Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 550ex - wspomaganie AF działa tylko w niektórych trybach?!

voyteck81
29-09-2008, 16:07
Witam,

Mam Canona 400d i lampę 550ex oraz następujący problem: wspomaganie AF w lampie działa tylko dla programu "zielonego" oraz tematycznych (oprócz sportowego). Nie działa natomiast dla P, Av, Tv ani M (czyli ogólnie lipa, bo nie można nawet punktu ostrości wybrać, o innych parametrach nie wspominając).

Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna? Jak to włączyć dla wszystkich trybów?

Jestem (prawie) pewien, że to powinno działać. Szukałem w CF (próbowałem zmieniać na domyślne - 0 - w lampie, jak i aparacie) ale chyba nie tędy droga.
Może lampa uszkodzona??

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie info.

Pozdrawiam

suchyHc
29-09-2008, 16:22
Miałem taki zestaw i mi działał na wszystkich trybach manualnych. Niestety nie wiem jak Ci pomóc - spróbuj lampe z inną puszką spiąć, lub puszkę z inną lampą.

Ciepły
29-09-2008, 16:39
Nie wiem jak jest w 550, ale przy założonej 580II na korpus, trzeba w aparacie ustawić AF na One Shot i będzie działać w trybach P, Tv, Av i M. Przynajmniej u mnie tak to działa. Przy ustawionym AF na AI servo rzeczywiście lampa nie wspomaga AF.

Pozdrawiam Paweł

voyteck81
18-10-2008, 13:11
Witam,

Jest dokładnie tak, jak napisał Ciepły. Wystarczyło przestawić AF na One Shot aby wspomaganie znowu działało. Cud! ;)
Za szybko napisałem posta, nie sprawdzając wszystkich możliwości.

Dzięki Ciepły!

Pozdrawiam,
Michał

sqward
18-10-2008, 13:34
RTFM jak to mawiają ;)

M-Grzechu
17-11-2008, 10:53
Sam wczoraj miałem problem z tym wspomaganiem...szkoda, że po rajdzie zapomniałem przełączyć AF na One Shot :lol: