony

Domyślnie

torba foto która nie wygląda na foto to crumpler robią też torby na laptopy które nie wyglądają na torby laptopowe
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

m_o_b_y , ależ ja nie myślę o nowej puszce, ale jestem niedowiarkiem, jeżeli chodzi o to, że 5d zejdzie do 2,5-3k. Poprostu nie ta klasa, nie ta cena, a jak używany za tyle będzie to będę miał obawy, że chyba już jest nieźle zjechany, bo te aparaty przecież cały czas pracują i raczej wybitych klatek im nie ubywa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zakupilem taka uzywke z deklarowany przebiegiem ok 40k , stan dobry , widac juz drobne odpryski miejscami czy blyszczenie matowych elementow , tak czy owak jestem zadowolony , mam gwarancje serwisu 6 miesiecy jak padnie powinni wymienic w sumie , nie mysle o tym i poprostu robie zdjecia , jesli masz az takie watpliwosci to odpusc sobie , poczekaj cos sie pojawi , poki co malo ofert z 5D w sensownej cenie jesli maja te 50k na liczniku ale w okolicach 3200-3500 mozna kupic w naprawde dobrym stanie.
    no comment...

Początki nałogu
    Miasto
    warszafka

Domyślnie

czyli aukcja z jarosławia sobie tylko tak wisi i Ty jesteś szczęśliwcem, który dzierży w ręce ten konkretny FF? Prześlij może jakąś fotkę z tamiego zrobioną na 5d

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów