Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Wybór lamp błyskowych

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie Wybór lamp błyskowych

Więc chcę kupić 2 może nawet 3 lampy które będę odpalał radiowo , no i teraz nie wiem co wybrać :

-Canon 420ez
    -Nikon sb-28 lub sb-26
    -Canon 380ex

W gre wchodzą też inne godne polecenia lampy , młotki odpadają ...

Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada? w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane , oczywiście będę starał się kupić takie same lampy . Co radzicie ?
    EOS 40D + Grip + T10-17 fisheye + C50 f1.8 + 5000AF x2 + compudaypack + Macbook Pro

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

moze sigma dg500/530 super, wbudowany tryb master/slave dla ettl, jak rowniez wbudowana fotocela, wyzwalajaca bylsk kazdym innym blyskiem.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi3124 Zobacz posta
    Więc chcę kupić 2 może nawet 3 lampy które będę odpalał radiowo , no i teraz nie wiem co wybrać :
    -Canon 420ez
    -Nikon sb-28 lub sb-26
    -Canon 380ex
    W gre wchodzą też inne godne polecenia lampy , młotki odpadają ...
    rozumiem, że chcesz ich używać w terenie?
    bo do studia to bym raczej wział coś z funsportu...
    http://www.funsports.pl/c,pl,22_47,1...+blyskowe.html

Lampy będę ustawiał manualnie więc 380ex chyba odpada?
    odpada.

w sumie wolałbym kupić canona jednak nikony są bardziej zaawansowane ,
    Jeśli SaBiny maja oprócz trybów manualnych również własną automatykę, to brać SaBiny (bo Canony tego nie mają, a lampa z własną automatyką to przydatna rzecz również w innych okolicznościach.)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    rozumiem, że chcesz ich używać w terenie?
    bo do studia to bym raczej wział coś z funsportu...
    http://www.funsports.pl/c,pl,22_47,1...+blyskowe.html
    Z ciekawości - czemu? Wygoda pracy?
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    Z ciekawości - czemu? Wygoda pracy?
    + wieksza moc i wygoda jej regulacji, zasilanie z sieci, swiatło pilotujące, łatwość montażu akcesoriów (softboxy, parasolki, itp.), ...
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    + wieksza moc i wygoda jej regulacji, zasilanie z sieci, swiatło pilotujące, łatwość montażu akcesoriów (softboxy, parasolki, itp.), ...
    Dzięki za wyjaśnienie. Ja chyba na początku spróbuję skompletować zestaw a'la Strobista (z lamp przenośnych), bo:
    1. Na 2 komplety (stacjonarne i przenośne) lamp nieprędko będzie mnie stać
    2. Studia sensu stricte (pomieszczenia Atelier) nie mam, więc pewnie będę się bawił w domu
    3. Chciałbym mieć możliwośc transporu "zabawek" w plener lub "do ludzi"

Zatem pewnie poszukam 430EZ-ek, lub SaBinek 25/26, ewentualnie dokompletuję żarówkami błyskowymi jako światło wypełniające.

Oczywiście Wątkotwórca może mieć (i pewnie ma!) inne potrzeby.
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Ja mam 420EZ. Działa dobrze, jestem zadowolony. Aby współpracowała z chińczykami trzeba je lekko przerobić, opis tutaj
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

to moze i ja sie przylacze, jako, ze to watek o wyborze lamp, to moze ktos podsunie jakas alternatywe dla zestawu Bowens Gemini + Travel Pack. Czyli chodzi mi o lampki z pelna manualna regulacja, do zastosowania w studio i plenerze. Nie bede ukrywal, ze mam studyjny zestaw chinskich lamp Bowlinga, do tego przenosny ex580II i sigma 500 super, jednak 2 lampki w plenerze, to nie kiedy dla mnie za malo, rowniez brak modyfikatorow na lapmy aparatowe, sklania mnie bardziej w strone lamp studyjnych. Natomiast ogromnym atutem lampek aparatowych, sa ich niewielkie gabaryty, waga i latwosc zastosowania w plenerze. Chetnie poznalbym Wasze opinie w tym temacie.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

lubie takie watki. kazdy musi dorzucic swoje 3 grosze niespecjalnie zastanawiajac sie nad tym co mowi i czlowiek, ktory szuka porady po prostu glupieje.

bierz nikony, bo sa to bardzo dobre przenosne (kompaktowe) lampy. do wyboru masz jeszcze nikony sb24, sb25 i sb80.

nie chcesz mlotkow, to w sumie nie pozostaje ci nic innego do wyboru.

mozesz ewentualnie pomyslec nad vivitarami 285hv, ale to musial bys kombinowac jak to sprowadzic z usa. nikoy masz na miejscu i w dobrej cenie da sie dorwac na allegro.

moj znajomy przerzucil sie ostatnio z sunpakow 555 na nikony sb28 i sobie mocno chwali.

w rozwazaniach pominal bym canona, bo te lampy swiruja z wyzwalaczami radiowymi. z pocketami jest lepiej, ale nie perfekcyjnie.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez merger Zobacz posta
    lubie takie watki. kazdy musi dorzucic swoje 3 grosze niespecjalnie zastanawiajac sie nad tym co mowi i czlowiek, ktory szuka porady po prostu glupieje.

bierz nikony, bo sa to bardzo dobre przenosne (kompaktowe) lampy. do wyboru masz jeszcze nikony sb24, sb25 i sb80.

nie chcesz mlotkow, to w sumie nie pozostaje ci nic innego do wyboru.

mozesz ewentualnie pomyslec nad vivitarami 285hv, ale to musial bys kombinowac jak to sprowadzic z usa. nikoy masz na miejscu i w dobrej cenie da sie dorwac na allegro.

moj znajomy przerzucil sie ostatnio z sunpakow 555 na nikony sb28 i sobie mocno chwali.

w rozwazaniach pominal bym canona, bo te lampy swiruja z wyzwalaczami radiowymi. z pocketami jest lepiej, ale nie perfekcyjnie.
    Nie pracowałem z nikonowymi lampkami ale ponoć faktycznie są dobre. Ja osobiscie urzywam 540 EZ i bardzo sobie chwale mocna mała lekka i nie spotkałem sie z wariowaniem z chinolami choć słyszałem że takie przypadki się zdażają ale różne są modele chinczyków.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów