Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 40D-praca AF przy automatycznym punkcie wyboru AF

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie 40D-praca AF przy automatycznym punkcie wyboru AF

40D używam od stycznia. Zawsze sam decydowałem o wyborze punktu AF. Do głowy by mi nie przyszło aby body samo decydowało gdzie ustawić AF . A jednak ostatnio naszła mnie taka ochota przy przelatujących stadach ptaków- a niech sobie jakiś cel wybierze i co robi to k*&% kilka sekund!!!
    Powtórzyłem moje obserwacje w domu na różnych szkłach . Nawet na f/1.4 szukanie ostrości trwa wieki (przy różnych kombinacjach:One Shot, AI Focus, AI Serwo, A,M.S itd.)
    Jeśli sam wybieram punkt AF (jakikolwiek ) ustawia ostrość normalnie szybko.

Proszę o poradę; dla mnie do niczego praktycznie to nie było potrzebne ale jeśli to jest wada AF to może odesłać puszkę na Żytnią (jest na gwarancji).
    pozdrawiam Krzysiek

Bywalec

Domyślnie

40D + 17-40/4L ostrzy błyskawicznie
    to samo z 50/1.4 i 70-200/2.8L. Nawet z jakim Tamtonem 75-300/4-5.6 zadawalająco.
    Albo faktycznie coś z puszka nie tak, albo po prostu robisz to w ciemnościach egipskich.
    Tylko Canon. Po 30 latach uzbierało się tego sporo

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 1jac Zobacz posta
    40D + 17-40/4L ostrzy błyskawicznie
    to samo z 50/1.4 i 70-200/2.8L. Nawet z jakim Tamtonem 75-300/4-5.6 zadawalająco.
    Albo faktycznie coś z puszka nie tak, albo po prostu robisz to w ciemnościach egipskich.
    Na poszczególnych punktach wybieranych ręcznie też ostrzy błyskawicznie, ale po załączeniu wsystkich punktów i gdy puszka ma zdecydować to robi to bardzo wolno - dosłownie kilka sekund. Rozumiem, że napisałeś o takim wariancie.
    pozdrawiam Krzysiek

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Daj spokój z tą Żytnią, masz dobra puszkę. Stado ptaków, na tle nieba czy nawet drzew to tak wiele dla tych kilku punktów AF że się po prostu gubi na automacie. Automat nadaje się do samolotów i to na czystym niebie bo nawet chmury potrafią zmylić automat. Takie są moje obserwacje a troszkę już się w to bawię.

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stratus Zobacz posta
    Stado ptaków, na tle nieba czy nawet drzew to tak wiele dla tych kilku punktów AF że się po prostu gubi na automacie. Automat nadaje się do samolotów i to na czystym niebie bo nawet chmury potrafią zmylić automat. Takie są moje obserwacje a troszkę już się w to bawię.
    Też tak myślałem ale w domu "przetestowałem" to na półce z książkami oddalonej o 1m (gdzie krawędzi nie brakowało) i to samo; na dowolnym punkcie wybranym ręcznie ostrzy błyskawicznie i prawidłowo a na automacie po kilku dobrych chwilach.
    pozdrawiam Krzysiek

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Nie wierze. Nie może ostrzyć parę "chwil" jeśli aparat jest sprawny. Z mojego doświadczenia na wszystkich punktach zawsze aparat szybciej łapał ostrość, niż na jednym wybranym. Albo masz walniętą puszkę, albo przesadzasz.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Przed momentem sprawdzone - 40D plus obiektyw z USM np. 70-200 przy automatycznym wyborze punktów AF ostrzy natychmiastowo.
    Oświetlenie było typowo pokojowe.

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Sprawdziłem organoleptycznie z inną 40D. Na innej nie ma różnicy w prędkości działania AF. Na mojej przy automatycznym wyborze punktu AF działa duuużo wolniej np. 2-3 s . Przy punkcie wybieranym ręcznie jest normalnie szybko tak samo na obu puszkach. Zastanawiam się gdzie leży tego przyczyna; raczej nie w AF bo na poszczególnych punktach też by chodził wolno, może to oprogramowanie, ?
    Ot traktuję sprawę jako ciekawostkę a na Zytnią może puszka trafi pod koniec gwarancji .
    pozdrawiam Krzysiek

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Może spróbuj wgrać na nowo firmware. Nie powinno tak być. Jeśli punkty mają "na co" chwycić ostrość to przy automatycznym powinno być bardzo szybko - co najmniej tak samo jak przy jednym.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów