PDA

Zobacz pełną wersję : Wybór lamp błyskowych

adi3124
10-09-2008, 00:38
Więc chcę kupić 2 może nawet 3 lampy które będę odpalał radiowo , no i teraz nie wiem co wybrać :

-Canon 420ez
-Nikon sb-28 lub sb-26
-Canon 380ex

W gre wchodzą też inne godne polecenia lampy , młotki odpadają ...

Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada? w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane , oczywiście będę starał się kupić takie same lampy . Co radzicie ?

s..
10-09-2008, 07:20
moze sigma dg500/530 super, wbudowany tryb master/slave dla ettl, jak rowniez wbudowana fotocela, wyzwalajaca bylsk kazdym innym blyskiem.

gwozdzt
10-09-2008, 07:57
Więc chcę kupić 2 może nawet 3 lampy które będę odpalał radiowo , no i teraz nie wiem co wybrać :
-Canon 420ez
-Nikon sb-28 lub sb-26
-Canon 380ex
rozumiem, że chcesz ich używać w terenie?
bo do studia to bym raczej wział coś z funsportu...
http://www.funsports.pl/c,pl,22_47,1,1,0,long,lampy+blyskowe.html

Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada?
odpada.

w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane ,
Jeśli SaBiny maja oprócz trybów manualnych również własną automatykę, to brać SaBiny (bo Canony tego nie mają, a lampa z własną automatyką to przydatna rzecz również w innych okolicznościach.)

HuleLam
10-09-2008, 08:33
rozumiem, że chcesz ich używać w terenie?
bo do studia to bym raczej wział coś z funsportu...
http://www.funsports.pl/c,pl,22_47,1,1,0,long,lampy+blyskowe.html
Z ciekawości - czemu? Wygoda pracy?

gwozdzt
10-09-2008, 08:46
Z ciekawości - czemu? Wygoda pracy?
+ wieksza moc i wygoda jej regulacji, zasilanie z sieci, swiatło pilotujące, łatwość montażu akcesoriów (softboxy, parasolki, itp.), ...

piast9
10-09-2008, 08:59
Ja mam 420EZ. Działa dobrze, jestem zadowolony. Aby współpracowała z chińczykami trzeba je lekko przerobić, opis tutaj (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34516&highlight=wyzwalacz+radiowy)

HuleLam
10-09-2008, 09:13
+ wieksza moc i wygoda jej regulacji, zasilanie z sieci, swiatło pilotujące, łatwość montażu akcesoriów (softboxy, parasolki, itp.), ...

Dzięki za wyjaśnienie. Ja chyba na początku spróbuję skompletować zestaw a'la Strobista (z lamp przenośnych), bo:
1. Na 2 komplety (stacjonarne i przenośne) lamp nieprędko będzie mnie stać
2. Studia sensu stricte (pomieszczenia Atelier) nie mam, więc pewnie będę się bawił w domu
3. Chciałbym mieć możliwośc transporu "zabawek" w plener lub "do ludzi"

Zatem pewnie poszukam 430EZ-ek, lub SaBinek 25/26, ewentualnie dokompletuję żarówkami błyskowymi jako światło wypełniające.

Oczywiście Wątkotwórca może mieć (i pewnie ma!) inne potrzeby.

s..
10-09-2008, 09:24
to moze i ja sie przylacze, jako, ze to watek o wyborze lamp, to moze ktos podsunie jakas alternatywe dla zestawu Bowens Gemini + Travel Pack. Czyli chodzi mi o lampki z pelna manualna regulacja, do zastosowania w studio i plenerze. Nie bede ukrywal, ze mam studyjny zestaw chinskich lamp Bowlinga, do tego przenosny ex580II i sigma 500 super, jednak 2 lampki w plenerze, to nie kiedy dla mnie za malo, rowniez brak modyfikatorow na lapmy aparatowe, sklania mnie bardziej w strone lamp studyjnych. Natomiast ogromnym atutem lampek aparatowych, sa ich niewielkie gabaryty, waga i latwosc zastosowania w plenerze. Chetnie poznalbym Wasze opinie w tym temacie.

