Zobacz pełną wersję : Adapter CANON FL 50mm > EOSa
Mam z tym wielką zagwozdkę :-? , kupiłem na allegro obiektyw
CANON FL 50mm 1.4 II z nadzieją, że szybko kupię przejscie i będę mógł się nim bawić. Niestety nigdzie w sieci nie widzę informacji o przejsciu z FL na EF.
Byłem na giełdzie w Stodole i lipa, nikt nie ma a jedni mówią że takich wogóle nie ma a drudzy że były ale nie ma i że drogie.
Pytanie następujące, czy aby nie jest tak, że dosyć popularne przejscia z FD na EF pasują do obiektywu FL. Nie znam się na różnicach między tymi obiektywami i nie wiem czy przejsciówka FD>EF załatwiła by sprawę???
Jesli nie to czy ktokolwiek słyszał o przejsciu z FL (wiem, to są stare obiektywy) na EF ???
Dzięki za pomoc!
Ja nigdy nie slyszalem - nie lepiej bylo sprawdzic czy istnieje przejsciowka przed kupnem ?
Mam w domu teleconverter saiteka, który jest dedykowany pod szkła FL & FD. Na twoim miejscu dopadłbym kogoś z pierścieniem pod FD, i sprawdzał organoleptycznie.
Co więcej, liczę na to że po przetestowaniu umieścisz na forum jakieś podsumowanie ;)
Ja nigdy nie slyszalem - nie lepiej bylo sprawdzic czy istnieje przejsciowka przed kupnem ?
Pewnie tak, choć mam nadzieję, że jednak się uda - tak jak zakładałem :)
Mam w domu teleconverter saiteka, który jest dedykowany pod szkła FL & FD. Na twoim miejscu dopadłbym kogoś z pierścieniem pod FD, i sprawdzał organoleptycznie.
Co więcej, liczę na to że po przetestowaniu umieścisz na forum jakieś podsumowanie ;)
To jest mysl! Jesli nikt mi nie powie na bank że przejscie z FD > EF jest kompatybilne z FL to będę musiał spróbować samemu.
Dzięki.
ale przejście FD>EF to tez kompletna kicha, nie ma czym się ekscytować. Zrobi Ci ze szkielka macro, albo wydasz majątek na wersję z soczewką, która skutecznie pozbawia szklo jakości. Myślisz, że te szkla bylyby takie tanie gdyby istnialy sensowne przejściówki? Nie pakuj sie też w Minoltę MD, podobna sytuacja. Albo zmień system na Olka, Olek chyba przyjmie wszystko, ma najmniejszą odleglość matryca-bagnet (bo na tym polega problem)
Piotr Eckhardt
18-09-2008, 15:50
Lekko offtopicznie pytając, ale nie znalazłem odpowiedniego wątku:
piszecie, że szkła FD nadają się tylko do macro więc nie warto w nie iść. Ale jeśli chcę mieć jakieś tanie amatorskie macro? Czy nie lepiej kupić jakiegoś szkiełka FD na początek zamiast niepewnych staroci M42?
Za pomocą adaptera z soczewką podepniesz do eos-a zarówno obiektywy fd jak również fl. Inna sprawą jest uzyskana jakość obrazu raczej to jest tak że w systemie fd/fl są optycznie świetne obiektywy jednak stosowane adaptery potrafią nie tylko podpiąć te obiektywy do eosów, ale również za pomocą wbudowanej w adapter soczewki skutecznie zepsuć optycznie obiektyw
Tego macro nie traktuj zbyt dosłownie. Po prostu taki adapter bez soczewki działa jak kilkumilimetrowy pierscień pośredni. Na ile się zmieni zakres ostrzenia, to zależy od obiektywu, a w zasadzie od ogniskowej. Pewne jest, że w każdym szkle tracisz nieskończonośc.