Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Przycisk - głębia ostrości - 40D

Dopiero zaczyna

Domyślnie Przycisk - głębia ostrości - 40D

Witam. Mam nadzieję że mnie nie wyśmiejecie, ale nie bardzo wiem jak i na co patrzeć w wizjerze po przyciśnięciu podglądu głębi ostrości. Szczerze powiem że przy przesłonie 2.8 oraz 16 nie widzę różnicy w wizjerze a chyba powinienem. Może jakieś rady
    PS. Czasami chciałbym widzieć jak daleko pada głębia oostrości (np. chcę mieć ostrość tylko od słupka 3 do słupka 4. Wydawało mi się że ten podgląd mi pomoże , ale patrząc w wizjer nie widzę żadnego efektu. Czyżby to był tylko jakiś bajer ? pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chcesz powiedzieć, że jak ustawisz przysłonę na f/16 to, po wciśnięciu podglądu GO, nic się w wizjerze nie zmienia? Obraz nie staje się zdecydowanie ciemniejszy, na ten przykład?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Dopiero zaczyna

Domyślnie

znalazłem odpowiedź na moje pytanie .... niestety do oceniania głębi ostrości funkcja ta się w zasadzie wogóle nie nadaje .... ale za to można ją wykorzystać do innych rzeczy ....

http://www.dfv.pl/poradniki_jak_dziala.html?id=659

PS. Oczywiście że obraz jest ciemniejszy, tym bardziej nie widać w jakim obszarze jest głębia ....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przy f/16 rzeczywiście często jest na tyle ciemno, że trudno ocenić głębię. Ale powinieneś widzieć zdecydowaną różnicę np. pomiędzy 1.8 i 5.6. Zresztą to jest kwestia treningu, jak wszystko

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Faktem jest, że jest to przycisk, którego używam równie często, jak DirectPrint
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Ale powinieneś widzieć zdecydowaną różnicę np. pomiędzy 1.8 i 5.6. Zresztą to jest kwestia treningu, jak wszystko
    niekoniecznie tylko treningu, ale również budowy matówki.

Z f/5.6 nie dyskutuję, ale w zakresie 1.8 do 2.8 nie zobaczysz różnicy, dopóki nie wsadzisz specjalnej matówki Ef-S (nie mylić z obiektywami!!)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Faktem jest, że jest to przycisk, którego używam równie często, jak DirectPrint
    A ja powiem ze czasmi uzywam - ale tylko z lampa - wlacza sie wtedy "modeling light" czy jakos tak to sie nazywa. Zadko kiedy ale pare razy uzylem. Na codzien nie uzywam wcale (tak samo jak DP).

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie da się ukryć, że podgląd GO jest najbardziej przydatny w studyjnym makro, gdzie możemy dowolnie długo wpatrywać się w kadr, mamy dobre oświetlenie i zależy nam na dużej głębi (np. f >= 10), a używamy obiektyw makro zwykle o dużym świetle (~f/2). Wtedy różnica jest wyraźna.

Początki nałogu Awatar Pirx

Domyślnie

Do makro jest jak najbardziej przydatny... do przymykania obiektywu, gdy pierścienie nie przenoszą elektryki :-D.
    Pozdrawiam,
    Pirx

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Powyzej f/8 jest za ciemno, ponizej f/2.8 (czasem prawie do 3.5) nic sie nie zmienia, a w calym zakresie GO i boke sa sfalszowane, bo widac ostrzej niz bedzie na zdjeciu.

Kiedys guzik podgladu GO byl uznawany za bardzo pozadany i konieczny w powaznych puszkach.

Wobec tego nie moge zrozumiec dlaczego Live View, pokazujacy rzeczy takimi jakimi sa naprawde w calym zakresie przyslon, bez probnych zdjec, jest lekcewazony przez niektorych madrali.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów