Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: 550ex - wspomaganie AF działa tylko w niektórych trybach?!

voyteck81
    Guest

Domyślnie 550ex - wspomaganie AF działa tylko w niektórych trybach?!

Witam,

Mam Canona 400d i lampę 550ex oraz następujący problem: wspomaganie AF w lampie działa tylko dla programu "zielonego" oraz tematycznych (oprócz sportowego). Nie działa natomiast dla P, Av, Tv ani M (czyli ogólnie lipa, bo nie można nawet punktu ostrości wybrać, o innych parametrach nie wspominając).

Czy ktoś wie jaka jest tego przyczyna? Jak to włączyć dla wszystkich trybów?

Jestem (prawie) pewien, że to powinno działać. Szukałem w CF (próbowałem zmieniać na domyślne - 0 - w lampie, jak i aparacie) ale chyba nie tędy droga.
    Może lampa uszkodzona??

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie info.

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar suchyHc
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Miałem taki zestaw i mi działał na wszystkich trybach manualnych. Niestety nie wiem jak Ci pomóc - spróbuj lampe z inną puszką spiąć, lub puszkę z inną lampą.
    Skasowali mi ;(

Dopiero zaczyna Awatar Ciepły
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem jak jest w 550, ale przy założonej 580II na korpus, trzeba w aparacie ustawić AF na One Shot i będzie działać w trybach P, Tv, Av i M. Przynajmniej u mnie tak to działa. Przy ustawionym AF na AI servo rzeczywiście lampa nie wspomaga AF.

Pozdrawiam Paweł
    Canon EOS 7D MK II + EF 100-400f/4,5-5,6 L IS + EF70-200f/2,8 L IS II + EF 24-105 L IS f/4 + EF-S 10-22f/3,5-4,5 i cały potrzebny zakres pokryty + EF 50 f/1,8 II + EX 580 II + EX 420

voyteck81
    Guest

Domyślnie

Witam,

Jest dokładnie tak, jak napisał Ciepły. Wystarczyło przestawić AF na One Shot aby wspomaganie znowu działało. Cud!
    Za szybko napisałem posta, nie sprawdzając wszystkich możliwości.

Dzięki Ciepły!

Pozdrawiam,
    Michał

Dopiero zaczyna

Domyślnie

RTFM jak to mawiają

Domyślnie

Sam wczoraj miałem problem z tym wspomaganiem...szkoda, że po rajdzie zapomniałem przełączyć AF na One Shot

Uprawnienia umieszczania postów