Zobacz pełną wersję : Vista, dwa monitory i kalibracja
Ok, przyznaję od razu - nie użyłem za bardzo forumowej szukajki i pewnie temat już był wałkowany, ale zaryzykuję werbalne poturbowanie ;-) :-)
Mam w tej chwili podpięte dwa monitory (Eizo S2231W jako główny i Eizo S1931 jako drugi) i wszystko sobie chodzi pod Vistą (grrrr...kiedyś to się musiało stać...). Jak podejść do tematu kalibracji obu monitorów? Vista pozwala na podpięcie profilu pod wszystkie monitory w systemie (w XP nie dało rady bez dodatkowych "protez"), ale czy np. loader od Eye One Display 2 poradzi sobie z tym? (jeśli 2 monitory, to każdy powinien mieć na karcie graf. własną tablicę LUT - dobrze kombinuję?). I takie pytanko techniczne (pytam, bo nie mam w tej chwili kalibratora w ręce - jest w naprawie niestety) - czy kalibracja drugiego monitora przy pomocy softu iMatch sprowadza się po prostu do przeniesienia okna programu na drugi monitor i przeprowadzenia całej procedury analogicznie do pierwszego?
Bundy
Po prostu przenosisz okno z monitora na monitor. Jeśli karta będzie miałe dwie tablice LUT i nic się nie wykrzaczy, to wszystko powinno być (chyba?) banalnie proste.
Vista pozwala na podpięcie profilu pod wszystkie monitory w systemie (w XP nie dało rady bez dodatkowych "protez")
XP też pozwala, wystarczy zainstalować Color Control Panel od MS (zdaje się, że taki sam, jak w Viście).
ale czy np. loader od Eye One Display 2 poradzi sobie z tym? (jeśli 2 monitory, to każdy powinien mieć na karcie graf. własną tablicę LUT - dobrze kombinuję?).
Niestety, loader ładuje tylko profil na pierwszy monitor. Trzeba go wyłączyć (usunąć skrót z Autostartu) i skonfigurować Color Control Panel do ładowania profili dla obydwóch monitorów.
I takie pytanko techniczne (pytam, bo nie mam w tej chwili kalibratora w ręce - jest w naprawie niestety) - czy kalibracja drugiego monitora przy pomocy softu iMatch sprowadza się po prostu do przeniesienia okna programu na drugi monitor i przeprowadzenia całej procedury analogicznie do pierwszego?
Tak.
Niestety, loader ładuje tylko profil na pierwszy monitor. Trzeba go wyłączyć (usunąć skrót z Autostartu) i skonfigurować Color Control Panel do ładowania profili dla obydwóch monitorów.
Color Control Panel jest standardowo w Viście? Trochę jeszcze jestem mało kumaty w temacie Visty, bo przesiadkę z XP zrobiłem dopiero w zeszłym tygodniu :) (trzymałem się rękami i nogami XP, ale w końcu poległem...).
Czyli przy pomocy iMatch kalibruję po kolei jeden i drugi monitor, zapisuję oba profile, potem wywalam loader z Autostartu i w Color Control Panel (to jest to okno zarządzania kolorem, które się otwiera z zakładki w ustawieniach ekranu?) podpinam ręcznie profile do obu monitorów? Ok, a ładowanie do tablicy LUT, które do tej pory załatwiał loader też jest wtedy zrobione (profil w ustawieniach ekranu i to co ładuje loader na starcie, to jest to samo? Ehh...może to głupie pytania, ale trochę dodanie drugiego monitora mnie zakręciło :) ).
Bundy
Tutaj masz taki fajny programik, który pozwala sprawdzić co tam się w LUT-ach ciekawego dzieje:
http://www.xrite.com/product_overview.aspx?ID=788&Action=Support&SoftwareID=546
Działa to w ten sposób, że przesuwasz okienko z monitora na monitor:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/kali1.jpg)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://members.chello.pl/m.kaluza/kali2.jpg)
Color Control Panel jest standardowo w Viście?
Chyba tak - http://www.geekgirls.com/images/vista_control_panel.jpg - chociaż może zależy od wersji (Home/Pro itp.)
http://www.xpwindowsvista.com/images/color-management.gif
Czyli przy pomocy iMatch kalibruję po kolei jeden i drugi monitor, zapisuję oba profile, potem wywalam loader z Autostartu i w Color Control Panel (to jest to okno zarządzania kolorem, które się otwiera z zakładki w ustawieniach ekranu?) podpinam ręcznie profile do obu monitorów?
