Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z podłączeniem 40d do komputera.

michal_b
08-09-2008, 21:05
Witam wszystkich,
od tygodnia jestem szczesliwym posiadaczem 40d. przez pare pierwszych dni wszystko bylo ok. sprzet podlaczany przez eos utility, z pewnym opoznieniem, lecz mozna bylo zgrac zdjecia na komputer(utility wlaczalo sie automatycznie). dzis po paru nieudanych probach "polpodlaczenia" (komputer wykrywa canona 40d, jego ikona pojawia sie w "moj komputer") ale eos utility juz nie. pokazuje sie nastepujacy komunikat:" failed to comunicate with camera. check connections " czy cos w tym stylu. szlag mnie trafia jak sobie pomysle ze wczoraj wszystko dzialalo poprawnie. moze cos sie przestawilo ? system operacyjny to xp sp2. wersja utility angielska 2.3. jakies pomysly? bardzo prosze o pomoc:)

Vitez
09-09-2008, 00:03
jakies pomysly?

Kup czytnik.

michal_b
09-09-2008, 14:30
no tak tyle to tez wiem. chodzi o to, ze sprzet z zalozenia ma dzialac, bo dzialal wczesniej. podlaczanie apartu jest wygodniejszei bardziej funkcjonalne. wiec nadal poszukuje odpowieeedzi ;)

QBUŚ
09-09-2008, 17:35
1) Zrób format kompa i zainstaluj program do zgrywania fotek jeszcze raz.
2) Sprawdź czy działa zgrywanie fotek na innym kompie.
3) Spróbuj zgrać fotki z aparatu ale z inną kartą pamięci.
Jeżeli nic nie zadziała skontaktuj się z serwisem.

_Doman_
09-09-2008, 18:41
Ja bym zaczal od podlaczenia aparatu innym kabelkiem. Moze byc uszkodzony. Wbrew pozorom te najbardziej blache problemy sa najczesciej spotykane.

A podlaczenie aparatu kabelkiem bardziej funkcjonalne? To Ty masz chlopie duuuzo czasu i nerwow ;) Czytnik zgra Ci zdjecia kilkukrotnie razy szybciej. I jak dla mnie rozwiazanie to z czytnikiem jest bardziej funkcjonalne, no ale kwestia gustu :)

mathom
09-09-2008, 19:20
Ja tak miałem z 400d. Podejrzewałem kartę, ale na dwóch różnych sandiskach było to samo, kabel wymieniłem - nic nie dało. Potem na 40d nie było problemów. Spróbuj sformatować kartę i przeinstalować .NET i eos utility (korzysta zdaje się z .netu).

A Eos utility ma tę unikalną zaletę dla leniwych, że sortuje zdjęcia po datach :mrgreen:

s..
09-09-2008, 19:24
Witam wszystkich,
szlag mnie trafia jak sobie pomysle ze wczoraj wszystko dzialalo poprawnie. moze cos sie przestawilo ? system operacyjny to xp sp2.

tez tak czesto mialem pod XP, nie tylko z eos utility. Problemy zniknely po przejsciu na MacOS :)

_Doman_
09-09-2008, 20:03
A Eos utility ma tę unikalną zaletę dla leniwych, że sortuje zdjęcia po datach :mrgreen:
To zupelnie jak Eksplorator Windowsa ;)

Ja do zgrywania uzywam darmowego programiku AmoK Exif Sorter. Od razu przy kopiowaniu mozna zmieniac nazwe plikow, wykorzystujac do tego wszelkie dane zawarte w Exif'ach. Polecam.

michal_b
20-09-2008, 14:56
dzieki bardzo za wszystkie odpowiedzi i przepraszam ze dopiero teraz- male problemy z netem. okazalo sie ze przyczyna problemow byl generalny balagan w rejestrze i kilka robali. dla wszystkich ktorzy maja taki sam problem, oto moje rady:
-odinstalujcie cale oprogramowanie canona
-przeczyscie kompa combofixem (do sciagniecia za darmo nazwa "combofix")
-przeczyscie komputer ccleaner'em "ccleaner" rejstr, system32 itp. powinno zadzialac tak jak u nie zadzialalo:).

DonBolano
20-09-2008, 15:28
A moze slaba bateria??