merger
10-09-2008, 12:48
lubie takie watki. kazdy musi dorzucic swoje 3 grosze niespecjalnie zastanawiajac sie nad tym co mowi i czlowiek, ktory szuka porady po prostu glupieje.

bierz nikony, bo sa to bardzo dobre przenosne (kompaktowe) lampy. do wyboru masz jeszcze nikony sb24, sb25 i sb80.

nie chcesz mlotkow, to w sumie nie pozostaje ci nic innego do wyboru.

mozesz ewentualnie pomyslec nad vivitarami 285hv, ale to musial bys kombinowac jak to sprowadzic z usa. nikoy masz na miejscu i w dobrej cenie da sie dorwac na allegro.

moj znajomy przerzucil sie ostatnio z sunpakow 555 na nikony sb28 i sobie mocno chwali.

w rozwazaniach pominal bym canona, bo te lampy swiruja z wyzwalaczami radiowymi. z pocketami jest lepiej, ale nie perfekcyjnie.

adi3124
10-09-2008, 15:33
No cóż to przyczaję się na jakieś sb . Ogólnie będę używał w domu ale często też mam potrzebę użycia w terenie , młotki za duże żeby zabrać do plecaka , a studyjne nie dosyć że duże to jeszcze nie zasilę ich w terenie...

merger
10-09-2008, 15:41
mlotki sa spoko, ja nosze w plecaku :)

Soundman
10-09-2008, 16:10
lubie takie watki. kazdy musi dorzucic swoje 3 grosze niespecjalnie zastanawiajac sie nad tym co mowi i czlowiek, ktory szuka porady po prostu glupieje.

bierz nikony, bo sa to bardzo dobre przenosne (kompaktowe) lampy. do wyboru masz jeszcze nikony sb24, sb25 i sb80.

nie chcesz mlotkow, to w sumie nie pozostaje ci nic innego do wyboru.

mozesz ewentualnie pomyslec nad vivitarami 285hv, ale to musial bys kombinowac jak to sprowadzic z usa. nikoy masz na miejscu i w dobrej cenie da sie dorwac na allegro.

moj znajomy przerzucil sie ostatnio z sunpakow 555 na nikony sb28 i sobie mocno chwali.

w rozwazaniach pominal bym canona, bo te lampy swiruja z wyzwalaczami radiowymi. z pocketami jest lepiej, ale nie perfekcyjnie.

Nie pracowałem z nikonowymi lampkami ale ponoć faktycznie są dobre. Ja osobiscie urzywam 540 EZ i bardzo sobie chwale mocna mała lekka i nie spotkałem sie z wariowaniem z chinolami choć słyszałem że takie przypadki się zdażają ale różne są modele chinczyków.

robsohn
10-09-2008, 17:00
Z tańszych lamp polecam Vivitary. Sa niesamowicie mocne, ja mam model 283 z adaptorem do regulacji mocy. Dobrze działa z chińskimi wyzwalaczami :) jeżeli w ogóle można powiedzieć, ze te wyzwalacze dobrze działają.

robgr85
10-09-2008, 17:12

-Canon 420ez
-Nikon sb-28 lub sb-26
-Canon 380ex

Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada? w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane , oczywiście będę starał się kupić takie same lampy . Co radzicie ?

któreś z modeli canona mają stand by, którego nie da się wyłączyć. Wybadaj które, bo ta funkcja może naprawdę zniechęcić do zabawy.

Ja mam dwa nikony sb-25, jednego sb-24 - jestem z tych lampek w pełni zadowolony, mimo starości nie sprawiają najmniejszych problemów. Z chińskimi wyzwalaczami radiowymi dobrze współpracują. Wydaje mi się że lampy sb-26 (albo sb-28 ) też powinny być ok.