W zasadzie tak, tyle że profile ustawia się w aplecie Zarządzanie kolorami w Panelu Sterowania:
Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Zarządzanie kolorami > Profile > Monitor (wybierz urządzenie z listy) > Dodaj
Ok, a ładowanie do tablicy LUT, które do tej pory załatwiał loader też jest wtedy zrobione?
Tak, profile będą się ładować przy starcie.
No niestety w ten sposób to nie chce u mnie zadziałać. Oba monitory skalibrowane, dwa profile zapisane i podpięte jako własne ustawienia dla Ekranu 0 i 1 w Color Control Panel i po wywaleniu loadera nie ładuje się nic, tzn. nie ładuje profilu dla żadnego monitora. Potwierdza to aplikacja, którą polecił wcześniej Czornyj. Z kolei z loaderem profile się ładują i aplikacja pokazuje, że dla obu ekranów został zmodyfikowany LUT, ale drugi ekran wygląda jednak jak przed kalibracją, czyli coś tutaj nie gra.
Z kolei z loaderem profile się ładują i aplikacja pokazuje, że dla obu ekranów został zmodyfikowany LUT, ale drugi ekran wygląda jednak jak przed kalibracją, czyli coś tutaj nie gra.
Bo loader dla obydwóch ekranów ładuje ten sam profil, nie pamiętam, czy pierwszy, czy drugi.
Z Color Control Panel powinno działać, powinieneś mieć tylko jeden profil zapisany dla każdego monitora i ustawiony jako domyślny. Ale może coś się jednak gryzie...
Sprawdź, czy na pewno dla każdego monitora masz podpięty odpowiedni profil. Wejdź w ustawienia pierwszego i sprawdź jego profil, a potem wejdź w ustawienia drugiego i też sprawdź jego profil. Miałem ostatnio taki zonk, że obydwa monitory identyfikowane były przez ICM jako ten drugi i podpięcie profilu dla któregokolwiek z nich skutkowało podpięciem tego samego profilu dla obydwu monitorów jednocześnie i oczywiście w czasie startu do obydwu LUT ładowana była ta sama korekta.
Mi Color Control Panel sam z siebie nic do LUT nie ładuje do żadnego monitora. Profile mam poprzypinane, poustawiane jako domyślne i nic się dzieje. Dopiero Logo Calibration Loader ładuje, ale ma ten feler, że z autostartu nie chce działać. Wywaliłem go sobie na pulpit i uruchamiam z ręki, co jest jednak dość upierdliwe. Vista 64-bit.
Mi Color Control Panel sam z siebie nic do LUT nie ładuje do żadnego monitora. Profile mam poprzypinane, poustawiane jako domyślne i nic się dzieje. Dopiero Logo Calibration Loader ładuje, ale ma ten feler, że z autostartu nie chce działać. Wywaliłem go sobie na pulpit i uruchamiam z ręki, co jest jednak dość upierdliwe. Vista 64-bit.
Czyli dzieje się dokładnie to co u mnie - Color Control Panel nie chce nic sam z siebie ładować. Logo Calibration Loader działa (u mnie akurat z Autostartu chodzi ok), ale co z tego, skoro ładuje ten sam profil na oba monitory :-(
Też mam Vistę 64-bit.
Czyli dzieje się dokładnie to co u mnie - Color Control Panel nie chce nic sam z siebie ładować. Logo Calibration Loader działa (u mnie akurat z Autostartu chodzi ok), ale co z tego, skoro ładuje ten sam profil na oba monitory :-(
Też mam Vistę 64-bit.
Jeśli LCL ładuje do obydwu LUT tą samą kalibrację za jednym zamachem, to może to niestety oznaczać, że twoja karta graficzna ma tylko jeden LUT...
W takim wypadku jesteś w głębokiej dupie.
No dobrze, ale czy ktoś może autorytatywnie potwierdzić lub zaprzeczyć, czy Vista ma własny systemowy LUT loader? Bo ja mam sprzeczne informacje w tej materii, natomiast doświadczenie podpowiada, że nie ma i, że trzeba używać LCL.
Jeśli LCL ładuje do obydwu LUT tą samą kalibrację za jednym zamachem, to może to niestety oznaczać, że twoja karta graficzna ma tylko jeden LUT...
W takim wypadku jesteś w głębokiej dupie.
Hmm... a jak sprawdzić ile LUT ma karta? Jakiś programik?
Moja karta, to trochę zabytkowa na dzisiejsze czasy nVidia 7900GTX (ech...ta karta kosztowała mnie kiedyś 2kpln, a teraz taką samą moc mają paście po 300 zł). Karta to Gainward z serii z "pełnym wypasem" :-)
No, ale jeśli ma tylko jeden LUT, to faktycznie jestem tam gdzie piszesz ;-)
Choć tak prawdę mówiąc, to nie będę płakał jak oprofilowany będzie tylko jeden (główny) monitor, bo na drugim mam tylko palety z PSa.
Hmm... a jak sprawdzić ile LUT ma karta? Jakiś programik?
Moja karta, to trochę zabytkowa na dzisiejsze czasy nVidia 7900GTX (ech...ta karta kosztowała mnie kiedyś 2kpln, a teraz taką samą moc mają paście po 300 zł). Karta to Gainward z serii z "pełnym wypasem" :-)
No, ale jeśli ma tylko jeden LUT, to faktycznie jestem tam gdzie piszesz ;-)
Choć tak prawdę mówiąc, to nie będę płakał jak oprofilowany będzie tylko jeden (główny) monitor, bo na drugim mam tylko palety z PSa.
1) Zainstaluj sobie Spectraview Profiler
http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=208&tab=2
2) Po uruchomieniu aplikacja powinna pojawić się na obu monitorach jednocześnie
3) Wejdź w Review>Edit calibration na jednym i drugim monitorze. Poruszając krzywymi modyfikujesz zawartość LUT. W przypadku karty wyposażonej w dwie LUT zmieni się zachowanie tylko jednego monitora, w przeciwnym razie skutki zmiany nastawów będą widoczne na obydwu monitorach jednocześnie.
chechelos
30-10-2008, 14:20
Witam. Mam podobny problem na Viście, ale z jednym monitorem. Skalibrowałem monitor iiyama HM903DT w programie OptiCAL za pomocą kolorymetra, dzięki temu utworzyłem profil icc, który automatycznie się zapisał. Różnica po kalibracji jest ogromna, tylko po restarcie systemu Vista nie "widzi" jakby tego profilu, on jest zapisany domyślnie, a i tak nie uruchamia tego profilu. Dopiero ustawienia wskakują jak odpalam program OptiCAL. Proszę o poradę, jak zrobić żeby Vista startowała automatycznie na tym profilu. Dodam że mam Vistę Home Premium 32bit
Ma Pan monitor kalibrowany, nic się nie powinno ładować! Logo Callibration Loader jest od Mach3 i trzeba go bezwzględnie wywalić.
PS1. Vista ma własny loader. Aby ładować wybrany profil, trzeba przejść w zarządzaniu kolorem na "Moje" ustawienia.
PS2. Dwa monitory i Windows zawsze zostawia element niepewności co i gdzie załadowało. Proponuję kalibrować jeden tor, a drugi tylko wyregulować na monitorze.
Ma Pan monitor kalibrowany, nic się nie powinno ładować. Logo Callibration Loader jest od Mach3 i trzeba go bezwzględnie wywalić.Chodzi mi o profil na drugi, zdecydowanie niekalibrowany monitor. Ale problem udało mi się już rozwiązać:
http://canon-board.info/showthread.php?t=39789
Ad. PS1 - Wydaje mi się, że przeklikałem już wszystko w tym temacie, ale wrócę do domu, to jeszcze raz sprawdzę.
Ad. PS2 - CalibrationTester pokazuje, że wszystko co miało się wgrać, wgrało się tam, gdzie trzeba :)
Pozwole sie podłączyć pod topic.
Pracuje obecnie na lapku HP (win xp, sp3) do którego mam podpięty NEC FP1375X. Kalibrowałem i1 Display 2 tylko tego NEC'a (na matrycy laptopa mam tylko palety PS'a). Zainstalowałem sobie „Color control panel aplet” od Microsoftu, podpiałem profil zrobiony przez Match'a do NECa, ale przy starcie systemu ten profil sie nie ładuje, nie ładował go tez LCL, dlatego na wstepie wyłączyłem go z autostartu.
