Zobacz pełną wersję : 40D-praca AF przy automatycznym punkcie wyboru AF
krzysiek29
05-09-2008, 14:01
40D używam od stycznia. Zawsze sam decydowałem o wyborze punktu AF. Do głowy by mi nie przyszło aby body samo decydowało gdzie ustawić AF ;). A jednak ostatnio naszła mnie taka ochota przy przelatujących stadach ptaków- a niech sobie jakiś cel wybierze i co robi to k*&% kilka sekund!!!
Powtórzyłem moje obserwacje w domu na różnych szkłach . Nawet na f/1.4 szukanie ostrości trwa wieki (przy różnych kombinacjach:One Shot, AI Focus, AI Serwo, A,M.S itd.)
Jeśli sam wybieram punkt AF (jakikolwiek ) ustawia ostrość normalnie szybko.
Proszę o poradę; dla mnie do niczego praktycznie to nie było potrzebne ale jeśli to jest wada AF to może odesłać puszkę na Żytnią (jest na gwarancji).
40D + 17-40/4L ostrzy błyskawicznie
to samo z 50/1.4 i 70-200/2.8L. Nawet z jakim Tamtonem 75-300/4-5.6 zadawalająco.
Albo faktycznie coś z puszka nie tak, albo po prostu robisz to w ciemnościach egipskich.
krzysiek29
05-09-2008, 14:36
40D + 17-40/4L ostrzy błyskawicznie
to samo z 50/1.4 i 70-200/2.8L. Nawet z jakim Tamtonem 75-300/4-5.6 zadawalająco.
Albo faktycznie coś z puszka nie tak, albo po prostu robisz to w ciemnościach egipskich.
Na poszczególnych punktach wybieranych ręcznie też ostrzy błyskawicznie, ale po załączeniu wsystkich punktów i gdy puszka ma zdecydować to robi to bardzo wolno - dosłownie kilka sekund. Rozumiem, że napisałeś o takim wariancie.
Daj spokój z tą Żytnią, masz dobra puszkę. Stado ptaków, na tle nieba czy nawet drzew to tak wiele dla tych kilku punktów AF że się po prostu gubi na automacie. Automat nadaje się do samolotów i to na czystym niebie bo nawet chmury potrafią zmylić automat. Takie są moje obserwacje a troszkę już się w to bawię.
krzysiek29
05-09-2008, 15:34
Stado ptaków, na tle nieba czy nawet drzew to tak wiele dla tych kilku punktów AF że się po prostu gubi na automacie. Automat nadaje się do samolotów i to na czystym niebie bo nawet chmury potrafią zmylić automat. Takie są moje obserwacje a troszkę już się w to bawię.
Też tak myślałem ale w domu "przetestowałem" to na półce z książkami oddalonej o 1m (gdzie krawędzi nie brakowało) i to samo; na dowolnym punkcie wybranym ręcznie ostrzy błyskawicznie i prawidłowo a na automacie po kilku dobrych chwilach.
Hellfire
06-09-2008, 21:01
Nie wierze. Nie może ostrzyć parę "chwil" jeśli aparat jest sprawny. Z mojego doświadczenia na wszystkich punktach zawsze aparat szybciej łapał ostrość, niż na jednym wybranym. Albo masz walniętą puszkę, albo przesadzasz.
Przed momentem sprawdzone - 40D plus obiektyw z USM np. 70-200 przy automatycznym wyborze punktów AF ostrzy natychmiastowo.
Oświetlenie było typowo pokojowe.
krzysiek29
07-09-2008, 11:43
Sprawdziłem organoleptycznie z inną 40D. Na innej nie ma różnicy w prędkości działania AF. Na mojej przy automatycznym wyborze punktu AF działa duuużo wolniej np. 2-3 s . Przy punkcie wybieranym ręcznie jest normalnie szybko tak samo na obu puszkach. Zastanawiam się gdzie leży tego przyczyna; raczej nie w AF bo na poszczególnych punktach też by chodził wolno, może to oprogramowanie, ?
Ot traktuję sprawę jako ciekawostkę a na Zytnią może puszka trafi pod koniec gwarancji .
Kolekcjoner
21-09-2008, 02:03
Może spróbuj wgrać na nowo firmware. Nie powinno tak być. Jeśli punkty mają "na co" chwycić ostrość to przy automatycznym powinno być bardzo szybko - co najmniej tak samo jak przy jednym.