Pozdrawiam,

Soundman
10-09-2008, 18:05
któreś z modeli canona mają stand by, którego nie da się wyłączyć. Wybadaj które, bo ta funkcja może naprawdę zniechęcić do zabawy.

Ja mam dwa nikony sb-25, jednego sb-24 - jestem z tych lampek w pełni zadowolony, mimo starości nie sprawiają najmniejszych problemów. Z chińskimi wyzwalaczami radiowymi dobrze współpracują. Wydaje mi się że lampy sb-26 (albo sb-28 ) też powinny być ok.

Pozdrawiam,

Tak tak też tak sądzę Strobiści z za oceanu urzywają głównie nikonów i bodajrze chinczyków pod nazwą cactus i nie spotkałem sie ze słowami ze coś nie działa czy coś w tym stylu.

robgr85
10-09-2008, 19:23
Tak tak też tak sądzę Strobiści z za oceanu urzywają głównie nikonów i bodajrze chinczyków pod nazwą cactus i nie spotkałem sie ze słowami ze coś nie działa czy coś w tym stylu.

m.in. dlatego zdecydowałem się na nikony. Jak to zwykli mówić, stare ale jare.

robsohn
10-09-2008, 20:00
nie wiem jak teraz wygląda sprawa cen lamp nikona w PL, ale w UK ceny uzywanych sb24 i sb26 poszly w górę i dość trudno jest z dostępnością

robgr85
10-09-2008, 20:24
nie wiem jak teraz wygląda sprawa cen lamp nikona w PL, ale w UK ceny uzywanych sb24 i sb26 poszly w górę i dość trudno jest z dostępnością

bo moda na stosowanie małych fleszy z dala od sanek zapoczątkowana przez Strobist ruszyła jak lawina...

robsohn
10-09-2008, 23:01
bo moda na stosowanie małych fleszy z dala od sanek zapoczątkowana przez Strobist ruszyła jak lawina...

Dokładnie, jak rok temu pierwszy raz przeglądałem grupę Strobista na flickr to było ok 5k użytkowników, dzisiaj jest już 35k.

Soundman
10-09-2008, 23:52
Nom David przyciąga sporo ludzi i podobają mi sie też ich spotkania "strobist meet" Nieżle można sie tam podszkolić i masa fajnych zdjęć z tego wychodzi. A co do nikonów to już też nieraz widziałem jak robili jakieś porównania canona do nikona i pod pewnymi względami canonki lepiej wypadały. Pozatym tam jest bardziej rozpowszechniony system CLS ? nikona

HuleLam
11-09-2008, 09:55
Dokładnie, jak rok temu pierwszy raz przeglądałem grupę Strobista na flickr to było ok 5k użytkowników, dzisiaj jest już 35k.

Bo ładne zdjęcia robi (jego charakterystyczny styl z kontrastami ciepły-zimny) i dzieli się wiedzą. A tak na marginesie Strobista w artykule polecającym stare SaBiny napisał coś w stylu "teraz piszę ten artykuł, bo ja już się wyposażyłem w parę kompletów SaBinek i więcej mi nie trzeba"

tomasek
11-09-2008, 11:56
Bierz SB 24/25/26/28 lub canona 420/430 EZ. Zależy, na co masz fundusze, albo co uda się upolować na aukcjach ;-)

Strobist rulz ;p

Soundman
11-09-2008, 17:19
a ja dalej polecam 540 EZ ;]

rzoof
11-09-2008, 17:26
Witam wszystkich,
Mam pytanie godne początkującego na tym forum: czym są 'młotki', o których tutaj piszecie?
Pozdr, qba.

merger
11-09-2008, 20:25
lampy z rączką. np. sunpak 555, sunpak 622, sunpak 544, metz 45, metz 60, metz 75, nationale, itd. itp.