Obecnie, zeby załadowac na NEC'a profil pokalibracyjny musze otworzyc ten windowsowy color control panel, ustawić jako domyslny jakis inny profil, zastosowac zmiany, poczym ponownie ustawić na domyślny właściwy (pokalibracyjny) profil i po kliknieciu "Apply" dopiero widać że ładuje się docelowy profil.
Bardzo to upierdliwe jest, można coś z tym zrobić?
Wyłączenie w rejestrze wszystkiego od karty graficznej może pomóc?
może takie głupie pytanie - co to jest ten LUT? mam też ten problem ze color control panel nie ąłduej profilu. w autostarcie mam coś od kolorymetru i po starcie visty widze ze profil łąduje, po czym chyb ajkieś gówno zaszyte w viscie ładuje na powrót swój profil z nieba wziety... juz mirece opadają...
widze jestescie juz na ostatniej prostej przed zakupem czegos z Mac OsX :p :lol:
może takie głupie pytanie - co to jest ten LUT? mam też ten problem ze color control panel nie ąłduej profilu. w autostarcie mam coś od kolorymetru i po starcie visty widze ze profil łąduje, po czym chyb ajkieś gówno zaszyte w viscie ładuje na powrót swój profil z nieba wziety... juz mirece opadają...
Spróbuj tego: http://canon-board.info/showthread.php?t=39789
widze jestescie juz na ostatniej prostej przed zakupem czegos z Mac OsX :p :lol:Mi tam wszystko działa dobrze. Nie wiem, po co miałbym zmieniać system.
Mi tam wszystko działa dobrze. Nie wiem, po co miałbym zmieniać system.
ja to powiem Ci iz chcialbym jakiejs hybrydy systemowej najlepiej... uniwersalnosc windy z prostota obslugi, niezawodnoscia i bezpieczenstwem OsX..
ja czasem naprawde nierozumiem dlaczgo M$ tak sobie komplikuje sprawe majac gotowe wrecz rozwizania tak oczywiste i proste ze momentami az nierzozumiale jest ich niewykorzystanie..
ale chyba przyczyna lezy gdzies w zamierzchlej przeszlosci systemow windows i tak sie ciagnie jak grzech pierworodny..
ja mam tez kompa z win XP prof i mnie tez wszystko dziala bez zarzutu to tak jesli mam byc sczery..
ale jak nie gram i nie wykorzystuje softu istniejacego tylko na winde to zdecydowanie wole Apple bo jest o niebo wygodnieszy i jakos wszystko latwiej poustawiac czy zaladowac i przelaczac profile na dodatkowy monitor jak w topiku dlatego chyba tak wielu fotografow poza Polska gdzie zarabia sie normalne pieniadze korzysta z produkow z nadgryzionym jablkiem na obudowie :)
[...] dlatego chyba tak wielu fotografow poza Polska gdzie zarabia sie normalne pieniadze korzysta z produkow z nadgryzionym jablkiem na obudowie :)
Wiesz, mi się wydaje, że to właśnie wynika z ich przyzwyczajeń z przeszłości. Mac przez lata wyznaczał standardy w grafice i DTP. Obecnie takich różnic już nie ma, natomiast pozostało przyzwyczajenie (to dlatego Tobie jest wygodniej na jabłku), przekonanie że "mac to mac" i... magia ;)
Wiesz, mi się wydaje, że to właśnie wynika z ich przyzwyczajeń z przeszłości. Mac przez lata wyznaczał standardy w grafice i DTP. Obecnie takich różnic już nie ma, natomiast pozostało przyzwyczajenie (to dlatego Tobie jest wygodniej na jabłku), przekonanie że "mac to mac" i... magia ;)
magii to w tym nie ma jak dla mnie zadnej... w dalszym ciagu wg mnie lepiej rozwiazana jest komplementarnosc sfotu.. i takie male rzeczy.. jak zrzucenie na ikone programu bez koniecnzosci ladowania.. czy proste przechodzenie od aperture do PS i np do final Cut.. to tez zalezy co kto robi.. ale akurat problem tu poruszany w watku, pracy na kilku monitorach jest o niebo lepiej rozwiazany.. nie wiem z czego to wynika iz na windzie tak nie jest ale na maku masz banalnie prosta obsluge tego..
a przyzywyczajenia.. wiesz.. do dobrego latwo sie szybko przyzwyczaic ;)
Gringo997
31-12-2008, 09:50
widze jestescie juz na ostatniej prostej przed zakupem czegos z Mac OsX :p :lol:
hahahahaha też to miałem napisać:twisted: