Zobacz pełną wersję : Co to za paskudny kolor na tych eLkach?
Ciekawe jaka jest filozofia Canona żeby malować profesjonalne tele farbą podkładową. Jak można było tak sprofanować porządne obiektywy? Świeci się to jak psu... Ptaki uciekają, robale się chowają, złodzieje odrazu wiedzą co ukradną, a przechodnie zastanawiają się skąd wydłubałem takie paskudztwo.
Teraz wymyślają jakieś ochraniacze khaki żeby to zakryć.
Nie można było tego pomalować na czarno? Tak jak u Nikona?
A może Wam podoba się brudnobiały kolor?
mate00sh
20-09-2008, 00:03
Było już sto razy. Biały kolor powoduje, że nie nagrzewają się w słońcu (zwłaszcza te długie na stadionach), ponieważ szkła fluorytowe (o ile dobrze pamiętam) są wrażliwe na ciepło.
Witam.
http://www.the-digital-picture.com/Canon-Lenses/Canon-L-Lens-Series.aspx
"Many in the Canon L lens series are white in color. According to Canon, this reduces heat gain when a lens is used in bright, direct sunlight. White reflects more light than black - thus, less heat gain."
http://terrychay.com/blog/article/the-myth-of-the-white-lens.shtml
"Why did Canon paint their lenses white? I think it’s because solar observatories and telescopes were painted white in order to keep the air inside at a steady temperature during the day."
stdanielo
20-09-2008, 01:15
tak, to jeden z najładniejszych kolorów jakie znam
Mi to tak średnio.... ale dziewczynom bardzo :mrgreen:
Nie można było tego pomalować na czarno? Tak jak u Nikona?
Zmartwię cię ale Nikon też już takie robi :-) a nawet Sony
Kolorem nie robię, ale nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie.
Nightwing99
24-09-2008, 23:44
Jakby jakoś zdjęć zależała od koloru to i korpus bym tak przemalował.
Na marginesie jak ktoś nielubi swojej brudnobiałej eLki to ja chętnie przyjmę :)
Mi ten szary zupełnie nie przeszkadza, brudzić się nie brudzi, można łatwiej go zlokalizować, nie nagrzewa się tak, tylko bardziej przyciąga uwagę, niestety, ale z drugiej strone - to co duże i czarne też szybko uwagę przyciąga.
MalFunkTion
27-09-2008, 09:13
to co duże i czarne też szybko uwagę przyciąga.
ooooo to to to to
mam jedna znajoma co kiedys powiedziala to samo :lol: