PDA

Zobacz pełną wersję : 450d - Nowy firmware 1.0.9

XGrzesX
02-09-2008, 22:25
Pojawił się nowy firmware do 450d o numerze 1.0.9.

Nowy firmware usuwa trzy dostrzeżony błędy:

* poprawia działanie AEB (bracketingu ekspozycji) w specyficznych warunkach
* poprawia działanie informacji o ekspozycji w trybie Live View
* poprawia błąd, który nie pozwalał na odtwarzanie zdjęć po fotografowaniu w trybie zdjęć seryjnych gdy podłączona była drukarka lub urządzenie korzystające z wyjścia wideo

http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eosdigital4/firmware.html

KrisSz
03-09-2008, 09:45
Ciekawe gdzie się podziały wersje firmware-u

1.0.5 , 1.0.6 , 1.0.7, 1.0.8 :-P

Ktoś zauważył poprawę albo zmianę działania innych funkcji poza tymi które oficjalnie pokazał Canon ?

mendoza80
04-09-2008, 08:49
Aktualizację przeprowadziłem, ale powyższych błędów, ani innych, nie zauważyłem w starym firmware. Ale jeżeli tak piszą to trzeba im zaufać... :)

dawio1
04-09-2008, 11:20
Aktualizację przeprowadziłem, ale powyższych błędów, ani innych, nie zauważyłem w starym firmware. Ale jeżeli tak piszą to trzeba im zaufać... :)

CZy można gdzieś poczytać jak się dokonuje zmiany firmware?

jools
04-09-2008, 11:59

brakuje tylko pytania skąd ten firmware ściągnąć.... :evil:

Kolekcjoner
04-09-2008, 12:05

Tutaj: http://web.canon.jp/imaging/eosd/firm-e/eosdigital4/firmware.html masz to szczegółowo opisane nawet z obrazkami.

Grzery
04-09-2008, 17:09
Cóż wszystko jest napisane – ale po angielsku...

Na końcu strony jest przycisk Agree (zgadzasz się na warunki licencyjne)

Przechodzisz do strony, na której masz linki do instrukcji (w PDF'ie) wykonania upgreadu oraz 2 wersji (windows i MAC) nowego softu (w wersji skompresowanej samorozpakowującej się)

Skopiuj odpowiednią wersję na swój dysk twardy.

Jak klikniesz (w windows w eksploratorze) na skopiowany zbór to ci się on rozpakuje -> w wyniku otrzymasz zbiór o nazwie e5kr4109.fir

Przygotuj kartę SD o pojemności większej od 64 KB ale mniejszej od 2GB.
Sformatuj ją – ważne dla sprawdzenia czy karta jest ok.
skopiuj nowy soft na kartę (za pośrednictwem niezależnego czytnika SD lub kablem USB bezpośrednio do karty włożonej do aparatu).

Naładuj akumulator w aparacie do pełna (jak Ci w czasie aktualizacji padnie zasilanie to będziesz miał kłopot – pozostanie chyba tylko podwójna żytnia – jedna z butelki a druga w Warszawie).

Włóż kartę z softem do aparatu i go włącz.

W menu naciśnij set na zakładce wersja firmware – odpowiadaj potwierdzająco na pytania.

Jak zobaczysz pasek postępu to znaczy, że nowy soft się ładuje (nie wolno wtedy nic robić z aparatem!).

Na koniec z pewnością otrzymasz komunikat o tym, że operacja zakończyła się sukcesem – po potwierdzeniu (SET). Po zakończeniu ładowania softu wyłącz aparat, wyjmij akumulator przynajmniej na 2 sekundy. Po włożeniu akumulatora i włączeniu aparatu sprawdź wersję softu – powinna być zmieniona
Powodzenia!

pan.kolega
04-09-2008, 17:43
Przygotuj kartę SD o pojemności większej od 64 KB ale mniejszej od 2GB.

Canon wydaje sie zyczyc sobie karty SD do 2GB, ale mnie nikt nie bedzie dyktowal jakiej karty uzyc, tylko dlatego ze jest producentem sprzetu. :evil: Nie posiadajac takiej karty uzylem 4GB SDHC i wszystko poszlo gladko.

Co nie znaczy, ze u kogos karta SDHC firmy "Happy Golden Dragon" nie uruchomi algorytmu samozniszczenia aparatu, wiec na wlasna odpowiedzialnosc ....

Kolekcjoner
04-09-2008, 20:04
Canon wydaje sie zyczyc sobie karty SD do 2GB, ale mnie nikt nie bedzie dyktowal jakiej karty uzyc, tylko dlatego ze jest producentem sprzetu. :evil: Nie posiadajac takiej karty uzylem 4GB SDHC i wszystko poszlo gladko.

Co nie znaczy, ze u kogos karta SDHC firmy "Happy Golden Dragon" nie uruchomi algorytmu samozniszczenia aparatu, wiec na wlasna odpowiedzialnosc ....

Wydaje mi się że nie ma co się zaperzać - po prostu wolą się zabezpieczyć i stawiają jakąś barierę. A to czy użyszkodnik ;) będzie na to zwracał uwagę to już zupełnie inna kwestia :D.

