PDA

Zobacz pełną wersję : Przycisk - głębia ostrości - 40D

sisimon17
02-10-2008, 11:07
Witam. Mam nadzieję że mnie nie wyśmiejecie, ale nie bardzo wiem jak i na co patrzeć w wizjerze po przyciśnięciu podglądu głębi ostrości. Szczerze powiem że przy przesłonie 2.8 oraz 16 nie widzę różnicy w wizjerze a chyba powinienem. Może jakieś rady :)
PS. Czasami chciałbym widzieć jak daleko pada głębia oostrości (np. chcę mieć ostrość tylko od słupka 3 do słupka 4. Wydawało mi się że ten podgląd mi pomoże , ale patrząc w wizjer nie widzę żadnego efektu. Czyżby to był tylko jakiś bajer ? pozdrawiam

Kolaj
02-10-2008, 11:10
Chcesz powiedzieć, że jak ustawisz przysłonę na f/16 to, po wciśnięciu podglądu GO, nic się w wizjerze nie zmienia? Obraz nie staje się zdecydowanie ciemniejszy, na ten przykład?

sisimon17
02-10-2008, 11:15
znalazłem odpowiedź na moje pytanie .... niestety do oceniania głębi ostrości funkcja ta się w zasadzie wogóle nie nadaje .... ale za to można ją wykorzystać do innych rzeczy .... :)

http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=659

PS. Oczywiście że obraz jest ciemniejszy, tym bardziej nie widać w jakim obszarze jest głębia ....

jotes25
02-10-2008, 11:24
Przy f/16 rzeczywiście często jest na tyle ciemno, że trudno ocenić głębię. Ale powinieneś widzieć zdecydowaną różnicę np. pomiędzy 1.8 i 5.6. Zresztą to jest kwestia treningu, jak wszystko ;)

Kolaj
02-10-2008, 11:31
Faktem jest, że jest to przycisk, którego używam równie często, jak DirectPrint :)

gwozdzt
02-10-2008, 11:33
Ale powinieneś widzieć zdecydowaną różnicę np. pomiędzy 1.8 i 5.6. Zresztą to jest kwestia treningu, jak wszystko ;)
niekoniecznie tylko treningu, ale również budowy matówki.

Z f/5.6 nie dyskutuję, ale w zakresie 1.8 do 2.8 nie zobaczysz różnicy, dopóki nie wsadzisz specjalnej matówki Ef-S (nie mylić z obiektywami!!)

mor_feusz
02-10-2008, 11:49
Faktem jest, że jest to przycisk, którego używam równie często, jak DirectPrint :)
A ja powiem ze czasmi uzywam - ale tylko z lampa - wlacza sie wtedy "modeling light" czy jakos tak to sie nazywa. Zadko kiedy ale pare razy uzylem. Na codzien nie uzywam wcale (tak samo jak DP).

jotes25
02-10-2008, 12:25
Nie da się ukryć, że podgląd GO jest najbardziej przydatny w studyjnym makro, gdzie możemy dowolnie długo wpatrywać się w kadr, mamy dobre oświetlenie i zależy nam na dużej głębi (np. f >= 10), a używamy obiektyw makro zwykle o dużym świetle (~f/2). Wtedy różnica jest wyraźna.

Pirx
02-10-2008, 21:12
Do makro jest jak najbardziej przydatny... do przymykania obiektywu, gdy pierścienie nie przenoszą elektryki :-D.

pan.kolega
02-10-2008, 21:32
Powyzej f/8 jest za ciemno, ponizej f/2.8 (czasem prawie do 3.5) nic sie nie zmienia, a w calym zakresie GO i boke sa sfalszowane, bo widac ostrzej niz bedzie na zdjeciu.

Kiedys guzik podgladu GO byl uznawany za bardzo pozadany i konieczny w powaznych puszkach.

Wobec tego nie moge zrozumiec dlaczego Live View, pokazujacy rzeczy takimi jakimi sa naprawde w calym zakresie przyslon, bez probnych zdjec, jest lekcewazony przez niektorych madrali.

dr11
02-10-2008, 21:40
niekoniecznie tylko treningu, ale również budowy matówki.

Z f/5.6 nie dyskutuję, ale w zakresie 1.8 do 2.8 nie zobaczysz różnicy, dopóki nie wsadzisz specjalnej matówki Ef-S (nie mylić z obiektywami!!)
Tutaj jest praktycznie wszystko napisane na ten temat. Na tej ciemnej matówce do jasnych szkieł widać różnicę już między 1.4 a 2.0. Wtedy ten przycisk coś znaczy.