Zobacz pełną wersję : Przycisk - głębia ostrości - 40D
sisimon17
02-10-2008, 11:07
Witam. Mam nadzieję że mnie nie wyśmiejecie, ale nie bardzo wiem jak i na co patrzeć w wizjerze po przyciśnięciu podglądu głębi ostrości. Szczerze powiem że przy przesłonie 2.8 oraz 16 nie widzę różnicy w wizjerze a chyba powinienem. Może jakieś rady :)
PS. Czasami chciałbym widzieć jak daleko pada głębia oostrości (np. chcę mieć ostrość tylko od słupka 3 do słupka 4. Wydawało mi się że ten podgląd mi pomoże , ale patrząc w wizjer nie widzę żadnego efektu. Czyżby to był tylko jakiś bajer ? pozdrawiam
Chcesz powiedzieć, że jak ustawisz przysłonę na f/16 to, po wciśnięciu podglądu GO, nic się w wizjerze nie zmienia? Obraz nie staje się zdecydowanie ciemniejszy, na ten przykład?
sisimon17
02-10-2008, 11:15
znalazłem odpowiedź na moje pytanie .... niestety do oceniania głębi ostrości funkcja ta się w zasadzie wogóle nie nadaje .... ale za to można ją wykorzystać do innych rzeczy .... :)
http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=659
PS. Oczywiście że obraz jest ciemniejszy, tym bardziej nie widać w jakim obszarze jest głębia ....
Przy f/16 rzeczywiście często jest na tyle ciemno, że trudno ocenić głębię. Ale powinieneś widzieć zdecydowaną różnicę np. pomiędzy 1.8 i 5.6. Zresztą to jest kwestia treningu, jak wszystko ;)
Faktem jest, że jest to przycisk, którego używam równie często, jak DirectPrint :)
Ale powinieneś widzieć zdecydowaną różnicę np. pomiędzy 1.8 i 5.6. Zresztą to jest kwestia treningu, jak wszystko ;)
niekoniecznie tylko treningu, ale również budowy matówki.
Z f/5.6 nie dyskutuję, ale w zakresie 1.8 do 2.8 nie zobaczysz różnicy, dopóki nie wsadzisz specjalnej matówki Ef-S (nie mylić z obiektywami!!)
mor_feusz
02-10-2008, 11:49
Faktem jest, że jest to przycisk, którego używam równie często, jak DirectPrint :)
A ja powiem ze czasmi uzywam - ale tylko z lampa - wlacza sie wtedy "modeling light" czy jakos tak to sie nazywa. Zadko kiedy ale pare razy uzylem. Na codzien nie uzywam wcale (tak samo jak DP).
Nie da się ukryć, że podgląd GO jest najbardziej przydatny w studyjnym makro, gdzie możemy dowolnie długo wpatrywać się w kadr, mamy dobre oświetlenie i zależy nam na dużej głębi (np. f >= 10), a używamy obiektyw makro zwykle o dużym świetle (~f/2). Wtedy różnica jest wyraźna.
Do makro jest jak najbardziej przydatny... do przymykania obiektywu, gdy pierścienie nie przenoszą elektryki :-D.
pan.kolega
02-10-2008, 21:32
Powyzej f/8 jest za ciemno, ponizej f/2.8 (czasem prawie do 3.5) nic sie nie zmienia, a w calym zakresie GO i boke sa sfalszowane, bo widac ostrzej niz bedzie na zdjeciu.
Kiedys guzik podgladu GO byl uznawany za bardzo pozadany i konieczny w powaznych puszkach.
Wobec tego nie moge zrozumiec dlaczego Live View, pokazujacy rzeczy takimi jakimi sa naprawde w calym zakresie przyslon, bez probnych zdjec, jest lekcewazony przez niektorych madrali.
niekoniecznie tylko treningu, ale również budowy matówki.
Z f/5.6 nie dyskutuję, ale w zakresie 1.8 do 2.8 nie zobaczysz różnicy, dopóki nie wsadzisz specjalnej matówki Ef-S (nie mylić z obiektywami!!)
Tutaj jest praktycznie wszystko napisane na ten temat. Na tej ciemnej matówce do jasnych szkieł widać różnicę już między 1.4 a 2.0. Wtedy ten przycisk coś znaczy.