Grzery
04-09-2008, 20:09

Kto nie ryzykuje ten nie jedzie....
Instrukcja upgreadu jest chyba dość uniwersalna (i dawno nie aktualizowana) i dotyczy także starszych modeli Canona, w których obsługa kart > 2GB może byc problemem.

IMHO odpalenie procedury upgreadu z kartą większą niż 2GB w aparacie bez obsługi SDHC będzie jedynie skutkowało tym, że aparat nie zobaczy karty -> a więc nie odpali procedury wymiany softu. Nic nie powinno się stać. Ale ryzyko spoczywa na ryzykującym. W instrukcji wiszącej na stronie Canona jest napisane wyraźnie jakiej pojemności karty można użyć do omawianej operacji.

noeee
04-09-2008, 21:13
Protestujcie ostrzenie w trybie LV (detekcja krawędzi) .. bo chyba coś pogrzebali i to naprawdę konkretnie bo u mnie działa znacznie szybciej ...
Może nie tak jak normalny AF ale już jakoś znacznie szybciej ....

pan.kolega
04-09-2008, 23:18
Wydaje mi się że nie ma co się zaperzać - po prostu wolą się zabezpieczyć i stawiają jakąś barierę. A to czy użyszkodnik ;) będzie na to zwracał uwagę to już zupełnie inna kwestia :D.

Zaperzanie sie to byl dowcip...jakbym dal :evil::-D to by wygladalo ze mam psychoze maniakalno-depresyjna...to znaczy owszem mam, ale obecnie w remisji. :neutral:

Jezeli to 2GB to pozostalosc z przeszlosci to chyba z markow II gdzie kiedys ponoc byly jakies problemy.

Teraz na dpreview znalazlem watek, gdzie kazdy sie chwali jak wielka karta updatowal firmware (do 16 MB).

Zaraz sprawdze ten AF. Ale nie wierze, ze szybszy.

leszekok
04-09-2008, 23:38
Witam
Dokonałem upgrade do nowszej wersji z karty SDHC 4Gb - wszystko ok, trochę zastanawiałem się czy nie zrobić tego z karty SD - ale skoro aparat obsługuje ...... wiec aparat przeżył.:mrgreen:

leszekok
07-09-2008, 13:31
a jednak, zmieniło się w menu "style obrazu"

standard 3 0 0 0
portrety 2 0 0 0
krajobrazy 4 0 0 0
naturalny 0 0 0 0
dokładny 0 0 0 0

ma ktoś może ustawienia z przed upgrade? - bo teraz ta zakładka trochę straciła sens - wiem - wiem.... że lepiej bez korekcji ale czasami na szybkiego dobrze jest skorzystać z ustawień definiowanych a obecne ustawienia domyślne zmieniły się.

swnw
07-09-2008, 17:22
a jednak, zmieniło się w menu "style obrazu"

standard 3 0 0 0
portrety 2 0 0 0
krajobrazy 4 0 0 0
naturalny 0 0 0 0
dokładny 0 0 0 0

ma ktoś może ustawienia z przed upgrade? - bo teraz ta zakładka trochę straciła sens - wiem - wiem.... że lepiej bez korekcji ale czasami na szybkiego dobrze jest skorzystać z ustawień deęefiniowanych a obecne ustawienia domyślne zmieniły się.

Ja mam jeszcze ciekawaszą zmianę. Nazwy zdjęć wygladają u mnie teraz tak:

logo prgramu związanego z plikiem (u mnie Irfanview)_MG_xxxx, a nie jak

kiedyś:logo programu związanego z plikiem (u mnie Irfanview)IMG_xxxx

czyli "I" zostało zastąpione podkreśleniem "_", nie wiem po co, a może to tyko u mnie?

Chciałem wgrać poprzedni firmware z ciekawości czy nazwy wrócą do starego wyglądu ale nigdzie nie mogę znaleźć poprzedniej wersji. Na stronie Canona jest tylko ta ostatnia. Może ktoś zna miejsce wersji 1.0.4 w sieci?

Pozdrowienia, swnw.

Krzychu
07-09-2008, 17:31
Ja mam jeszcze ciekawaszą zmianę. Nazwy zdjęć wygladają u mnie teraz tak:

logo prgramu związanego z plikiem (u mnie Irfanview)_MG_xxxx, a nie jak

kiedyś:logo programu związanego z plikiem (u mnie Irfanview)IMG_xxxx

czyli "I" zostało zastąpione podkreśleniem "_", nie wiem po co, a może to tyko u mnie?

Niesamowite !!!

A teraz przełącz się z AdobeRGB na sRGB żeby wróciło do starych nazw bez podkreślenia...

swnw
07-09-2008, 18:15
Kamień spadł mi z serca ;), przepraszam za zamieszanie i dziękuję za szybką reakcję. Rzeczywiście zmiana na Adobe RGB zbiegła się z upgradem firmware co umknęło mojej uwadze.

Pozdrowienia, swnw.

Krzychu
07-09-2008, 18:17
Kamień spadł mi z serca ;), przepraszam za zamieszanie i dziękuję za szybką reakcję. Rzeczywiście zmiana na Adobe RGB zbiegła się z upgradem firmware co umknęło mojej uwadze.

Pozdrowienia, swnw.

Żaden problem, nie jesteś pierwszy i pewnie nie ostatni ;-)